Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 08 серпня 2019, 11:07
4140
0

Новий наставник АЗ – новачок. Чому клуб йому довірився?

Sport.ua – про наставника суперника Маріуполя в Лізі Європи - Арне Слота

| Оновлено 08 серпня 2019, 11:07
4140
0
Новий наставник АЗ – новачок. Чому клуб йому довірився?
ФК АЗ Алкмаар. Арне Слот

У сезон 2019/20 АЗ увійшов з головним тренером, весь досвід якого зводився лише до роботи помічника. Цілих два сезони Арне Слот правдою і вірою служив «правою рукою» Джона ван ден Брома, а після – «підсидів» його. В результаті 52-річний ван ден Бром був змушений податися з насидженого місця до «Утрехту», команду з сьомим бюджетом в голландській лізі (бюджет самого АЗ - п'ятий в Ередивізії). Зараз Слот відверто говорить, що в 2017-му керівництво АЗ не запрошувало його «на виріст», рокіровка на тренерському містку так чи інакше сталася б. Просто саме Арне виявився оптимальною кандидатурою на цей пост.

Чому саме він? Слот являє собою наставника нового покоління, такого собі «лептоп-тренера», схибленого на тактиці (в якості помічника ван ден Брома він відповідав саме за тактику) і статистичних показниках. «В останні сезони АЗ займав хороші позиції в турнірній таблиці Ере, але гра може і повинна бути набагато привабливішою», - говорить Слот. На становленні команді симпатичного стилю і буде грунтуватися основна робота нового voetbaltrainer.

Ставка на жорсткий пресинг

Але як змусити команду грати більш привабливо? «Багато хто автоматично пов'язуює це з володінням м'яча. Я вважаю, навпаки: атакувальний футбол визначається тим, що ви робите, коли у вас немає м'яча. Зазвичай в такі моменти команди масово відходять в оборону. Згоден, цей метод може бути ефективним. Але особисто я не хочу бачити свою команду такою. Два роки тому ми почали ставити команді дуже високий пресинг і агресивне повернення м'яча після його втрати. Завдяки такому підходу ви можете створити небезпечний момент відразу після відбору», - говорить Слот.

Схоже, починаючи з нинішнього сезону пресинг АЗ злетить до небес. Влітку 40-річний наставник зробив чистку складу і позбувся вікових і непрогресуючих (на погляд Арне) гравців. "У нас було занадто багато вікових гравців з обмеженою перспективою в розвитку. Я вважаю за краще працювати з п'ятнадцятьма конкурентоспроможними універсалами, п'ятьма молодими талантами і трьома воротарями. Цього цілком достатньо. Зазвичай, якщо гравець вже два-три сезони сидить на лавці запасних, він уже не тренується настільки інтенсивно, а це позначається на загальному тренувальному процесі".

Що цікаво, сам Слот зізнається, що є великим шанувальником роботи Пепа Гвардіоли в «Манчестер Сіті». Не Юргена Клоппа!

Завдання - зробити АЗ більш стабільним

«У позаминулому сезоні АЗ набрав 71 очко в чемпіонаті, але програв клубам «великої трійки» всі шість матчів. У минулому сезоні ми обіграли вдома що «Аякс», що ПСВ, а також відібрали очки у «Фейє». Але набрали при цьому в підсумку на тринадцять очок менше! Це значить, що цілих двадцять очок нам забракло у матчах з середняками і аутсайдерами. Тому зараз моя головна задача - зробити АЗ більш стабільною командою. Якщо говорити про більш глобальні цілі, після закінчення цього сезону АЗ повинен увійти до четвірки найкращих команд країни. Але ми постараємося фінішвати третіми або вище! Думаю, нам це під силу. Насправді різниця між АЗ і «Фейєноордом» майже непомітна - особливо якщо закрити очі на фінансові можливості клубів. У нас відмінно функціонує клубна школа, наші вихованці нічим не поступаються одноліткам зі світових топ-клубів. Різниця полягає лише в тому, що в топ-клубах до вищого рівня доростають вісім вихованців з десяти, а в нашій школі цей показник трохи нижчий - шість гравців з десяти. Ми зобов'язані прогресувати в цьому компоненті», - розповідає Слот.

Чого чекати «Маріуполю»

Минулого літа АЗ теж грав у кваліфікації Ліги Європи, і поступився за сумою двох матчів «Кайрату» - пам'ятаєте, коли Есеола оформив дубль в Казахстані? Журналісти поцікавилися у Слота, чи засвоїв клуб цей сумний урок. Арне розповів: «Можливо, мені не варто говорити подібних речей, але «Кайрат» не є топовою командою. Проте, зараз ми організували передсезонку трохи інакше. Якщо минулого літа ми грали товариські матчі проти любителів, то зараз проводили зустрічі з хорошими професійними командами. З такими командами, які відразу покарають вас, якщо ви помилитеся. Крім того зараз ми почали тренуватися в повному складі, рік назад відпустка деяких збірників затягнулася.

А ось ще одна цікава фраза Слота: «Ми повинні грати в дуже інтенсивний футбол, в якомога більш інтенсивний. Суперники повинні задихатися на поле. У мій перший сезон в Алкмаарі це відмінно працювало, нам вдавалося виривати перемоги в самих кінцівках, коли суперник був виснажений - як фізично, так і емоційно. Це мій футбол».

При цьому в матчах з «Хаккеном» у другій кваліфікації Ліги Європи АЗ показав проблеми з грою першим номером, звідси і домашні 0:0. До першого матчу з «Хаккеном» у АЗ було 11 перемог в останніх 12 домашніх матчах у всіх турнірах; в 2019-му році у всіх домашніх матчах АЗ не залишав поле без забитих м'ячів. У першій же офіційній грі нового сезону обидві серії перервалися... Звідки ж взялися 3:0 в матчі-відповіді зі шведами? Все просто: «Хаккен» не став знову зачинятися і пропустив від АЗ в контратаках - алкмаарська команда ідеально пристосувалася до штучного газону гетеборзької «Бравіда Арени».

Висновок

Отже, які поверхневі висновки можна зробити про нового тренера АЗ і його методи роботи? Він не вміє тримати язика за зубами і занадто багато розповідає відверто, що може зіграти «Маріуполю» на руку. Також Слот справив серйозну чистку складу, за підсумками якої може бути порушений командний баланс (але це, скоріше, припущення). А ще 21-річний лідер і капітан АЗ Гуус Тіль підписав контракт з московським «Спартаком». Звичайно, в АЗ знали про бажання Тіля піти на підвищення, тому заздалегідь підготували йому заміну в особі Йорді Класі. Але чи встигне «голландський Хаві» освоїтися в механізмі Арне Слота?

Побачимо в Одесі.

Михайло ПЕТРОВ

Поєдинок «Маріуполь» - АЗ відбудеться в четвер, 8 серпня, в Одесі на стадіоні «Чорноморець». Початок зустрічі о 20:00 за київським часом. Sport.ua проведе текстову трансляцію матчу Маріуполь - АЗ.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Стало відомо, хто в Україні транслюватиме матчі Євро-2024
Футбол | 18 квітня 2024, 13:30 7
Стало відомо, хто в Україні транслюватиме матчі Євро-2024

MEGOGO — офіційний мовник УЄФА Євро-2024

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.