Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
6342
1

Трагедія на Турі Польщі, чемпіонат Європи. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
6342
1
Трагедія на Турі Польщі, чемпіонат Європи. Підсумки тижня в велоспорті
twitter.com/tds. Елія Вівіані

Минулий тиждень у велоспорті був багатим на цікаві і важливі події: Тур Польщі, чемпіонат Європи. Однак перший день минулого тижня приніс нам жахливу подія, яка затьмарила всі інші. Минулого понеділка під час третього етапу Туру Польщі загинув 22-річний гонщик Lotto Soudal Бьорг Ламбрехт.

Бельгієць на величезній швидкості влетів в бетонну перегородку, яка була розташована на узбіччі. Фото фатальний перегородки:

Падіння Ламбрехта сталося ще до початку трансляції перегонів, однак було зняте одним з уболівальників біля траси:

На відео можна побачити, що траєкторія руху Ламбрехт різко змінилася - найчастіше це трапляється в тих випадках, коли гонщик «притерся» до колеса іншого велосипеда. Гонщик Lotto Soudal був негайно доставлений в лікарню на вертольоті, проте через декілька годин помер у лікарні. Причиною смерті був розрив печінки та пов'язаний з ним сильний внутрішній крововилив.

Наступний етап був скасований - гонщики просто дісталися від старту до фінішу без будь-якої спортивної боротьби, а фінішну лінію першими зі сльозами на очах перетинали вишикувані в ряд партнери Ламбрехта по Lotto Soudal. Так робили на Тур де Франс-1995 році на наступний день після загибелі Фабіо Казартеліі, і на Джиро-2011 після загибелі Воутера Вейландта.

Загибель гонщика, тим більше такого молодого - це завжди жахлива подія. Дуже часто в таких випадках молодим гонщикам посмертно приписують статус дуже перспективних, і найчастіше це перебільшення. Але не у випадку з Ламбрехтом. Бельгієць по праву вважався одним з найперспективніших молодих гонщиків світі, який вже в цьому сезоні показав ряд багатообіцяючих результатів, а на Тур Польщі приїхав в статусі одного з топ-фаворитів загального заліку.

Тур Польщі (3 - 9 серпня)

Якщо говорити виключно про спортивну складову Туру Польщі, то дуже символічно, що гонка ознаменувалася бенефісом молодих гонщиків з приблизно тієї ж вікової групи, що і Ламбрехт. Ключовими з точки зору загального заліку стали два останні етапи гонки. Шостий етап приніс перемогу молодому данцеві Йонасу Вінгегору. 22-річний гонщик Jumbo Visma закрив кілька атак інших фаворитів, після чого і сам атакував разом з ровесником Павлом Сіваковим і 23-річним Джеєм Хіндлі. Утрьох вони поїхали від пелотону, і Вінгегор переміг в фінішному спринті.

Датчанин очолив загальний залік, проте перемога далася йому дуже великою ціною: на наступний день він потрапив в кризу і відлетів аж на 26-те місце в загальному заліку. Цим скористався Сіваков, який за допомогою партнерів по Ineos відбив всі атаки прямих конкурентів і довів справу до перемоги в загальному заліку. Після квітневого Туру Альп Сіваков виграв ще одну престижну багатоденку. З огляду на ще і 9-те місце в загальному заліку Джиро д'Італія, можна сміливо констатувати, що другий сезон Сівакова в професіоналах вийшов дуже успішним.


twitter.com/Tour_de_Pologne

Але ж перед стартом Тура Польщі Сіваков був лише третьою людиною в командній ієрархії Ineos - після британців Тао Ґеоґеґана Харта і спринтера широкого профілю Бена Свіфта, який раптово вирішив піти на загальний залік, проте не потягнув найважчі в плані рельєфу етапи.

Що стосується спринтерських розборок, то відзначимо раптове відродження Луки Мезгеца, який здобув відразу дві перемоги на етапах. 31-річний словенець колись вважався дуже перспективним спринтером широкого профілю, однак в останні роки був блідою тінню самого себе. До нинішнього Туру Польщі попередня його перемога на рівні Світового туру датована аж 2014 роком, коли він виграв заключний етап Джиро д'Італія. Що ж, буде дуже цікаво подивитися за подальшим розвитком кар'єри Мезгеца. Що це було: разовий сплеск чи повернення на колишній рівень?

Чемпіонат Європи (Алкмаар, Голландія)

8 серпня - розділка, чоловіки

11 серпня - групова гонка, чоловіки

Крім Туру Польщі, минулого тижня проходила ще одна важлива подія - чемпіонат Європи в Алкмаарі. Розділка зібрала далеко не найсильніший склад учасників, проте розгромна перемога Ремко Евенпула (19 секунд переваги над срібним призером Каспером Асгреном всього на 22,4 км дистанції) вразила всіх. Зараз бельгійський вундеркінд знаходиться у фантастичній формі - тижнем раніше він виграв Класику Сан-Себастьян. Багато хто вже починає прикидати шанси Евенпула на медалі чемпіонату світу у вересні, однак, незважаючи на таку вражаючу форму бельгійця, говорити про це зарано. По-перше в Йоркширі збереться набагато більш представницький склад учасників, по-друге, дотримати таку форму до кінця вересня йому буде складно.

Дуже цікавою була групова гонка, яка вийшла на славу завдяки двом факторам. Перший - надагресивна тактика збірної Італії, яка розвалила пелотон ще в середині гонки. Другий - сильний вітер в Алкмаарі, який розгулявся в суботу ввечері, зруйнував частину даху місцевого футбольного стадіону, а на наступний день створив максимально сприятливі умови для ешелонів.

Гонка вибухнула коли прокол отримав спринтерський лідер збірної Бельгії Тім Мерлір. Італійці цим скористалися сповна, піднявши темп, створивши ешелони і не дозволивши Мерліру повернутися до лідируючої групи. «Скуадра Адзурра» працювала на чистого спринтера Елію Вівіані, хоча горбиста і досить селективна траса, здавалося б, більше підходить Маттео Трентіну, однак минулорічний чемпіон віддав всі сили роботі на Вівіані, повністю пожертвувавши своїми особистими шансами.


twitter.com/tds. Елія Вівіані

За 62 км до фінішу італійці розірвали залишки пелотону: вперед виїхала група з 13 гонщиків, 4 з яких були підопічними Давіде Кассані. Головне - те, що Італія зуміла ізолювати практично всіх спринтерів, за винятком Паскаля Аккерманна і Луки Мезгеца.

Однак пізніше позаду зібралася велика група, в якій були Ділан Груневеген і Александер Крістофф разом з партнерами по команді. Людських ресурсів збірної Італії не вистачало для того, щоб утримувати перевагу, і розрив почав скорочуватися. У цей момент Італія зробила хід конем - Вівіані пішов в атаку разом з Аккерманном і Івом Лампартом. Пізніше дві перші групи об'єдналися і в них почалися переглядки - виявилося, що наздоганяти трьох втікачів нікому. З двох чистих спринтерів в трійці лідерів Вівіані виявився набагато краще готовим фізично, і за 3 км до фінішу, на відміну від Аккерманна, відповів на атаку Лампарта і поїхав з ним за перемогою, яку впевнено здобув в фінішному спринті - блискуче завершення чудової командної роботи збірної Італії.

«Скуадра Адзурра» бере золото групової гонки чемпіонату Європи другий рік поспіль. А гонщики Deceuninck Quick Step завоювали золото + срібло як в розділці, так і в груповій гонці. Головним розчаруванням можна назвати збірну Голландії. Маючи в своєму складі топ-фаворита Ділана Груневегена, команда не змогла забезпечити йому належну підтримку. В результаті ніхто з голландців на домашній гонці не зміг навіть потрапити в топ-10.

Приніс чемпіонат Європи радість і українським фанатам велоспорту - в п'ятницю групову гонку серед юніорів (до 19 років) виграв Андрій Пономар. 17-річний українець пішов в сольну атаку на рівнині і зумів встояти під тиском пелотону, продемонструвавши видатний для свого віку індивідуальний хід. Схоже, в українському велоспорті запалилася нова молода зірочка. За стилем і сценарієм перемога Пономаря нагадала тріумф Дмитра Грабовського в груповій гонці андерів (до 23 років) на чемпіонаті світу 2005 року в Мадриді. З огляду на подальшу трагічну долю Грабовського, залишається лише сподіватися, що Пономар не піде його шляхом.

Наступний тиждень

12 - 18 серпня - BinckBank Tour (Бельгія, Голландія)

На цьому тижні нас чекає ще одна багатоденка Світового туру - BinckBank Tour, який любителям велоспорту зі стажем більше відомий як Енеко Тур або Тур Бенілюксу. Цього року BinckBank Tour пропонує учасникам класичний набір з 5 спринтерських етапів, короткої розділки (8,4 км) на шостому етапі і міні-одноденку з легендарними підйомами Тура Фландрії, Мур ван Гераардсберген і Босберг, на заключному, сьомому етапі. Відповідно, коло претендентів на перемогу в загальному заліку складається з елітних одноденників, а вирішальними можуть стати секунди, здобуті в розділці або завдяки боніфікаціям, яких на BinckBank Tour як ніде багато.

Безумовним фаворитом на BinckBank Tour їде Deceuninck Quick Step, в складі якої одразу три топ-фаворита - Зденек Штибар, Боб Юнгельс і Філіп Жільбер. Юнгельс на папері - найсильніший роздільщик з чиста топ-фаворитів BinckBank Tour, і іншим грандам потрібно буде вести гонку в атакуючому стилі, щоб відіграти отримане в розділці відставання.

Два фаворита в складі у Lotto Soudal - йдеться про Тіма Велленса і Тіша Беноота. Від Велленса чекаємо традиційних ранніх атак - при певному збігу обставин якась із них може виявитися вирішальною. Беноот ж, швидше за все, буде діяти більш обережно. Проблемою для Беноота і Велленса є те, що в розділці вони далеко не найсильніші з фаворитів. Так чи інакше, мотивація у них буде на максимумі - виграти домашню багатоденку і присвятити перемогу загиблому партнеру по команді Ламбрехту.

Ще один топ-фаворит - олімпійський чемпіон Грег Ван Авермат, який буде одноосібним капітаном ССС. На Тур де Франс дуже сильним був Ділан Ван Баарле, який отримав капітанські повноваження в Ineos. Якщо голландець зберіг свою форму зразка «Великої петлі», то він також може втрутитися в боротьбу за перемогу. Дует капітанів буде і у Sunweb - мова йде про Сорена Крога Андерсена і Марка Хірші, хоча їх шанси виглядають скромнішими.

Зібрав BinckBank Tour і дуже сильний склад спринтерів. Приїде на гонку Ділан Груневеген, проте його перспективи на стартових етапах виглядають не дуже зрозумілими - ще вчора він брав участь в дуже важкій груповій гонці чемпіонату Європи, відновитися після якої буде непросто. Це підвищує шанси інших топ-спринтерів - Сема Беннетта з Bora Hansgrohe і Альваро Одега з Deceuninck Quick Step. Не забуваємо і про Арно Демара, який може включитися і в боротьбу за високі місця в загальному заліку.

Дайджест новин

Головні новини на цьому тижні знову приходили з трансферного ринку. Trek Segafredo офіційно оголосила про підписання 2-річного контракту з Вінченцо Нібалі, хоча, взагалі-то, цей трансфер був вирішеною справою ще в кінці весни. Разом з собою Нібалі приведе в американську команду особистого тренера Паоло Слонго і молодшого брата Антоніо, який в останні роки дійсно перетворився в самостійну боєздатну одиницю як гонщик.


twitter.com/giroditalia. Вінченцо Нібалі

Відразу два гучних трансфери зробила UAE Emirates. Команда підписала Давіде Формоло, і чемпіон Італії відразу заявив, що в найближчі роки його пріоритетом будуть одноденки. Друге підписання - найкращий розгоняльщик світу Максімільяно Річезе. Відмінні новини для зіркового спринтера команди Фернандо Гавірії.

Кадрова революція в Movistar триває. Мікел Ланда переходить в Bahrain Merida, про відхід Найро Кінтани офіційно поки не оголосили, але це лише питання часу. На заміну їм в якості капітана на Гран Тури підписали Енріка Маса, який, незважаючи на подіум торішньої Вуельти, в Deceuninck Quick Step виглядав чужорідним тілом. Ризикована ставка від Еусебіо Унсуе - у Маса за плечима поки що лише один сильний Гран Тур.

ССС оголосила про підписання Ільнура Закаріна. Перехід, який дуже вигідний для обох сторін. ССС отримує капітана на загальний залік Гран Турів. Росіянин покидає одну з найгірших команд Світового Туру, Катюшу з її незрозумілими перспективами, і переходить в більш сильну команду, в якій йому пообіцяли підписати кількох сильних гірських грегарі. Раніше ССС фігурувала як претендент на підписання Тома Дюмулена, але прихід Закаріна, мабуть, виключає перехід голландця: ССС вибрала більш реалістичний і бюджетний варіант.

Що стосується самого Дюмулена, то на цьому тижні стало відомо, що Том, швидше за все, в нинішньому сезоні вже не візьме участь ні в одній гонці - відновлення коліна після травми дуже сильно затягнулося. Ще одна неприємна новина прийшла буквально тільки що: Доменіко Поццовіво зіткнувся з автомобілем під час тренування. В результаті аварії італієць зламав руку і ногу - поїздка на Вуельту, де він планувався на роль капітана Bahrain Merida, скасовується. Ця новина, як би цинічно це не звучало, може зіграти на руку Марку Падуну. За відсутності Поццовіво українець, якщо таки відбереться до складу на Вуельту, може отримати більшу свободу дій і, можливо, навіть спробує піти на загальний залік.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Останній великий старт до Олімпіади. Магучіх поїде на чемпіонат Європи
Інші види | 28 березня 2024, 21:45 1
Останній великий старт до Олімпіади. Магучіх поїде на чемпіонат Європи

Українка боротиметься за медалі у Римі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Спасибо за очередной познавательный материал. Всегда с удовольствием читаю ваши обзоры.
Мне трудно пока представить Марка генеральщиком на Гран-Туре, скорее всего, в сложившейся ситуации на Вуэльте ему будет предоставлена полная свобода действий.