Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 01 вересня 2019, 09:44
14267
6

Скромні швейцарці та непрості гості з Півночі. З ким грати Динамо в ЛЄ

Sport.ua – про опонентів команди Михайличенка в груповому раунді Ліги Європи

| Оновлено 01 вересня 2019, 09:44
14267
6
Скромні швейцарці та непрості гості з Півночі. З ким грати Динамо в ЛЄ
fck.dk

Безумовно, всім нам хотілося, щоб віце-чемпіон України «Динамо» цей євросезон провело в Лізі чемпіонів, склавши компанію чемпіону країни «Шахтарю». На жаль, «біло-синім» не скорився навіть третій раунд кваліфікації, де вони поступилися «Брюгге». Втім, євроосінь для шанувальників «Динамо» не відміняється - команда Олексія Михайличенка зіграє в групі В Ліги Європи, де її суперниками стануть «Копенгаген», «Мальме» та «Лугано». Коротенько про кожного з них і поговоримо.

Копенгаген

Тренер

Столе Сольбаккен - 51-річний норвежець зараз вдруге за кар'єру очолює «Копенгаген». Вперше він працював з цією командою з 2006 по 2011 рік, після чого ненадовго відлучався в «Кельн» та «Вулверхемптон», проте в 2013 році повернувся до лав датчан. За час роботи з «Копенгагеном» зарекомендував себе досить якісним фахівцем, як мінімум за мірками тамтешньої ліги. Під керівництвом Сольбаккена «леви» вісім разів ставали чемпіонами Данії. До слова, в Лігу Європи вони опустилися, як і «Динамо», з Ліги чемпіонів, де в третьому раунді чемпіонської кваліфікації поступилися в серії пенальті «Црвені Звезді» після обміну нічиїми 1:1 на полях один одного.

ФК Копенгаген: Столе Сольбаккен

Відзначимо, що в 2001 році, ще під час кар'єри футболіста, Сольбаккен пережив клінічну смерть. У нього прямо під час тренування стався серцевий напад, після чого клубний лікар екстрено викликав реаніматологів. Після прибуття медиків Сольбаккен був визнаний клінічно мертвим - він не подавав ознак життя, але по дорозі в лікарню лікарі зробили диво і змогли реанімувати серце норвежця. В результаті Сольбаккену був встановлений кардіостимулятор, з яким тренер живе і понині. Саме через проблеми з серцем Столе довелося в 33 роки завершити кар'єру.

Лідери

Віктор Фішер - 25-річний датчанин, який свого часу подавав серйозні надії в «Аяксі», але не зумів знайти себе в топ-чемпіонатах, де за «Мідлсбро» та «Майнц» зіграв відверто небагато. У січні минулого року перейшов в «Копенгаген» і встиг стати в минулому розіграші чемпіонату найкращим асистентом в рядах «левів». Крім того, Фішер нині - найдорожчий футболіст чемпіона Данії за версією Transfermarkt. Його вартість становить 7 мільйонів євро.

34-річний ветеран Дамі Н'Дойе також є важливим футболістом для «Копенгагена». У минулому сезоні він став другим бомбардиром команди, проте в нинішньому встиг отримати важку травму і існує ризик того, що серйозний відрізок осінньої частини сезону сенегалець пропустить. А ось 190-cантиметровий 20-річний форвард Йонас Вінд, який забив за «Копенгаген» більше всіх в поточному чемпіонаті Данії (5 м'ячів в 6 матчах) проти «Динамо» не зіграє. Нещодавно він переніс операцію, через що вибув мінімум на півроку.

Зміни в міжсезоння

Влітку «Копенгаген» добре заробив на ринку, продавши в «Лаціо» за 10,5 мільйонів євро словацького бека Дениса Вавро, в «Хоффенхайм» за 10 мільйонів євро данського форварда і кращого бомбардира команди минулого сезону Роберта Скова, та в «Брешію» ключового голкіпера в минулому чемпіонаті - фіна Есса Йоронена, чий перехід приніс клубній скарбничці 5 мільйонів євро.

Прийшли в клуб п'ять футболістів, за яких були заплачені гроші. Найдорожчим став атакуючий півзахисник «Сарагоси» Пеп Біл. За цього іспанця «леви» віддали 5 мільйонів євро.

Матчі проти українських команд

«Копенгаген» двічі перетинався з представниками чемпіонату України часів її незалежності, і обидві зустрічі принесли не найкращі емоції фанатам спершу «Ворскли», а потім і «Дніпра». У Лізі Європи-2011/12 «Ворскла» на виїзді мінімально поступилася «Копенгагену» (0:1), а вдома взяти реванш не змогла, зігравши лише внічию (1:1). У сезоні-2014/15 «Дніпро» Мирона Маркевича за сумою двох зустрічей поступився данцям в третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів. Вдома «дніпряни» зіграли 0:0, а ось через тиждень в Данії поступилися всуху - 0:2. Правда, в плей-офф раунді кваліфікації «Копенгаген» був битий за сумою двох зустрічей «Байєром» - 2:7.

Мальме

Тренер

Уве Реслер - 50-річний німецький фахівець, який практично всю свою тренерську кар'єру провів, працюючи з клубами з Норвегії та Англії. «Мальме» прийняв влітку минулого року і привів команду до третього місця в чемпіонаті Швеції-2018, що дозволило кваліфікуватися в Лігу Європи.

Ігровий стиль, який Реслер прищеплює своїм командам, він же сам характеризує, як щось схоже на філософію його співвітчизника і менеджера «Ліверпуля» Юргена Клоппа. Реслер любить, коли його команда активно пресингує суперника, використовує рваний темп матчу, а також швидко переходить з оборони в атаку. Очевидно, що якщо щось подібне «Мальме» зможе показати і проти «Динамо», то Олексію Михайличенку та його асистентам доведеться серйозно поламати голову, як нейтралізувати подібні козирі суперника.

Лідери

У складі «Мальме» немає яскравих зірок, а тому два найдорожчих футболіста команди коштують, за версією Transfermarkt, всього по 1,5 мільйона євро. Весь склад шведів оцінюється в 19,7 мільйонів, що дешевше, ніж один Віктор Циганков (20 мільйонів євро).

Як би там не було, але у «Мальме» є свій головний лідер - 36-річний форвард Маркус Розенберг, відомий в Європі за виступами за «Аякс» і, перш за все, «Вердер». До слова, в складі бременців цей нападник грав проти «Шахтаря» в історичному для «гірників» фіналі Кубка УЄФА-2009. Нині віковий Розенберг продовжує демонструвати непогану результативність, будучи з 8 забитими м'ячами найкращим голеадором команди в чемпіонаті Швеції.

Зміни в міжсезоння

Влітку «Мальме» був досить пасивний на ринку. З більш менш серйозних втрат можна виділити від’їзд до «Спарти» за 1,3 мільйона євро правого захисника Андреаса Віндхейма. Прийшли ж двоє - лівий захисник Йонас Кнудсен з «Іпсвіча» на правах вільного агента, а також молодий правий бек Фелікс Беймо, орендований у «Вердера», очевидно, з прицілом на ротацію.

Матчі проти українських команд

На вітчизняні команди «Мальме» до цього потрапляв двічі. У Лізі Європи-2011/12 по шведах катком пройшовся «Металіст». На виїзді харків'яни розбили опонента з рахунком 4:1, а вдома - 3:1.

А в сезоні-2015/16 шведи потрапили в одну групу Ліги чемпіонів з «Шахтарем». Тоді на своєму полі «Мальме» мінімально переграв «гірників» (1:0), а на виїзді поступився за всіма статтями (0:4).

Лугано

Тренер

ФК Лугано: Фабіо Челестіні

Фабіо Челестіні - швейцарський 43-річний фахівець, який працювати на цьому терені почав в сезоні-2013/14, коли обійняв посаду одного з асистентів головного тренера «Малаги». Незабаром Челестіні пішов своїм шляхом, очоливши скромну італійську «Террачіну». З 2015 по 2018 рік працював з «Лозанною», після чого прийняв «Лугано».

У минулому сезоні під керівництвом Челестіні «Лугано» посів третє місце в чемпіонаті Швейцарії. Вище ця команда в останній раз забиралася аж в сезоні-2000/01, коли стала віце-чемпіоном країни і грала в Лізі чемпіонів проти «Шахтаря». Втім, мова про ту дуель піде нижче.

Лідери

У «Лугано» досить скромний набір виконавців, але на загальному тлі виділяються двоє. Перший - бразильський форвард Карліньос. Йому 25 років і в минулому сезоні він з 13 голами в 31 поєдинку чемпіонату Швейцарії був кращим бомбардиром у складі своєї команди. До слова, Карліньос також є і найдорожчим гравцем «Лугано». За даними Transfermarkt, його вартість становить 3 мільйони євро. Цікаво, що на початку 2017 року бразилець перейшов з «Ботафого» вільним агентом.

Другим, на кого варто звернути увагу, є досвідчений 33-річний шведський форвард, здатний зіграти з глибини, Александр Герндт. Він добре себе показує в позиційній грі, вміє вести опонентів і класно асистувати колегам. У минулому чемпіонаті Швейцарії саме Герндт був найкращим асистентом «Лугано», виконавши 10 результативних передач в 32 матчах.

Зміни в міжсезоння

Влітку «Лугано» в основному розлучився з цілою низкою молодих футболістів. Деяких талантів в свої молодіжні команди забрали гранди (наприклад, «Ювентус»), інші вирушили в клуби рангом нижче. З точки зору посилення складу можна виділити хіба що два прізвища - 23-річного Франсіско Родрігеса та 25-річного Філіпа Холендера, але об'єктивно кажучи, це явно не ті футболісти, яких повинно побоюватися «Динамо». До слова, в поточному розіграші чемпіонату Швейцарії справи у «Лугано» йдуть поки не дуже добре - команда займає лише 8 місце при 10 учасниках першості.

Матчі проти українських команд

До цього «Лугано» лише раз грав проти команд з України. У сезоні-2001/02, про що згадувалося вище, цей колектив зустрічався в другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів з «Шахтарем», в якого ще не було жодного титулу чемпіона України. «Гірникам» не склало проблем пройти «нейтралів», здолавши їх 3:0 в Донецьку, після чого мінімально поступившись в Швейцарії (1:2). На жаль, далі на шляху «гірників» стала дортмундська «Боруссія».

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
KoPoJIb_KpoToB
Нельзя недооценивать любую из этих команд !
Al Zolo
интересно-но только против украинских команд дворовые швейцарские клубы показывают результат-так что за матчи с Лугано-стремно......Шведы показали неплохую сыгранность против израильтян а датчане проиграли Звезде-только по пенальтям-нынешнее Динамо не намного сильнее сербов потому считать гарантированно слабой эту группу можно будет при хотяб 2 победах подряд ДК
z.valenok01
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kris Nolty
Позорное Дырнамо не выйдет с группы. С копенгагеном наберет 1 очко, ничья дома, поражение на выезде, с мальме обосрется на выезде, возможно оыграется дома, но скорей ничья, лугано покажет суркису что нужно завязывать с футболом, пит.арам этим седым
z.valenok01
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил