Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 серпня 2019, 12:52
8427
3

Найбільша поразка Лемпарда в XXI столітті. Як так вийшло?

Sport.ua розбирає перший матч грандів в рамках нового сезону АПЛ

| Оновлено 12 серпня 2019, 12:52
8427
3
Найбільша поразка Лемпарда в XXI столітті. Як так вийшло?
Твіттер Манчестер Юнайтед

«МЮ» здобув над «Челсі» найбільшу перемогу в чемпіонаті з часів Метта Басбі. Сам Френк Лемпард зазнав найбільшої поразки в рамках АПЛ з квітня 2000 року, коли ще в складі «Вест Хема» програв 1:7 на тому ж «Олд Траффорд». Ми спробували розібратися, чим був зумовлений такий крах.

Лемпард не злякався різати в дебютному матчі по живому…

Оскільки матч був першим в сезоні, на нього чекали ще й як «візитку» на сезон від Сульшера й Лемпарда. Норвезький фахівець вперше починав повноцінний сезон у топ-лізі (навіть в «Кардіфф» його запрошували тільки по ходу сезону), а Лемпард просто починав. Все, що було в «Дербі Каунті», несерйозно в порівнянні з роботою на «Стемфорд Брідж», можна порівняти з практикою на підприємстві між університетом і справжньою роботою.

І кумир «Стемфорд Брідж» здорово здивував зі складом. По ходу всього літа гостро стояло питання, чи дасть новий тренер «Челсі» шанс Теммі Абрахаму: вихованець клубу забив 26 м'ячів по ходу сезону в оренді в «Астон Віллі», але на рівні АПЛ раніше не показував нічого особливого. Виявилося, що Абрахам отримав не просто шанс, а місце в стартовому складі на найважливіший матч, при живому та здоровому Олів'є Жиру. Ще показовіша історія з Мейсоном Маунтом: атакуючий півзахисник відбігав під керівництвом Лемпарда сезон в «Дербі» - і вийшов з перших хвилин, коли цього ніхто не чекав.

Може бути, Лемпард зміниться з часом, але поки можна констатувати: для нього стиль жорстко превалює над рівнем виконавців і тим більше їх статусом. Якщо він прийняв рішення грати 4-2-3-1 з Жоржиньо на позиції розігруючого - значить, Маунту місце в стартовому складі знаходиться, а Канте - нi. Причину вибору нападника поки складно пояснити - можливо, Жиру просто не в формі - але багато тренерів на таку гру випустили б просто більш досвідченого і дорогого гравця.

... І жорстоко за це поплатився

Однак ніякий стиль і ніяка філософія не знімають відповідальності за результат. Лемпард вибрав ризикову тактику на складному виїзді - і програв багато в чому саме через це.

В Аспілікуети за підсумками матчу 22 втрати, він лідер «Челсі» за цим показником. Якби мова йшла про якогось іншого гравця, це можна було б пов'язати з його особистим провалом, але Сесар - не побоюся цього слова, останній гравець у світі, якого можна дорікнути в непрофесіоналізмі. Він єдиний, хто за роки в топ-клубі міг грати на будь-якому з флангів оборони, взагалі не втрачаючи в якості; він перший польовий гравець в світі (!) за кількістю матчів за клуб з чемпіонату топ-5 в останні п'ять років; Моурінью прямо говорив, що виграв би ЛЧ з командою з 11 Аспілікует. Ні, якщо з таким гравцем щось не так - проблема ще й в системі або тільки в системі.

«МЮ» легко справлявся з середньою лінією суперника при швидких атаках - їх виявилося фактично нікому «перекушувати». Ймовірно, на такому складному виїзді Лемпарду потрібно було поставити в пару до Ковачiча Канте, підняти Жоржиньо на позицію диспетчера атак, а Маунта відправити в запас. Тренер же вважав за краще відправити глибше Жоржиньо, у якого успішною виявилася лише одна спроба відбору з чотирьох.

Сульшер підсвідомо сприймається як майже такий же початківець, як Лемпард, але взагалі працювати в новій якості він почав в 2008-му році. Не використавши в перерві жодної заміни, він зміг зробити так, щоб атака «Челсі» була просто зупинена. Ті самі гравці, які доводили справу до вбивчих моментів у кінці першого тайму, зуміли перебудуватися на більш надійну гру ззаду і, як відома по-справжньому маститим фахівцем команда, холоднокровно покарали його за помилки.

Погана реалізація «Челсі» - не випадковість

Мазати всіх гравців однієї команди в один колір - хвороба футбольної аналітики. Один гравець «Челсі» заслужив найвищих оцінок. Педро прямо зараз - лідер не тільки «Челсі», а й усього сезону Прем'єр-ліги за кількістю створених великих шансів. Їх було п'ять: один на початку матчу, два перед перервою й ще два вже при великiй перевазi «МЮ». Реалізуй партнери хоча б пару з цих моментів, гра б пішла за іншим сценарієм - але почуття ліктя, розуміння, в який момент чекати допомогу і якого роду, тому ж Абрахаму зі зрозумілих причин не вистачає.

 

Вище й нижче буде багато цифр, але на деякі з них не те що можна, а потрібно дивитися крізь пальці. Перевага «МЮ» за очікуваними голам «всього» на одиницю (насправді це не так і мало - часто буває, що три забиті голи не рівні одному xG) не повинна призводити до думки, щоб підсумковий розгром сприймався випадково.

Абрахам забив в минулому сезоні Чемпіоншипа 26 м'ячів, але навіть там він мазав набагато більше, ніж реалізовував. За вмінням відкритися та знайти свій момент Теммі - форвард суперкласу, реалізація ж у нього кульгає на обидві ноги. Лемпард, що в минулому сезоні грав проти «Астон Вілли», не міг цього не знати і не розуміти. Отже, зробити ставку на молодого форварда - це означає погодитись на проблеми з реалізацією. І в той же час - Маркус Рашфорд з кожним роком стає в завершенні всі безжалісніше і безжалісніше.

Наддороге посилення «МЮ» принесло моментальні успіхи

125 мільйонів фунтів - стільки влітку витратили «червоні дияволи» на двох захисників, Аарона Ван-Біссаку й Харрі Магвайра. Забавно, що «Кристал Пелас» і «Лестер» після таких втрат все одно домоглися нульових нічиїх, але вихід новачків на відповідальний матч навіть не повинно обговорюватися - такі гроші заради якісних виступів в топ-матчах і платять.

Барклі на «Олд Траффорд» розчарував

У Ван-Біссаки за підсумками дебютного матчу шість успішних відборів при семи спробах (кращий результат на дві команди), п'ять виносів, три перехоплення та 86-відсоткова точність передач. В атаку правий захисник підключався не дуже активно, але з оборонними якостями справлявся на ура, змусивши Лемпарда рано замінити Барклі. З Магуайром все ще очевидніше: кращий за перехопленнями (4), виносам (7) і заблокованим ударам (2). Можливо, на дистанції все зміниться, але почали дорогі новачки так, як і слід дорогим новачкам.

Погба - from zero to hero

Поль - кращий в сучасному чемпіонаті Англії приклад, як не показувати взагалі нічого, а потім моментально перетворитися в претендента на звання гравця матчу. Якби не зоряний статус, француз міг бути замінений в перерві, настільки був поганий. Наприклад, він дозволив відібрати у себе м'яч п'ять разів - рівно стільки ж, скільки всі інші гравці на полі, разом узяті.

Але в другому таймі Погба змінився. Дві гольові передачі, одна з яких була просто шедевральною - те, чого чекають від лідера «МЮ» і через що про Поля мріє «Реал». Можна сказати, що саме через «включення» француза його команді вдалося провести другий тайм набагато сильніше першого. Правда, його звитяга полягає головним чином у тому, що суперника вдалося швидко і красиво добити - заслуга Марсьяля і Рашфорд у перемозі значно вища.

Далі «МЮ» має бути важче

Причому вже в наступному матчі, з «Вулвергемптоном». Найбiльш захисна команда минулого сезону посилилася в міжсезоння, зберегла всіх лідерів і з задоволенням віддасть «червоним дияволам» м'яч, щоб пограти на контратаках. Поки у «МЮ» Сульшера проти «вовків» дві гри і дві поразки.

Взагалі, при всіх компліментах на адресу «червоних дияволів» треба розуміти: їм дуже пощастило з ходом матчу. У хвилини, що тримався рахунок 0:0, найкращий гольовий момент створив «Челсі» - Абрахам реально міг замість штанги потрапляти в ворота. Після безглуздої помилки Зума гра пішла за зручним для «МЮ» сценарієм: можна було грати другим номером, давати розбігтися швидкісним Марсьялю, Лінгарду й Рашфорду. Проти ешелонованої оборони їм всім буде важче, а таких матчів грандам навіть в АПЛ доводиться проводити набагато більше.

Лемпард планує ставити «Челсі» комбінаційну гру. Чи буде він вірний своїм ідеям?

До другого голу в ворота Кепи «сині» контролювали м'яч 58.5% ігрового часу. Більш ніж гідно для матчу на полi топ-клубу, що так потужно посилився, та й підсумкові 53.8% теж вселяють довіру.

Багато про що неможливо судити після однієї гри, але як раз по стилю «Челсі» під керівництвом нового тренера цей матч дав можливість зробити висновки. Поєдинків, що дають бiльше нагод для гри другим номером, у всьому сезоні у «синіх» буде два-три, але вони вирiшили за краще зіграти сміливо, навіть не випускаючи Кантe.

У найближчі дні «Супер Френкі» зіткнеться з жорстоким тиском преси, який матч за Суперкубок УЄФА проти «Ліверпуля» може як розвіяти, так і посилити. Керівництво клубу заявляло про повну підтримку нового тренера «Челсі», двох сезонах на реалізацію ідей - але в топ-клубах дуже швидко забувають про обіцянки і про колишні заслуги. Той же Лемпард ще в ролі гравця залишав «Челсі», коли з ним, легендою і лідером клубу, відмовилися підписувати контракт на два роки.

Початок на новому рівні і не повинен бути простим. Дебют для тренера вийшов просто приголомшливим, і тепер він сам розуміє, що роботи у нього дуже й дуже багато. Чи не здасться Лемпард під гнітом обставин та чи не припаркує проти «Ліверпуля» в Стамбулі старий добрий «синій» автобус? Дізнаємося вже в середу.

Вiталiй ПАСIЧНИЙ

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Миколенко травмувався у матчі з Ліверпулем. Віталія замінили у перерві
Футбол | 24 квітня 2024, 23:15 3
Миколенко травмувався у матчі з Ліверпулем. Віталія замінили у перерві

Український захисник зумів дограти перший тайм за Евертон, але на 2-й так і не вийшов...

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Этот матч лишний раз демонстрирует, какое решающее значение играет возможность иметь под рукой грамотного тренера обойму высококлассных игроков. Если у тебя такой возможности нет - считай, что ты выпал из претендентов на трофеи. И наоборот: если есть грамотный тренер, а у него есть необходимые игроки, шансы резко повышаются.
Именно поэтому цены на игроков будут расти, а все молодые и талантливые оперативно выкупаться топами. Потому что ограниченный доступ к высококлассным игрокам является конкурентным преимуществом.
Denmark1107
Рахунок, - якщо не дивитись гру - повна ж0па, як на тлі назви Челсі. Ще в перерві фіг би передбачив такий підсумок😱😱😱😱
Уявляю собі повний розпач фанів челскі.
Я передбачав, як мінімум, що Челсі не програє.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил