Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 18 вересня 2019, 23:44
35092
33

Один з мільйона: Олександр Зінченко ще крутіший, ніж здається

Sport.ua розповідає, як в основу «Манчестер Сіті» увірвався класичний ноунейм з України

| Оновлено 18 вересня 2019, 23:44
35092
33
Один з мільйона: Олександр Зінченко ще крутіший, ніж здається
Твіттер Манчестер Сіті. Олександр Зінченко

У суботньому матчі проти «Норвіча» в основі «Ман Сіті» вийшли колишні футболісти «Бенфіки», «Борусії», «Евертона», «Тоттенхема», «Ліверпуля», «Монако». Ще по два гравці в стартовий склад «городян» делегували «Атлетико» і «Валенсія».

За цю десятку клуб з Манчестера сумарно виклав 475 млн євро. І ця цифра могла бути ще більшою, адже на лавці залишилися 74-мільйонний Де Брюйне і 66-мільйонний Марез.

А тепер скажіть на милість, як в цю компанію потрапив Олександр Зінченко, придбаний «Сіті» у «Уфи» за 3,5 млн євро ?!

***

Все почалося влітку 2017-го. Зінченко на той час уже рік перебував на контракті у «Сіті», але перший сезон провів в оренді в «ПСВ». І провів його препаскудно.

У Голландії не приховували розчарування українцем, який явно не вписувався в ігрову модель Філіпа Коку і програвав конкуренцію навіть юніорам. Розраховувати на місце в складі «Сіті» після такого міг тільки божевільний.

З іншого боку, і охочих викупити Зінченка після провалу в Ейндховені не було. «Городяни» ніби як шукали для Саші варіанти, але робили це мляво. Та й сам українець не сильно поспішав в чергову оренду, маючи намір (і це не жарт) боротися за місце в старті з Кевіном Де Брюйне і Давідом Сільвою.

В результаті Зінченка залишили, але навіщо – ніхто не знав. Скепсису було хоч відбавляй, але тут українець дав усім перший урок - навіть у найскладнішій ситуації потрібно шукати плюси.

Так, Саша раз по раз не потрапляв в заявку «Сіті», але він не падав духом і щосили намагався стати своїм в роздягальні «Городян». Мережею розійшлися вірусні ролики, як спершу Стерлінг, а потім і сам Зінченко гавкали по-собачому, програючи один одному в ФІФА. Українець по повній експлуатував зовнішню схожість з Де Брюйне, танцював з ведучою клубного ТВ, веселив Венсана Компані.

Але і це не все. Також Зінченко покірно тягав м'ячі на тренуваннях і працював на них, як проклятий, будь-якими засобами звертаючи на себе увагу Гвардіоли.

В результаті, коли 23 вересня 2017-го лівий захисник «Сіті» Бенжамен Менді, придбаний у «Монако» за 57 млн ​​євро, порвав колінні зв'язки в матчі проти «Крістал Пелас», Пеп тут же згадав про лівоногого українця, дарма що той ніколи не грав захисника. Філіп Лам, врешті-решт, теж до 30 років не бігав в опорній зоні, але хіба Пепа це зупинило?

Перший шанс проявити себе каталонець дав Зінченку 24 жовтня 2017-го в кубковому матчі проти «Вулверхемптона». Проба пера пройшла непогано - «Сіті» не пропустив, а по пенальті пройшов далі.

***

Проте, продовжувати експеримент на матчі чемпіонату Гвардіола поки не зважився, довіривши місце в старті більш досвідченому Фабіану Делфу.

Зінченко і тут не розкис. Його не злякала ні конкуренція, ні абсолютно нова позиція. І зовсім скоро доля піднесла йому другий подарунок - цього разу через травму вилетів вже Делф. Робити було нічого - в грудні 2017-го Гвардіола почав регулярно випускати Зінченка в основі.

Спочатку здавалося, що Саша грає надто скуто і пасує тільки на ближнього. Але саме це його тоді і врятувало. У Зінченка взагалі не було досвіду гри в обороні, та й його загальний рівень на той момент явно не дотягував до майстерності його партнерів і суперників. Ставка Гвардіоли в будь-яку секунду могла обернутися провалом, і в такому випадку Олександра неминуче чекала б оренда.

Але українець не підвів і цим дав другий урок - як твердо стояти на ногах, коли ти за крок від мрії. Новоявлений захисник розумів ціну помилки і межу своїх можливостей, і завдяки цьому за три місяці награв 13 матчів у всіх турнірах за кращий клуб АПЛ.

Гвардіола навіть випустив Зінченка в основі на «Челсі», і хоча українець закінчив матч з жовтою карткою, гола в свої ворота він не привіз - матч завершився перемогою «Сіті» - 1: 0.

***

Кінцівка сезону-2017/18 залишилася за Делфом, але зимових подвигів вистачило Зінченку, щоб про нього заговорили. Тепер його реально захотіли купити відразу кілька клубів, причому називалися суми в діапазоні 12-18 млн євро.

Але і на цей раз українець вирішив залишитися. У нього знову ніхто не вірив, адже в конкурентах були все той же Делф, якого Гвардіола особисто відмовив від трансферу в Туреччину, плюс видужав Менді. Однак Зінченко на це все не зважав. Він гарував на тренуваннях, незмінно посміхався і робив все, як просив тренер. І, тим самим, дав третій урок - хороша робота ніколи не пропаде безслідно.

Мало того, що, тренуючись у Гвардіоли, Олександр неймовірно виріс як футболіст (це було чітко видно по поєдинкам збірної), він до зими знову пробився в основу «Сіті»!

Бенжамен Менді в черговий раз потрапив до лазарету, та й без цього сильно дістав Гвардіолу запізненнями на тренування і походами в нічні клуби. У Делфа ж, крім травм, намітився спад в грі. АПЛ-2018/19 він закінчив аж на 18-му місці по корисності в складі «городян» за версією Whoscored.

А ось Зінченко в цей самий час буквально на очах виходив на новий рівень, ставши органічною частиною гри «Ман Сіті». Вперше за час на «Етіхаді» українець створював голи і асистував, ризикував і вигравав дуелі на рівні із зірковими партнерами.

Так, Олександр забив вирішальний пенальті у чвертьфіналі Кубка ліги проти «Лестера», розірвав асистами «Челсі» і «Шальке», а його дебютний гол з гри за «городян» проти «Бертона» - це взагалі витвір мистецтва. Прогрес українця став топ-темою в АПЛ, і незабаром фанати «городян» визнали його найкращим гравцем лютого.

Стрімкий зліт Зінченка не перекреслила навіть травма задньої поверхні стегна - відтепер саме він сприймався фанатами і тренерами «Манчестера» як основний лівий бек. Не Менді, який одного разу змусив Гвардіолу вилаятися прямо на прес-конференції, і точно не Делф, а саме Зінченко!

Фабіану взагалі дісталося більше за інших - йому так і не пробачили фатальну помилку в чвертьфіналі ЛЧ, яка призвела до голу Сон Хин Міна. «Зінченко - легенда, Делф - лайно», - йшлося в найбільш залайканому твіті під постом про поразку «городян» в тому матчі.

***

«Яке це - бути найкращим лівим захисником АПЛ?», - запитав у Зінченко уболівальник на чемпіонському параді в травні. Відповідь була миттєвою: «Друже, та ти, напевно, п'яний, якщо несеш таке».

Навіть в статусі основного гравця «Сіті» і улюбленця вболівальників Олександр не втратив голову. Він все ще твердо стоїть на ногах, не ставить себе в один ряд з зірками. І правильно робить.

Поки Зінченко дійсно не топ, хоча і швидко рухається до цього статусу. Він уже отримав пристойний контракт, почесний 11-й номер, його цінник досяг гросмейстерських 30 млн євро, а місце в основі ніким не ставиться під сумнів. Ах так, Олександр ще й встиг звабити ефектну журналістку з ТК Футбол, яка тепер прикрашає його будинок в Манчестері.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️

Публикация от Alex Zinchenko (@zinchenko_96)

 

Напевно, тут в якості висновку слід було б написати якусь пафосну істину, мовляв, Зінченко все це заслужив, терпіння і труд все перетруть або щось в цьому роді, але ми цього робити не будемо. Історія Саші тим і хороша, що небанальна.

Ви можете згадати, коли ще чемпіон Англії робив ставку на 19-річного хлопця, який прибув з російської глушини? Або, може, на вашому віку гранди часто два сезони поспіль залишалися взагалі без лівих захисників?

Все, що сталося із Зінченком - абсолютно унікальне. Це не можна прийняти до відома, не можна скопіювати і повторити під замовлення. Здається, сама доля проштовхувала цього хлопця в основу «Сіті». І не знаю, як вам, а нам страшенно цікаво, що ж буде далі. Адже ця історія тільки-но починається.

Роман СІНЧУК

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(102)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zack1976
Да, статья хороша, Зина тоже красава, прям тебе "украинская мечта"
Евгений Семыкин
Ах да, Александр еще и успел охмурить эффектную журналистку с ТК Футбол, которая теперь украшает его дом в Манчестере.
Ну немного режет взор такая формулировка.
А так то статья отличная, Спасибо автору
xerx
Все правильно и четко написано. Труд, смелость и удача - составляющие успеха Сашка.
Ukraine Donetsk
Почему в ПСВ он отыграл отвратительно? Автор данной статьи хоть смотрел его игры? Отлично он играл там. Другой вопрос, что зачем его тянуть к основе, если есть СВОИ игроки, а не арендованные. Ради любопытства вбейте в гугле: ПСВ" - "Твенте" Зинченко. И посмотрите как он там пылил...
Denys Kosar
У Вороніна напевно рветься душа))))
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
tank72063
главное штобы костюмчик сидел...для нас он хорош..не зазнался бы...
OKs100
В общем, если кто-то из наших футболистов хочет заиграть в Европе, просто нужно перестать бухать до/после матчей, а также на пару лет забыть о пляжах, вечеринках, новых Феррари и так дальше, полностью отдаваясь тренировкам и чётко выполняя установки тренера, не учитывая своих личных "хотелок".
Тарас Чубак
Заради справедливості потрібно сказати, що останнім часом Саша отримує багато критики в британських ЗМІ і за останній матч в тому числі. (Хоча частково це із-за дуже слабкого виступу Отменді і Стоунза, адже одним оком дивився цей матч і нічого жахливого в його грі не помітив, він був трохи краще того ж Вокера). І ось тут головне, що б зараз з одужанням Менді, він не втратив місце в основі, адже з точки зору оборони, він в минулому сезоні грав краще, обережніше я би сказав, зараз же явно більше націлений на побудову атак і головне питання, чи це установа Пепа. З одного боку, я бачив порівняння статистики Робертсона і Зіни в цьому сезоні і майже у всіх показниках Зіна випереджає його (і в оборонних теж до речі), хоча і отримує частенько від журналістів якраз за гру в обороні. І це швидше за все говорить про його велику залученость
у гру, що як раз цінує Пеп. Адже головний козир Зіни це не те, що він не помиляється, а те що він компенсує свої помилки. І ще важливий фактор про який ніхто не згадує, Зіна не привозить голи на рівному місці, що робить регулярно Стоунз і особливо Отаменді, в минулому сезоні Вокер постійно і навіть Ляпорт. Коротше Зінченку ні в якому разі не можна розслаблятися, зараз можливо один з найважливіших етапів в кар'єрі в МС (ясна річ не в цілому)
yuriy_kent
Очень рад за Саню. Главное не останавливаться. Все в твоих руках, парень. Но то, как ты вырос за эти два года, очень многого стоит.
n.tkach
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Valery Suprun
Вас многих жаба давит? Молодец пацан! Добился того, чего многие за всю карьеру не могут. Шева, Ребров, Лужный,Воронин.. И... Больше никого.Коноплянка сдался, Ярмоленко ещё красава борется, но этого мало. Нормально он играет, особенно на фоне игроков из украинского чемпионата.
alzhovtyak
Подождите, а откуда он прибыл, по-вашему? На тот момент, когда его брали, он играл в Уфе. Конечно, он украинец, из Радомышля и тд, но в Сити он приехал именно что из российского захолустья)
Serg Kolysnik
З якого ще " російського захолустья " ? Зінченко - український футболіст з Радомишля ( Житомирщина ) , один рік пограв в РПЛ ( за Уфу) , від російського громадянства відмовився , бажаючи зберегти українське ! ... Непогана стаття , але оцим ляпом : "Вы можете вспомнить, когда еще чемпион Англии делал ставку на 19-летнего парня, прибывшего из российского захолустья?" автор усе ЗІПСУВАВ !
tima fialko
Справді страшенно цікаво,яким буде Зінченко без Гвардіоли
MaxUa
В общем для новичка без ярко выраженного мастерства, можно привести следующий поведенческий шаблон, с помощью которого повысить свои шансы закрепиться в основе:
1. Любыми способами понравиться как человек. Стать своим в коллективе. Втереться в доверие. Вести себя точно также, как и все остальные. Нравится тебе что-то или не нравится - это неважно. Важно быть как все.
2. Найти баланс между отношениями с коллективом и руководителем. Ты должен быть своим в коллективе, но до определенного предела - пока такое поведение не начинает вызывать нарекание у руководителя.
3. Забыть о своих предпочтениях в профессии и беспрекословно выполнять все указания руководителя, даже если тебе предложена несвойственная функциональная роль.
4. Если у тебя вообще нет опыта в предложенной роли, на первых порах ты должен действовать предельно просто и надежно, не позволяя себе даже намека на импровизацию. Необходимо составить список типовых ситуаций и точно знать, как себя нужно вести в каждой из них.
5. Методично и упорно совершенствовать навыки, полезные в рамках предложенной тебе роли. На данном этапе забыть про все остальное. Единственный твой приоритет на этом этапе - стараться полностью освоиться в рамках выполняемой роли.
6. После того, как ты полностью освоишься на своей позиции, переходи к совершенствованию навыков, полезных в рамках других функциональных ролей, с которыми ты наиболее часто приходишь в соприкосновение по работе.
JulikoB
Ну если он так крут, то должен сегодня двушку кротам закатить.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
glemds1122
"Российского захолустья" ? Автор, ты хоть бы википедию открыл. Уфе больше 500 лет, население больше Манчестера в два раза.
Где вас набирают?!
xavo67
Хочу посоветовать Вам начать делать ставки в букмекерской конторе Леон(Вбиваем в своём браузере фразу "БК Леон"), РЕГИСТРИРУЕМСЯ ЧТО БЫ ПОЛУЧИТЬ БОНУС: ПРИ РЕГИСТРАЦИИ УКАЗЫВАЕМ БОНУС КОД - free2500 (внимание!!! бонус будет начислен в размере от 200-2000 грн в зависимости от количества ставок , код действителен только для игроков внесших депозит)А ДАЛЬШЕ ВСЁ ЗАВИСИТ ОТ ВАШЕГО УМЕНИЯ УГАДЫВАТЬ РЕЗУЛЬТАТЫ ФУТБОЛЬНЫХ МАТЧЕЙ. Всем удачи!!!