Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 серпня 2019, 11:31
27150
33

Гулліт з Люксембургу, або Хто такий Жерсон Родрігеш

Sport.ua розповідає про новобранця київського «Динамо»

| Оновлено 06 серпня 2019, 11:31
27150
33
Гулліт з Люксембургу, або Хто такий Жерсон Родрігеш
ФК Шериф. Жерсон Родрігеш

Більшість українських уболівальників, напевно, прекрасно пам'ятають вечір 25 березня нинішнього року, коли національна команда країни під керівництвом Андрія Шевченка досить несподівано для себе самої натрапила на запеклий опір з боку збірної Люксембургу в виїзному поєдинку відбору на чемпіонат Європи-2020. Тоді оборону «синьо-жовтих» чимало «повозив» темношкірий хлопчина на ім'я Жерсон Родрігеш, який своїми фінтами не втомлювався «крутити хребці» Богдану Бутку, Микиті Бурді та Миколі Матвієнку. Лише за злою для 24-річного люксембуржця іронією долі йому не довелося стати гравцем матчу - вже в компенсований час він зрізав м'яч у сітку власних воріт, принісши перемогу збірній України з рахунком 2:1.

Разом з радістю про перемогу багато фанатів збірної України задавали собі питання - хто ж такий цей Жерсон Родрігеш, який так майстерно розправлявся з футболістами «синьо-жовтих»? З урахуванням того, що цей гравець у п'ятницю став повноправним футболістом київського «Динамо», настав час поговорити про нього трохи детальніше.

Проблеми становлення

Жерсон Леал Родрігеш Говейя з'явився на світ 20 червня 1995 року в португальському містечку Прагал, населення якого становить трохи більше семи тисяч чоловік. Футболом Жерсон Родрігеш почав займатися досить пізно - у 9 років, а через рік його сім'я покинула Португалію та перебралася на постійне місце проживання в Люксембург. Втім, переїзд не завадив хлопчику продовжити заняття футболом. З урахуванням того, що на новому місці проживання не знайшлося відповідної школи, Жерсону довелося відправитися до французького Мецу, який знаходиться неподалік від кордону з Люксембургом. Саме в академії «Меца» Жерсон Родрігеш займався з 2006 по 2009 роки, робивши перші кроки у футболі.

Кар'єру професійного футболіста Родрігеш почав в Люксембурзі. У цій країні він встиг пограти за «Свіфт Есперанж», «Уніон 05», «Расинг Уніон» та «Фолу». Втім, говорити про професіоналізм, коли мова йде про клуби з Люксембургу можна з очевидною часткою відносності. Певні вольності футболісти в цій країні отримують, через що багато хто з них робить не зовсім правильні акценти в ставленні до справи. Торкнулося це і Жерсона Родрігеша, який перед початком підготовки до сезону-2017/18 загуляв у відпустці, через що запізнився на тренувальний збір «Фоли». Тренерський штаб не визнав за необхідне терпіти витівку молодого таланта, у зв'язку з чим той був проданий в голландський «Телстар».

На прізвисько «молодий Гулліт»

У Голландії Жерсон Родрігеш провів лише півроку. Уже в першому своєму офіційному поєдинку за «Телстар» він відзначився забитим м'ячем. Всього їх в футболці цієї команди він в рамках чемпіонату провів 3 в 12 поєдинках. Через кілька місяців після переїзду в «Телстар» Желсон Родрігеш відверто заговорив про те, що затримуватися в цій команді не збирається і вже в січні має намір піти на підвищення. Агенти футболіста стверджували про наявність пропозицій від клубів англійської Прем'єр-ліги та іспанської Ла Ліги, але куди правдивіше виглядали чутки про кіпрський «Пафос» та іспанську «Мурсію», де Родрігеш навіть побував на перегляді, але не залишив про себе необхідного для трансферу враження.

Втім, у футбольному світі про Жерсона Родрігеша заговорили після вересня 2017 року. Тоді в складі збірної Люксембургу цей хлопчина ледь не поховав у Тулузі збірну Франції. На 79-й хвилині після відмінного прориву лівим флангом Родрігеш бив по воротах, але влучив у штангу. Люксембург тоді вивіз сенсаційну нульову нічию з Франції, що є дуже престижним результатом, адже матч проходив в рамках відбіркового циклу на ЧС-2018.

 

У «Телстарі» розуміли, що утримати Родрігеша у них не вийде, а тому останні два місяці в цій команді Жерсон переважно виходив на заміну. Тодішній головний тренер голландської команди Майк Снуї, відомий в Україні по роботі спортивним директором запорізького «Металурга» з 2015 по 2017 рік, вважав за краще робити ставку на тих гравців, які залишаться і на другу частину сезону, ніж на люксембуржця, що виявив бажання піти. Однак саме Снуї прозвав Жерсона Родрігеша «молодим Гуллітом» (цікаво, що футбольним ідолом для самого люксембуржця є Роналдіньо) - за якусь зовнішню схожість, або ж з якихось ігрових аспектів достеменно невідомо, але є підозра, що за сукупністю цих факторів.

Похвала від екс-помічника Луческу та від'їзд до Японії

В кінці січня 2018 року Жерсон Родрігеш за 40 тисяч євро перебрався в молдавський «Шериф», де також надовго не затримався. За рік в Молдові люксембуржець встиг стати чемпіоном країни, а також зайняти четверте місце в списку бомбардирів чемпіонату. Для цього Родрігешу виявилось достатнім забити 8 голів в 22 матчах.

У чемпіонаті Молдови Жерсон Родрігеш швидко зміг стати помітною фігурою, чия вишукана манера гри була на голову вища за той рівень, який могли запропонувати йому опоненти. Не випадково в одному з інтерв'ю головний тренер збірної Молдови Олександр Спірідон, який відпрацював до цього багато років асистентом Мірчі Луческу в «Шахтарі», заявив, що Жерсон Родрігеш «занадто хороший для місцевого чемпіонату». Коли ці слова передали самому футболістові, той, звично посміхаючись і без краплі збентеження, парирував - мовляв, затримуватися в Молдові надовго в його плани не входить, тому все йде за планом.

Дійсно, вже в січні 2019 року Жерсон Родрігеш за 200 тисяч євро переїхав до Японії, де підписати його виявила бажання «Джубіло Івата». Завдяки цьому хавбек став першим представником Люксембургу, який зіграв у матчах національного чемпіонату Країни Вранішнього сонця. «Джубіло Івата» в нинішньому розіграші японської Джей-ліги є одним з головних аутсайдерів, але Жерсон Родрігеш і тут демонструє здатність бути одним з ключових гравців команди. На рахунку люксембуржця наразі вже 5 голів у 15 поєдинках.

 


Однак керівництво «Динамо» навряд чи звернуло увагу на Родрігеша через його виступи у чемпіонатах Молдови або Японії. В середині червня збірна Люксембургу приїхала в Україну для другого матчу з «синьо-жовтими» в рамках відбору на Євро-2020 і знову влаштувала підопічним Шевченка вирвані роки. Українці змогли перемогти лише з рахунком 1:0, а Жерсон Родрігеш знову виглядав вельми і вельми презентабельно. Відразу після цього фактично і поповзли чутки про бажання «Динамо» викупити цього хавбека. Але спочатку гравець збірної Люксембургу був категоричний у своєму бажанні дограти сезон в Японії. Через місяць кияни знову вийшли на «Джубіло Івату» з пропозицією щодо купівлі Жерсона і зараз, мабуть, все завершиться оформленням угоди - японський клуб погодився відпустити свого таланта за 2 мільйони євро, а той з оптимізмом дивиться на можливість проявити себе у Києві, де на горизонті маячить участь в Лізі чемпіонів.

Для чого він «Динамо»?

За неофіційною інформацією Жерсона Родрігеша в команді дуже хоче бачити головний тренер Олександр Хацкевич. Найімовірніше, на люксембуржця розраховують як на центрального нападника, але в «Динамо» також мають на увазі й здатність цього гравця закрити ще як мінімум три позиції - правого або лівого вінгера, а також класичної «десятки».

У нинішньому сезоні (в Японії розіграш чемпіонату здійснюється за системою весна - осінь) тренерський штаб «Джубіло Івати» задіяв Жерсона Родрігеша фактично на всіх чотирьох позиціях - він грав і форварда, і крайнього атакуючого півзахисника, і центрального атакуючого хавбека. Переважно, все ж таки, Жерсона тягне на ліву «бровку», тому як його робочою ногою є права, і найзручніше зміщуватися для подальшого удару або передачі саме з цього флангу.



Серед ігрових переваг Жерсона Родрігеша, крім його швидкості, яку всі прекрасно пам'ятають по матчах збірних України та Люксембургу, можна виділити працездатність, техніку та вміння вести боротьбу за м'яч. Перша і третя характеристики особливо важливі для Родрігеша, щоб добре вписатися в гру нинішнього «Динамо». Техніка також не опиниться зайвою, так як з цим у «біло-синіх» часом спостерігається певна криза жанру, а тому футболіст, який може урізноманітнити дії команди, буде для неї дуже корисним.

Також з позитивної точки зору можна виділити націленість Жерсона Родрігеша на ворота суперника. В середньому в Японії він за матч наносив майже по 5 ударів по воротах! Їх точність у Жерсона, звичайно, не сама найкраща, проте гостроту люксембуржець привносив вельми серйозну, що відображає показник очікуваних голів.

Можна виділити і те, що Жерсон Родрігеш не боїться пробивати практично з будь-якої позиції. Для нього неважлива відстань - якщо виникає хороша можливість для удару, то Родрігеш б'є. Судячи з його результативності, така позиція гравця виглядає досить виправданою. Знову-таки, нинішньому «Динамо» футболіст, що володіє упевненістю в собі при завершенні атак, аж ніяк не завадить.



З негативних моментів можна виділити невисоку залученість Родрігеша до командної гри за допомогою виконуваних передач, хоча для «Динамо», можливо, це і не буде грати вкрай негативної ролі. А ось певне небажання відходити назад і допомагати команді оборонятися у Жерсона Родрігеша відзначалося ще з моменту його виступів на батьківщині. За весь цей час і в Голландії, і в Молдові, і в Японії до нього були претензії з боку тренерів. Сам Жерсон каже, що намагається приділяти цьому компоненту особливу увагу, але поки виходить так собі. З урахуванням серйозної кількості втрат м'яча, які допускає Родрігеш, тренерському штабу «Динамо» належить приділяти особливу увагу підстраховці з боку інших гравців команди діям люксембуржця. До слова, за певну схильність до авантюризму та егоїстичної манери дій його також чимало лаяли в колишніх командах, хоча, скажімо, в тій же збірній Люксембургу для Жерсона Родрігеша фактично робиться виняток через вкрай мізерний набір гравців, здатних загострювати гру команди в атаці.

Відверто кажучи, Жерсон Родрігеш прямо зараз може і повинен посилити «Динамо». Він за багатьма характеристиками, а також з причини своєї універсальності, майже ідеально підходить київській команді. Інше питання - на якій позиції бачить цього футболіста тренерський штаб на чолі з Хацкевичем та чи будуть давати люксембуржцю можливість максимально проявити свої сильні сторони на полі. Якщо цього легіонера коучу «біло-синіх» вдасться якісно «вбудувати» в ігрову модель команди, то на виході може вийти дуже хороший результат. Залишається тільки запастися терпінням і подивитися, як йтимуть справи не в теорії, а в реальності.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 07:21 9
ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ

Андрій став героєм королівського клубу в серії пенальті проти Манчестер Сіті

Марсель – Бенфіка – 1:0 (пен. 4:2). Як Трубін програв серію. Відеоогляд
Футбол | 19 квітня 2024, 04:35 0
Марсель – Бенфіка – 1:0 (пен. 4:2). Як Трубін програв серію. Відеоогляд

Дивіться відео голів та огляд поєдинку чвертьфіналу Ліги Європи

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
palkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Вячеслав Самойлов
"темнокожий паренек по имени Жерсон Родригеш"...
Интересно, челу 24 года, он имеет 188см/82кг - и это "паренек"?
Тогда большинство игроков Динамо (начиная с Цыганкова) - вообще мальчишки?
roman_kros
Гравець хороший, такий собі аля-дрогба на мінімалках, але всі ми знаємо як динамівсько-картопельне серце вміює працювати з легіонерами. Я помітив одну тенденцію, в нього грають тільки легіонери які знають російську, в чувака мовний барєр, він на ментальному рівні не може працювати з легіонерами, він профнепридатний в цьому плані. Для декого це може здатися плюсом, що в наших гравців по дефолту є фора перед легіонерами, ну але тут як сказати, - мені, як нейтральному вболівальнику приємніше було б побачити сильне Динамо з легіонерами в ЛЧ ніж Динамо з умовним Гармашем, Бєсєдіним ітп в ЛЄ.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bolshoi
Гуллит из Люксембурга, или Кто такой Жерсон Родригеш
______________________
Будущая гроза подземных недофутболистов
Вячеслав Самойлов
Да, в своей (?) сборной Родригеш выделялся. Сможет ли он выделиться в Динамо, причем в нашем чемпионате - ну, может быть и да. Довольно мощный, высокий нападающий...
 « УАФ - М а ф і я »
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Johnny92
Якщо перейде до команди Фізрука, то стане залізобетонним лавочником і згубить карьєру.
Vbolivalnyk-Peter
Ой вибачаюся він грає на протилежному фланзі - можливо і є сенс його брати!!!
Vbolivalnyk-Peter
Трішки переплутав, бо якраз Караваєва, Циганкова... він на фланзі і "возив".
Антон Пашко
одно видео с одним моментом за всю карьеру? Ну что ж, крутой игрок)))
Vbolivalnyk-Peter
"Кто такой Жерсон Родригеш" - "сніжок", який на одинці "возив" як пацанів пів збірної України (принаймні цілий правий фланг та частину центру) та завдяки якиму ми,як не парадоксально, обіграли таки Люксембург (ну дуже чоловік хотів забити - пофіг що то в свої ворота... ).
Впринципі чувак впоряді, однак він грає на позиції де в Динамо "биток" - Кораваєв, Циганков, Цитіашвілі - тому незрозуміло нахрена він потрібен Динамо. Хай би йшов в Карпати (здається писали, що львів'яни предметно їм цікавилися..)
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил