Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 16 вересня 2019, 11:45
3794
1

Боруссія Д сильніша за Байєр, але 4:0 — дуже жорсткий результат

Максим Свірський розібрав по поличках центральний матч 4-го туру Бундесліги Боруссія Д - Байєр (4:0)

| Оновлено 16 вересня 2019, 11:45
3794
1
Боруссія Д сильніша за Байєр, але 4:0 — дуже жорсткий результат
ФК Боруссія Д

1. Фавр не виставив основний склад, який грав у минулих турах. На це було дві причини: 1) кілька травмованих гравців; 2) тактика.

Через ушкодження матч пропускали два основних крайніх захисники, легенда Пішчек і новачок Шульц. Відсутність цих гравців в матчі дуже добре відображає відмінність між нинішнією «Боруссією» і цією ж командою минулих років. Сезони два назад для ротації на цих позиціях виступали Жеремі Тольян, Марсель Шмельцер і Ерік Дурм, а зараз на того ж Шмельцера головний тренер навіть не розраховує. І в цьому матчі позиції крайніх беків зайняли досвідчений боєць Рафа Геррейру та один з найперспективніших правих захисників - Ашраф Хакімі.

Також в минулих турах місце в старті діставалося Юліану Вайґлю, а в цьому матчі Фавр довірив данцеві Ділейні, але про це ми ще поговоримо. Замість Азара також вийшов Брандт, який грав проти свого рідного клубу.

2. У «Байєра» був відсутній тільки один гравець - Демірбай. Він потихеньку стає лідером цього складу, але пропускав матч через особисті причини. Його місце зайняв Надіем Амрі.

З причини того, що «Боруссія» - суперник, складніший за попередніх, Петер Бош пожертвував Леоном Бейлі. Замість ямайського вінгера голландець вирішив зміцнити центр поля і випустив опорника Баумгартлінгера.

3. Матч можна поділити на 4 частини:

1) 1-20 хв. Команди входять в гру, особливо не ризикуючи. Рівна гра, небезпечних атак команди не створюють. Підтвердження: в цьому періоді обидві команди настворювали аж на 0,03 xG.

2) 20-45 хв. Після 20-ї хвилини спочатку «Дортмунд», а потім і «Байєр» взялися за справу, і темп матчу став набагато вищим. «Боруссія» створила моменти завдяки крутим комбінаціям і відкриванням, а «Байєр» - за рахунок контратак. У підсумковій 5-хвилинці тайму «Байєр» все ж залишив м'яч собі і не став так ризикувати, роблячи передачі в лінії центральних захисників.

3) 45-80 хв. На початку другого тайму «Байєр» почав дуже активно: «фармацевти» створили кілька реально небезпечних моментів. Але потім «Боруссія» перекрила шанси «Байєру» на очки за рахунок грамотної гри в обороні. Потім дортмундці також почали вище зустрічати суперників і створювати моменти.

4) 80-90 хв. «Байєр» почав дуже сильно ризикувати, за що і поплатився. Контратаки цієї «Боруссії» поховали Боша та його підопічних.

4. Загальна схема «Боруссії» 4-4-2, але це була дуже гібридна схема. При атаці схема трансформувалася в 4-2-3-1. Білд-ап будувався структурою 2-4.

Через пресинг суперників «джмелі» у багатьох ситуаціях діяли більш примітивно, вибиваючи м'яч вперед. Про це говорить % лонгболів (16%) і точність передач (75%), що дивно для топ-клубу.

 

Крайні півзахисники в команді дуже високого рівня, але у них дуже різні функції. Санчо більш схожий на класичного крайка, рідко зміщується в центр. В основному він розташовувався на фланзі і відволікав увагу Венделла, що було вкрай важливо, тому що це давало більше простору для Ашрафа, який в результаті зробив гольову передачу. Брандт, в свою чергу, зміщувався в центр, що безумовно піднімало рівень креативу в крові «джмелів». Також настільки вузьке розташування Юліана звільняло простір для Геррейру. Ділейні і Вітсель часто перебували близько один до одного. Я думаю, що це через недостатній рівень пасу у Томаса. Як тільки датчанин відбирав або робив перехоплення, він просто пасував найближчому партнеру, переважно це був Вітсель. Другим і третім варіантами продовження атаки були пас назад і закидання за спину на Алькасера.

5. Головним прийомом виходу з оборони в атаку в «Боруссії» є наступна комбінація.

Почнемо спочатку. Хакімі знаходиться на правому фланзі з м'ячем і віддає передачу в центр на Аканджі. У цей час відбуваються ключові забігання. Ашраф по флангу біжить далі, і його роль в цьому дуже важлива, Вітсель зміщується трохи ближче до своїх воріт, тим самим відкриваючи більше простору для фірмового прориву Аканджі з м'ячем і ще змушує суперника думати, крити йому зону за спиною або свого гравця . Також дуже важливим є відкривання Марко Ройса: він опускається в зону до Санчо, і тоді виходить, що за спиною гравця, який перекриває лінію пасу на Санчо, багато простору і два гравці, а значить, перехопити таку передачу ще складніше. Коли Аканджі проривається вперед, Хакімі вже досить пробіг і займає майже фінальну позицію в комбінації. Передостаннім і останнім пунктами в сценарії такого розіграшу є зручний (!) пас на ногу Ройса, який в дотик відіграє м'яч на Ашрафа. Ось ще схожа ситуація, але вже в набагато небезпечнішій зоні:

Таким прийомом «Боруссія» мала відрізати мінімум 5 гравців «Байєра», які беруть участь в активному пресингу. Але в цьому моменті гравці «Байєра» перехопили передачу Ройса на Ашрафа.

Також крутий прийом, який використовує «Боруссія» для виходу в атаку - ізоляції. Вони є дуже ефективними, щоб розбивати велику групу гравців суперника. У минулому сезоні ізоляції використовувалися в середній і атакуючій третині поля, і в багатьох ситуаціях на протилежному фланзі 1 В 1 залишався Санчо. Але тепер такий прийом використовують і на своїй третині, і головну роль тепер грає Хакімі. Точніше було б сказати, правий захисник, але в цьому матчі мароканець грав на цій позиції. Також потрібно відзначити другого головного гравця в таких ситуаціях - Хуммельса. Адже, саме його переводи з лівого напіфланга в праву бровку приносять так багато користі.

Матс - вже ключовий гравець в системі гри Фавра. По-перше, його перший пас використовується на 100%. По-друге, він стає головною зброєю при стандартах. Фавр придумав дуже простий і класний розіграш. При такому штрафному 3 гравці «Боруссії» розбігаються на ближню і дальню штангу, звільняючи простір для Хуммельса. Поки мінусом можна вважати те, що в центральній зоні залишається тільки Матс і перехопити передачу для суперника простіше, так як він не відволікається на суперника.

6. Без м'яча у «Боруссії» схема змінювалася в різних етапах атаки «Байєра». Дуже активний пресинг підопічні Фавра не використовували, і в першому таймі грали в низько-середньому блоці. Коли «Байєр» тільки починав атаки, схема у «Боруссії» була 4-4-2 з Пако і Ройсом на вістрі. Коли ж справа доходила до глибокої оборони, то схема трансформувалась в 4-4-1-1. Було чітко видно, наскільки Ройс розташовується нижче за іспанця.

«Боруссія» дуже круто перекривала простір для суперників, особливо 14 зону. Там завжди знаходилися два опорники, що також не давало простору між лініями гравцям «Байєра». Санчо при обороні крив правий фланг, але роботи у нього в першій частині гри особливо не було, так як лівий захисник Венделл не підключався до атак.

7. «Байєр» грав незвичним складом, тому і схема, і білд-ап трохи відрізнялися

Починали атаку підопічні Боса за схемою 3-2. Уже освоївся на незвичній позиції Венделл, який грає на середній позиції між лівим і центральним. У другій лінії знаходилися два опорника - Арангуіс і Баумгартлінгер.

Особливу роль грав Ларс Бендер. Він виступав на позиції правого захисника, що є дивним. Ларс завжди був опорником, і всього за півроку під керівництвом Боса він дуже круто освоїв цю позицію. Він завжди грав вище за опорників, але при цьому не бігав до кутового прапорця, як робили б гравці цієї позиції, які діють вище за опорників.

В атаці Байєр розташовувався таким чином.

Гравці «Байєра» мали кілька шансів в контратаках, коли виходили і 3 в 3, і 5 в 4, і 2 в 2. Але, швидше за все, не вистачило майстерності перед досвідченим Хуммельсом і потужним Аканджі.

8. «Байєр», як і завжди, пресингував дуже високо, доходячи до штрафного майданчику. У штрафному «Боруссії» виходили ситуації 3 в 3. При високому пресингу схема була 4-3-3, де нападниками були зліва - Белльярабі, в центрі - Фолланд, праворуч - Хаверц.

Завдяки такому пресингу і плану Фавра, Бос захопив володіння м'ячем (34-66). Одним з пунктів плану Фавра був вихід більш оборонного півзахисника Ділейні, а не технічного Вайґля. У цьому епізоді Хуммельс не має варіанту розіграшу через центр і вимушений віддавати м'яч. Хаверц дуже грамотно почав пресингувати активніше, коли Хуммельс був спиною до чужих воріт, і Кай обмежив йому простір для розвороту.

9. У другому таймі Босу потрібні були якісь зміни, він не став довго чекати і відразу почав міняти гру. На 46-й хвилині замість Амірі вийшов Леон Бейлі, який круто освіжив гру і лівий фланг став дуже активним після його виходу. Також частіше став підключатися до атак Венделл.

Бейлі при атаках займав місце Белльярабі на лівій бровці, а Карім перейшов на правий фланг. При пресингу Леон займав місце лівого центрального півзахисника, що послабило центр поля і контратаки дортмундців стали ще небезпечнішими.

10. Ще раз згадаємо Матса Хуммельса і його перший пас.

У цьому епізоді гравці «Боруссії» класно зайняли позиції в атаці. Спочатку потрібно відмітити, скільки простору з'явилося між лініями оборони і півзахисту «Байєра». Суперники дуже здорово цим скористалися. Опорник «Байєра» повинен був перекрити і страхувати цю зону, але Ройс круто повів його правіше, що дає можливість Хуммельсу віддати м'яч і Брандту, і Пако. Сам іспанець в цей час відволікає двох ЦЗ, а Брандт через те, що один з опорників «Байєра» був занадто високо, залишається на самоті.

11.

 

Хто не розуміє цих коментарів, поясню:

1. При першому голі помилку допустив Та, він грав по м'ячу і не дивився, що коїться за його спиною. Результат - він не побачив вбігання Пако, який забив перший гол.

2. Перевага «Боруссії» в центрі 3 в 2

3. Перевага «Боруссії» в центрі 4 в 2

4. Рівність гравців в центрі 1 в 1

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 03:31 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Слишком жесткий результат? Да Боруссия могла еще крупнее выиграть, там чудом несколько мячей не залетело. Даже удивительно, что Байер настолько хуже.