Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 02 жовтня 2019, 20:41
10779
10

Шахтар заслужив перемогу. Каштру не програв дуель Гасперіні

Sport.ua пропонує тактичний розбір поєдинку на «Сан-Сіро»

| Оновлено 02 жовтня 2019, 20:41
10779
10
Шахтар заслужив перемогу. Каштру не програв дуель Гасперіні
ФК Шахтар

В минулій статті ми розбирали матч 5-го туру серії А «Аталанта» - «Рома» і дійшли висновку, що «Шахтарю» непросто буде оборонятися проти агресивної гри підопічних Гасперіні. Багато в чому так і сталося, але «Богиня» була занадто засліплена гіркотою поразки в 1-му турі Ліги чемпіонів і грала в надатакуючий футбол, що і стало, на наш погляд, фатальною помилкою.

Схеми і склад

«Аталанта» використовувала схему 3-4-1-2. Тут нічого нового, за винятком того, що в старті не виявилося Малиновського, а на його позицію опустився Гомес. Цікавими були також дії центральних захисників та двох опорників. Толої перемістився на фланг, що дозволило Хатебуру піти максимально високо і широко, розтягуючи оборону «Шахтаря». Де Рон опустився нижче, страхуючи зону Толої. Ці досить складні і небезпечні перестроювання надалі привели до голу «Шахтаря», але про це пізніше.

Каштру розставив гравців в оборонні 4-1-4-1. І тут варто відмітити опорного хавбека - Степаненка. Його позиція в опорній зоні дуже сильно ускладнила пересування Гомесу, а в подальшому - і Малиновському. Степаненко виступав п'ятим захисником при обороні; зміщувався в ту зону, де знаходився м'яч, тим самим створюючи чисельну перевагу на ділянці поля. Також Тарас підстраховував Тайсона або Марлоса, коли один з них залишався за лінією м'яча.

Не зраджуючи стилю

«Аталанта» була налаштована на перемогу і з перших хвилин включилася у свою улюблену манеру високого пресингу. Кожен футболіст «гірників» при розіграші м'яча на своїй половині знаходився під тиском, що не дозволяло почати атаку за рахунок коротких передач. Пятов був вимушений постійно шукати довгою передачею партнерів в атаці.

В результаті черговий пресинг приніс результат. Кривцов не знаходить іншого варіанту, як віддати пас у боротьбу на Алана Патріка, який був під тиском Де Рона. В результаті Алан не встигає відгукнутися на передачу, а Де Рон перехоплює м'яч. Далі «Шахтар» просто не встигає перекрити зони і перебудуватися, у тому числі й Ісмаїлі, який не був готовий до такого ходу подій. Зрозуміло, що «гірники» в чемпіонаті України грають з позиції сили, і там мало суперників, в матчах з якими можна відпрацювати вихід з-під високого пресингу.

Гол «Шахтаря»

Епізод на 34-й хвилині, за рахунку 1:0, повинен був змусити оборонну лінію «Аталанти» вжити заходи по стримуванню Мораеса та від розрізних передач на нього. Футболіст постійно шукав простір між трійкою захисників та за їхніми спинами, які розташовувалися дуже високо, оголяючи тили.

Мабуть, для футболістів «Аталанти» не став уроком попередній епізод. Через 6 хвилин Мораес знаходить "гектар" простору за спиною захисника, а Алан Патрік одним рухом прибирає Де Рона, що займає тимчасово позицію центрального захисника, і здійснює гольову передачу на форварда. Втім, «голі» фланги, які не встигають перекрити, - це найбільша слабкість усіх команд, що грають за схемою 3-4-3.

Хатебур розташовується занадто високо, а Толої опиняється не на своїй позиції, оскільки прикривав свого партнера.

До того ж «Аталанта» частенько діяла по гравцеві, залишаючи зони за собою, як в цьому епізоді.

Спокійна гра в середній частині поля

Треба відмітити те, з якою легкістю футболісти півзахисту «Шахтаря» контролювали м'яч в середній частині поля. Ніякої метушні і паніки не спостерігалося, коли м'ячем володіли Алан Патрік, Марлос і Тайсон. Вони впевнено брали гру на себе і «тягнули» у вільні зони, попутно обігруючи одного-двух суперників.

Ясна річ, для бразильців це - звичайне явище, але і командний рівень володіння м'ячем заслуговує особливої похвали. Ось і в цій грі Тайсон зміщувався туди, куди вважав за потрібне, взаємодіючи з іншими партнерами по півзахисту. Рівно ці ж слова можна сказати і про Марлоса. Таким чином, два крайні півзахисники - Тайсон і Марлос - часто опинялися в центральній частині поля, утворюючи ромби, в які потрапляли футболісти «Аталанти».

Тайсон, зміщуючись ближче до центральної вісі, відкривав для Ісмаїлі величезну зону. Це дозволяло розвернути атаку на інший фланг, притримати м'яч або ж відіграти назад.

Той же ромб, але тепер Марлос грає в центрі, і йому легше взаємодіяти з Тайсоном. І знову є зона на протилежному фланзі.

Так чого ж бракувало Аталанті?

Те, про що було написано раніше. Степаненко вчасно зміщується на фланг, тим самим створює чисельну перевагу на ділянці поля, ситуація 3 в 4, м'яч відібраний. Складно уявити, що відбувалося б в таких епізодах за його відсутності, але враховуючи клас Гомеса, Сапати, Ілічича, думається, ні до чого хорошого це б не призвело.

Рухи попереду були дуже обмеженими, улюблена гра хазяїв поля через фланг була перекрита. Позиційні атаки заходили у безвихідь, лише зрідка «Аталанта» втікала в контратаки. Але був показовий момент на 62-й хвилині, коли за рахунок нестандартних дій виникла плутанина в обороні «гірників».

Тут можна спостерігати: як і на минулому стоп-кадрі, «Шахтар» зміщується відносно м'яча і створює чисельну перевагу. Все правильно, але ось підключення Де Рона ніхто не чекав, а вже передачу на нього - тим більше. В результаті скидка на Гомеса, простріл, а Сапата із забійної дистанції не влучає в площину воріт.

Ось таких грамотних і нестандартних дій бракувало «Богині».

Заміни та кінцівка матчу

Вихід Малиновського замість Ілічича на 57-й хвилині і зміщення Гомеса на місце другого нападника - теж не виправдало себе. В обмеженому просторі більшість передач Малиновського були або назад, або поперек поля без загострення.

Після появи Мюріеля, Гомес знову повернувся на місце під нападаючими, а Малиновський діяв в центрі та підтримував атаку з глибини. Це дозволило хавбекові збірної України більше контролювати м'яч не під тиском суперника, і приймати правильніші рішення, які були націлені на атаку. Так, його передача могла стати гольовою, коли б не грамотні дії Пятова, який вчасно вийшов з воріт і випередив Гомеса.

 «Аталанта» була налаштованою на атакуючий футбол, забувши про оборону. Та і по обличчях футболістів було видно, що нічия для них рівносильна поразці. Їх гра була занадто націлена на результат, а по факту суперник хитро скористався цим. «Шахтар» був згоден на нічию, діючи від оборони. Цілком розумне рішення, яке і призвело до успіху. Можна послатися і на величезний досвід у єврокубках. Алей інтуїцію головного тренера не варто списувати з рахунку.

Таким чином, друга поразка «Аталанти» погіршує положення бергамського клубу і робить його аутсайдером групи C, якого чекає "спарка" з лідером - "Манчестер Сіті". У «Шахтаря» ж попереду два матчі проти загребського "Динамо", в яких, судячи з усього, вирішуватиметься, хто фінішує на другому місці в групі.

Хасан МІСІКОВ

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Царенко
Потрібно терміново молода кров тому що дуже важко виглядали, особливо Тайсон його не впізнати було стільки браку.Але все одно подарували нам стільки емоцій дякуємо!!!!
Kevko
В начале Аталанта была быстрая и агрессивная. Но постепенно запал угасал, выявлялись частые ошибки в обороне, недостаточная организованность, индивидуальное мастерство оказалось далеко не выдающимся... Марлос, Тайсон, Исмаили выглядели индивидуально сильнее. При близкой к равной игре победа Шахтера не выглядит случайной и незаслуженной. В целом до игры журналисты несколько перехвалили Аталанту. По факту - команда приблизительно уровня Шахтера
JulikoB
Когда макароны включали скорость, от кротов летели ошметки. Но они ленивые твари, а средне-дрочерский темп, это благоприятная среда для бразильских пенсионеров. Последний гол, все ждали свистка об окончании, и опять же поленились вернутся. Короче, ленивое лошье наказано, кроты победили заслуженно.
1.11 Петров
Не треба з футболу робити цілу науку. Футбол - проста гра і не піддається науковим догмам. Покажіть схеми футболістам і кожен буде трактувати по своєму. Якби футбол був наукою, то гра була би нудною. Так що не треба умнічать цими розкладами.