Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 вересня 2019, 10:47
46261
18

Євро-2020: все, що потрібно знати про ситуацію в групах

Sport.ua - про фаворитів і невдах у всіх десяти відбіркових групах на чемпіонат Європи

| Оновлено 13 вересня 2019, 10:47
46261
18
Євро-2020: все, що потрібно знати про ситуацію в групах
uefa.com

Вересневі матчі національних збірних в рамках кваліфікації до Євро-2020 відгриміли, залишивши кому надію і радість, а кому - тугу та розчарування. Але, так чи інакше, курчат, чи то пак здобуті очки, вже точно пора підраховувати. Адже практично в кожній відбірковій групі вже намітилися ті, хто в наступному році, напевно, зіграє на континентальній першості. Втім, як і ті, хто там точно не зіграє.

Для початку - трохи про регламент відбору. Нагадаємо, що з десяти відбіркових груп прямі путівки на чемпіонат Європи отримають по дві команди з кожної групи, які фінішували на першому і другому місцях. Ще чотири путівки розіграють з 26 по 31 березня наступного року в плей-оф за участю 16 переможців групового турніру Ліги націй. Якщо хтось із переможців груп Ліги націй вже пробився на Євро через відбірковий цикл, то його путівка в стикові матчі дістанеться наступній кращій команді дивізіону. Якщо в лізі не набереться необхідних чотирьох команд, вакантні місця займуть команди з нижчих дивізіонів з урахуванням загального рейтингу в Лізі націй.

Переможці груп Ліги націй: Англія, Швейцарія, Нідерланди, Португалія, Україна, Швеція, Боснія і Герцеговина, Данія, Шотландія, Фінляндія, Норвегія, Сербія, Грузія, Білорусь, Косово, Північна Македонія.

Група А

У цій групі беззаперечний фаворит - збірна Англії. Команда Саутгейта ще не втрачала турнірних балів, і, судячи з усього, навряд чи це зробить і надалі. Хоча її календар не є найсприятливішим. А ось за другу пряму путівку розігралася неабияка боротьба. І якщо бачити Чехію в фаворитах - звичайна, взагалі-то, справа, то ось збірна Косово, що має після п'яти турів на одне очко менше за чехів, це головна сенсація групи. Саме чехи і косовари розіграють між собою другу пряму путівку на Євро. Все може вирішитися в їхньому лобовому матчі 14 листопада. Крім того, якщо збірна Косово в результаті виявиться третьою, у неї ще буде шанс потрапити на Євро через сито плей-оф. А ось збірні Болгарії та Чорногорії, що здавалися міцними, мають по два очки й лише примарні шанси зайняти одне з перших місць.

Група В

На турнірну таблицю цієї групи приємно подивитися. Адже на чолі її - збірна України. Для того, щоб команда Андрія Шевченка кваліфікувалася на Євро, їй потрібно виконати завдання-мінімум - в наступному турі перемогти Литву. В останніх двох матчах українці можуть і програти, але з урахуванням, що менше, ніж 0:5, від сербів. Якщо ж в іграх проти Португалії та Сербії українці наберуть хоча б одне очко, вони стовідсотково фінішують не нижче другого місця. Практично рівні шанси з нашою командою у Португалії. У чемпіонів Європи, окрім гри з українцями, в запасі два матчі проти Люксембурга і один проти Литви. Навряд чи щось завадить Роналду та компанії взяти своє. А ось розрекламовані серби можуть здобути пряму путівку на Євро лише завдяки диву. Але навряд чи збірна України зараз готова дивувати по максимуму. Проте, Сербія матиме запасний аеродром у вигляді плей-оф.

Група С

У цій групі відразу чотири команди мають шанси потрапити на Євро. Поки що лідирують збірні Німеччини та Північної Ірландії, проте шанси Нідерландів, які йдуть на третій позиції, анітрохи не нижчі - вони просто провели на гру менше. Уже в наступному турі команда Кумана може наздогнати і перегнати британців - в очному домашньому матчі. Північним ірландцям доведеться ще виїжджати в гості до Бундестім, так що команда навряд чи втримається в двійці. А ось Білорусь, яка конкурує з Естонією в боротьбі за «почесне» четверте місце, обов'язково отримає свій шанс на Євро в стикових поєдинках.

Група D

У цій компанії ситуація досить заплутана. Поки що лідирують ірландці, але у них дуже непростий календар. Шанси данців і швейцарців приблизно однакові, крім того, у цих збірних ще залишається шанс в разі невдачі на плей-оф за графіком Ліги націй. А ось у збірної Ірландії такого привілею поки немає. Претендує на поїздку на Євро і збірна Грузії, що йде на четвертій позиції. Навряд чи цій команді світить щось більше, ніж втішне четверте місце, але є «киснева подушка» у вигляді обов'язкової участі в плей-оф.

Група Е

А в цій групі - ще складніше. Віце-чемпіони світу хорвати в останньому турі несподівано оступилися в Азербайджані, і їхня перевага над словаками та угорцями - всього один пункт. Не випав з боротьби і Уельс, що має одну гру в запасі. Схоже, що в цій групі очки ще будуть втрачати всі. А ще група примітна тим, що прямої путівки в плей-оф від Ліги націй не має жодна команда.

Група F

Тут з першим місцем все просто: Іспанія поза конкуренцією. Піренейці виграли всі шість поєдинків відбору, а їх капітан Серхіо Рамос зрівнявся з Касільясом по числу поєдинків за «Фурію» - в обох по 167. На друге «пряме» місце претендують відразу три команди - Швеції, Румунії та Норвегії. Календар начебто благоволить румунам, але скандинавів ні в якому разі не можна скидати з рахунків: в цьому тріо всі будуть втрачати очки. До того ж, «вікінги» мають право в разі невдачі спробувати пробитися на Євро через плей-оф. 

Група G

По-своєму унікальна група: на два перших місця претендують відразу п'ять команд: Польща, Словенія, Австрія, Ізраїль і Північна Македонія. Краща диспозиція - у поляків. Та й календар - теж. А ось хто опиниться в результаті на другій позиції - одному Богу відомо: все дуже і дуже заплутано. На пряму путівку в плей-оф на даний момент може розраховувати лише збірна Північної Македонії.

Група Н

І тут все непросто. На верхівці - французи і турки, у яких по 15 балів, у ісландців на три менше, Албанія, що йде четвертою, теж має шанси. Багато чого, якщо не все в цій групі, вирішиться в жовтневій спарці. Там відразу кілька лобових поєдинків. За підсумками Ліги націй жодна з команд цієї групи не заробила прямої путівки до плей-оф.

Група I

А ось тут все досить прогнозовано. Бельгія - поза конкуренцією, виграла всі шість матчів відбору з приголомшливою різницею забитих і пропущених 19 - 1. Вже ніхто і ніщо не завадить цій команді пробитися на Євро. Швидше за все, потрапить туди і Росія, яка випереджає найближчих переслідувачів - Кіпр і Казахстан - на вісім очок. Однак Шотландія, що йде зараз на п'ятому місці, має фору у вигляді гарантованої участі в матчах плей-оф.

Група J

І тут є беззаперечний лідер - збірна Італії, яка виграла всі шість матчів. Доречі, у відборі до чемпіонату Європи «Скуадра адзурра» не програє вже в 36 матчах. Одним словом, команда Манчіні - вже «там». Залишилося дотриматися лише формальностей. Кращі шанси на друге місце - у фінів. Втім, вже після жовтневих поєдинків, які будуть «очними», з цього приводу можна буде говорити більш впевнено. У збірних Фінляндії та Боснії і Герцеговини є преференції - в разі чого, можна буде «прорубати вікно» на Євро крізь сито плей-оф.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
digsum
24 места на 55 команд - это практически 1 из 2 команд попадает. Если ты на что-то претендуешь, то теперь надо постараться, чтобы на Евро не поехать.
Игорь Нестеренко
Если бы Жерсон Родригеш не вколотил тот чудо-мяч в Люксембурге, было бы очково сейчас!((( патаму шо наши кокуренты никогда с аутсайдерами очки не теряют! поэтому Украина всю жизнь в плей-офф играет(((
impresario
Без Сан-Марино как-то все не так.
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vo-One8
Під час жеребкування раунду плей-офф Ліги націй переможці груп можуть потрапити лише на переможців зі свого дивізіону чи це буде сліпий жереб?
Istm
наша збірна поки що НЕ вийшла на Євро-2020.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
никовіліст
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил