Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 12 серпня 2024, 03:11
3609
0

Вуельта. Рогліч впевнено лідирує, Падун починає активні дії

Sport.ua підводить підсумки другого тижня Вуельти-2019

| Оновлено 12 серпня 2024, 03:11
3609
0
Вуельта. Рогліч впевнено лідирує, Падун починає активні дії
twitter.com/lavuelta

Другого дня відпочинку учасникам Вуельти-2019 довелося чекати на день довше, ніж зазвичай: він наступив у вівторок, після 16-го етапу. Другий тиждень був найбільш насиченим на нинішній Вуельті: розділка та три надважких гірських фініші. Загальний залік, звичайно, ще не знайшов свої остаточних обрисів, але в ньому відбулися деякі незворотні зміни.

Рогліч утвердився в якості лідера

Другий тиждень нинішньої Вуельти почалася з розділки на 36 км на території Франції. Нікого не здивувало те, що виграв її Прімож Рогліч, як і те, що після десятого етапу словенський гонщик Jumbo Visma перехопив лідерство в загальному заліку. Питання було тільки в тому, наскільки ефективно Рогліч зможе надалі захищати своє лідерство.

Як показали подальші гірські етапи, Рогліч здатний не тільки захищатися, а й розвивати своє лідерство. Перед стартом гонки ми говорили про те, що головним випробуванням для Рогліча повинен стати 13-й етап з фінішем на Лос Мачукос: судячи по невдалому виступу на Мортіроло на Джиро здавалося, що довгі круті підйоми йому даються дуже важко. На ділі ж саме на етапі до Лос Мачукос Рогліч практично зняв питання про переможця цьогорічної Вуельти.


twitter.com/lavuelta

Капітан Jumbo Visma атакував разом зі співвітчизником Тадеєм Погачаром з UAE Emirates, скинув всіх прямих суперників і зміцнив лідерство в загальному заліку. На двох гірських етапах в кінці другого тижня Прімож своє лідерство або збільшував, або, принаймні, зберігав.

На даний момент Рогліч лідирує в загальному заліку з перевагою в 2 хвилини і 48 секунд над найближчим переслідувачем, Алехандро Вальверде. Досить легкий маршрут третього тижня і динаміка розвитку форми Рогліча говорить нам про те, що в наступну неділю, швидше за все, відбудеться перша в історії словенська перемога на Гран Турі.

Кінтана випав з боротьби за подіум

На першому тижні Найро Кінтана зумів осоромити скептиків: колумбієць виграв етап в нетиповому для себе стилі, діяв активно і реально претендував навіть на перемогу. У перший день відпочинку було офіційно оголошено про перехід Найро в Arkea Samsic, і другий тиждень Кінтана провалив.

Першою ознакою лиха був виступ Кінтани на розділці у Франції: 27-е місце з відставанням в 3 хвилини і 6 секунд від Рогліча. Гонщик Movistar завжди вважався слабким роздільщиком, тому на його невдачу ніхто особливої ​​уваги не звернув, хоча насправді Кінтана виступив навіть нижче свого звичного рівня.


twitter.com/lavuelta

Після такого виступу в розділці Кінтана став ставкою №2 для Movistar - шанси Алехандро Вальверде в боротьбі за подіум виглядали краще. Саме тому на етапі до Лос Мачукос Кінтана взяв вогонь на себе, затіявши ранню атаку. Трохи повисівши попереду групи фаворитів, Найро наздогнали, однак після цього він захищався гідно. На атаку Рогліча і Погачара він, звичайно, не зміг відповісти (як і ніхто інший), ненадовго випав з другої групи, але знайшов друге дихання і фінішував разом з Вальверде і Рафалом Майкою, при цьому випередивши Мігеля Анхеля Лопеса на 34 секунди.

Однак кінець другого тижня Кінтана повністю провалив. На 15-му етапі до Сантуаріо дель Асебо Кінтана зловив півтори хвилини по відношенню до Рогліча і Вальверде, і хвилину щодо дуету Лопес - Погачар. Вчора на Альто де ла Кубілья історія повторилась: ще дві з половиною хвилини відставання від Рогліча.

Сумарно за два дні Кінтана зловив більше 4 хвилин - справжній провал, який відкинув Найро на шосте місце в загальному заліку з відставанням в 2 хвилини і 44 секунди від Мігеля Анхеля Лопеса, який йде четвертим. Очевидно, що на цьому боротьба за подіум для Кінтани завершена - скептики все ж мали рацію. По-хорошому Кінтана тепер мав би перейти в розпорядження Вальверде і допомагати йому зберегти місце на подіумі, проте питання в тому, чи захоче колумбієць сумлінно працювати на інших в команді, яку він в кінці сезону залишить.

Погачар - союзник Рогліча

Про різноманітні союзи капітанів з різних команд під час Гран Турів веловболівальники дуже люблять поміркувати, однак найчастіше подібні союзи так і залишаються плодом уяви фанатів. Однак на нинішній Вуельті ми стали свідками реальної взаємовигідної кооперації двох словенців - Пріможа Рогліча і Тадея Погачара. На першому тижні ми вже захоплювалися 20-річним вундеркіндом з UAE Emirates, на другому тижні він продовжив вражати.

Спочатку він прекрасно проїхав розділку: 11-е місце з відставанням в 1 хвилину і 29 секунд від Рогліча. Міг Погачар показати і більш високий результат, проте не розрахував свої сили по дистанції. На першій третині Тадей взагалі йшов на топ-3, однак підтримати заданий темп не зміг і багато програв в кінцівці. Проте, саме такий виступ в розділці, на тлі провалів Лопеса і Кінтани, дозволив Погачару увійти в число реальних претендентів на подіум.


twitter.com/lavuelta

В подальшому гонщик UAE Emirates став не просто претендентом, але й фаворитом в боротьбі за призове місце. На Лос Мачукос почалася його парна робота з Роглічем, про яку ми говорили вище: вони атакували удвох і чесно працювали один на одного. Рогліч подарував своєму співвітчизнику перемогу на етапі, а сам зміцнив своє лідерство в загальному заліку - взаємовигідне співробітництво.

Ситуація повторилася і на 16-му етапі, з тією лише різницею, що всидіти за словенським дуетом зумів Лопес. Погачар приїхав на Вуельту без чітко визначених амбіцій в загальному заліку, а зараз вже має в кишені дві перемоги на етапах, претендує на місце на подіумі і білу майку найкращого молодого гонщика. Чим би не закінчилася гонка для Тадея, свій план на дебютний Гран Тур він вже перевиконав, і про перемогу не мріє - ідеальний партнер для Рогліча в плані співпраці.

Чи втримається Вальверде на подіумі?

Після торішньої Вуельти Алехандро Вальверде багато хто поспішив списати з рахунків як багатоденника, однак на нинішньому Турі чемпіон світу змусив всіх скептиків замовкнути: сьоме місце при тому, що гонку він починав лише в статусі №3 в команді. Тепер же за тиждень до фіналу Вуельти Вальверде йде другим у загальному заліку, маючи за плечима перемогу на етапі.

Проте, утримати призове місце 39-річному ветерану буде непросто. Після чудового виступу на 15-му етапі (капітан Movistar пішов в ранню атаку, і зумів привезти час всім конкурентам в загальному заліку, крім Рогліча), вчорашній етап до Альто де ла Кубілья дався йому важко: він програв Роглічу, Погачару і Лопесу 23 секунди , при тому, що міг програти значно більше, якби поруч не опинився Марк Солер. Вальверде знову показав, що зв'язки з декількох гірських етапів поспіль даються йому дуже непросто.


twitter.com/lavuelta

Чи втримається іспанський ветеран на подіумі? Незважаючи на невдачу на 16-му етапі, швидше за все, так. Цілком ймовірно, що на третьому тижні він пропустить на друге місце Погачара, але в топ-3 утриматися Вальверде під силу.

Про це свідчить швидше навіть не сила самого Вальверде, скільки обставини. Третій тиждень цього разу є достатньо простим, і у конкурентів буде не так багато можливостей обійти чемпіона світу в загальному заліку. Та й конкурент-то по суті залишився тільки один. Майка і Кінтана вже занадто далеко в загальному заліку, до того ж Найро по ходу гонки явно згасає. Що стосується Лопеса, то він на цій Вуельті вкрай нестабільний: хороші і невдалі дні чергуються настільки хаотично, що простежити тут якусь динаміку неможливо. Над капітаном Астани у Вальверде 1 хвилина і 11 секунд запасу: відставання непогане, але явно не таке, яке дозволило б Хандро спати спокійно. Схоже, саме протистояння Лопес - Вальверде стане головною інтригою третього тижня Вуельти.

Падун почав активні дії

Вже по ходу першого тижня Марк Падун відмовився від всіх амбіцій в загальному заліку, програючи великі шматки часу на гірських етапах. І по ходу всього другого тижня українські любителі велоспорту чекали, коли ж гонщик Bahrain Merida почне полювання за етапами. Чекати довелося настільки довго, що часом вже закрадалися думки про те, що Падун відчуває себе відверто погано, і ні на що серйозне на нинішній Вуельті не здатен.

Однак в кінці другого тижня Марк нарешті почав активні дії. Він відібрався у відрив на 15-му етапі, і на фінальному підйомі до Сантуаріо дель Асебо саме Падун став єдиним, хто спочатку відповів на атаку майбутнього переможця етапу Сеппа Кусса. Однак, відповідаючи на атаку американця, Падун заліз в борг своєму організму, і в підсумку фінішував лише п'ятим, програвши Куссу майже дві хвилини. Результат непоганий, але не кращий в кар'єрі 23-річного українця: рік тому, на своїй дебютній Вуельті, він на одному з етапів з відриву замкнув топ-3.

Вчора на 16-му етапі Падун поїхав у відрив другий день поспіль, проте це виявилося не найкращою ідеєю. Відновлення явно підвело Марка, і вже в середині етапу він випав з відриву, в результаті фінішувавши в одному з відвалів з відставанням в 25 хвилин.

На третьому тижні можемо чекати від Падуна нових спроб відібратися у відрив в боротьбі за перемогу на етапі. Однак в тому, що ця боротьба буде успішною, є великі сумніви. 15-й етап дуже чітко показав нинішній рівень готовності Падуна: непоганий, але не більше того. З великою долею ймовірності, на будь-якому з гірських етапів на третьому тижні, якщо Падун відбереться в конкурентоспроможний відрив, то в ньому виявиться як мінімум два-три сильніших гонщика, яких українець обіграти не зможе. Для того, щоб Падун на цій Вуельті все-таки виграв етап, потрібно, щоб зійшлося дуже багато чинників.

Загальний залік Вуельти після 16-го етапу:

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.