Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 28 серпня 2019, 17:53
9758
19

Стефан ГУРОВ: «Світоліна може здійснювати непередбачувані подвиги»

Менеджер першої ракетки України — про виступ Світоліной на US Open і розвиток тенісу в Україні

| Оновлено 28 серпня 2019, 17:53
9758
19
Стефан ГУРОВ: «Світоліна може здійснювати непередбачувані подвиги»
Jimmi 48 Photogryphy

Менеджер Еліни Світоліної розповів SPORT.UA про те, в яких кондиціях перша ракетка України підійшла до US Open, взаєморозуміння Еліни з тренером — Ендрю Беттлзом, а також назвав трьох найперспективніших молодих тенісисток України.

— Стефан, в Україні багато хто чекає чергового подвигу від Еліни Світоліної. У яких кондиціях вона знаходиться зараз?
— Еліна активно готується до виступу на US Open (розмова відбулася в уїк-енд - прим. Sport.ua.). Ви знаєте, що вона була 3 місяці травмована, ще до Ролан Гаррос, у неї не було достатньо часу на відновлення і підготовку до Уїмблдону, але вона стала півфіналісткою турніру Великого Шолома, чим підтвердила звання найсильнішої тенісистки України та однієї з найсильніших тенісисток світу. Я б сказав, що Еліна може здійснювати непередбачувані і навіть героїчні подвиги.

Цього літа Еліна дійшла до півфіналу в Лондоні. Це було близько до піку її форми?
— Ні. Це не був пік її форми. Як я вже сказав, Еліна була травмована, але, незважаючи на травму, вона змогла сконцентруватися і продемонструвала приголомшливий результат.

Ендрю Беттлз, тренер Еліни Світоліної, в одному з недавніх інтерв'ю сказав: «Оскільки ми одного покоління, ми так добре ладнаємо. Я можу зрозуміти, через що вона проходить. Ми також хороші друзі, тому я не бос. Ми все обговорюємо, разом працюємо». Наскільки великий вплив у нього на Еліну поза кортом?
— Дійсно, Ендрю Беттлз і Еліна дуже добре розуміють один одного, вони працюють разом на корті і поза кортом. Дуже складно провести тут лінію і розділити ці процеси. Ми бачимо, що їх командна робота, досвід Ендрю і його підходи однозначно в сумі дають високий результат. 

Еліна Свитоліна и Ендрю Беттлз

— Наскільки вас турбує обговорення її особистого життя і стосунків з Гаелем Монфісом?
— Сьогодні теніс — це більше, ніж просто спорт. Все, що відбувається поза кортом, має велике значення. Ти повинен бути успішним на корті. І повинен бути готовим демонструвати свою індивідуальність. Це те, що хочуть бачити вболівальники. Особливо з приходом соціальних мереж. Вболівальники хочуть бути ближче до свого кумира. Еліна і Гаель діляться з ними своїм щастям, емоціями і подіями, вони пара, яка привнесла щось нове в усталений світ тенісу.

За версією журналу Forbes, Еліна увійшла в десятку найбільш високооплачуваних спортсменок року. Фігурує цифра в 6,1 мільйона доларів (з них - 4.6 мільйона призових). З чого складаються інші 1,5 мільйона?
— Це не зовсім точні дані. Але можу сказати, що основний дохід професійного спортсмена традиційно складається з призових, спонсорських та турнірних грантів.

В Україні історія Еліни є ідеальною моделлю становлення спортсмена: спочатку меценатська допомога, потім успішні виступи і вихід на суто ринкову модель і рекламні контракти. Чому таким шляхом не йдуть інші спортсмени?
— Ви маєте рацію, цей шлях не для всіх. Тут є кілька складових — особистість спортсмена і професійний підхід. Еліна володіє дивовижним талантом, вона демонструє високі результати, має харизму і відмінними комунікаційними навичками, ніж заслужила любов мільйонів уболівальників. Друга складова — це професійний менеджмент і правильно обрана стратегія. І тут багато що залежить від команди, яка працює зі спортсменом, наскільки вона професійна, наскільки вона може допомогти, посилити і розкрити спортсмена.

Ще одна особливість українських спортсменів: більшість з них нарікає на те, що держава не допомагає спортсменам. А чи має взагалі?
— Я можу їх зрозуміти, так як в Україні ми починали працювати з молодими талантами, які були практично кинуті і не отримували ніякої допомоги від спортивних інституцій та організацій. Спортсмен представляє державу на міжнародній арені і потребує його підтримки.

Також є такі види спорту, які в цілому менш популярні і в яких просто немає грошей. Наприклад, тхеквондо, дзюдо чи інші види спорту, які я бачу тільки на Олімпійських іграх. Мені складно уявити, як спортсмени в цих видах спорту можуть розраховувати на призові, які дозволять їм розвивати свою спортивну кар'єру. У тенісі гроші є, але ти повинен досягти певного рівня, щоб для тебе відкрився весь світ тенісу з усіма його можливостями. Але існує українська особливість. Наприклад, перспективний тенісист в іншій країні негайно отримає підтримку від великих національних компаній і спонсорів, які готові інвестувати в спорт. На жаль, в Україні теніс не на перших позиціях і завжди йде після таких видів спорту як футбол, бокс, хокей. Але не тільки держава має бути зацікавлена ​​в розвитку і просуванні спортсмена. Великі компанії та національні бренди повинні розуміти, що інвестуючи в спорт і в спортсменів, він інвестують і в свій імідж, це стратегія win-win.

У березні ви провели захід в Далласі, запустили Фонд. Тоді ви сказали: «Даллас - наша перша зупинка, попереду ще багато активностей, які має на увазі благодійність. Це буде відбуватися в різних містах світу». Чи є вже розуміння, де відбудеться наступна активність?
— Так, з березня цього року Фонд Еліни Світоліної активно працює в Штатах. І вже зовсім скоро ми будемо готові розповісти про конкретні проекти і активностях Фонду в Україні. Слідкуйте за новинами!

У перспективі допомога молодим гравцям в Україні. Чи є якесь просування в цьому питанні?
— Звичайно, це те, що ми робимо вже багато років. Допомагаємо і розвиваємо молоді українські таланти.

Даяна Ястремська отримала травму минулого тижня. Який її стан?
— Даяна зараз відчуває себе набагато краще. Вона тренувалася в Нью-Йорку і готується до свого першого матчу на US Open. Я розраховую, що вона буде готова на всі 100%.

— В Україні багато хто вважає Даяну майбутньою зіркою українського тенісу. Вона швидко прогресує. Скільки років їй знадобиться для того, щоб замахнутися на титул?
— Даяна вже переможниця трьох турнірів WTA в одиночному розряді — Гонконг, Таїланд, Страсбург. Але це тільки початок. Стиль гри Даяни видовищний і агресивний і я вважаю, що такий гравець може виграти будь-який турнір. Упевнений, в найближчі місяці ми будемо спостерігати нові успіхи і досягнення Даяни на регулярній основі.

Стефан Гуров

Ви продовжуєте працювати з молодими гравцями в Україні. Назвіть топ-3 найбільш перспективних гравців?
— Я б відзначив Котляр, Костенко, Соболєву і Лопатецьку.

Як ви моніторите потенційних гравців для свого агентства?
— Ми починаємо спостерігати за ними дуже рано, у нас є власна система відбору через різні турніри і чемпіонати. Стежимо за прогресом, розвитком техніки, вивчаємо рекомендації через нашу міжнародну мережу. Це комплексний підхід. Ми також дивимося, як майбутній спортсмен взаємодіє з сім'єю, тому що це важлива складова його розвитку. Всі ці критерії і є визначальними.

Чи стала Україна ближче до проведення міжнародного турніру високого рівня?
— Для організаторів турнірів WTA або ATP Україна не є ключовим ринком.

Щоб провести турнір рівня Premier потрібні призові в розмірі 1 млн доларів і така ж сума на організацію. Знайти сьогодні ці гроші для проведення тенісного турніру в Україні дуже складно. Але я розраховую, що завдяки Еліні і Даяні, які активно популяризують теніс, одного разу в Україні пройде міжнародний турнір високого рівня.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«У нас реально є проблеми». Тренер Жирони стурбований відходом гравців
Футбол | 07 травня 2024, 18:48 3
«У нас реально є проблеми». Тренер Жирони стурбований відходом гравців

Мічел побоюється, що команду залишить велика кількість провідних футболістів

Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 00:29 41
Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК

Микола Сираш не виходить на зв'язок, «Хуст» попросив підтримки в УАФ

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
TanyaM
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
VoOne1983
Податки сплачують або за місцем роботи, або за місцем проживання. Я працював півроку в Англії і з мене там вираховували податки, потім, коли повернувся, то ходив з тими виписками про оплату податку до нашої податкової і мене звільнили від оплати податку в Україні, так як я вже його сплатив. Це було, правда, ще в 2003му, але не думаю, що з тих пір щось кардинально змінилось.
А от те, що величезна кількість українських спортсменів сплачують податки не в Україні то це відомий факт. І виною цьому не є непатріотичність наших спортсменів, а дибільна податкова система в Україні
palpal
Не ленитесь Vladdal, раз пишете здесь - значит инет есть и гугл работает
tima fialko
Наші бызнысмэни бояться сонця
Ярослав 999
Шкода,що держава не допомагає тенісистам,а могла б
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Oleksandr Kelym
Світоліна дійсно може створити непербачуваний подвиг (як виграш Підсумкового турніру 2018) та, на жаль, частіше створює принизливі програші значно слабшим тенісисткам.....