Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Девіса
| Оновлено 22 сiчня 2020, 20:02
13347
2

МЕДВЕДЄВ: «Стаховський здійснив міні-подвиг, спортивну сенсацію»

Легендарний український тенісист - про матчі Кубку Девіса і перспективи української команди

| Оновлено 22 сiчня 2020, 20:02
13347
2
МЕДВЕДЄВ: «Стаховський здійснив міні-подвиг, спортивну сенсацію»
ФТУ. Андрій Медведєв
Капітан збірної України з тенісу Андрій Медведєв підбив підсумки протистояння з командою Угорщини в рамках Кубка Девіса, розповів про причини кардинальних відмінностей в результатах українського чоловічого і жіночого тенісу, а також оцінив перспективи команди в майбутніх міжнародних змаганнях.
 
- Результат протистояння з угорцями, на жаль, негативний. Ми програли і в наступному році будемо боротися за право залишитися в Першій Світовій групі. З іншого боку, в цьому матчі було дуже багато хорошого, була красива тенісна боротьба. Я вважаю, було кілька несподіваних результатів. І теніс, який показали хлопці протягом двох днів, був дуже високого рівня. Це дає нам надію на те, що під час своїх особистих турнірів вони будуть більш впевненими, здобудуть більше перемог, очок і покращать позиції в рейтингу.
 
Загалом, якщо на наступний рік повернеться після травми ще й Олександр Долгополов, на що всі ми сподіваємося, то з таким характером нашої сильної і згуртованої команди ми можемо перемагати будь-які збірні.
 
- Чи можна виділити ключові моменти протистояння з угорцями?
- Можна відзначити високий рівень і професіоналізм Сергія Стаховського в обох одиночках і в парі. Я вважаю, що і в першій одиночці він виграв у дуже непростого противника. Переміг досить впевнено, тим більше на грунті у Аттіли вдома. Хоча боротьба була щільною. І, звичайно ж, Сергій створив сенсацію, обігравши лідера збірної Угорщини на другий день, програючи партію, та ще й після трисетового матчу парного розряду. Я вважаю, що це міні-подвиг, спортивна сенсація.
 
З іншого боку ми вважали, що виграємо пару, але угорці зіграли бездоганно, абсолютно не давши нам жодних шансів від себе. Одного брейка їм виявилося достатньо для того, щоб виграти матч.
 
Можна відзначити дуже високі бійцівські якості Іллі Марченка, який віддав себе повністю на корті. Йому не вистачило буквально міліметрів, щоб вирвати другий сет у Балажа. Думаю, тоді б він довів матч до переможного завершення. Проте Ілля проявив себе з найкращої сторони і в підсумку показав класний теніс, який дозволяє сподіватися, що він повернеться на свої колишні позиції.
 
Що стосується ігрових нюансів, то єдине, що нам завадило, так це полив корту після другого сету парної зустрічі. Рефері дав добро на полив корту, хоча не було отримано згоду з нашого боку. За правилами вони не мають права поливати корт, поки ми не даємо згоди. Ми його не давали, вони його все одно полили. Можливо, це сповільнило наш ритм, і ми втратили той момент, коли виграли другий сет і трохи перегравали суперників. Можливо, угорці отримали додаткову двохвилинну паузу, наш запал охолонув, і вони відразу ж повели 3:0 в третьому сеті. Я вважаю, що цей момент показав непрофесіоналізм рефері.
 

 
ФТУ. Денис Молчанов і Сергій Стаховський
 
А ось обидва судді на вишці відсудили ідеально, зробили свою роботу на 100%. Велика їм подяка за це. Жодних суперечливих нюансів не виникало, вони відразу спускалися, перевіряли слід. Загалом матч пройшов мирно, по-спортивному. Звісно як це може бути в рамках Кубку Девіса.
 
Вболівальників ми відчували. Величезна подяка їм, бо угорці вболівали за своїх дуже сильно, але наших було чутно краще (сміється). І ми також відчували підтримку з України. Знаємо, що була трансляція, знаємо, що багато людей стежили за тим, як ми граємо. Але, на жаль, ми програли і це нічим не заміниш.
 
- Як вплинуло перенесення останнього матчу на загальний результат?
- Я думаю, що вплив негативний. По грі Ілля на момент зупинки матчу почав перегравати Балажа стабільно в кожному геймі. Підтвердженням цьому - сетбол, який він не реалізував. У неділю долю матчу вирішували міліметри, і сказати, що перенесення фундаментально вплинуло на результат, я теж не можу, тому що ми все одно не встигли б дограти поєдинок. Якби Ілля виграв другий сет, було б тільки трохи простіше продовжувати в понеділок.
 
У тих двох геймах, які були розіграні в заключний день, була драма, я б навіть сказав ціле життя. Напевно, угорцям пощастило більше, рідні стіни допомогли. Будь світло на цьому стадіоні, можливо, Ілля і дотиснув б суперника в неділю. Але ми знали про тимчасове обмеження, були до цього готові. Насправді, це Ілля попросив зіграти останні два гейми за рахунку 4:4. Він звернувся до мене і сказав, що починає погано бачити. І за згодою рефері і угорців, ми грали останні два гейми.
 

 
ФТУ. Ілля Марченко
 
- Сергій Стаховський розповідав, що в кінцівці матчу з Фучовічем Ви підказали йому деякі нюанси на подачі. Пам'ятаєте, що це були за підказки?
- Звичайно ж, пам'ятаю (сміється). Я намагаюся мало говорити по техніці, більше намагаюся підказати з приводу тактики, характеру, налаштування. Але тут була явна помилка, тому що Стаховський не виштовхувався ногами під час подачі, тому багато перших подач за останні два гейми він не влучив. Знаєте, говорити досвідченому гравцеві - потрібно, щоб він сам запитав, що він робить не так. В даному випадку Сергію вистачило досвіду сказати, що у нього не виходить перша подача і проста підказка допомогла йому прекрасно відподавати в кінцівці матчу.
 
Подача - одна з основних переваг Сергія, і він її дуже багато тренує. Може подавати на високому рівні дуже довго, що він в принципі і довів. Якщо вживати тенісну термінологію, то у нього «підсіли ноги» лише у кінцы шостого сету. А попередні п'ять сетів він відподавав прекрасно. Це відбувається від втоми, від напруги, але якщо вчасно дати правильну підказку, ця помилка швидко виправляється. Додам, що це все завдяки досвіду Сергія, а не через якусь чарівну підказку.
 

 
ФТУ. Сергій Стаховський
 
- Але ж якби її не було, можливо, і не було б позитивного результату?
- Розумієте, якщо підказати це не професіоналу, він може і не зрозуміти, в чому справа. А Сергій її не просто зрозумів, а ще й відподавав після цього блискуче. Це його заслуга, а підказка, насправді, не чарівна.
 
- На даний момент чоловіча збірна України досить вікова, на горизонті особливих талантів не спостерігається. Якою Ви бачите команду через кілька років?
- Зараз у нас набагато більше оптимізму з приводу нашої молоді, ніж було кілька років тому. Ціла плеяда хлопців до 25 років досить добре почала виступати на ф'ючерсах, і у нас є підстави і надії, що Владислав Орлов, Микита Маштаков, Олексій Крутих, Георгій Кравченко, Данило Калениченко, Ерік Ваншельбойм зможуть проявити себе.
 

 
ФТУ. Ілля Марченко і Андрій Медведєв
 
Так, наша команда, як то кажуть, 30+, але якщо подивитися на лідерів світового рейтингу, то їм якраз за 30. Ми зараз говоримо не про ті стандарти, до яких ми звикли в 90-і роки або на початку 2000-х. Практика показала, що можна грати набагато довше і закінчувати пізніше, ніж ми свого часу. Можливо, наші хлопці знаходяться якраз в тому віці, коли здоров'я ще дозволяє, але вже є досить багато досвіду, навіть шляхом своїх помилок. Це дозволяє приймати правильні рішення під час підготовки до сезону, підготовки до матчів, приймати правильні тактичні рішення під час поєдинків. Наприклад, як виштовхування ногами на першій подачі. Зараз вони в такому віці, що можна оптимізувати все, що було напрацьовано з восьми років, і далі йти без помилок.
 
Головна проблема всіх гравців - це травми. Потрібно берегти здоров'я, іноді навіть потрібно банальне везіння, щоб не було нічого серйозного, тому що навантаження дійсно дуже високі.
 
- Існує версія, що 38-річний Федерер рідко дуже сильно травмувався через те, що має ідеальну техніку рухів...
- Сумнівна версія, техніка у нього досить розмашиста, і на будь-якому етапі удару непідготовлений гравець може отримати травму. Оптимальна техніка, наприклад, - у Сергія Стаховського. Все вивірено: і справа, і зліва, і на подачі. Нічого зайвого. Справа не в техніці, часто тенісисти отримують травму під час руху, екстремальних ситуацій на корті. Секрет Федерера полягає тому, то він більше 10 років щодня займається йогою по 1,5 години. Це дозволяє його м'язам, суглобам і зв'язкам бути еластичними. Так, у нього феноменальна ергономіка під час пересування на корті. У комбінації гнучких, постійно відновлених м'язів, зв'язок і суглобів, тенісист може виконувати перевантаження без значних травм, які були абсолютно у всіх гравців. Це така тенісна доля, яка дуже рідко кого обходить стороною. А якщо і обходить, то це результат правильної роботи плюс певна частка везіння.
 
- А чим можна пояснити той факт, що жіночий теніс в Україні знаходиться на піку свого розвитку, а чоловічий - навпаки, втрачає позиції?
- Точно скажу, що немає жодного наукового пояснення. Я вважаю, що школа тренерів, яка готує чоловіків і жінок в Україні, досить висока. Моя думка, вона в більшій мірі філософська, що дівчата ретельніші. Наприклад, дівчатам дають завдання і вони його точно виконають, а юнаки у нас більш недбало до цього ставляться. Даючи завдання гравцеві, ти знаєш, що дівчина його може ще й перевиконати, а чи зробить його юнак - не факт.
 
Моя думка, як спостерігача, полягає саме в цьому. Одним словом, головна причина - дисципліна. Нову культуру ми намагаємося прищепити абсолютно всім нашим гравцям, ситуація вже змінюється.
 
 
ФТУ. Зліва направо: Андрій Медведєв, Сергій Стаховський, Ілля Марченко, Ерік Ваншельбойм і Денис Молчанов
 
Що стосується можливостей в тренувальному процесі, то ми поступаємося всім західним країнам, але федерація робить дуже багато і в цьому році у нас з'явилася літня база, де можна тренуватися безкоштовно. І будемо сподіватися, що держава буде і далі допомагати в реконструкції кортів на Льодовому стадіоні. У нас з'явиться фундаментальна база федерації, де можна буде займатися фізпідготовкою, отримувати якісні тренування і проживати там.
 
Сподіваємося, що пройде не дуже багато часу, перш ніж хлопці потихеньку почнуть наздоганяти наших дівчат. А дівчатам бажаю тільки успіхів, щоб вони ставили перед нами найвищі цілі: щоб Еліна стала першим номером, щоб Леся і Даяна увійшли в десятку, щоб якомога більше українок були зірковими і до них можна було прагнути. Адже саме завдяки досягненням дівчат чоловіки теж відчувають себе зобов'язаними додавати в своїх результатах. Так і повинно бути.
 
Володимир КЛЕПАЧ

 

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zizyyura
В ночь с 14 на 15 сентября 2011 года Андрей Медведев, управляя внедорожником Toyota Land Cruiser, насмерть сбил 28-летнего мужчину, переходившего дорогу по пешеходному переходу возле села Глеваха Васильковского района Киевской области. После удара, молодой человек перелетел через крышу внедорожника, после чего по нему проехали ещё два автомобиля. У Медведева была взята проба крови на алкоголь и возбуждено уголовное дело по факту смерти человека. На период следствия оформлена подписка о невыезде.
Медвєдєв повинен сидіти за гратами. Збив хлопця на зебрі, залишивши маленьку дитину без батька, дружину вдовою. Звязки, як завжди в нашій "європейській" країні, все вирішили. Як людина він для мене "помер"!
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил