Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 18 серпня 2019, 11:32
7147
1

Травми, які дошкуляли і докучають нашим знаковим боксерам

Лев Кравців - про травми, які в різний час заважали Кличку, Ломаченку та Усику

| Оновлено 18 серпня 2019, 11:32
7147
1
Травми, які дошкуляли і докучають нашим знаковим боксерам
Instagram
Бокс - дуже і дуже травматичний вид спорту. Травми в ньому підстерігають на кожному кроці, з'являються із, здавалося б, нізвідки і накладають свій відбиток. 
 
Іноді цей відбиток можна стерти, іноді - підкоригувати. А іноді він дає знати про себе все життя, відгукується гострим болем в ураженій області при кожному різкому русі і в особливо важких випадках - змушує завершити багатообіцяючу кар'єру, зупинити всі свої прагнення і наступити на горло самому собі, викинувши білий рушник назавжди.
 
Про деякі таких випадках ми з вами і поговоримо.
 
1. Віталій Кличко
 
Класика українського боксу, метр і ідол рингу, зразок для наслідування самих різних боксерів і по всьому світу.
 
Що трапилося?
 
Зсув хребта, защемлення нервового відростка.
 
Коли?
 
8 вересня 2007 року, під час підготовки до бою проти Джаміля Макклайна. Результат - миттєва скасування бою, хірургічне втручання.
 
Чи була небезпека?
 
Безумовно. Судячи з того, що бій відразу був скасований, а Віталій - негайно прооперований, можна припустити, що зсув був неабияким і тут існує два варіанти:
1) звуження (стеноз) спинномозкового каналу з наступними постійними защемлення, що призвело б до значного погіршення якості життя;
 
2) істотний стеноз спинномозкового каналу з загрозою розвитку неврологічного дефіциту внаслідок постійного травмування нерва;
 
А чи можна вилікувати?
 
Звичайно. Залежно від ступеня зміщення хребця і вираженості стенозу СМК розглядається або фізіотерапевтичний варіант лікування, або хірургічний з подальшою реабілітацією.
 
Що в результаті?
 
Як бачимо, не дуже райдужно. Травма переслідувала Віталія все життя і давала про себе знати протягом всієї кар'єри. 28 січня 2019 року весь світ облетіла новина про те, що Кличко-старшого госпіталізовано в Австрії через рецидив травми спини.
 
2. Василь Ломаченко

Геній сучасного боксу, лідер/учасник  ТОПу всіляких рейтингів у своїй ваговій категорії, лідер рейтингу P4P та інше.
 
Що трапилося?
 
Рецидив вивиху плеча, який діагностували і раніше, розрив капсули суглоба.
 
Коли?
 
12 травня 2018 року, під час поєдинку з Хорхе Лінаресом в Медісон-сквер-гарден. Результат - 7 місяців поза рингом, хірургічне втручання.
 
Чи була небезпека?
 
Для життя - немає, а ось для кар'єри - дуже навіть. Пояснюємо:
 
а) плечовий суглоб - один з найбільш мобільних суглобів в організмі людини. Один з небагатьох, в якому рух «на 360» цілком реально виконати. Суглоб, з якого починається спільна робота руками і без якого ваші верхні кінцівки просто марно висять по боках (кажу, як людина, яка два рази мав вивих плечового суглоба);
 
б) плечовий суглоб починає робочу ланцюжок верхньої кінцівки. З ураженим плечовм суглобом можна хіба що поворухнути пальцями, та й то дуже акуратно. Будь-які інші рухи (зігнути руку, прокрутити всередину/назовні, працювати з чимось в руці, підняти руку) просто нереальні. Чому нереальні - у наступному пункті;
 
в) капсула суглоба - своєрідна оболонка, яка разом зі зв'язками, м'язами і сухожиллями виконує безліч функцій, в тому числі - функцію стабілізації суглоба і забезпечення його адекватної роботи. Після розриву капсули суглоб «виривається» з відведеного їй дуже і дуже маленького простору. У випадку з плечовим суглобом головка плечової кістки розриває суглоб, «випадає» з нього і йде вниз. Як результат - западина суглоба порожня, головка плечової кістки зміщена на кілька сантиметрів нижче, її можна намацати і рука, де плече вивихнуто, стає банально довше здорової (так-так, саме так). Після всього цього зв'язкового-м'язово-суглобовий апарат плеча зруйнований і активні рухи в цій кінцівки неможливі.
 
г) неприємний бонус - після вивиху плеча пережимається судинно-нервовий пучок, що проявляється пекельним болем як в момент травми, так і після неї: постійний біль, прогресивне наростання неврологічної симптоматики в ураженій кінцівці (оніміння, відчуття «мурашок по шкірі»), похолодання і синява (ціаноз) кінцівки як результат масивного стенозу магістральних судин після їх стискання.
 
А чи можна вилікувати?
 
Безумовно. Найближчого травмпункту, де хоча б більш-менш досвідчений травматолог вправить суглоб та таким способом усуне перетискання судинно-нервового пучка, що позбавить вас від болю і поверне здоровий вигляд кінцівки. На жаль, після вивиху капсула суглоба хоч і регенерує з часом, але сам суглоб стає куди більш схильним до подальших вивихами і підвивихи.
 
Саме лікування передбачає хірургічний варіант, при якому лапароскопічним методом в суглоб імплантуються металеві анкери, які додатково стабілізують суглоб і превентують можливість повторного вивиху/підвивиху.
 
Що в результаті?
 
Як бачимо, Ніл Елатраш (всесвітньо відомий доктор, який займався лікуванням Ломаченка, Кличка-молодшого, Пакьяо і купи інших суперзірок спорту) не схибив. Після проведеної операції Ломаченко встиг винести Хосе Педрасу і Ентоні Кроллу, залишається побажати йому тільки здоров'я і удачі в наступних боях.
 
3. Олександр Усик
 
Жива легенда, нічний кошмар і абсолютний чемпіон в крузервейті, переможець WBSS, претендент на бліц-криг «королівській категорії».
 
Що трапилося?
 
Травма біцепса з подальшим рецидивом.
 
Коли?
 
Весна 2018 року - весна 2019 року.
 
Результат - перенесення бою з Гассіевим і перенесення бою з Такама.
 
Чи була небезпека?
 
Ніякої для життя, тимчасова для кар'єри. Судячи з інформації, яка є і спираючись на анатомію людини, можна припустити, що дослідження біцепса Олександра показало надрив в місці прикріплення біцепса. пояснюємо:
 
а) біцепс - двоголовий м'яз плеча, яка має довгу головку і коротку головку;
 
б) обидві головки з'єднуються між собою в т.зв. «М'язове черевце», яке переходить в потужне сухожилля і кріпиться до горбистості променевої кістки передпліччя;
 
в) Олександр Красюк чітко згадував, що після бою з Бріедісом Усик поскаржився на «біль в лікті, який посилювалася». Це пояснює і підходить під картину надриву біцепса, а вірніше сухожилля біля бугристості лучевої кістки. Дана травма викликає сильні больові відчуття і істотно знижує можливість виконання біцепсом його флексорной (сгибательной) функції.
 
А чи можна вилікувати?
 
Без сумніву. Все як завжди залежить від обсягу травми. В даному випадку, коли ми розглядаємо надрив сухожилля, і він незначний, то можна обійтися фізіотерапевтичними процедурами і винятком будь-яких навантажень на біцепс. При таких умовах тканини досить швидко згенерують і надрив сухожилля буде усунутий.
 
Що в результаті?
 
Тривалість цієї травми свідчить про те, що Олександр зі своєю командою недостатньо серйозно підішли до розв'язання проблеми. У будь-якому випадку, після консультування і з українськими, і з іспанськими лікарями був пройдений курс реабілітації і зараз ми всі можемо радісно спостерігати за новинами про те, що Олександр почав і проходить підготовку дебюту в суперважкій ваговій категорії. Що ж, будемо сподіватися, що проблеми з біцепсом у Саші залишилися позаду і ніщо не завадить йому ефектно дебютувати в суперважкій категорії.
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
st.Devil
Стаття в принципі цікава, але дивно, що зовсім не згадав автор про проблеми Василя і кистями рук.
Там проблем було значно більше ніж із плечем і це те, що діймало і досі переслідує Лома.