Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 02 жовтня 2019, 20:50
18576
9

Втік з Металіста, отримав Золоту платівку, став лідером Аталанти

Sport.ua - про Алехандро Гомеса, відомого своєю неординарністю на полі та за його межами

| Оновлено 02 жовтня 2019, 20:50
18576
9
Втік з Металіста, отримав Золоту платівку, став лідером Аталанти
Твіттер Аталанти. Алехандро Гомес

Уроки Сімеоне

Гомес народився в небагатій родині в Буенос-Айресі. Батьки важко працювали, діти росли на вулиці - звична картина для Латинської Америки.

Мати, проте, дуже любила сина, і ласкаво називала його «papuchi». Це прізвисько, трохи скорочене до «Папу», закріпилося за Гомесом на все життя. Навіть сьогодні, коли він забиває гол за «Аталанту», диктор на стадіоні вигукує саме «Папу», а не ім'я-прізвище.

Втім, в юності Гомес і мріяти не міг, що опиниться в топ-чемпіонаті. У молодіжній збірній Аргентини справи у нього йшли прекрасно - в 2007-му він навіть виграв чемпіонат світу U-20 пліч-о-пліч з Агуеро, Ді Марією і Банегою. Але ось з клубом йому не пощастило.

Гомес виступав за «Сан-Лоренсо», з юних років будучи шанувальником «Індепендьєнте». Дізнавшись про це, фанати буквально кожен його вихід на поле перетворювали в пекло. Одного разу вони навіть аплодували арбітру, який вилучив його з поля. Папу не витримав і по дорозі в роздягальню розплакався.

Пережити важкі хвилини Гомесу допомагала лише підтримка тренера - Дієго Сімеоне вірив в його талант найбільше. Ель Чоло першим перевів Папу на лівий фланг атаки, навчив його дисципліни, захищав від неадекватних уболівальників. Ну а влітку 2010-го Сімеоне ще й забрав Папу з собою в «Катанію».

У Ель Чоло на Сицилії справи не пішли - він швидко повернувся в Аргентину, а вже звідти в 2011 році перебрався в «Атлетіко». А ось Гомес в «Катанії» прижився і провів три хороших сезони, за які встиг провести 111 матчів і забити 18 голів.

«Металіст»: взаємне розчарування

«Заради «Металіста» я відмовив «Зеніту» і «Лаціо», - скаже Гомес після прибуття в Україну. Але справою свою зацікавленість в Україні він так і не доведе.

Відверто кажучи, Гомес в «Металісті» провалився. Чотири голи від зірки Серії А, придбаної за 7 млн ​​євро, - це смішно. З іншого боку, у Папу теж були підстави вважати, що його ошукали - він не приховував, що їхав до Харкова заради Ліги чемпіонів, але «Металіст» з неї викинули через договірний матч з «Карпатами», зіграний ще коли Гомес ходив до школи.

Цікавий факт: три зі своїх чотирьох голів в Україні Папу забив саме у ворота «Карпат». Така собі помста за зіпсований євросезон.

Що стосується четвертого гола, то він був забитий Гомесом в принциповому матчі з «Дніпром» 27 квітня 2014-го. На той момент склад «Металіста» вже неабияк порідів - Соса і Девіч пішли ще взимку, також в невідомому напрямку змилися Дієго Соуза і Родріго Моледо.

А ось Папу залишився, забив «Дніпру» і допоміг «Металісту», що вже котивсь під укіс, посісти підсумкове третє місце, залишивши за спиною «Динамо» Олега Блохіна.

Правда, потім було літо і термінова втеча з України. Зрозуміти Гомеса можна і потрібно - 12 квітня, за два тижні до зустрічі з «Дніпром», група терористів на чолі з Ігорем Гіркіним увірвалася в Слов'янськ. В Україні розгорялася війна.

Від непоганого вінгера до найефективнішого плеймейкера Серії А

Першою спохватилася і підписала Гомеса «Аталанта». Це сьогодні бергамаски виступають в ЛЧ і вважаються грозою авторитетів в Італії. А ось в сезоні-2014/15 команда грала погано і боролася лише за виживання.

Але для Папу і такий варіант був за щастя - не повертатися ж в Аргентину. До того ж, незважаючи на очевидні проблеми з грою, «Аталанта» навесні 2015-го таки зберегла місце в еліті, зупинившись в трьох очках від зони вильоту.

Ну а влітку в клуб прийшов Джан П'єро Гасперіні - і почалася зовсім нова ера, в якій про виліт вже ніхто і не заїкався. В 2016-му бергамаски прийшли до фінішу 13-ми, а ще через рік - уже четвертими, залишивши позаду «Інтер», «Мілан» і «Лаціо».

А ось Папу залишився, забив «Дніпру» і допоміг «Металісту», що вже котивсь під укіс, посісти підсумкове третє місце, залишивши за спиною «Динамо» Олега Блохіна.

Правда, потім було літо і термінова втеча з України. Зрозуміти Гомеса можна і потрібно - 12 квітня, за два тижні до зустрічі з «Дніпром», група терористів на чолі з Ігорем Гіркіним увірвалася в Слов'янськ. В Україні розгоралася війна.

Від непоганого вінгера до найефективнішого плеймейкера Серії А

Першою спохватилася і підписала Гомеса «Аталанта». Це сьогодні бергамаски виступають в ЛЧ і вважаються грозою авторитетів в Італії. А ось в сезоні-2014/15 команда грала погано і боролася лише за виживання.

Але для Папу і такий варіант був за щастя - не повертатися ж в Аргентину. До того ж, незважаючи на очевидні проблеми з грою, «Аталанта» навесні 2015 го таки зберегла місце в еліті, зупинившись в трьох очках від зони вильоту.

Ну а влітку в клуб прийшов Джан П'єро Гасперіні - і почалася зовсім нова ера, в якій про виліт вже ніхто і не заїкався. В 2016-му бергамаски прийшли до фінішу 13-и, а ще через рік - уже четвертими, залишивши позаду «Інтер», «Мілан» і «Лаціо».

Ну і, нарешті, як не згадати про музику. Свої голи за «Аталанту» Папу святкує, виконуючи спеціальний танок, який в підсумку став настільки популярним, що його копіювали навіть гравці інших команд.

Італійський ді-джей Маттео Ск'яво пішов ще далі і надихнувшись рухами Гомеса записав трек «Baila Como El Papu» («Танцюй, як Папу»), знявши в кліпі, в тому числі, і самого аргентинця. Відео стало вірусним і набрало 30 млн переглядів на YouTube. Коли ж продажі синглу досягли 10 млн копій, Гомес ще й отримав Золоту платівку від Італійської федерації звукозаписної індустрії.

«Нехай я ніколи не отримаю Золотий м'яч, зате у мене є Золота платівка», - іронічно прокоментував нагороду футболіст.

Головна людина в Бергамо

Папу не приховує, що після стількох років відчуває себе більше італійцем, ніж аргентинцем, і повертатися в Буенос-Айрес не хоче. Свої корені він же пустив в Бергамо.

Гомес, його дружина Лінда і двоє дітей - найбажаніші гості в будь-якому районі міста. В одному з ресторанів Бергамо навіть роблять млинці за його власним рецептом - і попит на них є в будь-яку пору доби.

Тут же Гомес відкрив власний спортивний центр Perform і розробив для нього унікальну систему тренувань, націлену на прийняття рішень в цейтноті. Крім любителів і спортсменів-початківців, центр відвідували і відомі в Серії А люди - Андреа Конті, Роберто Гальярдіні, Альберто Грассі.

У планах сім'ї Гомесів також відкриття в Бергамо ресторану аргентинської кухні. Судячи з того, що чергу на автограф-сесію Папу в фан-шопі «Аталанти» вболівальники займали з ночі, як мінімум на старті у ресторану не буде відбою від клієнтів.

Та й чи може бути інакше? У Бергамо вже не перший рік процвітає справжній культ Гомеса, і це природньо. «Аталанта» ніколи не ловила зірок з неба, і дійсно класних гравців тут бачили рідко. Роберто Донадоні, Клаудіо Каніджа і Піппо Індзагі тут заявляли про себе, та ще Крістіан Вієрі двічі заїжджав - на старті і фініші кар'єри. Ось, власне, і все.

Папу Гомес став першим, хто не покинув «Аталанту», ледь досягнувши зоряного статусу, а залишився і проводить свої кращі матчі саме в Бергамо. Піди він в який-небудь «Мілан», як всі, - і ніякої «Аталанти» сьогодні в ЛЧ ми б не побачили.

Але Папу пішов проти системи, і поставив відданість вище грошей, - і так в Італії з'явився ще один претендент на медалі. Ще б його за це не любили!

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс
Футбол | 23 квітня 2024, 23:59 34
Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс

Команда Артети святкувала найбільшу перемогу в історії стосунків між цими колективами

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Яровой
помог катящемуся под откос «Металлисту» занять итоговое третье место, оставив за спиной «Динамо» Олега Блохина.
=========
Второе место?
Александр Ад
Вы ничего не спутали в заголовке?По-моему первым экзаменом для Каштру был МС,и он его провалил!А вот второй экзамен успешно сдал!
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Dirkochelo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Mr.Frost
Жалюгідний коментар! Бажаю Олехандро на пару з Русланом перемогти кротовню!
dedpixto
рад, что Гомес нашёл команду, в которой засиял, потому что в "Металлисте" он был таким же убогим футболистом, как танцором в этом клипе