Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 03 жовтня 2019, 12:25
6669
4

Скромний бюджет, український слід, невміння грати проти наших команд

Sport.ua - про «Гент», суперника «Олександрії» в Лізі Європи

| Оновлено 03 жовтня 2019, 12:25
6669
4
Скромний бюджет, український слід, невміння грати проти наших команд
ФК Олександрія

Перший в історії домашній поєдинок групового етапу Ліги Європи «Олександрія» проведе на «Арені Львів» проти бельгійського «Гента». Суперника команди Володимира Шарана навряд чи можна назвати дуже сильним, адже «буйволів» складно зарахувати в гранди навіть бельгійського футболу, проте останнім часом цей колектив помітно прогресує.

Нинішня єврокубкова кампанія для «Гента» стала вже п'ятою поспіль. Правда, дві останні складно назвати дуже вдалими - команда вибула з боротьби за груповий турнір Ліги Європи. Але в нинішньому сезоні з третьої спроби «індіанці» таки зуміли пробитися в основний етап змагань другого за рангом єврокубку.

***

У зв'язку з цим варто зазначити, що за підсумками минулого чемпіонату Бельгії найбільш українська команда тамтешнього чемпіонату не отримала путівку в єврокубки, так як фінішувала на підсумковому п'ятому місці в чемпіонаті. Ситуацію могла виправити перемога в національному Кубку, але і тут не склалося: «Гент» зміг пробитися у фінал, але в головному матчі турніру поступився «Мехелену». «Буйволи» вели в рахунку, але суперник зміг відігратися ще до перерви, а в другому таймі забив переможний м'яч. На той поєдинок в заявці «Гента» значилося два українця - Пластун і Безус (Яремчук не грав через дискваліфікацію). Перший так і залишився на лавці, а Роман вийшов на заміну, але нічим не зміг допомогти своїй команді. У підсумку саме «Мехелен» завоював право зіграти в Лізі Європи. Однак цей колись відомий клуб підозрювався в участі в договірних матчах. З цього приводу УЄФА провів власне розслідування, за підсумками якого було вирішено допустити команду до єврокубків. Але аналогічне розслідування провели і в Бельгії. Його підсумок - Бельгійський Арбітражний Суд визнав «Мехелен» винним і на рік відсторонив від єврокубків. УЄФА відреагував оперативно, виключивши «Мехелен» з числа учасників єврокубків. Натомість і був запропонований «Гент» - як команда-фіналіст Кубка Бельгії.

Свій єврокубковий похід в сезоні 2019/2020 «Гент» почав матчем проти румунського «Віторула» - вдома гольова феєрія 6:3, в гостях бельгійці мінімально поступилися 1:2. І в наступному колі «Гент» пройшов свого опонента завдяки перемозі саме в рідних стінах: 3:0 вдома над кіпрським АЕКом, в гостях нічия 1:1. Найскладніший поєдинок для команди Джесса Торупа вийшов проти хорватської «Рієки» - 2:1 вдома і 1:1 в гостях. Завдяки мінімальній домашній перемозі «Гент» втретє в своїй історії пробився в груповий турнір Ліги Європи. Чи не головну лепту в цей успіх вніс Яремчук. На рахунку українця - чотири забиті м'ячі.

ФК Гент. Джесс Торуп

Перша проба пера в групі ЛЄ для «Гента» виявилася невдалою: в сезоні 2010/2011 команда так і не змогла вийти у весняну стадію змагань. Зате в сезоні 2016/2017 пощастило більше - бельгійці пробилися в 1/8 фіналу.

А найбільшим успіхом цього клубу на європейській арені є вихід в чвертьфінал Кубка УЄФА в уже далекому сезоні 1991/1992. Цікаво, що в тій єврокампанії «Гент» пройшов московське «Динамо» (2:0, 0:0), в складі якого виступав майбутній київський динамівець Віктор Леоненко, а тренував команду майбутній наставник киян Валерій Газзаєв.

***

Незважаючи на те, що футбольний клуб «Гент» був заснований ще в 1900 році (футбольна секція увійшла в гімнастичне товариство Гента, яке було засноване - подумати тільки - аж в 1864 році), особливих успіхів в чемпіонаті Бельгії він не досяг. Так історично склалося, що «Гент» перебуває в тіні «вічних» фаворитів Ліги Жюпіле - «Андерлехта», «Брюгге» і «Стандарда». Ні за кадровими ресурсами, ні тим більше за фінансовими «буйволи» не можуть змагатися з цією трійцею. Наприклад, річний бюджет клубу з Гента - в два рази менший, ніж у «Стандарда». І в три рази, ніж у «Андерлехта». Саме відразу після трьох «китів» бельгійського футболу «Гент» розташовується в історичному реєстрі за кількістю участі в єврокубках. Та й за кількістю сезонів, безперервно проведених в чемпіонаті Бельгії за останні чверть століття саме «Гент» може похвалитися такою стабільністю поряд все з тією ж трійцею.

Ще в середині шістдесятих років минулого століття «Гент» здобув славу команди з кубковим характером. Так як змагатися в чемпіонаті країни з командами на кшталт «Андерлехта» або «Брюгге» не було ні найменшої можливості, «буйволи» всю свою спритність направляли на участь в Кубку країни. Не можна сказати, що в цьому досягли успіху, але три трофеї здобули - в 1964, 1984 і 2010 роках. До речі, довгий час саме сезон 2009/2010 вважався найуспішнішим в історії клубу: «Гент» не тільки виграв втретє Кубок Бельгії, а й став віце-чемпіоном країни (вперше за більш ніж півстоліття). Такі високі результати пов'язують, в першу чергу, з ім'ям тодішнього наставника «індіанців» - Прюдоммом. Знаменитий екс-голкіпер збірної Бельгії за рік до цього зробив чемпіоном «Стандард», але не зумів домовитися з цим клубом про новий контракт. І його тут же підібрав «Гент». Але втримати не зміг - мсьє Мішель був в «Генті» лише рік, після чого пішов в «Твенте».

По-справжньому тріумфальним для «Гента» став сезон 2014/2015. Саме тоді цей клуб здобув головний свій титул на даний момент - чемпіонство Бельгії. Цікаво, що в регулярному чемпіонаті того сезону «індіанці» посіли друге місце - слідом за «Брюгге». Але саме в тому сезоні в Бельгії був введений чемпіонський раунд - вже добре відома на даний момент формула, при якій перша шістка команд в додатковому турнірі розігрує між собою призові місця і єврокубкові квоти. За підсумками цього турніру «Гент» став першим. Жителі цього невеликого міста (250 тисяч населення) кілька днів поспіль святкували успіх своїх улюбленців.

***

Історично «Гент» можна назвати дуже зручним суперником для українських команд. Досі два рази єврокубковий жереб зводив «індіанців» з командами нашої країни, і в обох випадках перемагали наші команди. Більш того, в цих матчах бельгійцям не вдалося набрати жодного очка, а на виїзді вони не зуміли забити навіть одного м'яча. У сезоні 2010/2011 в третьому раунді Ліги чемпіонів «Гент» зустрічався з київським «Динамо». І програв без варіантів - 0:3 в гостях і 1:3 вдома. Не найкращі спогади у «буйволів» і від протистояння з «Шахтарем» в сезоні 2016/2017. Тоді в груповому етапі Ліги Європи донеччани двічі обіграли бельгійців - 5:0 вдома і 5:3 в гостях. До речі, рідною ареною тоді для «гірників» була якраз «Арена Львів», яка буде рідною і для «Олександрії».

«Гент» по праву вважається одним з найбільш «українських» зарубіжних клубів. За цей колектив виступають відразу три українці: захисник Ігор Пластун, півзахисник Роман Безус та нападник Роман Яремчук. До речі, в чемпіонат Бельгії Яремчук потрапив саме з «Олександрії». А до цього форвард захищав кольори «Динамо». Правда, закріпитися в складі столичного клубу фактурному нападнику так і не вдалося.

ФК Гент. Роман Яремчук

У минулому сезоні справи у наших співвітчизників в команді йшли не найкращим чином. На те були свої причини, але тим не менше. Зараз же ситуація змінилася. Причому кардинально. Всі троє - в основній обоймі, а Яремчука називають однією з двох (поряд з молодим канадцем Дейвідом) головних зірок колективу. У міжсезоння було багато чуток про те, що Роман може піти на підвищення в чемпіонат Італії, але клуб зміг утримати українця. Зараз Роман - головний голеадор команди. Свою лепту в результативність вносять і Пластун з Безусом - обидва вже встигли відзначитися у новому сезоні.

Олександрія – Гент. Прогноз і анонс на матч Ліги Європи

«Гент», втім, як і майже всі бельгійські команди, любить грати в гостро атакуючий футбол. Джесс Торуп, данський тренер команди, вважає за краще грати за формулою з двома нападниками - 4-3-1-2. «Індіанців» цей наставник очолив вже по ходу минулого сезону. Саме завдяки цьому тренерові пов'язують останні успіхи «Гента». До «буйволів» Торуп очолював молодіжну збірну Данії, після чого пішов на підвищення в «Мідтьюлланд», з яким завоював чемпіонський титул.

На даний момент «Гент» у чемпіонаті Бельгії йде серед лідерів - на третьому місці в таблиці. В останньому турі чемпіонату, перед вильотом на гру з «Олександрією», Яремчук і компанія відіграли проти «Кортрейка». І перемогли – 2:0. Ця вікторія дозволяє «індіанцям» з оптимізмом дивитися на свої перспективи в Лізі Європи, тим більше, що в першому турі вони зуміли перемогти міцного середняка з Франції - «Сент-Етьєн» - 3:2. Однак будемо сподіватися, що магія «Арени Львів» і на цей раз зіграє в нашу користь, і «Олександрія» добуде історичні бали в груповому етапі Ліги Європи.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Поєдинок «Олександрія» - «Гент» відбудеться у четвер, 3 жовтня, у Львові. Початок матчу на «Арені Львів» - о 19:55.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Куртуа, який не зіграє у Німеччині, привітав Луніна з виходом на Євро-2024
Футбол | 29 березня 2024, 05:47 0
Куртуа, який не зіграє у Німеччині, привітав Луніна з виходом на Євро-2024

Тібо залишив коментар під постом Андрія в Instagram

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Robert Monroe
Скромный бюджет? Что же тогда можно сказать про бюджет Александрии?
dudigo78
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
OKs100
Яремчук должен делать дубль.