Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 06 серпня 2019, 18:02
6081
3

Природжений екстреміст. Де Лігт не міг не вибрати Ювентус

Як «Ювентус» став вигравати в гонці за де Лігта ще 25 років тому

| Оновлено 06 серпня 2019, 18:02
6081
3
Природжений екстреміст. Де Лігт не міг не вибрати Ювентус
goal.com. Міно Райола

Міно Райола на фотографіях завжди десь з краю. Ледь помітну фігура одягненої в спортивний костюм кремезної людини в окулярах не надто вже не сприймають як «суперагента» світу футболу, але йому вже давно нема чого доводити. Тому, коли вболівальники «Юве» зібралися у медичного центру в очікуванні появи Маттейса де Лігта, вони сподівалися зустріти і його агента. Тому що вони прекрасно розуміли, що без цієї людини нічого б не сталося.

І ось моцний організатор багатомільйонних угод з'являється, і звідусіль лунають крики: «Міно!» Ми рідко позитивно реагуємо на цих жадібних махінаторів, але в даному випадку фанати «старої синьйори» прекрасно усвідомлювали, що рішення талановитого голландця переїхати в Турин було зроблено не без допомоги Райоли, до якого надійшли пропозиції від багатьох інших європейських грандів - не менше багатих і амбітних.

Щоб зрозуміти цей трансфер, потрібно зрозуміти те, як мислить Райола. Якщо ви думаєте, що всіма його діями керує жадібність, то ви помиляєтеся. Не тільки гроші вирішують все.

Будучи ще немовлям, Райола перебрався з південної Італії в Голландію, де його сім'я заснувала мережу піцерій. Якось увечері в 2016 році він розповів мені про свою стратегію. Він не чекає того, поки клуб зв'яжеться з футболістом, а відразу вирішує, який колектив краще підійде гравцеві, і починає робити все, щоб трансфер відбувся.

Як зрозуміти, який клуб підходить? «Йти треба до тих, хто потребує твоїх послуг». І, звичайно, футболіст теж повинен хотіти переходу. Простіше кажучи, «Юве» не вибрав де Лігта - де Лігт вибрав «Юве». Відразу після матчу Ліги Націй в Португалії юний голландець зв'язався з агентом і зізнався, що хоче саме в Турин.

Так, «сеньйорі» довелося зібрати чималеньку суму, але гроші, схоже, більше турбували Райолу, а не його клієнта, який навпаки нудився під час нескінченних переговорів. «Ювентус» виплатить Райолі комісію в розмірі 10,5 млн. Євро, а сам де Лігт отримає 10 млн. євро, плюс потенційний бонус в розмірі до 5 млн. євро за п'ять років в клубі. В Італії тільки одна людина заробляє більше - Кріштіану Роналду.

У Голландії «Аякс» позбувся свого талісмана, але збагатився на 75 млн. євро - це на 15 млн. більше, ніж вони хотіли взимку, ще до геройств всієї команди в Лізі чемпіонів. Високий цінник буде де Лігту на руку: він одразу дає зрозуміти, що прийшла зірка, а не вундеркінд на виріст.

Що стосується «Барселони» - команди, яка, здавалося б, повністю придбає захисника, - то вона не поспішала погоджуватися із зарплатними вимогами Райоли. Її хвилювало, що такі гроші похитнуть баланс в складі. А у Франції непристойно багатого ПСЖ гроші взагалі не хвилювали, однак ні де Лігт, ні Райола ніколи всерйоз не замислювалися про парижан - їх вони використовували тільки для того, щоб натиснути на італійців. Так «принизили» парижан не вперше - схожу роль вони грали в сазі з переходом одноклубника захисника Френкі де Йонга в «Барселону».

Але не варто думати, що все впиралося в зарплату. За словами самого де Лігта газеті Dutch Algemeen Dagblad, гроші взагалі не грали ніякої ролі в його вирішенні. Де б він не виявився, він би перетворився на мільйонера. Для нього плюс-мінус мільйон-два не грають великого значення. Він думає про кар'єру, а заклопотаність голландців «Барселоною» - улюбленим іноземним клубом всієї нації - його тільки дратує.

«В результаті вирішувати все одно мені! Я думаю тільки про власне зростанні» - відвернув він репортерів De Telegraaf. Втім, давайте уточнимо: вирішує він, а Райола старанно нашіптує йому в вухо.

«Екстремісти процвітають!»

Насправді «Ювентус» став вигравати в гонці за де Лігта ще 25 років тому, коли молодий Райола зацікавився чеським півзахисником, який чимось дивно нагадував його трудоголіка-батька. Так мені він і сказав: «Павел Недвед - екстреміст. Як він думає, він взагалі в футбол грати не вміє. Зате він вміє тренуватися старанніше інших».

Для Недведа клубне тренування було легкою закускою: після сесії з одноклубниками він повертався додому, в свій сад, де тренувався ще старанніше. У 1996 Райола оформив його перехід в римський «Лаціо». Через п'ять років чех вже перебирався в «Ювентус». У 2003 році скромняга з Хеба був визнаний кращим футболістом Європи.

Зараз же він - спортивний директор в «Юве», тобто людина, яка і підписала де Лігта.

Райола роками спостерігав за розвитком Недведа (з яким продовжує дружити), завдяки чому і прийшов до висновку, що в спорті досягають успіху саме «екстремісти». Амбіційний юний талант зобов'язаний оточувати себе такими ось одержимими максималістами. У попередній раз, коли Райола привів зірку «Аякса» в «Ювентус», то був Златан Ібрагімович, в 2004. Швед був заінтригований розповідями про невпинного трудягу Недведа, і улюбленець агента не розчарував: «Я думав ти перебільшував, але це правда». В результаті Ібра перейняв робочу етику чеха і об'єднав її зі своїм природним талантом.

Коли Райола розповідає про свого клієнта, він звучить, як типовий продавець: «Що стосується працьовитості і професіоналізму, то він може зрівнятися або навіть перевершити Недведа. Його амбітність нагадує Ібрагімовича».

Райола знає, що не всі зірки амбітні. Багато років тому він усвідомив, що Маріо Балотеллі зліплений з іншого тіста. Футболісти постійно твердять про те, як хочуть грати на найвищому рівні, але далеко не кожен готовий працювати заради такої мети. Адже можна все-таки загрібати мільйони, граючи на 90% і не живучи як монахи.

Райола задає всім своїм клієнтам одні і ті ж питання: «Чому ти граєш у футбол? Що тебе мотивує? »Я запитав, яку відповідь він найчастіше отримує. «Найчастіше про таке ніхто не замислювався».

Якщо говорити мовою Райоли, ле Лігт відноситься до «екстремістів». Він - єдиний в «Аяксі», кого можна було виявити в спортзалі о восьмій ранку на наступний ранок після матчу. Де Лігт знає, що топ-рівня поки не досяг. У нього є всі якості ведучого центрального захисника, але навіть в останні місяці, коли всі ми захоплювалися талантами вундеркінда, він зробив чимало доленосних помилок. Наприклад, в матчі Нідерландів проти Німеччини, Англії та Португалії. У складі «Аякса» він схибив в рамках півфіналу ЛЧ проти «Тоттенхема»: камбек англійців став можливий саме після того, як оборонець чогось вирішив взяти участь в штрафному ударі «Аякса».

Як висловився Райола, «всім зрозуміло, що він - найкращий молодий захисник. Тепер йому пора довести, що він здатний стати найкращим і на іншому рівні».

Взагалі, голландський футбол рідко приділяв багато уваги обороні, і більшість захисників в дитинстві грали на позиції півзахисників або форвардів. Де Лігт же був рідкісним винятком з правила: «Я закохався в традиції італійської оборони».

І у нього до цих пір є футболка «Юве», в якій він хизувався в семирічному віці. Тоді його героєм був Фабіо Каннаваро. Він відразу визначився з найкращим університетом для захисників: «Ювентус» допоможе мені вирости».

У «Юве» на першому ж тренуванні він отримав годинну лекцію від помічника тренера. Тут йому розповідали про те, як слід позиціонувати себе в новій команді, яка обороняється за власними правилами. У «Аяксі» він спирався виключно на інстинкт, як він згодом зізнався журналу Voetbal International.

Тут він буде тренуватися з головними трудоголіком сучасного футболу, Кріштіану Роналду. Кейе Моленаар - батько його дівчини - в минулому недовго грав з Йоханом Кройфом в «Аяксі», і він порадив Маттейсу перейти або в «Юве», або в «Барсу», і все для того, щоб грати з Мессі або Роналду. Та й сам португалець був зацікавлений в переході захисника: коли його збірна переграла голландців у фіналі Ліги Націй, він перекинувся з ле Лігтом парою слів, особисто запросивши його в Турин: «Агент Роналду» - жартівливо представився він.

Як де Лігт заграє в «Ювентусі»

Де Лігт потребує «Юве», але і «Юве», яким керує новий тренер Мауріціо Сарри, теж буде залежний від свого підписання. Взагалі, запрошення Саррі дзеркально схоже на призначення Пепа Гвардіоли в «Баварію» в 2013 році. Обидва клуби хотіли перестати «просто перемагати», в їх планах тепер перемоги красиві і яскраві. У минулому сезоні «Ліверпуль» і «Аякс» популяризували швидкісний футбол з постійним пресингом. На клубному вебсайті Душан Тадіч прокоментував це явище: «Може, ми трохи змінили сучасний футбол. Подивіться на «Ювентус». Що вони зробили? Вони найняли атакуючого тренера».

Як «Аякс» і «Ліверпуль», Саррі хоче, щоб центральні захисники грали з центру, залишаючи 50 метрів поля позаду. Складне завдання для чудового, але неспішного Джорджо К'єлліні, якому виповнюється 35, та й його партнер Леонардо Бонуччі немолодий - йому 32. Зате ця система чудово знайома де Лігту, який навчався їй з дев'яти років. А ще він знає, як віддавати довгі паси, і чудово грає на другому поверсі.

Навіть за умови уходу Бонуччі ніхто не гарантує залізобетонного статусу основного де Лігту. «Юве» не любить прощати молодих за помилки; якщо «Аякс» завжди віддавав перевагу молодим, то італійці навпаки більше довіряють досвідченим ветеранам. «Здається, я опинився в світі дорослих. Робота, робота, робота. Кожен день я роблю акцент на інші речі. Хороший футбол важливий, але важливіше за все перемагати». Він і сам знає, що вибрав не найпростіший шлях.

Мета де Лігта не прописатися в основі до жовтня, а стати найкращим центральним захисником в світі - і залишатися в цьому статусі як мінімум на десять років.

За матеріалами іноземної преси підготував Андрій ТКАЧЕНКО

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 28
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dig_sum
Короче я ставлю на молодость либо перманентного триумфатора, коим Сарри не является) МС думал, но после Суперкубка что-то уже так не кажется
cucumber
Спасибо за великолепный материал!
dig_sum
Кажется, у Сарри ничего не выйдет. Не, чемп они возьмут как это делают сколько, 8 лет? Но все эти покупки под Лигу Чемпионов и так ясно