Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 18 вересня 2019, 08:56
7931
13

Манчестер Сіті – команда мрії. З ким зіграє Шахтар

Sport.ua розповідає про першого суперника чемпіона України в Лізі чемпіонів

| Оновлено 18 вересня 2019, 08:56
7931
13
Манчестер Сіті – команда мрії. З ким зіграє Шахтар
ФК Манчестер Сіті

У третьому сезоні поспіль донецький «Шахтар» не обходиться без зустрічі в рамках Ліги чемпіонів з «Ман Сіті». Й «городяни» з кожним роком виглядають все сильнішими, все невблаганнiшими, все кращими. Спробуємо розібратися, що собою представляє англійський клуб станом на зараз.

Історія

Зараз про це смішно згадувати, але більшу частину своєї історії «Манчестер Сіті» був символом романтичних невдах. Ніхто більше, ніж вони, не асоціювався із образливими поразками, вильотами у нижчу лігу при дуже привабливiй грі, які навіть перетворилися в ідіому «Typical City». Вилетіти в нижчий дивізіон після того, як всією командою утримували нічию, яка, як виявилося, їх не влаштовувала; вилетіти в статусі чемпіона, ще й забивши більше всіх в лізі; постійно радувати естетично красивою грою, але десятиліттями нічого не вигравати – все це було Typical City.

Всерйоз і надовго все змінилося у 2008-му році, коли «Манчестер Сіті» був придбаний компанією Abu Dhabi United Group. Емірам і шейхам з ОАЕ потрібно покращувати імідж Близького Сходу на Заході, вони не шкодують коштів для зміцнення команди. У 2011-му році клуб виграв Кубок Англії, перервавши більш ніж тридцятирічну трофейну засуху, а з тих пір встиг взяти вже чотири чемпіонські титули, дійти до півфіналу Ліги чемпіонів і впевнено влаштуватися в ряду європейських грандів.

При цьому єдиний європейських успіх «Ман Сіті» відбувся ще до народження їх сьогоднішнього власника. У шістдесяті роки Джо Мерсер домігся з «городянами» небачених висот, привівши до перемоги в кожному з англійських офіційних турнірів: чемпіонаті, Кубку, Суперкубку і Кубку ліги. Завдяки виграшу Кубку Англії «Ман Сіті» відібрався в Кубок Володарів Кубків, який виграв, забивши 25 м'ячів у дев'яти матчах.

До епохи шейхів у «Ман Сіті» грав і найвеличнiший футболіст в історії «Манчестер Сіті». Берт Траутманн служив в люфтваффе, воював під Смоленськом і Вітебськом, був удостоєний за заслуги Залізного хреста – а після полону потрапив у англійський табір для військовополонених біля Манчестера. Коли через деякий час Траутманн вирішив зайнятися футболом і отримав шанс в «Ман Сіті», на вулиці вийшла 25-тисячна демонстрація з транспарантами «Ні нацистові й військовому злочинцеві!». Але Траутманн своїм терпінням і професіоналізмом змусив англійців пробачити його. 

ФК Манчестер Сіті. Берт Траутманн

В активі Траутманна 545 матчів за першу команду, тринадцять сезонів у вищій лізі. Піком, кульмінацією кар'єри Берта, став фінал Кубка Англії-1956, по ходу якого він зіткнувся з гравцем «Бірмінгема» Пітером Мерфі. «Відчуття були досить незвичними», - згадував Траутманн. «Я перестав розрізняти кольори, все навколо стало сірим і розпливчастим. Здавалося, що я блукаю в тумані – гравці перетворилися в нечіткі силуети… Двічі або тричі я втрачав свідомість, і мені доводилося підтримувати шию рукою».

Берт дограв фінал, допоміг його виграти, взяв участь у святкуванні – а на наступний день доктор сказав, що він вже мав померти. Мерфі розколов Траутманну шийний хребець, і тільки тому, що він виявився зафіксованим двома іншими, Берт вижив. Вижив і знайшов в собі сили продовжити матч… Зi знедоленого Берт став кумиром «Мейн Роуд», а до Залізного хреста в списку його регалій додався Орден Британської імперії, вручений особисто Єлизаветою II. Лев Яшин говорив: «Є тільки два воротарі світового класу: я і ще той німець, який грав в Манчестері».

Справи сьогоднішні

Звичайно, до весни і навіть до Boxing Day багато що може змінитися, але зараз «Ман Сіті» виглядає колективом, який гранично наблизився до статусу команди мрії. На всіх позиціях грають суперзірки, вони продубльовані резервістами світового рівня, команду тренує людина, яка ставить найкращу в світі позиційну атаку, більша частина всіх цих людей проводить в Манчестері як мінімум третій сезон – зараз, «на березі», не видно передумов для того, щоб найближчий сезон не став для «городян» успішним.

Звичайно ж, «Ман Сіті» в обох матчах зіграє проти «Шахтаря» першим номером. У цьому полягає чимала зручність як «гірників», так і будь-якого іншого суперника цього «Ман Сіті»: хлопці в біло-блакитній формі будуть прагнути контролювати м'яч навіть в протистоянні з «Барселоною», не кажучи про більш слабких суперників. Англійський клуб вихором летить вперед, грає по бразильськiй схемi і зараз виглядає чи не найкращим прикладом атакуючої команди на цій планеті.

Минуле літо, як правило, не пройшло для «Ман Сіті» без дуже дорогих трансферів. З мадридського «Атлетико» відряджений Родрі – опорний півзахисник, якого після двох видатних сезонів на Піренеях прозвали новим Бускетсом. Почав іспанець в новому клубі дуже непогано, але все головні битви, звичайно, попереду. Інші посилення купили на фланги оборони, але й Анхеліньйо, й Жоау Канселу поки задовольняються місцями в запасі. На вихід з «Ман Сіті» претендував Лерой Сане, але «Ман Сіті» так довго тягнув з продажою німця в «Баварію», що той травмувався і відлякав Зірку Півдня.

Козирі

Найстрашніше для нинішнього «Шахтаря» – то, що всі лідери «городян» зараз перебувають на піку форми. Ріяд Марез, Кевiн де Брюйне, Рахім Стерлінг, Давид і Бернарду Сільви – всі грають натхненно та змушені ділити між собою ігровий час. Місць над Родрі і під Серхіо Агуеро максимум чотири (і то, тільки при Гвардіолі: нехай всі майстри пасу подякують, що грають під його початком – інші б поставили опорника в пару до Родрі), і, як мінімум, один з названих вище атакуючих півзахисників в кожному матчі змушений відпочивати.

Сезон тільки почався, а Стерлінг забив в ньому вже вісім м'ячів. Два в збірній, але це не менш показово: вінгер, в порівнянні з часами в «Ліверпулі», вийшов на абсолютно новий рівень реалізації і майже не прощає суперників. Кевін де Брейне пропустив майже весь попередній сезон через травми, але зараз він готовий і може творити: ні матчу не проходить без його розрізних передач, які дозволяють партнерам вийти один на один. Бернарду Сільва при Гвардіолі і не грав погано: португалець чудово поєднує техніку та командний футбол, раз по раз доставляючи м'яч у карний майданчик.

Бронебійная атака «Сіті»

Саме зараз, схоже, на новий рівень виходить Марез. У матчі, який «городяни» виграли у «Вест Хема» 5:0, алжирець зробив всi (!) голи: заробив пенальті, зробив дві гольові передачі й ще в двох ситуаціях «розрiзав» оборону команди Ярмоленка, організувавши для партнерів стовідсоткові гольові моменти. Спаду можна було чекати в 33 роки від Давида Сільви, але в сезоні, який заздалегідь анонсований для іспанця останнім на «Етіхадi», він переживає чергову молодість. Саме він налагодив взаємодію із Зінченком, в грі з «Брайтоном» зробивши два паси українця передгольовими.

Загалом, всi зоряні гравці креативної зони «Ман Сіті» зараз неймовірно небезпечні й, напевно, будуть налаштовані розпочати черговий єврокубковий сезон добре. Складно навіть сказати, хто з цієї чудової п'ятірки виявиться п'ятим зайвим. Ризикну припустити, що Давiд Сільва – іспанцеві в його серйозному віці все ж потрібен відпочинок – але простіше «Шахтарю» від цього не стане.

Слабке місце

Креативна зона у «Ман Сіті» геніальна. Основний форвард в дуже хорошій формі: Серхіо Агуеро оформив 6 м'ячів в чотирьох стартових турах, та й Габріель Жезус якісно його «підпирає». Воротар? Едерсон в більшості матчів не вступає серйозно в гру, але, наприклад, в грі проти «Борнмута» було потрібно рятувати – і бразилець серйозно виручив команду, яка без двох його складних сейвів, швидше за все, втратила б бали. На флангах добре працюють Вокер і Зінченко, причому наш хлопець, як мені здається, набрав кращу форму за весь час виступів у блакитній футболці: тепер він дійсно класно комбінує з партнерами, а не просто віддає на ближнього.

І все ж без ахіллесової п'яти цей «Ман Сіті» не обходиться, що й продемонстрував у минулу суботу «Норвіч». У матчі з «Брайтоном» травму отримав Еймерік Ляпорт, і недавні обстеження показали, що француза можна чекати не раніше березня. Саме зараз «городяни» повинні проклинати самі себе за розставання з Венсаном Компані: капітан команди в кінцівці минулого сезону виграв конкуренцію і в Стоунза, і в Отаменді, дуже сильно допоміг клубу взяти черговий чемпіонський титул, але не переконав клуб продовжити з ним угоду.

Поганий навіть не сам трансфер Компані – врешті-решт, захиснику вже 33 роки і у нього величезна історія травм – а той факт, що керівництво клубу не взяло нікого на його місце. Ймовірно, клуб когось підпише вже у січні, але «Шахтарю» англійський гранд буде протистояти з практично безальтерантівной зв'язкою Стоунз – Отаменді. Перший свого часу практично змусив «Сіті» виплачувати величезні гроші за Ляпорта, так як помилявся дуже часто, а другий виглядав гіршим гравцем, м'яко кажучи, не найсильнішої збірної Аргентини на Копа Америка.

ФК Манчестер Сіті

Обидва захисника непогані, коли діють в парі з більш класним партнером (і таким виглядав саме Еймерік), але пара з Джона та Ніколаса виглядає дуже вразливою. І це, на мій погляд, ставить «Шахтар» в положення «ризикуй або програєш». Адже якщо робити ставку тільки на оборонну гру без особливих надмірностей, то поразки 0:2 або хоча б 0:1 уникнути буде майже неможливо: команда сама позбавить себе шансів в атаці, а оборона навряд чи повністю стримає інфернальну міць атак «городян».

А ось якщо спробувати грати з «Ман Сіті» на зустрічних курсах, то це, звичайно, може закінчитися погромом, але разом з тим залишає «Шахтарю» хоч якісь відчутні шанси. Атака «гірників» досить креативна, щоб напружити центральних захисників «городян» – й, звичайно, Зінченко не та людина, яка може надати обороні команди мiці й обгрунтованості. Суперник сильніший, але це не привід програвати йому до стартового свистка…

Віталій ПАСІЧНИЙ

Поєдинок «Шахтар» - «Манчестер Сіті» відбудеться в середу, 18 вересня, в Харкові. Початок матчу о 22:00. Sport.ua проведе текстову трансляцію матчу.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Толковый разбор, спасибо!
футфан
Як не крути але МанСіті головний фаворит на перемогу у Лізі чемпіонів( так рахують букмекери), не говорячи вже про гру проти кротів... Тож удачі Шахтарю в матчі проти дуже сильного суперника
russol30
Шансів виграти не дуже багато, а ось результативна нічия може бути, удачі)
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
Ну вообщем-то, Шахтеру нужно играть с МС так как Заря играла с Шахтёром. И надеяться что результат может быть лучше.
bzzzzz
та не такой уж и страшный этот МанСити, у них всегда проблемы с хорошо физически подготовленными и организованными командами, и пропускают на контр атаках часто.
Вот только, проблема, что Шахтер сложно назвать надежной организованной командой, слишком легко пропускаем.
New Zealander
Тільки перемога! Тільки Шахтар! Якщо якась црвена звезда минулоріч обіграла Лівер 2-0, то і Шахтар зможе якщо так само вдало складуться всі обставини в матчі. Шахтар - Мансіті 2-0.
MaxUa
"Оба защитника неплохи, когда действуют в паре с более классным партнёром (и таковым выглядел именно Эймерик), но пара из Джона и Николаса выглядит очень уязвимой."
То есть вы хотите сказать, что в идеальной команде мечты есть целых 2 защитника, игрока основы, которые сами по себе далеко не идеальны? Как же так? Кто же мог допустить такую неидеальную брешь в мечте?
В смысле, почему их не продали, и не купили на их место действительно достойных, идеальных защитников? Ведь с деньгами у них вообще проблем нет. Сити этим летом по тратам на трансферы только Барселоне уступает.
tima fialko
Сіті не випадково не може виграти щось у Європі.Так,в команді беззаперечно великий тренер світового рівня.Але назвіть крім можливо Агуеро і Де Брюйна зірку серед футболістів?Таких гравців як у команд що виходять у фінали Ліги чемпіонів у Ман нема.Можете мінусувати,це буде і в цьому році
Тарас Чубак
Ну пара Отаменди и Стоунза действительно очень слабая как для такого клуба которым стал Сити. Ну и Зина в плане защиты не самый сильный, он Пепу для другого нужен, хотя именно в плане тупых привозов он самый надежный среди четверки защиты, его проблема именно в том, что он не всегда успевает доработать сзади, а Ляпорта который подчищал уже нет. Я бы на месте Шахты, действительно не закрывался очень сильно