Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
|
9623
6

Другий сезон Бернарда в Евертоні: або пан, або пропав

Один з екс-лідерів «Шахтаря» часів Паулу Фонсеки намагається відшукати себе на Туманному Альбіоні

Другий сезон Бернарда в Евертоні: або пан, або пропав
ФК Евертон. Бернард

Вболівальники «Евертона» часто подумки повертаються до часів Стівена Пієнаара та Лейтона Бейнса. Їм подобається згадувати їх фантастичну взаємодію на лівому фланзі, яка змучувала чимало противників упродовж довгих років. 

Однак після відходу від справ колишніх героїв і декількох років перехідного періоду, в сезоні-2018/19 Марку Сілва та Марсель Брандс, приступивши до роботи в «Евертоні», досить успішно вирішили проблему з лівим флангом команди. Вони придбали в ряди «ірисок» французького фулбека Люку Діня з «Барселони» за 18 мільйонів фунтів, а також підписали Бернарда з донецького «Шахтаря». Останній по ряду причин був названий не інакше, як головним успіхом роботи спортивного директора Марселя Брандса. «Евертон» не тільки підписав вінгера з чималим досвідом виступів на міжнародному рівні, в тому числі й в Лізі чемпіонів, але і зробив це фактично задарма. Вражаюче досягнення на настільки роздутому ринку, яким він є в даний час. Важливо і те, що «ірискам» вдалося випередити деяких грандів. Інтерес до Бернарда проявляли «Мілан», мадридський «Атлетико» та «Наполі». Всі вони могли запропонувати хавбеку виступи в європейських кубках, проте вибір бразильця все одно впав на «Евертон». Ліверпульський же клуб, підписавши Бернарда, здійснив найгучніший безкоштовний трансфер в своїй історії.

Фанати «Евертона» швидко зрозуміли, що Бернард володіє неймовірним талантом та безліччю цінних якостей. Його хитрість, техніка й швидкість пересувань прекрасно доповнювали роботу атакуючого захисника команди Люки Діня протягом їх першого спільного сезону в англійському футболі. На двох Бернард та Дінь взяли участь в 12 голах «Евертона» в Прем'єр-лізі, що є досить непоганим результатом для дебютного року.

Зріст Бернарда становить лише 164 сантиметри, але захоплення його грою з боку уболівальників «Евертона» зростало в геометричній прогресії в міру того, як тривав сезон. Бразилець навіть удостоївся того, що фанати «ірисок» присвятили йому окрему пісню, яку особливо довго виспівували в кінці березня на стадіоні «Вест Хема», коли Бернард відзначився першим голом за «Евертон» в Прем'єр-лізі, а його команда відсвяткувала перемогу з рахунком 2:0.

І все ж статистика говорить про те, що перший сезон Бернарда в «Евертоні» міг бути значно кращим. Його талант незаперечний, але продуктивність не відповідає очікуванням, які в «Евертоні» покладено на флангових нападників. Команда, яка декларує боротьбу за місце у верхній шістці, однозначно повинна розраховувати на велику результативність від футболістів лінії атаки. Багато вболівальників поспішили виступити на захист Бернарда, коли рік тому на його адресу почала звучати передчасна критика. Тоді йшли заяви, що в перший рік бразильцеві належить адаптуватися до темпу і якості гри в англійській Прем'єр-лізі, особливо після того, як протягом останніх п'яти років вінгер грав в відверто неконкурентному чемпіонаті України.

Проте, брак голів в товариських матчах перед початком нинішнього сезону («Евертон» не зміг обіграти суперників в двох останніх літніх спарингах, звівши до нічиїх 0:0 ігри з «Віганом» та «Вердером), а також нульова нічия в першому турі Прем'єр 'єр-ліги проти «Кристал Пелас», разом з прибуттям на «Гудісон Парк» Алекса Івобі, створили серйозний тиск на гравців атаки «Евертона». В аспекті цього, результати Бернарда варто піддавати більш ретельному аналізу. У минулому сезоні бразилець забив лише два голи у всіх турнірах, значно частіше упускаючи хороші шанси відзначитися у воротах суперника. Подібна ситуація повторилася і на старті сезону, зокрема, в іграх проти «Вердера» і «Кристал Пелас», де Бернард мав по хорошому гольовому моменту, але матеріалізувати їх у забиті м'ячі так і не зумів.

Сам по собі Бернард представляється гравцем, який здатний істотно урізноманітнити атаки «Евертона» на фланзі, роблячи їх більш гострими та швидкими, але проблема реалізації в сукупності з покупкою Івобі може поставити під сумнів віру Марку Сілви в здатності Бернарда і, як наслідок, місце бразильця в основі. Очевидно, що на довгій дистанції обидва футболісти будуть отримувати ігрову практику поперемінно, але поки статистика говорить на користь того, що Бернард стане резервістом Івобі.

У сезоні-2018/19 Бернард зіграв приблизно на 200 хвилин в Прем'єр-лізі більше, ніж Івобі, але забив лише один м'яч в порівнянні з трьома, які записав до свого активу Алекс. У Івобі було майже втричі більше ударів по воротах, ніж у Бернарда, так само як вищою виявилася і їх точність - на 22,7%. Більш того, Івобі перевершує конкурента і за кількістю створюваних можливостей для партнерів по команді. Зокрема, нігерієць віддав 6 результативних передач в минулому розіграші Прем'єр-ліги, в той час як у Бернарда таких виявилося лише 3. Але тут важливо розуміти, що іноді статистика може вводити в оману. Справедливості заради, варто відзначати, що Івобі створював гольові можливості для більш досвідчених і майстровитих партнерів по команді в особі Александра Ляказетта та П'єр-Емеріка Обамеянга, в той час як у Бернарда була куди більш обмежена «вогнева міць» у вигляді молодих Рішарлісона та Домініка Калверта-Льюіна.

Проте, є одна цифра, яка, безумовно, не бреше і досить наочно ілюструє перевагу в креативності мислення Івобі над Бернардом в минулому сезоні - це показник створених великих можливостей (Big Chances Created). Завдяки йому можна оцінити ситуації, в яких футболіст створював хороші гольові шанси для партнерів, причому незалежно від того, чи були такі спроби конвертовані в голи чи ні. Івобі, чия сумарна кількість хвилин на полі в минулому сезоні в АПЛ дорівнює 22 повним матчам, створив 10 великих гольових можливостей для партнерів, що ставить його на 16-й рядок у лізі серед всіх футболістів. Це відразу на 72 місця вище, ніж позиція Бернарда, якому вдалося створити для своїх партнерів лише 4 такі можливості. Цікаво, що флангові захисники «Евертона» Дінь та Коулман також випередили Бернарда з 13 і 6 створеними великими можливостями відповідно.

Твіттер Евертона

Немає сумнівів, що Бернард - футболіст топ-калібру, що володіє безліччю відмінних ігрових характеристик. Його дриблінг часом настільки хороший, що вболівальники «Евертона» насилу можуть пригадати щось подібне за останні кілька років. Його швидкість і завзятість роблять Бернарда ефективним компонентом в системі гри Марку Сілви. Звичайно, бразилець часом відверто розчаровує, немов розчиняючись на полі, але в іншому епізоді він здатний спалахнути та вирішити долю матчу на користь «Евертона». Зрештою, прихід в команду Івобі здатний розбурхати Бернарда і через конкуренцію привести до ще більшого прогресу. Інакше, бразилець буде змушений сісти на лавку й грати виключно роль «другої скрипки».

P.S. До слова, конкуренція вже починає впливати на Бернарда. Саме він у другому турі став автором першого гола «Евертона» в Прем'єр-лізі-2019/20. Причому цей м'яч приніс «ірискам» перемогу над «Вотфордом» (1:0). Повторити гольовий подвиг в третьому турі проти «Астон Вілли» Бернарду не вдалося, втім як і всьому «Евертону», який знову пішов з поля без забитих м'ячів і поступився новачку з рахунком 0:2.

Ден ЛІЗЕРЛЕНД, grandoldteam.com

Переклад - Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

Топ найдосвідченіших гравців до 20 років. У списку є несподіваний українець
Футбол | 25 квітня 2024, 07:15 0
Топ найдосвідченіших гравців до 20 років. У списку є несподіваний українець

Кирило Сігеєв розташувався на 91-й позиції, Ламін Ямал лише четвертий

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vgfxdr Jgvv
В рому Фонсека не хочет взять?
Vgfxdr Jgvv
$ за трансфер они конечно не платили, но можно только представить сколько заломил его агент за подписание и контракт
Bolshoi
Эвертон лоханулся неслабо. Купить это карликовое дерево за такие бабки.