Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 11 серпня 2019, 13:18
7390
6

Талант на експорт. Топ-10 літніх трансферів чемпіонату Франції

Клуби Ліги 1 пристойно заробили цього літа

| Оновлено 11 серпня 2019, 13:18
7390
6
Талант на експорт. Топ-10 літніх трансферів чемпіонату Франції
ФК Арсенал. Ніколя Пепе

Перед стартом чергового розіграшу найбільш «експортного» чемпіонату Європи розбираємося, які французькі клуби найкраще заробили цього літа.

10. Набіль ФЕКІР

Вік: 26 років
Амплуа: атакуючий півзахисник
Звідки: «Ліон»
Куди: «Бетіс»
Сума: 20 млн євро

Найстарший гравець в нашому списку. Набіль Фекір відверто пересидів в «Ліоні» через травми і неправильні рішення босів клубу, тому і вирушив не в гранд, а лише в скромний «Бетіс».

При цьому як гравець Набіль дуже сильний і залишив чималий слід в Лізі 1. У цілому він провів в чемпіонаті за «Ткачів» 145 матчів, забивши 54 голи. Трофеїв це «Ліону» не принесло, зате спостерігати за грою Фекіра, коли той в ударі, було чистою насолодою. Ліва нога у Набіля - на рівні кращих майстрів світу. Якщо травми обійдуть його стороною, він ще обов'язково покаже себе в Прімері.

9. Джовані ЛО ЧЕЛЬСО

Вік: 23 роки
Амплуа: центральний півзахисник
Звідки: «ПСЖ»
Куди: «Бетіс»
Сума: 22 млн євро

«ПСЖ» часто потрапляє у всілякі рейтинги покупок і рідко - продажів. Але тут саме такий випадок.

Ло Чельсо - дуже нетиповий персонаж для парижан епохи шейхів. Він перебрався до Франції з «Росаріо» не готовою зіркою, а зовсім молодим хлопцем. «ПСЖ» тоді заплатив за нього 10 млн євро, і хоча преса спочатку була налаштована скептично, Унаї Емері давав Джовані шанси проявити себе. Він навіть випустив його в основі проти «Реала» на «Бернабеу», але ставка не зіграла - аргентинець виглядав слабко.

Ну а потім в «ПСЖ» прийшов Томас Тухель, якому Ло Чельсо був не потрібен. Німець схвалив його оренду в «Бетіс», а потім не мав нічого проти, коли іспанці зважилися на його викуп. Це досить дивно, адже влітку «ПСЖ» тільки і робив, що шукав центрхавів, тоді як Ло Чельсо видав потужний минулий сезон на «Беніто Вільямарін».

8. Жюль КУНДЕ

Вік: 20 років
Амплуа: центральний захисник
Звідки: «Бордо»
Куди: «Севілья»
Сума: 25 млн євро

«Севілья» поступово перетворюється в найбільш «французьку» команду Прімери. У минулому сезоні за «Нервіон» грали Жоріс Ньяньон, Себастьян Корш'я і Віссам Бен Йеддер, а тепер до них додався і проспект «Бордо» Кунде.

Жюль останні два сезони був променем світла в темному царстві, що наступило в «Бордо». Він якісно грає ногами, володіє непоганим першим пасом і знімає весь другий поверх. Всі говорили, що жирондинці продадуть його за великі гроші - і так в підсумку і сталося.

Будь «Бордо» міцнішим, він би притримав Кунді ще на рік-два. Хлопець-то талановитий і швидко росте, однак про нього ще рано говорити, як про сформованого топа. Але справа в тому, що у жирондинців зовсім немає грошей, інвестор забив на клуб, тому відхиляти пропозицію в розмірі 25 млн на «Матмют Атлантік» просто не могли.

5-7. Вільям САЛІБА

Вік: 18 років
Амплуа: центральний захисник
Звідки: «Сент-Етьєн»
Куди: «Арсенал»
Сума: 30 млн євро

Єдиний зі списку, хто проведе наступний сезон у Франції. Справа в тому, що «Арсенал» дозволив «Сент-Етьєну» зберегти Саліба ще на рік в якості орендованого.

Сенс в цьому є: Вільям блиснув у другій половині минулого сезону, але він ще дуже молодий і йому треба багато чому навчитися. В «Арсеналі» часу на розкачку немає ні у кого - і це могло б нашкодити молодому таланту. А ось в «Сент-Етьєні» у Саліба будуть всі можливості для зростання: Невен Суботіч повернувся до Німеччини, так що дорога в основу відкрита. Ну і про напарника по центру оборони не забуваємо: посивілий Лоїк Перрен годиться Саліба в батьки, і йому безумовно є що підказати молодому колезі.

5-7. Ісмаїла САРР

Вік: 21 рік
Амплуа: правий вінгер
Звідки: «Ренн»
Куди: «Уотфорд»
Сума: 30 млн євро

Коли два роки тому «Ренн» платив «Мецу» 17 млн ​​євро за 19-річного сенегальця, деякі експерти крутили пальцем біля скроні. Тоді на рахунку Ісмаїли був всього десяток яскравих матчів в чемпіонаті, і ціна здавалася явно завищеною.

Але життя розставило все по своїх місцях. Нехай Сарр і не став новим Мбаппе або хоча б Дембеле, однак на полі стабільно показував високий рівень, забивав важливі голи і допоміг «Ренну» добитися головної перемоги в історії - в фіналі Кубка Франції-2019 бретонці сенсаційно здолали «Парі Сен-Жермен».

Чи переплатив «Уотфорд»? За нинішніми мірками, ні. Ісмаїла вміє як обіграти двох-трьох гравців на куражі, так і відпахати весь матч в обороні, тому в АПЛ він не повинен загубитися.

5-7. Рафаел ЛЕАУ

Вік: 20 років
Амплуа: центрфорвард
Звідки: «Лілль»
Куди: «Мілан»
Сума: 30 млн євро

А ось тут маємо явно завищену ціну. Леау навіть не мав постійного місця в основі «Лілля», на рівних конкуруючи з ветераном Лоїком Ремі. 30 млн євро, які за нього заплатив «Мілан» - більше плата за потенціал, ніж за досягнуті результати.

Чи може португалець блиснути в Серії А? Теоретично, так, але він слабкий в пресингу і не завжди біжить, куди потрібно, що за визначенням насторожує при переході в найбільш тактичний чемпіонат великої п'ятірки. Йому б ще рік-два пограти в слабшому чемпіонаті - і тоді він би переходив в гранд підготовленим, сформованим гравцем. А так можуть бути проблеми.

4. Юрі ТІЛЕМАНС

Вік: 22 роки
Амплуа: центральний півзахисник
Звідки: «Монако»
Куди: «Лестер»
Сума: 45 млн євро

Нехай «Монако» і розгубив секрет успіху на полі, заробляти гроші він все ще вміє краще за багатьох. Юрі Тілеманс провалився в князівстві, але монегаски все одно примудрилися заробити на ньому 20 млн євро - чи це не фантастика?

Складно сказати, що саме пішло наперекосяк у бельгійця в «Монако». З боку здавалося, що його невдачі спричинив надмірний егоїзм - Юрі намагався все робити сам. Це шкодило результатам. Не сказати, щоб після його від’їзду в оренду минулої зими «Монако» заграв краще, але метушні в центрі поля точно стало менше. Фабрегас і Головін поділили повноваження, з'явилася якась осмисленість. З Тілемансом її не було.

Хочеться вірити, що в «Лестері» Юрі візьметься за голову і врахує зроблені помилки. Інакше його кар'єру не врятує навіть беззаперечний талант.

3. Ферлан МЕНДІ

Вік: 24 року
Амплуа: лівий захисник
Звідки: «Ліон»
Куди: «Реал»
Сума: 48 млн євро

Ферлан Менді перебрався на «Люм'єр» два роки тому з «Гавра» за 5 млн євро. На той момент в його активі не було жодного матчу в Лізі 1 або хоча б виклику в молодіжку.

Але «Ткачі» тим і знамениті, що здатні зліпити цукерку з максимально неочевидного матеріалу. Всього два роки вистачило Менді, щоб завоювати місце в основі «Ліона», заслужити виклик у збірну Франції і перебратися майже за 50 млн на «Сантьяго Бернабеу».

Козирі Менді - яскраві підключення до атак, кроси, швидкість, чіпкість. У минулому сезоні він також додав і в дисципліні при позиційній обороні. Якщо його прогрес продовжиться з тією ж швидкістю, то Марсело треба буде вже до зими збирати речі.

2. Тангі НДОМБЕЛЕ

Вік: 22 роки
Амплуа: центральний півзахисник
Звідки: «Ліон»
Куди: «Тоттенхем»
Сума: 60 ​​млн євро

Найбільший трансфер в історії «Ліона». Ндомбеле, знову ж таки, не вихованець «Ткачів», а плід роботи одного з найкращих селекційних відділів Європи. Скаути «Ліона» знайшли Тангі в скромному «Ам'єні», а його трансфер обійшовся клубу лише в 10 млн євро.

Козирі Тангі були ним в повній мірі продемонстровані в минулій Лізі чемпіонів. Перш за все, це шикарна гра у відборі і вміння моментально почати контратаку. У Ндомбеле на однаково високому рівні дриблінг і середній пас, що робить його неймовірно небезпечним в першій фазі атаки.

«Тоттенхему» саме такий гравець був потрібен після від'їзду в Китай Муси Дембеле, так що «Шпори» особливо не торгувалися. Здається, і самому Тангі АПЛ припаде до смаку.

1. Ніколя ПЕПЕ

Вік: 24 роки
Амплуа: правий вінгер
Звідки: «Лілль»
Куди: «Арсенал»
Сума: 80 млн євро

Ну а тут маємо другого кращого гравця минулого сезону у Франції. Ніколя Пепе - не просто топ-бомбардир, а й найкращий асистент і мозковий центр нападу «Лілля», який в минулому сезоні сенсаційно взяв «срібло».

Сильних сторін у івуарійця багато - тут вам і дриблінг, і швидкість, і альтруїзм, і працездатність. Пепе здорово виконує стандарти, у нього добротний удар з лівої ноги і він майже не помиляється з 11-метрової позначки. І, так – він абсолютно не зважає на авторитети. У минулому сезоні Ніколя однаково класно проявив себе в матчах з аутсайдерами і в іграх з «ПСЖ».

Здається, в «Арсеналі» Пепе ще не раз змусить говорити про себе. Поки ж ми можемо лише захоплюватися майстерністю скаутів «Лілля», які відкопали такого діаманта в провінційному «Анже» всього за 10 млн євро.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Henriklarsson11
Ндомбеле на замену Дембеле) звучит прикольно
Sukiyaki
Франция производит качественный товар.
все логично+неплохая лига= чемпионы мира.
Ігнатюк Олександр
"Если есть дождевые черви,значит есть и дождевые бубны"
Это я к тому,что раз кто-то тратит бешеные деньги (в частности Англия), то значит должен быть и тот кто их зарабатывает (в данном случае Франция).