Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 22 вересня 2019, 00:03
7705
0

Чемпіонат світу-2019 з велоспорту. Анонс

Sport.ua анонсує чемпіонат світу з шосейного велоспорту

| Оновлено 22 вересня 2019, 00:03
7705
0
Чемпіонат світу-2019 з велоспорту. Анонс

Програма змагань

З 22 по 29 вересня в графстві Йоркшир на півночі Англії пройде чемпіонат світу 2019 року з шосейного велоспорту. На відміну від того, що ми звикли бачити на чемпіонатах світу, в цьому році змагання пройдуть не в одному місті і його околицях, а відразу у восьми містах Йоркшира: Херрогейті, Ріпон, Норселлертоні, Річмонді, Донкастері, Бредфорді і Лідсі. При цьому фінішувати всі гонки будуть саме в Херрогейті.

У цьому році на чемпіонаті світу будуть розіграні 11 комплектів нагород. У програмі мундіалю відбулися зміни: були прибрані командні розділки у чоловіків і жінок, а замість них з'явилася змішана естафета серед національних збірних - досить сміливий експеримент, який у багатьох людей зі світу велоспорту викликав негативну реакцію.

Розклад гонок:

Неділя, 22 вересня

14:40 - Змішана естафета, 28 км, Херрогейт

Понеділок, 23 вересня

12:10 - Гонка з роздільним стартом, 14 км, юніори, дівчата, Херрогейт
15:40 - Гонка з роздільним стартом, 28 км, юніори, чоловіки, Херрогейт

Вівторок, 24 вересня

12:10 - Гонка з роздільним стартом, 30,3 км, молодь (до 23 років), чоловіки, Ріпон - Херрогейт
16:40 - Гонка з роздільним стартом, 30,3 км, дорослі, жінки, Ріпон – Херрогейт

Середа, 25 вересня

15:10 - Гонка з роздільним стартом, 54,1 км, дорослі, чоловіки, Норселлертон – Херрогейт

Четвер, 26 вересня

14:10 - Групова гонка, 148,1 км, юніори, чоловіки, юніори, Річмонд – Херрогейт

П'ятниця, 27 вересня

10:40 - Групова гонка, 86 км, юніори, жінки, Донкастер - Херрогейт
16:10 - Групова гонка, 186,9 км, молодь (до 23 років), чоловіки, Донкастер – Херрогейт

Субота, 28 вересня

13:40 - Групова гонка, 149,7 км, дорослі, жінки, Бредфорд – Херрогейт

Неділя, 29 вересня

10:40 - Групова гонка, 280 км, дорослі, чоловіки, Лідс – Херрогейт

Прев'ю

У гонці з роздільним стартом серед чоловіків в цьому році явних фаворитів немає. Та й оцінити претендентів на титул по ходу сезону було складно, адже в цьому році на Гран Турах найбільш довгою була розділка на Вуельті на 36 км, а це все-таки зовсім не те ж саме, що класичний формат чемпіонату світу з дистанцією понад 50 км. Чинний чемпіон світу, Роан Денніс, нинішній сезон провалює - сам австралієць посилається на те, що надалі не може подружитися з новим велосипедом Merida, хоча його партнерам по команді це не заважає показувати хороші результати.

А ось Прімож Рогліч зараз знаходиться в чудовій формі - він виграв Вуельту і впевнено переміг на тій самій розділці на 36 км. До цього в травні він домінував на двох індивідуальних гонках на Джиро. Втім, між завершенням Вуельти і розділкою на чемпіонаті світу півтора тижні, і зберегти форму словенцю буде непросто. До нього дубль Вуельта + золото розділки на ЧС вдавалося зробити тільки одному гонщику - Абраму Олано в 1998 році. Проте, у Рогліча є дуже непогані шанси повторити це історичне досягнення.


twitter.com/lavuelta. Прімож Рогліч

Відразу три претенденти на медалі у збірної Бельгії - вони отримали додаткову квоту завдяки золоту Ремко Евенпула на чемпіонаті Європи в серпні. Однак повторити свій успіх в Йоркширі 20-річному вундеркінду буде непросто: по-перше, тут склад учасників буде набагато сильніший, по-друге, його форма зараз явно не дотягує до тієї, яка у нього була на початку серпня. Віктор Кампенартс в цьому році зібрав цілу колекцію других місць в розділці: двічі на Джиро і ще раз - на Турі Романдії. Перемога в розділці у нього в цьому сезоні тільки одна - на заключному етапі Тіррено - Адріатико. На чемпіонаті Бельгії він став тільки четвертим, що не завадило гонщику Lotto Soudal відібратися до складу на чемпіонат світу. Ів Лампарт Кампенартса і Евенпула на чемпіонаті Бельгії обійшов, зумівши завоювати срібло, і зараз знаходиться у відмінній формі - про це говорять його результати на Турі Німеччини і Турі Словаччини. Саме його шанси з бельгійського тріо виглядають найбільш високими.

Непоганий склад роздільників і у збірної Італії: медальні шанси є і у Філіппо Ганни, і у Едоардо Аффіні. Аффіні недавно виграв розділку на Турі Британії, а в серпні завоював бронзу чемпіонату Європи. Ганна в Алкмаарі був лише шостим, але після цього виграв розділку на Binck Bank Tour, зумівши обіграти того ж Аффіні. У обох представників «Скуадри Адзурри» є шанси на медаль, але навряд чи на золото.

Одним з відкриттів нинішнього сезону став віце-чемпіон Туру Фландрії Каспер Асгрен. На чемпіонаті Європи він також став другим, проте повторити такий результат в Йоркширі йому буде непросто. Не будемо також скидати з рахунків швейцарця Штефана Кюнга, люксембуржця Боба Юнгельса (хоча він в нинішньому сезоні в розділці став слабшим) і чемпіона світу 2015 року Василя Кирієнка, який завоював золото на домашніх Європейських іграх в Мінську.

Головною подією чемпіонату світу, звичайно ж, буде групова гонка у чоловіків. Її траса за рельєфом нагадує розв'язку Мілан - Сан Ремо, і створює ідеальний баланс шансів для спринтерів широкого профілю та панчерів. Тому, коло претендентів на титул дуже широке. Найсильніший склад - у збірної Бельгії. За перемогу можуть поборотися як мінімум чотири гонщика. Хоча шанси Евенпула виглядають не дуже високими - у нього і форма зараз не та, та й 20-річному хлопцю буде складно після розділки їхати на результат ще і групову гонку: з усіх топ-фаворитів він - єдиний, хто поїде обидві гонки відразу.

Не дуже віриться в переможні шанси Тіма Велленса - все ж для нього рельєф траси недостатньо складний. Швидше за все, гонщика Lotto Soudal використовуватимуть як розмінну монету під ранню атаку. Двома головними ставками бельгійців будуть Філіп Жільбер і Грег Ван Авермат. 37-річний Жільбер переживає свою другу молодість, і недавно виграв два етапи на Вуельті. Шанси повторити свій успіх зразка 2012 року і стати дворазовим чемпіоном світу у нього дуже непогані.

Ван Авермат також готувався спеціально до чемпіонату світу, і його виступ на канадських одноденках говорить про те, що ця підготовка була плідною: третє місце на Гран-Прі Квебека і перемога на Монреалі. Ван Авермат спробує повторити досягнення Паоло Беттіні, і стати одночасно чинним олімпійським чемпіоном і чемпіоном світу в груповій гонці. Лідерам збірної Бельгії доведеться діяти активно і сподіватися на пізню атаку, оскільки у багатьох прямих суперників фінішний спринт все ж сильніший, ніж у Ван Авермата чи Жільбера.

Дуже сильний склад з кількома претендентами і у збірної Італії. При цьому у «Скуадри Адзурри», на відміну від Бельгії, є на кого розраховувати в спринті: головною ставкою команди буде Маттео Трентін. Не варто забувати і про Сонні Кольбреллі, хоча в нинішньому сезоні його спринтерський ривок став набагато менш потужним. Під пізню атаку в розпорядженні наставника італійців Давіде Кассані буде в розпорядженні Дієго Уліссі. На папері дуже непогано підходить траса і Джанні Москону, який рік тому на чемпіонаті світу в Інсбруку увійшов в топ-5. Нинішній сезон Москон провалює, проте зовсім недавно «анфан террібль» італійського велоспорту почав подавати ознаки життя. Втім, є великі сумніви щодо того, що до чемпіонату світу Джанні зуміє настільки додати, щоб поборотися за титул.

Незважаючи на силу Бельгії та Італії, в топ-3 фаворитів входять представники інших команд. На думку букмекерів, претендентом №1 на перемогу є Матьє Ван Дер Пул. 24-річний голландець проводить феноменальний сезон, найяскравішою сторінкою якого стала вражаюча перемога на Амстел Голд Рейс. До мундіалю він також підходить на піку форми: нещодавно він виграв Тур Британії, при чому, на одному з етапів з фінішем в невеликий підйом він виніс своїх суперників, серед яких був і Трентін, «як дітей» - це цитата самого італійця. У розпорядженні Ван Дер Пула буде дуже сильна команда, в якій його статус лідера не підлягає сумніву. У Матьє є все для перемоги, проте топ-фаворитам на таких перегонах, як чемпіонат світу, завжди дуже важко: не тільки з психологічної точки зору, але і з тактичних міркувань.


twitter.com/LeTour. Жуліан Алафіліпп

Жуліан Алафіліпп також проводить блискучий сезон, саме він в березні виграв Мілан - Сан Ремо, з якою якраз порівнюють трасу групової гонки в Йоркширі. Втім, в боротьбі з Ван Дер Пулом Алафіліппу, швидше за все, доведеться розраховувати на пізню атаку - в спринті обіграти голландця у нього шансів не дуже багато.

З усіх топ-фаворитів найслабша команда за традицією у 3-разового чемпіона світу Петера Сагана. Хоча раніше це не заважало йому завойовувати золото світової першості. Фінішний спринт у Сагана сильніший, ніж у Алафіліппа і Ван Дер Пула, однак в цілому словак проводить далеко не найкращий сезон в кар'єрі, і саме тому не вважається фаворитом №1 на трасі, яка підходить йому ідеально.

А ось в тому, що траса підходить Сему Беннетту, є сумніви. Ірландець зараз знаходиться в найкращій формі у своєму житті, на Вуельті блискуче проявляв себе і на спринтах з непростим рельєфом, проте, цілком ймовірно, траса чемпіонату світу виявиться для нього занадто складною. Однак якщо суперники не зможуть вивести Беннетта з гри, то у них з'являться дуже великі проблеми - в чистому спринті прямо зараз ірландець, мабуть, найсильніший у світі.

На рахунку Майкла Меттьюза вже є срібло і бронза на чемпіонатах світу, проте зробити вирішальний крок на вершину п'єдесталу пошани австралійцю буде непросто. Спринтерський ривок у нього дуже непоганий, але в цілому слабкіший, ніж у деяких інших фаворитів. Так, нещодавно він обіграв Сагана, Ван Авермата, Уліссі, Алафіліппа і інших на Гран-Прі Квебека, проте повторити це в Йоркширі йому буде складно. Немає сумнівів в тому, що Меттьюз здатний зайняти високе місце на нинішньому чемпіонаті, але навряд чи він готовий перемагати.

А наші хто?

У цьому році збірна України досить рано оголосила склад на чемпіонат світу. Серед дорослих у чоловіків на медалі і просто на високі місця розраховувати не варто. Лідер команди Марк Падун, судячи з Вуельти, знаходиться далеко від своєї оптимальної форми. Та й траса нинішнього чемпіонату світу гонщику Bahrain Merida не дуже добре підходить.


UEC. Андрій Пономар

Головні медальні надії України пов'язані з юнацькими гонками у чоловіків, а конкретніше - з Андрієм Пономарем, який у серпні завдяки сольній атаці на рівнині став чемпіоном Європи у своїй віковій категорії. Але повторити такий трюк в Йоркширі буде дуже складно - тепер недооцінювати українця ніхто не стане. В розділці Пономар може розраховувати на потрапляння в топ-10, але до медалей все-таки не дотягнеться. Тому, ризикнемо зробити невтішний прогноз: з Йоркшира збірна України повернеться з порожньою медальною скарбничкою.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.