Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 23 серпня 2019, 12:13
12827
6

Рибері та інші ветерани, які перезапустили кар'єру в серії А

Sport.ua - про одну з характерних і відмінних рис італійського чемпіонату

| Оновлено 23 серпня 2019, 12:13
12827
6
Рибері та інші ветерани, які перезапустили кар'єру в серії А
Твіттер Фіорентини

Одна з головних «ікон» Бундесліги і «Баварії» останнього десятиліття - французький півзахисник Франк Рібері - перейшов до «Фіорентини». Чутки про те, що цей 36-річний ветеран піде з «Баварії» в нинішнє міжсезоння, супроводжували його протягом усього минулого сезону. У Франка закінчувався контракт з мюнхенським клубом, і баварці продовжувати його не збиралися. Не особливо наполягав і сьомий номер. Подейкували навіть, що Рібері може взагалі закінчити кар'єру. Але чим ближче був старт нового сезону, тим все більше знаходилося охочих підписати досвідченого півзахисника. У ЗМІ миготіли назви команд з Франції, Китаю та Росії, які були готові підписати Рібері. Однак гравець вибрав в якості продовження кар'єри Італію. А саме - «Фіорентину», з якою підписав дворічний контракт.

Рібері не дарма витримував паузу після закінчення угоди з чемпіонами Німеччини. Його терпіння коштувало свічок. У Флоренції вінгер буде отримувати понад чотири мільйони євро в рік. 

Твіттер Фіорентины 

Погодьтеся, досить непогані гроші для того, хто збирається «йти з ярмарку». Та й вигляд з вікна приголомшливий. Напевно в Китаї йому дали б більше. Але в Піднебесну Франк ще встигне. У нього на даний момент є справи і важливіші. Незважаючи на свій похилий, як для футболу, вік, він може стати справжнім відкриттям нового сезону серії А. І не тільки тому, що перебуває у відмінній формі. Справа ще й у тому, що в чемпіонаті Італії склалася цікава, можна сказати парадоксальна традиція, коли гравці лінії атаки після 30-ти отримують нові можливості перезапустити свою кар'єру.

***

Що показово, вікових бомбардирів в серії А було багато ще в ті часи, коли серія А була найсильнішим національним чемпіонатом на планеті. Згадайте, хоча б, як довго і результативно грали Россі, Скілаччі, Віаллі, Дель П'єро, Раванеллі, Батістута ...

Свіжіші приклади - ще примітніші. Пам'ятаєте Дарію Хюбнера з «П'яченци»? Цей нападник став найкращим бомбардиром чемпіонату Італії в 35 років.

dailybest.it. Даріо Хюбнер

До речі, цей вік для форвардів серії А стає по-справжньому знаковим. У 35-ть ми побачили реінкарнацію Роберто Баджо, який за три сезони в «Брешії» забив 35 м'ячів. Гарний був і соратник «божественного хвостика» по «Скуадрі адзуррі» Джузеппе Синьйорі, який догравав у «Болоньї». Знову-таки, в свої 35-ть він забив 12 м'ячів за сезон. А К'єза-старший, той, який Енріко, «поклав» за «Сієну» на гол менше. Ну, і як тут не згадати 35-річного Піппо Індзагі, який в цьому аж ніяк не ніжному віці забив за «Мілан» 13 м'ячів.

Але це тільки «квіточки». Справжні «ягідки» - це результативність ідола «Удінезе» Ді Натале. У 35 років він забив за сезон 23 (!) м'ячі, через рік - 17, а ще через рік - 14-ть. Антоніо був як справжнє італійське вино, яке з роками лише покращує свої смакові якості. У зв'язку з цим не можна не згадати і багаторічного лідера «Роми» Тотті. «Імператор» грав майже до сорока, і міг грати і далі, але його змусили завершити кар'єру. Хоча він і в зрілому віці забивав багато. Наприклад, в 36-ть на його рахунку 12 м'ячів в чемпіонаті. А в 36-річного Мирослава Клозе з «Лаціо» - на гол більше. Але і це ще не межа.

ФК Лаціо. Мірослав Клозе

***

Шаблон по-справжньому розірвав Тоні. До речі, екс-партнер Рібері по «Баварії». Це саме Лука порадив Франку зробити вибір на користь «фіалок». Так ось, після повернення на Батьківщину габаритний форвард реанімував кар'єру в «Вероні». У першому сезоні на його рахунку - 20 забитих м'ячів, а в другому - 22. І це в 38 років! По стопах Тоні семимильними кроками рухається і головна ударна сила «Сампдорії» Квальярелла. У позаминулому сезоні на рахунку Фабіо - 19 м'ячів, у минулому - всі 26-ть. Успіхи ветерана «Сампи» настільки вразили «алленаторе» збірної Манчіні, що він викликав Квальяреллу в національну команду. У віці 36 років. І Фабіо віддячив, ставши найстаршим гравцем, який забивав за збірну Італії.

ФК Сампдорія. Фабіо Квальярелла став найкращим бомбардиром Серії А в 36 років

А самими віковими футболістами, які відзначилися забитими м'ячами в минулому сезоні серії А, стали ще більш дорослі гравці. Наприклад, Паласіо з «Болоньї» відзначився у віці 37 років. Його ровесники-забивали - Бруну Алвеш з «Парми» і Флоккарі зі СПАЛу. Брігі забивав за «Емполі» в 38-м, а багаторічний лідер «К'єво» Пелліссьє - майже в сорок.

Що вже тоді говорити про швидкострільність Роналду, якому «тільки» 34-и. У свій прем'єрний сезон в «Юве» Кріш довго запрягав, але коли вийшло - швидко поїхав. Його бомбардирський підсумок в серії А сезону 2018/2019 - 21 гол. І чомусь здається, що в новому сезоні цю позначку Кріш запросто перевершить.

***

Чомусь є впевненість, що серед бомбардирів серії А нового сезону виявиться і новоспечений флорентієць Рібері. Незважаючи на свої 36-ть, він все ще в прекрасній формі. До того ж, нинішній чемпіонат Італії за інтенсивністю трохи поступається чемпіонату Німеччини. На Апеннінах здавна цінувалися майстерність і витонченість, а вже потім фізика. Якщо у тебе світла голова, хоч ти вже і не біжиш, але можеш прораховувати на пару ходів вперед, ласкаво просимо в серію А. Там рай для тактиків. Там вікові футболісти групи атаки - не представники зникаючого виду, не виняток з правил. А люди епохи Відродження. Може бути, точніше, напевно, АПЛ або Ла Ліга зараз більш видовищніші, ніж італійський клубний футбол. Але саме в Італії по-справжньому розкриваються футболісти-ветерани. Вони там - як родзинка, як дороге марочне вино.

Тому і феєрили так довго Тотті і Баджо, які розгубили під завісу швидкість. Тому і повинен феєрити в цьому чемпіонаті Рібері. Який, до речі, з точки зору швидкості може запросто дати фору 25-річному. З цим компонентом у Франка завжди був порядок. Так що в «шраму» в Італії все повинно скластися добре. Для цього у нього є всі передумови. Він напевно перезавантажить свою кар'єру, і буде отримувати справжнє задоволення від футболу, якого був позбавлений в «Баварії».

Аби травми обходили стороною.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pike1
обожаю серию А, может я тоже уже старею, мне ведь тоже скоро 40, но обожал я ее всегда, где-то с 1996 года)
Володимир Личак
Шо там Стас Боклан робить?)
roman_kros
Посмотрел на фотку издали и офигел: какого хрена Саакашвили, Гитлер и Стас Боклан делают на одном фото...