Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 вересня 2019, 14:11
11219
3

Триллер в Харкові, травма Тайсона та чергова невдача Динамо

Найцікавіші події сьомого туру - в нашому традиційному огляді

| Оновлено 17 вересня 2019, 14:11
11219
3
Триллер в Харкові, травма Тайсона та чергова невдача Динамо
ФК Шахтар

Сьомий тур УПЛ став дуже багатим на події. «Шахтар» з «Зорею» видали матч-феєрверк, «Динамо» сенсаційно поступилося «Десні» (хоча, якщо виходити суто з гри, сенсаційності в цьому не так вже й багато). А ще були красиві голи, моторошна травма Тайсона, незабитий пенальті. Загалом, багато всього, чого з лишком вистачило б відразу на кілька ігрових днів.

Матч туру

Головною подією туру став поєдинок у Харкові між «Шахтарем» і «Зорею». За напруженням гри, сюжетом, кількістю гольових моментів і забитих м'ячів, а також просто красивих ігрових епізодів, цей матч може претендувати вже зараз на титул найкращого в сезоні. У всякому разі, варто гарненько постаратися, щоб його переплюнути. «Зоря» приголомшила «Шахтар» стартовою активністю і пресингом. Як наслідок - вже до середини першого тайму луганчани вели 2:0. «Гірники» оклигали лише перед перервою. Завдяки активності Тайсона. Схоже, не дарма «Шахтар» не відпустив свого капітана. Завдяки ударному початку другої половини гри, донеччани вийшли вперед - 3:2, проте «Зоря» не здалася і зрівняла рахунок. Але ненадовго - Мораес після блискучої атаки поставив переможну крапку - 4:3 на користь чемпіонів країни.

Хвороба туру

Вперше в нинішньому сезоні «Шахтар» вийшов на гру без свого головного тренера. Луїш Каштру застудився (проблеми з вухом), і через те, що португальцю не рекомендувалося летіти на літаку, він залишився в Києві. Діями підопічних керував його асистент Вітор Северіно. Після матчу він скаже, що Каштру до гри проконсультував, що і як робити, але під час матчу Северіно вже самостійно приймав рішення. Так що ця перемога - цілком його. 

Голи туру

У Харкові забивали багато, і на різний смак. Найкрасивішим вийшов гол Марлоса. Натуралізований бразилець відзначився в своєму фірмовому стилі, змістившись з правого крила атаки в центр, крученим ударом з-за меж штрафного майданчика відправив м'яч у дальній кут. Як не старався голкіпер луганчан Шевченко врятувати свої ворота, але не зумів - м'яч був було направлено під самісіньку штангу.

Дуже красивий гол забила «Десна» на НСК «Олімпійський» підопічним Михайличенка. Калитвинцев прострілив з правого флангу в центр штрафного майданчика на набігаючого Філіппова. Нападаючий чернігівської команди цей простріл міг замкнути лише ударом п'ятою. Що він і зробив. І м'яч після несильного, але влучного удару Олександра закотився у дальній кут воріт Бойка. Динамівський голкіпер зреагувати на цей удар не зміг.

Святкування туру

Владлен Юрченко - один з багатьох вихованців «Шахтаря», які грають зараз за «Зорю». Він поколесив футбольною Європою, але так і не зміг її завоювати. З «Шахтаря» він йшов не дуже добре, почувши на свою адресу багато неприємних слів. Тому, напевно, можна зрозуміти його бурхливу радість після голу в ворота Пятова. І дуже оригінальне святкування взяття воріт.

Дебют туру

У матчі проти «Зорі» відбулася знаменна подія для всього українського футболу: через довгі роки в чемпіонат країни повернувся Євген Коноплянка, який дебютував в офіційних поєдинках за «Шахтар». Незважаючи на поширену думку про нібито функціональну неготовність Євгена через відсутність ігрової практики і пропуск міжсезонної підготовки, його дії залишили приємне враження. Він був активний на своєму фланзі і відзначився результативною передачею на Мораеса в моменті з переможним м'ячем.

Травма туру

Єдиний негативний момент харківського поєдинку - травма капітана «Шахтаря» Тайсона.

Бразилець був найкращим у складі «гірників», забивши перший м'яч, але в досить простому ігровому епізоді, опинившись на газоні після зіткнення з Тимчиком, отримав удар в голову коліном від партнера по команді Ісмаїлі. На мить Тайсон втратив свідомість, і поле залишав на ношах. На щастя, найгірші прогнози не підтвердилися. Але поки що не зрозуміло, чи зможе лідер «гірників» зіграти стартовий поєдинок Ліги чемпіонів проти «МанСіті».

Слова туру

Наставник «Зорі» Віктор Скрипник наступним чином відреагував на поразку своїх підопічних у грі проти «Шахтаря»: «Поразка, за яку не соромно: забили на виїзді три голи команді, яка пропустила стільки за шість турів. Хто дивився матч, зауважив, що ми не ставимо автобус, а граємо вперед. Хочемо і вчимося діяти першим номером. Я не можу кинути камінь в город своїх підопічних: всі боролися і віддали сили. Мені подобається, що моя команда не боїться грати».

Поразка туру

Фото Олександра Приходька

У чемпіонаті країни динамівці не вигравали в останніх трьох поєдинках. Два з них припали на тренерську долю Олексія Михайличенка - нічиї проти «Олімпіка» і «Зорі». Здавалося, що в третій грі під керівництвом нового тренерського штабу кияни повинні нарешті виграти. Але не тут-то було. Незважаючи на те, що Михайличенко зробив невелику ротацію складу, гра команди не стала якісно іншою. Як і раніше, «Динамо» намагалося добитися свого за рахунок вертикальних передач і навісів до штрафного майданчика «Десни». Не спрацювало. Киянам явно не вистачало креативу в атаці і звичного Циганкова, а ось в обороні було дуже багато помилок. «Десна» закономірно виграла перший тайм. У другому господарі швидко зрівняли рахунок, але гості зуміли знову вийти вперед зусиллями Філіппова. Як не старалися «біло-блакитні» хоча б зрівняти рахунок - все марно.

Фантом туру

В кінці першого тайму на «Олімпійському» динамівцям вдалася гарна атака. Караваєв навішував на Де Пену, який з близької відстані розстрілював ворота Паста. Воротар «Десни» зафіксував м'яч, як здалося, вже за лінією. 

Але арбітр Копієвський взяття воріт не зафіксував, чим викликав гнів Де Пени. За бурхливу реакцію уругваєць був нагороджений попередженням.

Герой туру

 

Фото Олександра Приходька

Можна не сумніватися, що для колишнього динамівця Владислава Калитвинцева, який виступає зараз за «Десну», матч проти своїх екс-одноклубників був по-справжньому принциповим. Півзахисник чернігівської команди був дуже активним, брав участь у багатьох атакуючих діях. Саме Влад став автором першого забитого м'яча, відгукнувшись на хорошу флангову передачу Картушова. На рахунку Калитвинцева в цій грі - ще і асист. Саме після передачі Владислава Філіппов забив переможний м'яч.

Банер туру

Уже вкотре вболівальники «Динамо» відрізняються креативністю. На цей раз - на грі проти «Десни». На трибунах «Олімпійського» був вивішений вже знайомий банер з написом «День сурка?». І щось нове: плакат із зображенням персонажа, дуже схожого на Віктора Медведчука, одного з найближчих бізнес-партнерів братів Суркісів. Під самим зображенням написано «Адвокат». Дві перші літери, а також три останні виділені яскравою червоною фарбою.

Воротар туру

ФК Маріуполь

Справжнім рятівником для «Маріуполя» став голкіпер Худжамов. У грі проти «Олімпіка» страж воріт приазовської команди був однозначно найкращим. Особливо в другому таймі, коли ініціативою міцно заволоділи «олімпійці». Рустам не тільки парирував пенальті від Політила, але зробив ще як мінімум три неймовірних сейви. Здобуте очко «Маріуполя» в цьому матчі - практично за рахунок геройств Худжамова. Відзначимо, що цей пенальті став ювілейним, десятим, відбитим Худжамовим в УПЛ.

Джокер туру

ФК Колос

У матчі «Колос» - «Львів» видовища спочатку було не так вже й багато. Але в другому таймі команди почали діяти більш активно. Почали виникати і небезпечні моменти біля обох воріт. Цілком можливо, що поєдинок завершився б нульовою нічиєю, але в рукаві тренера «Колоса» Руслана Костишина знайшовся справжній джокер - його син Денис, який з'явився на полі на останніх хвилинах зустрічі. Саме Костишину-молодшому було призначено стати героєм матчу - він пробив Бандуру за три хвилини до кінця основного часу матчу.

Тренерські дебюти туру

Відразу три (!) наставники дебютували на новому робочому місці в матчах сьомого туру УПЛ. Новоспечений головний тренер «Карпат» Роман Санжар почав «за здравіє» - його підопічні здобули вольову перемогу над «Ворсклою». Хоча, справедливості заради, потрібно відзначити, що суто за грою полтавці виглядали краще. А ось колегам Санжара пощастило менше. Новий коуч «Олімпіка» Вісенте Гомес не зміг здобути прем'єрну перемогу для своєї команди в грі проти «Маріуполя» - нічия. Не пощастило і новому керманичу «Львова» Володимиру Мазяру. Його перший млинець виявився глевким - поразка від «Колоса».

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Да, стильный плакат. Жаль, что главные персонажи отсутствуют.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил