Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:18
6252
5

ЦСКА Софія: на старих вимпелах, але з новою кров'ю

Sport.ua - докладно про суперника «Зорі» в третьому раунді кваліфікації Ліги Європи

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:18
6252
5
ЦСКА Софія: на старих вимпелах, але з новою кров'ю
ФК ЦСКА Софія

Восьмого серпня «Зоря» виїзним поєдинком стартує в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи. Суперник у луганської команди досить відомий і досвідчений - ЦСКА з Болгарії. Однак головні перемоги цієї команди з Софії залишилися в минулому столітті.

***

На даний момент ЦСКА лише намагається нав'язати боротьбу за національне «золото», але все марно. Останні роки в чемпіонаті Болгарії безроздільно панує «Лудогорець». Ось і в минулому сезоні «горяни» знову стали чемпіонами Болгарії, тоді як ЦСКА задовольнився другим місцем. Не пощастило армійцям і в розіграші національного Кубка - за сумою двох матчів вони поступилися «Ботеву».

Однак фініш на другій сходинці першості дозволив софійській команді кваліфікуватися в Лігу Європи - команда почала свій похід в груповий етап з першого кваліфікаційного раунду. Суперник на цій стадії виявився боязкого десятка - чорногорський «Титоград». Вдома болгарський віце-чемпіон здобув легку перемогу - 4:0, в гостях задовольнився нульовою нічиєю. Але от у другому кваліфайні «червоним» довелося добряче попітніти. У першому матчі проти хорватського «Осієка» софійці святкували мінімальну перемогу - 1:0, а ось у другому був зафіксований такий же результат, тільки на користь хорватів. Примітно, що і в першій грі, і в другій краще виглядала команда з адріатичного узбережжя, але вона була змушена поступитися в серії післяматчевих пенальті. Цікаво, що перший удар з «точки» в «Осієка» виконував українець Льопа. І виконав його бездоганно. Але партнери Дмитра підкачали - ЦСКА був точнішим.

***

Ось таким ось валідольним виявився прохід армійців в третій кваліфайн Ліги Європи, де вони зустрінуться з нашою «Зорею». Можна лише здогадуватися, скільки нервів втратив в тому протистоянні наставник ЦСКА Любко Петрович, який свої перші кроки у футболі, причому і як футболіст, і як тренер, робив саме в «Осієку». До речі, це той самий, колись знаменитий наставник, який в далекому 1991 році під чолі «Црвени Звєзди» виграв Кубок європейських чемпіонів. Далі тренерська доля цього наставника потріпала добряче. Він працював і в Уругваї, і в Китаї, і в Руанді, і в Казахстані, і в Іспанії. І в Болгарії теж, вигравши з «Левскі» чемпіонат, а з «Літексом» - національний Кубок. Тепер ось 72-річний метр тренерського цеху спробує реінкарнувати колись знаменитий колектив зі столиці Болгарії.

ФК ЦСКА Софія. Любко Петрович

А колектив дійсно знаменитий, годі й казати. За кількістю виграних титулів ЦСКА - беззаперечний лідер болгарського клубного футболу (всього - 59 титулів, у тому числі 31 чемпіонська корона). Нинішній гегемон тамтешнього чемпіонату «Лудогорець» і поруч не валявся. Правда, майже всі свої трофеї «червоні» здобули в минулому столітті. А в нинішньому на їх частку припадає лише три чемпіонства (останнє - в 2008 році).

***

Під час перебування Болгарії Народною Республікою ЦСКА користувався не тільки підтримкою вищих ешелонів політичної влади, а й їх заступництвом. Кращі футболісти країни були зібрані саме в цій команді, яка вела непримиренний бій за гегемонію з ще одним відомим колективом з Софії - «Левскі». Саме кольори армійців захищав свого часу легендарний Христо Стоїчков, що носить негласний титул кращого болгарського футболіста всіх часів, перед переходом в «Барселону».

ЦСКА досі є найкращою болгарською командою і з точки зору успіхів на міжнародній арені. Армійці двічі пробивалися до півфіналу Кубка чемпіонів, грали в півфіналі Кубка кубків. Про подібний успіх інші клуби з цієї країни можуть тільки мріяти. Правда, всі ці успіхи давно канули в Лету. Слідом за крахом соцтабору.

На євроарені ЦСКА в «минулому житті» двічі перетинався з київським «Динамо» - на ранніх стадіях Кубка кубків і Кубка чемпіонів. І в обох випадках за сумою двох матчів далі проходив український колектив. Але ось в «нову еру» ЦСКА поліпшив свою статистику протистоянь з командами з України. У сезоні 2001/2002 команда зі столиці Болгарії в першому раунді Кубка УЄФА зустрілася з «Шахтарем». І перемогла за сумою двох матчів - 3:0 вдома і 1:2 в гостях. Те фіаско донецької команди обернулося відставкою для її головного тренера Віктора Прокопенка. Більше софійські армійці з нашими командами в офіційних поєдинках не перетиналися. Правда, дуже часто перетинаються на тренувальних зборах. Не стало винятком із цього правила і нинішнє міжсезоння.

***

На даний момент ЦСКА - збіднілий аристократ, що втратив практично увесь свій спадок. Клуб часто-густо переслідують фінансові катаклізми, тренерське крісло стає вакантним практично після кожного сезону. Може, Петрович покладе край цій постійній міграції?

Хоча, якщо врахувати, як армійці стартували в новому чемпіонаті Болгарії, утриматися на своєму місці іменитому сербу буде вельми непросто. Як і в Україні, в елітному дивізіоні Болгарії на даний момент зіграні два тури. І в цих матчах софійці добули лише одне очко, зігравши на виїзді внічию 2:2 з «Етиром», а потім раптово поступившись вдома 1:3 «Чорно Море».

Ігрове обличчя ЦСКА визначають легіонери. Їх зараз з лихвою вистачить на цілу команду. Є бразильці, португальці, іспанці, представники Чорного континенту і навіть британці і росіянин. Правда, міграція всередині колективу - це така ж відмінна риса нинішнього ЦСКА, як і часта зміна тренера. Ось і в нинішнє міжсезоння команда втратила відразу декількох своїх лідерів. Зокрема, бразильця Маурідеса і болгарина Кирила Десподова.

Але це аж ніяк не означає, що в команді немає на кого звернути увагу. В першу чергу потрібно відзначити, що в останнє міжсезоння в ЦСКА завітало відразу вісім нових гравців. Всі - в статусі вільних агентів. Але не без роду-племені. Зокрема, прийшов іспанець Рауль Альбентоса, який встиг пограти за «Депортіво» і «Малагу». Саме цей центрбек разом з капітаном команди Бодуровим намагатиметься цементувати головний оборонний плацдарм. За яким - остання надія: непоганий литовський кіпер Вітаутас Черняускас.

ФК ЦСКА Софія. Ніколай Бодуров

Однак найбільш креативні футболісти в ЦСКА підібралися в півзахисті та нападі. Обов'язково потрібно звернути увагу на португальського хавбека Тьягу Родрігеша (дев'ять голів і 13 асистів в минулому сезоні), який є найдорожчим футболістом армійського клубу (орієнтовна вартість - 3 млн євро). Головна ударна сила ЦСКА - бразилець Евандро, на рахунку якого чотири забиті м'ячі в останніх чотирьох матчах, і форвард з Гамбії Алі Сове, який забив у минулому сезоні дев'ять м'ячів.

Можливо, наявного потенціалу ЦСКА недостатньо для того, щоб відновити своє реноме головної футбольної сили Болгарії. І вже тим більше його недостатньо для того, щоб славно пошуміти на полях Європи. Але недооцінювати цю команду точно не можна. В її складі є непогані виконавці (навряд чи гірші, ніж у «Зорі»), а на тренерському містку - жива легенда. Для єдино разової сенсації ЦСКА може вистачити. Так що «Зорі» потрібно бути напоготові. Історична пам'ять, знаєте, часом дива творить.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ingvar1305
1-2 Зоря Україна...
Перемога над ЦСКА...
Мужики не підведіть!....
Denmark1107
Хай щастить Нашим Хлопцям👍🇺🇦💙💛
Бажано гол на виїзді, та й ще б переможний.
Vladimir Voxa
Зоря!!!
tima fialko
ЦСКА...Фашистські назви заборонені,а комуністична зараза ні