Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 27 вересня 2019, 15:57
12732
92

Аталанта легко розібралася з Ромою. Шахтарю буде важко в Мілані

Оглядач Sport.ua підготував тактичний розбір поєдинку «Рома» - «Аталанта» (0:2)

| Оновлено 27 вересня 2019, 15:57
12732
92
Аталанта легко розібралася з Ромою. Шахтарю буде важко в Мілані
Твіттер Аталанти

Тактичний розбір поєдинку 5-го туру Серії А «Рома» - «Аталанта» (0:2)

 «Рома» перед матчем була на відмінному ходу, забивши в усіх турнірах сезону 14 голів. Останньої поразки римський клуб зазнав півроку тому - 31-го березня від «Наполи».

«Аталанту» цього сезону кидає з крайності в крайність. То вольова перемога над СПАЛом у першому турі 2:3, то втрачена перемога в матчі проти «Торіно». Гол на 95-й хвилині та перемога проти «Дженоа». Велика поразка від «Динамо» Загреб і фантастична гра проти «Фіорентини».

Склади і схеми команд

Якщо схему «Аталанти» можна було передбачити, оскільки більше 75 % ігрового часу «оробичи» проводять за схемою в 3 захисники, то вибір «Роми» був не таким очевидним, бо вони частіше використовують 4-4-2, або 4-2-3-1. У результаті римляни вийшли на поле також в три центральних захисники, на чолі яких знаходився Смоллінг.

Зміна схеми «Аталанти» в різні відрізки часу.

Вибір Фонсеки можна спробувати пояснити тим, що у складі «Роми» достатньо захисників, багато хто з яких має високий рівень майстерності. До того ж оборонятися проти трьох нападаючих та активних флангових підключень «Аталанти» четвіркою захисників - не найпростіше завдання. Ну і додамо сюди прихід гіганта Смоллінга і травми важливих футболістів. Думаю, надалі ми ще не один раз побачимо «Рому», що грає в три центральних захисники.

Зміна схеми «Роми» в різні відрізки часу.

 

Хід матчу в першому таймі

У цій грі ми не бачили запаморочливих комбінацій, це знову ж таки пояснюється тим, що занадто велике скупчення футболістів в центрі поля утруднювало переміщення м'яча, а також заважало самим гравцям. У першому таймі «Аталанта» атакувала за рахунок довгих передач і помилок суперника в результаті пресингу. Один з найнебезпечніших виходів організувала пара нападаючих Гомес-Ілічич.

«Рома» намагалася використати один із недоліків схеми в три захисники - слабкі фланги, які не завжди встигають перекрити захисники і, звичайно ж, потужність Джеко, який повинен був чіплятися за м'яч та скидати його партнерам, що підключаються до атаки.

Високий пресинг «Аталанти» і середній блок «Роми»

«Аталанта» відразу позначила високий пресинг своєю атакуючою трійкою Ілічич-Малиновський-Гомес, примушуючи голкіпера римлян запускати м'яч вперед довгою передачею.

Якщо на допомогу опускалися Верету і Кристанте, то їм в спину дихали Де Рон і Фрейлер. І дуже часто римляни втрачали м'яч або намагалися знайти довгою передачею Джеко.

У результаті, вдалий вихід з-під контрпресингу стався лише на 59-й хвилині, але про це пізніше.

«Рома» практично відмовилася від високого пресингу. Підопічні Фонсеки використовували середній блок, вишиковуючись в щільні ряди 5-4-1 або 5-3-2. Це, у свою чергу, практично зацементувало другу і першу третини поля від проникаючих передач низом.

Невдалі заміни «Роми» і результативний пресинг «Аталанти»

Другий тайм почався приблизно за таким же сценарієм, як і перша половина зустрічі.

На 55-й хвилині Жуан міняє Спінаццолу. При цьому Коларов переходить на свою звичну позицію лівого флангового, а Жуан - на місце лівого центрального захисника. Ці перестроювання не особливо вплинули на хід матчу.

Проте на 59-й хвилині римляни голосно «постукали в двері». Довгоочікуваний і вдалий вихід з-під контрпресингу «Аталанти» відбувся. Фасіо, протягнувши м'яч, віддає на Кристанте, який відправляє його далі на Пеллегріні, той в один дотик вирізає на Дзаньолу і виводить того практично віч-на-віч з голкіпером. Сталося це в результаті розриву між трійкою центральних захисників. Джеко відвів за собою Кьєра, а Паломіно не прочитав епізод і затримався нижче за суперника.

Далі, на 60-й хвилині, заміна Ілічича на Сапату по позиції. А на 60-й хвилині Мхітарян міняє Дзаньолу.

Футболісти «Аталанти» намагалися створювати небезпечні моменти біля воріт за рахунок індивідуальних дій Гомеса і Малиновського. Раз по раз вони намагалися поліпшити своє положення, обігравши захисника для подальшої передачі до штрафного майданчику.

Передачі Малиновського:

Та все ж високий блок приніс позитивний результат для підопічних Гасперіні на 71-й хвилині. Верету поспішає з передачею, не оцінивши до кінця ситуацію, його партнери не встигають перемкнутися, тоді як Гомес запускає вже передачу на Фройлера.

На 76-й хвилині Фасіо покидає поле, а виходить Калініч, який вирушає на місце другого нападаючого. Таким чином, з цієї хвилини і до кінця зустрічі «Рома» грала за схемою 4-4-2.

Далі дії Гасперини були логічними, більш атакуючого Малиновського наставник замінив на Госенса, свіживши тим самим центр поля. І з 79-ої хвилини «Аталанта» діяла за схемою 3-5-1-1, діючи виключно на контратаках, на щастя, Сапата справлявся з цим завданням просто блискуче.

«Рома» не показала нічого цікавого в атакуючій третині. Хоча оборона виглядала досить непогано.

Тепер можна відповісти, за рахунок чого «Аталанта» змогла переграти «Рому».

1. Високий пресинг збив з пантелику футболістів римського клубу, які лише одного разу змогли знайти розумний вихід з-під тиску суперника.

2. Схема в три захисники є новою для «Роми», і творчі дії давалися з величезними проблемами, хоча в цьому варто відмітити і заслугу «Аталанти».

3. Заміни явним чином не посилили атакуючий потенціал «Роми». Мхітарян виглядав тьмяно.

Таким чином, у вівторок ввечері на «Джузеппе Меацца» команді Луїша Каштру прийдеться зіштовхнутися з високим пресингом і забійної групою атаки, яка заточена на те, щоб використовувати помилки суперника. У той же час у команди Гасперіні є і слабкі сторони - і навіть «Рома», яка діяла без кількох лідерів і провела явно не найкращий матч, це показала.

Хасан МІСІКОВ

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 86
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

Полісся – Зоря. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 05 травня 2024, 07:15 0
Полісся – Зоря. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Результати конкурентів змушують перемагати

Коментарі 92
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Уже видели грозную Аталанту в матче лч
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Вадим Максимов
ДЗ обиграло їх в одну калитку.
Будем надеяться, что они все силы и удачу в матче с Ромой оставили
Удачи нашим. Сильный соперник. Борьба в нашей группе за второе и третье место предстоит жесткая.
UKRAINE FAN
Ну не сказать что уж прям легко. У ромы тоже было предостаточно моментов!
SamojlovS
Короче: будем смотреть - игра покажет.
SamojlovS
Шахтер в Италии будет играть от обороны, такая модель у него для еврокубков отработана. Так что если группа атаки Шахтера преуспеет больше, чем получилось у Ромы (а есть к тому предпосылки) - то это Аталанте будет в Милане тяжело с Шахтером.
Я бы поставил на результативную ничью (где-то 2:2). Правда, я принципиально не играю "с фортуной" у букмекеров.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Yamamisha1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Сагайдак
У обоих команд защита дырявая, все решит нападение. Тот кто больше забьет и меньше будет ошибаться в защите, тот и выйдет победителем. Да - это банально, ведь в этом вся суть футбола. Преимущество Аталанты - их линия атаки гораздо сильнее линии атаки пенсионеров донецких. Приемущество подземных в том, что их пенсионеры куда более опытнее в таких играх, хоть их и пускают в Европе все по кругу от Ман Сити до Мальме, но опыт есть опыт.
AdvocatusDei
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
GeloN83
Доки буде обмеження в трансляції ЛЧ "Шахтарю" не буде вдачі...
AdvocatusDei
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SEMIRAMID
Если только Аталанта дома уделает горняков, то для ШЛАКА будет совсем туго. Ведь Загреб тогда будет с Шахтёром выходить с другим настроением и вдохновением. Я не исключаю, что Шахтёр вообще может остаться без очков в группе. Хотя об этом сейчас говорить рано. В Италии мы посмотрим какая на самом деле Аталанта. Про уровень Шахтёра говорить не буду, чтобы её фанам не сыпать соль на раны!
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Шевченко
С Аяксом опечатка вышла, конечно полуфинал имел ввиду. Но все равно полуфинал это большое достижение, учитываю кого прошел Яакс, кроты обычно передж такими клубами, которые проходил Аякс - ноги раздвигают.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Шевченко
Еще бы кротоферме не радоваться поебдам ДК в ЛЕ, ибо они хоть какую-то надежду дают даУнецким не играть в будущем квалифай ЛЧ, ибо сами то уже своими айн трахами в Европе опустили рейтинг Украины.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SEMIRAMID
Похоже, что Аталанта будет засовывать макароны Шахтёру во все дыры. Клубу Шахтёр на всякий случай надо захватить с собой ящик вазелина, чтобы от игры получить "удовольствие"!