Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 30 серпня 2019, 19:16
14387
1

Двоє старих знайомих та італійська сенсація. Суперники Шахтаря в ЛЧ

Sport.ua розповідає про суперників гірників в груповому турнірі Ліги чемпіонів

| Оновлено 30 серпня 2019, 19:16
14387
1
Двоє старих знайомих та італійська сенсація. Суперники Шахтаря в ЛЧ
ФК Манчестер Сіті

Перші суперники чемпіона України в черговому європейському сезоні визначились. З першого кошика знову випав «Ман Сіті», з третього пощастило отримати чи не найслабшого суперника, а ось з четвертого дісталася команда-загадка: «Аталанта» дебютує в Лізі Чемпіонів. Ми вирішили коротко розповісти про кожного з цих опонентів.

Манчестер Сіті

Тренер

Хосеп Гвардіола – людина, яка не потребує представлень. При всіх видатних звитягах Юргена Клоппа саме Хосепа після поступового сходження нанівець Жозе Моуріньо найправильніше назвати кращим тренером світу. При ньому домагаються видатного прогресу гравці, його команди грають в атакуючий футбол просто-таки ядерної потужності, ну і найголовніше: він виграє титули. Багато титулів.

У першому ж повноцінному сезоні в якості тренера Гвардіола привів «Барсу» до перемог у всіх турнірах, в яких вона брала участь. У сорокарічному, фактично юніорському для тренера віці він виграв вже другу Лігу Чемпіонів, а за десять років в професії вигравав національний чемпіонат вісім разів. Його лякали Англійською Прем'єр-лігою з її позамежною конкуренцією в кожному матчі – але реальність виявилася такою, що це Гвардіола перетворив її в лігу з безліччю прохідних матчів.

Лідери

Відмова Жозе Моуріньо від Кевіна де Брюйне виглядає одним з поворотних моментів у футболі десятих років. Через нього «Челсі» позбувся одного з найобдарованіших гравців нового покоління, а «Ман Сіті» всього через півтора року його придбав. У Кевіна світла не тільки в буквальному сенсі голова: моменти він в змозі створити з нічого, при цьому вміє і завершити атаку, і підтримати її другим темпом. До речі, історія з де Брюйне здорово демонструє і поступовий схід з тренерського трону Моуріньо – з тим, щоб поступитися ним Гвардіолі.

Серхіо Агуеро – людина, яка ввела «Ман Сіті» в еліту світового футболу. Саме його голи дозволили «городянам» виграти чемпіонство вперше за десятиліття, саме його видатна стабільність дозволяє клубу незмінно входити в топ найрезультативніших в Європі. Поки Агуеро на полi, «Ман Сіті» може забити – диспозиція не змінюється вже дев'ятий рік.

Для Давіда Сілви поточний сезон в блакитній футболці стане останнім. У команді він навіть довше, ніж Агуеро, застав ще виліт від київського «Динамо» в рамках Ліги Європи. Надзвичайно обдарований, технічний і при цьому професійний хавбек весь цей час уособлював обличчя клубу, що грає в атаку, та прагне перевершити суперника в числі забитих голів. В силу віку «Ман Сіті» пробує обходитися без Давіда – але в останньому матчі він відзначився двома гольовими передачами, а коли Гвардіола залишив його на лавці, команда втратила очки з «Тоттенхемом».

Зміни в міжсезоння

Навіть після сезону з 50 перемогами в шістдесят одному матчі «Ман Сіті» знайшов можливість підсилитися. На «Еттіхад» приїхав Родрі – опорник, який за два роки в Іспанії змусив називати себе новим Бускетсом. Він мало йде в підкати, але завдяки видатному баченню поля в змозі класно починати атаки – і це саме те, що дуже потрібно Гвардіолі.

Інші перестановки «Ман Сіті», по всій видимості, пов'язані з гравцями першої підміни. Трансфер Анхеліньо змусив нервувати всіх, хто переживав за кар'єру на «Етіхадi» Олександра Зінченка, але поки іспанський захисник сидить на лавці. На інший фланг під'їхав Жоау Канселу, який теж поки задовольняється роллю запасного.

Звичайно, для команд такого рівня завдання номер один - утримати всіх найсильніших. «Ман Сіті» це блискуче вдалося: Зінченко і Гюндоган продовжили контракти, а у більшості лідерів вони і так були укладені на багато років. Прямо скажемо, з такої команди і не хочеться йти: чотири трофеї в минулому сезоні здорово мотивують залишитися.

Історія зустрічей з українцями

Про першу зустріч «городян» з українським клубом вже сказано: «Динамо» Сьоміна сенсаційно вибило цю команду з Ліги Європи в сезоні-2010/11. Наступного разу манчестерці і кияни зустрілися в плей-офф ЛЧ: в сезоні-2015/16 «Ман Сіті» впевнено виграло дуель в рамках 1/8 фіналу, хоча і не змогло забити на «Етіхадi».

У двох попередніх сезонах «городяни» грали і з «Шахтарем». Рік тому все закінчилося двома розгромами, а ось в 2017-му Гвардіола здорово допоміг Фонсецi: виставивши повністю другий склад, «Ман Сіті» дав донецькому клубу можливість перемогти і пройти в плей-оф ЛЧ.

Динамо (Загреб)

Тренер

Ненад Белiца – космополіт. До Хорватії він тренував в Польщі, Італії та Австрії, а грав ще й в Іспанії з Німеччиною. За попередні 14 років загребці виграли 13 чемпіонатів, але приходив в команду Белiца якраз після невиграного сезону. І йому вдалося надати їй новий імпульс: «Динамо» не тільки повернуло чемпіонство, а зовсім на іншому рівні заграло в Європі. Команда вибивала в плей-оф «Астану», «Андерлехт», «Ференцварош», «Русенборг» – навіть «Бенфіка» мучилася з хорватським грандом, доводячи справу до овертайму.

Лідери

Головна зірка сьогоднішнього складу: іспанський півзахисник Дані Ольмо. Вихованець «Барси» дебютував за хорватський гранд в 16 років – і, відповідно, в 21 може вже вважатися досвідченим гравцем. Дані дуже універсальний: майже рівномірно часто виходить на позиції «десятки» і кожному з флангів.

Але з урахуванням передбачуваного ходу матчів проти «Шахтаря» більше уваги варто видалити Домініку Ліваковічу. Викликатися до збірної Хорватії з рідного чемпіонату дорогого коштує, і Ліваковіч заслуговує цієї честі по праву – дуже стрибучий, талановитий воротар.

Зміни в міжсезоння

Як завжди, кожне трансферне вікно «Динамо» втрачає лідерів – причому тепер їх в змозі переманити навіть відверто посередні клуби. Так, опорник Іван Шуньїч поїхав в «Бірмінгем», а захисник Амір Ррахмані – в «Верону». Безумовно, в «Локомотиві» вдалося підписати перспективного атакуючого хава Луку Іванушеча, а в «Норвіча» був орендований крайній захисник Іву Пінту, але дуже важливо розуміти: це «Динамо» слабше навіть за те, що навесні вигравало чемпіонат Хорватії.

Історія зустрічей з українцями

Українські клуби грають з хорватським грандом на рідкість вдало. Так, в сезоні-03/04 наші вибили «Динамо» з обох єврокубків: в кваліфікації ЛЧ їх вибили київські тезки, а вже в Кубку УЄФА зупинив «Дніпро» Кучеревського. Тріумфальний шлях «Шахтаря» до виграшу єврокубка почався саме з перемоги у кваліфікації ЛЧ над загребцями, Олег Блохін вже в групі зміг набрати з ними чотири очки, а «Чорноморець» Романа Григорчука вийшов в єврокубкову весну, здобувши відразу шість.

Аталанта

Тренер

Джан П'єро Гасперіні недавно був визнаний почесним жителем Бергамо. Щоб встати в один ряд з незліченною кількістю діячів культури, потрібно було зробити диво – і Гасперіні домігся саме його.

«Аталанта» мало не всю свою історію сприймалася лише як команда-інкубатор. Зірок італійського футболу вона виховала чимало, але результат був не так блискучий – доводилося пограти і в Серії Б. Гасперіні в найкоротші терміни перетворив гру і ментальність гравців, перетворивши бергамаскiв у борців за зону ЛЧ і вперше в історії клубу фінішувавши з ними в першій трійці.

Лідери

Футбол Гасперіні - це зведені в абсолют принципи командної гри. Ніякий Гвардіола, ніякий Клопп не в змозі ставити класний футбол незалежно від прізвищ виконавців. Стилю «Аталанти» складно відповідати, його треба «вивчити» - але після вивчення ти стаєш частиною команди, навіть якщо не завжди виходиш на поле. Безумовно, попереду виділяється колумбієць Дуван Сапата, в центрі поля блищить екс-гравець «Металіста» Алехандро Гомес – але не дивуйтеся, якщо в матчах з «Шахтарем» когось з них не буде, а команда зіграє ще й краще.

Зміни в міжсезоння

Напевно, можна не бути скромним і назвати головним придбанням «Аталанти» Руслана Малиновського. Один з кращих футболістів чемпіонату Бельгії приїхав до Гасперіні, щоб урізноманітнити гру в середній лінії й допомогти з виступами на два фронти. Також команда придбала досвідченого захисника Мартіна Шкртела, викупила контракт Луїса Мюріеля, продала в «Мілан» хавбека Франка Кессі – але, повторюся, гра команди з Бергамо аномально мало залежить від персоналій.

Історія зустрічей з українцями

Не перетиналися.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. Шахтар підписав олімпійського чемпіона в гімнастиці Верняєва
Футбол | 09 травня 2024, 12:03 0
ОФІЦІЙНО. Шахтар підписав олімпійського чемпіона в гімнастиці Верняєва

Уродженець Донецька виявився затребуваним клубом із рідного міста

Стало відомо, що сказав Тухель президенту Реала після матчу Ліги чемпіонів
Футбол | 09 травня 2024, 12:13 0
Стало відомо, що сказав Тухель президенту Реала після матчу Ліги чемпіонів

Мадридці обіграли мюнхенців і вийшли у фінал головного єврокубка

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вадим Максимов
Удачі шахтёр. В матчах с ДЗ и Аталантой она очень пригодиться. Аталанта сейчас далеко не самый слабый соперник, 245 млн на трансфермаркете.
Да и с МС можно попробовать взять хотя бы 1 очко. В прошлом розыграше ЛЧ, МС начал с домашнего поражения от Лиона, может и нам подфартит.