Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 30 липня 2019, 12:19
11334
14

Як обезкровлений Маріуполь готується Лігу Європи підкорювати

Влітку маріупольці втратили половину основного складу, а на заміну отримали лише молодих дебютантів

| Оновлено 30 липня 2019, 12:19
11334
14
Як обезкровлений Маріуполь готується Лігу Європи підкорювати
ФК Маріуполь

Футбольний сезон в Україні бере розгін. Ми вже побачили в справі трьох наших представників в єврокубках: «Зорю» — в іграх з «Будучністю» і «Ворсклою», а «Шахтар» і «Динамо» — в поєдинку за Суперкубок. Ще двоє проведуть свої перші матчі 30—31 липня в першому турі чемпіонату України: «Маріуполь» — з дебютантом «Колосом», «Олександрія» — з «Шахтарем». І тоді можна буде дати перші оцінки кадрових перестановок, зробленим за літо. Хоча вже зараз в цій компанії з п'яти клубів окремо стоїть «Маріуполь».

Це єдиний наш представник в єврокубках, який в порівнянні з минулим сезоном радикально послабився. І не варто дивуватися, якщо у маріупольців виникнуть серйозні проблеми навіть з «Колосом» — міцної і організованою командою.

Адже втрата великої групи основних футболістів не проходить даром. Особливо, якщо на їх місце приходять хлопці без досвіду гри на рівні УПЛ. Так, троє з чотирьох новачків — свіжоспечені чемпіони світу U-20, талановиті хлопці. Але Корнієнку та Чеху — по 20, Кащуку — 19. І тільки Топалов трохи старше, йому — 21.

Зрозуміло, Олександр Бабич вже показав, що вміє працювати з талановитою молоддю — і в Одесі (Андрієвський, Данченко, Кабаєв, Мусолітін, Третьяков, Хобленко), і в Маріуполі (Борячук, Вакула, Зубков, Ігнатенко, Піхальонок, Сікан, Чоботенко). Але це тривалий процес. Хтось в змозі швидко прогресувати і вже за один сезон стати серйозною ігрової одиницею, комусь потрібно півтора або два сезони.

Через деякий час і цей квартет (Кащук, Корнієнко, Топалов, Чех) зможе завоювати серйозний авторитет в українському футболі. Хотілося б, принаймні, в це вірити. Але це буде потім, а наразі Маріуполь — порядком знекровлена ​​команда. Якій потрібно ще й представляти Україну в єврокубках, набирати бали для особистого рейтингу і для рейтингу країни.

Клубний рейтинг — це особиста справа кожного. А ось нас турбує той внесок, який може внести в загальну скарбничку країни «Маріуполь».

Було б цікаво отримати відповідь на питання, чому так вийшло, що з усіх п'яти клубів УПЛ, які гратимуть в ЛЧ і ЛЄ, тільки маріупольський влітку не поповнив свої ряди хоча б одним досвідченим футболістом. У «Зорі» на даний момент — чотири новачки старше 21 року. У «Олександрії» і «Шахтаря» — по три, у «Динамо» — два.

При цьому «Динамо» і «Шахтар» за літнє міжсезоння не понесли будь-яких значущих втрат в складі. Кияни відпустили в оренду групу молоді, гірники розлучилися з Немом (27,3% ігрового часу навесні 2019-го), Ордецем (6,61%), Бондаренком і Кудриком (по 5,17%), що не робили погоди останнім часом. 

У «Зорі» з лідерів пішов тільки Караваєв (правда, не в фаворі у Віктора Скрипника поки що Луїс Феліпе, Сілас і Литвин), приблизно рівноцінні втрати і придбання у «Олександрії» (мінус Цуріков, Полярус з тих, хто навесні зіграв хоча б 33% часу, плюс Безбородько, Мірошниченко і Третьяков).

І тільки у «Маріуполя» в тому місці, де у інших українських єврокубкових представників у кадровій роботі плюси або хоча б знаки рівності, масний мінус. Команда втратила футболістів, які забили 12 з 16-ти весняних м'ячів — Зубкова, Борячука, Піхальонка, а також гравців основи Ігнатенка і Демір, і до всього іншого перспективного Сікана — кращого бомбардира збірної України на ЧС-2019 (U-20).

Причому, схоже, команда Бабича стала заручником своєї занадто великої залежності від «Шахтаря». У гірників — новий тренер, якому не можна на старті допускати збої. Напевно, тому влітку він мобілізував групу орендованих футболістів, які зараз знаходяться в заявці. Не факт, звичайно, що Бланко-Лещук, Додо, Мудрик, Піхальонок, Сікан і Танковський заграють в основі «Шахтаря». Дуже можливо, до кінця серпня багатьох з них (і декого ще) ми побачимо в інших клубах. У тому ж «Маріуполі», наприклад, звідки висмикнули Піхальонка і Сікана. Але на той час єврокубковий шлях команди Бабича може вже і завершитися в цьому сезоні.

Втім, це проблеми самого «Маріуполя». Але ми поки не бачимо ніяких зрушень в кращу сторону. А сьогодні — вже перший тур, за тиждень — старт в Лізі Європи. Схоже, що про важку кризу на початку минулого сезону вже встигли забути. Або ж до цього часу знаходяться в ейфорії від стрімкого злету команди з 11-го на 4-е місце і вірять в майстерність Бабича. Але тренер — не чарівник, так само як і футболісти, яких зараз дуже бракує: їм усім потрібен час, а ось результат (особливо в ЛЄ) потрібен вже зараз...

Андрій КУДИРКО

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 159
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 1
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
y-grec
Шкода, що Десна в останньому турі основної частини не пробилася до верхньої шістки, бо Маріуполь та його трансферна політика -- це просто посміховисько
Bop
если главная кротокоманда почти не усилилась, то что говорить об их дубле
Robert Monroe
По правде говоря, покинувшие клуб Демири с Игнатенко не выглядят незаменимыми, да и Кащук вполне себе неплохая замена Зубкову. Всё-таки это не какой-то левый молодняк, а действующие чемпионы мира U-20. Топалов хорошо зарекомендовал себя юношеской Лиге УЕФА. А вот если говорить о нападении, то тут действительно проблемы - полбеды Сикан, а вот заменить Борячука, которого так и не говорили (похоже) остаться, будет большой проблемой.
p_s_l
Зачем вообще этот Арендовец в вышке? Наигрывают игроков для "старшего брата", который в любой момент может "обескровить".
Ах, да... забыл их предназначение: подарить очки кормильцу и постараться их отобрать у конкурента. Если не получится отобрать очки у конкурента, то хотя бы поломать часть игроков.
Виктор Андрущик
А вот я другого мнения,эти игроки должны заиграть на полную,разве надо ждать пока им будет по 24-25 ,а через пару годков уже старые,18-23 это самый раз играть ,но в нас почемуто держат на перспективу,а ребята разваливаются не видят будущего,просто ДК отдало в аренду молодежь это прекрасно,а Мариуполь ещё"Асов"поганяет вот увидите и уже ЛЕ.Побольше смелости и азарта тебе "Мариуполь",я киевлянин но за такую команду поболею.Бездарь играет ,молодежь наблюдает учиться наверное как надо играть,чтобы играть за основу?
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Евгений Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitaha33
Не смішіть, які єврокубки? Команда створювалась зовсім для інших завдань. Крапка
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Муґунот Уух
обескровленный?
ну пусть обратятся к известным юзовским специалистам по переливанию - им кротячей и плеснут...
Vipfishman2
Собака должна сидеть в будке!!!
kylt_lichnosti
Вот почему шахтер не отдаст в орендовец Витю Коваленко. Он бы там рвал и метал эту ЛЕ.