Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 28 жовтня 2021, 00:41
31752
2

Пішли занадто рано: 5 біатлоністів, що померли в молодому віці

Денис Шаховець – про Халварда Ханеволда і ще чотирьох «стріляючих лижників»

| Оновлено 28 жовтня 2021, 00:41
31752
2
Пішли занадто рано: 5 біатлоністів, що померли в молодому віці
tag24.de. Халвард Ханеволд
3 вересня біатлонний світ був шокований трагічною новиною: легендарний норвезький біатлоніст Халвард Ханеволд помер на 50-му році життя. До ювілею триразовий олімпійський чемпіон не дожив рівно три місяці.
 
Це далеко не перший випадок, коли біатлоніст йде з життя в молодому віці, хоча, безумовно, вперше так рано помер настільки знаменитий «стріляючий лижник».
 
Sport.ua пропонує згадати 5 біатлоністів, чиї життя обірвалися занадто рано.
 
Халвард ХАНЕВОЛД, 49 років
 
Ханеволд почав займатися біатлоном в 15 років. Через 7 років потрапив до збірної Норвегії, але на початку кар'єри не показував високих результатів. Проте, Халвард зарекомендував себе надійним стрільцем, і навіть при посередній швидкості на лижні зумів застовпити за собою місце в естафетній і командній гонках.
 
У 24 роки вперше виступив на Олімпійських іграх, проте в домашньому Ліллехаммері завоювати медаль не вдалося. Перші успіхи на міжнародній арені почав показувати вже в наступному олімпійському циклі. Найчастіше піднімався на п'єдестал пошани у складі естафетної четвірки, але зрідка вистрілював і в особистих гонках. У 1995 році став чемпіоном світу, вигравши командну гонку.
 
 
Менш ніж за місяць до Ігор-1998 здобув першу в кар'єрі особисту перемогу в індивідуальній гонці в Антхольці. Навіть незважаючи на це, особисте золото Ханеволда в «класиці» в Нагано всі назвали не інакше як сенсацією. На той момент йому було 29 років, багато хто в цьому віці починає замислюватися про завершення кар'єри, але у Ханеволда все тільки починалося...
 
«Краб» (це прізвисько Халвард отримав за широко розставлені лижі під час лижного ходу) відбігав ще 12 років, 10 раз завершував сезон в десятці найсильніших загального заліку Кубка світу. У 2010 році зачохлив гвинтівку в 40 років, маючи в активі 6 медалей Олімпійських ігор, 16 нагород чемпіонатів світу і безліч подіумів на етапах Кубка світу.
 
 
Після завершення кар'єри Халвард не відійшов від біатлону. Норвежець працював експертом на каналі NRK, а також брав участь в різних шоу-гонках. Ще в лютому цього року виступив в Раубічах в Гонці легенд, а в минулі вихідні приїжджав в гості до Мартена Фуркада на біатлонний фестиваль в Ансі.
 
Біатлоніст помер 3 вересня 2019 року в своєму будинку в Аскері. Про причини смерті невідомо.
 
Олексій КОРОБЕЙНІКОВ, 36 років
 
 
Один з перших легіонерів в складі збірної України почав займатися біатлоном в Росії, проте показував результати далекі від рівня основної збірної. У 24 роки Коробейнікову довелося робити вибір: завершувати кар'єру або змінювати громадянство.
 
В 2002 році отримав український паспорт і відразу ж почав виступати на Кубку світу. У 2003 році став чемпіоном Європи в спринті, а через 3 роки виступив на Олімпійських іграх в Турині, де разом із Олександром Біланенком, Андрієм Дериземлею і Русланом Лисенком посів сьоме місце у естафеті.
 
У 2007 році на чемпіонаті світу в Антхольці показав персонал бест, зайнявши 16 місце в індивідуальній гонці. У 2009 році в збірній України програв конкуренцію молодим біатлоністам, через що повернувся на батьківщину.
 
У рідному Ачинську працював тренером до березня 2014 року, поки не потрапив в ДТП. Два місяці лікарі боролися за життя 36-річного спортсмена, проте 16 травня його серце зупинилося.
 
Юлія ПІПЕР, 19 років
 
 
У лютому 2014 року, коли весь світ стежив за Олімпіадою в Сочі, 19-річна німкеня Юлія Піпер наклала на себе руки. 16 лютого учасниця юнацького чемпіонату світу, швидше за все, скоїла суїцид. Дівчина була знайдена мертвою поруч зі своєю дрібнокаліберною гвинтівкою в будинку батьків.
 
Пізніше стало відомо, що Юлія мала проблеми психологічного характеру. У 2010 році вона кілька місяців лікувалася в клініці від харчових розладів, потім потрапила в ДТП - без серйозних зовнішніх причин врізалася на автомобілі в дерево. Проте, у Піпер був дозвіл на зберігання гвинтівки.
 
Олена ДЕМИДЕНКО, 28 років
 
 
Українка в період з 2002 по 2005 рік в складі юнацької та юніорської збірних виступала на чемпіонатах світу та Європи. У своїй останній міжнародній гонці бігла вирішальний етап естафети в фінському Контіолахті. Ніна Карасевич і майбутня зірка світового біатлону Олена Підгрушна провели свої етапи без штрафу і відправили Демиденко на дистанцію з непоганими шансами зачепитися за медаль, але вона не впоралася зі стрільбою, фінішувала 7-ю і пропала з поля зору.
 
На літніх чемпіонатах світу Демиденко виступала трохи краще, зумівши завоювати дві медалі. Після завершення кар'єри тренувала дітей в Глухівській спортивній школі. Дівчина намагалася побудувати сім'ю, але, на жаль, помилилася з вибором. 17 червня 2013 року Олена святкувала день народження. У пориві ревнощів цивільний чоловік екс-біатлоністки завдав їй 16 ножових поранень. Шансів вижити у Демиденко не було.
 
Співмешканець Олени, який раніше вже був засуджений за аналогічний злочин, був затриманий через два місяці в Москві, куди втік після вчинення злочину. В Україні рішенням суду отримав довічний термін.
 
Аліна ЯКИМКІНА, 21 рік
 
 
У 2015 році під час гонки зупинилося серце 21-річної російської біатлоністки Аліни Якимкіної. З раннього дитинства дівчина віддавала всі сили тренуванням, але вперше потрапила до збірної Удмуртської республіки досить пізно. Зірок з неба дівчина не хапала, хоча амбіцій їй було не позичати.
 
Під час індивідуальної гонки в рамках шостого етапу Кубка Росії в Тюмені Аліна допустила п'ять промахів на чотирьох вогневих рубежах і на фінішному колі намагалася відіграти хоч трохи штрафного часу на лижні, однак, як пізніше розповіли тренери, в один момент «впала і перестала дихати». Через кілька хвилин Аліну спробували реанімувати медики, але врятувати її не змогли - смерть настала миттєво.
Оцініть матеріал
(76)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nicolo5575
Светлая память, они теперь в лучшем мире, по крайней мере, хочется так думать.
Jussy Jelis
Артемий Хасанкаев еще этим летом на сборе в Крыму погиб...