Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 липня 2019, 10:01
22209
10

Новачок з «української Швейцарії» готується рвати УПЛ

Репортаж кореспондента Sport.ua з Ковалівки, де «Колос» презентував новобранців

| Оновлено 27 липня 2019, 10:01
22209
10
Новачок з «української Швейцарії» готується рвати УПЛ
Sport.ua

У минулому сезоні з клубів Першої ліги найбільше овацій зібрав «Інгулець» – клуб з села Петрове, який пробився до фіналу Кубка України і зупинився за крок від потрапляння в Лігу Європи. Принциповий суперник «Інгульця» у Першій лізі – «Колос» зробив ставку на чемпіонат і фінішувавши на другій позиції, отримав право зіграти в перехідних матчах за право грати в УПЛ. У поєдинках з «Чорноморцем» молода команда Руслана Костишина вважалася андердогом, але саме ковалівці за підсумками двоматчевого протистояння завоювали право виступати в Прем'єр-лізі.

***

У становленні «Колоса» величезна заслуга нинішнього головного тренера команди – Руслана Костишина. Ця команда повністю його на сто відсотків, тому що, крім нього, клуб з Ковалівки більше ніхто не тренував. Завершивши кар'єру гравця, Костишин прийняв «Колос», коли клуб тільки був створений і заявився в чемпіонат Київської області. Під керівництвом Руслана Володимировича ковалівці крок за кроком пройшли всі щаблі становлення: чемпіонат області, Другу лігу виграли з першого заходу, на пару сезонів затрималися в Першій лізі і нарешті зробили крок до еліти. У «Колосі» за цей час пограли не останні в нашому футболі люди – Едуард Цихмейструк, Володимир Лисенко, Віталій Лисицький. Останній, до слова, зараз займає пост спортивного директора клубу, а багато інших гравців, які пограли разом з Лисицьким, працюють в структурі клубу.

– Могли припустити п'ять років тому, коли приймали «Колос», що виведете команду в УПЛ? – запитав я у Костишина під час презентації новачків.

– Ні звичайно. Коли очолював клуб про такий розвиток подій точно не думав. Але потім крок за кроком ми просувалися вперед до своєї мети. Чи готові ми до УПЛ? Чесно, я сам поки не знаю. Напевно, зрозуміємо, коли приїдемо на стадіон на першу гру і відчуємо атмосферу.

У минулому році, до слова, Костишин був за крок від того, щоб залишити команду. Після розгромної поразки від «Інгульця» (0:4) наставник попросив керівництво звільнити його від роботи. «Гра начебто є, а результату – немає. Вирішив піти у відставку через це. Команді потрібен новий поштовх після мого 5-річного керівництва. Може, новий тренер щось внесе свіже», - сказав тоді наставник. На щастя, трохи охолонувши, Костишин передумав, а в клубі були раді цьому рішенню.

Відмінний мікроклімат всередині команди – теж багато в чому заслуга Костишина. Він порівняно недавно закінчив грати сам – і з гравцями, хоч і тримає дистанцію, може і пожартувати, але, коли потрібно і «напіхати». Після недавнього контрольного матчу з «Динамо», в якому ковалівці несподівано для багатьох виграли 3:1, Костишин зізнався, що був готовий закрити команду на базі - щоб не зазнавалися перед стартом в Прем'єр-лізі.

А ще, кажуть, Руслан Володимирович не підписує гравців без попереднього перегляду. Всі новачки перед тим, як поставити підпис під контрактом, повинні показати себе на полі і поза ним.

***

Влітку «Колос» поповнили чотири новачки – Олег Кожушко, Вадим Парамонов, Євген Смирний і Єгор Демченко. Ще два гравці, за словами Костишина, на перегляді і, швидше за все, оформлять стосунки з клубом найближчим часом.

Євген Смирний, що належить «Динамо», зізнався, що без сумнівів зважився перейти зі столиці в «сільський» клуб. «У «Колосі »все на хорошому рівні. У «Динамо» я не грав, а тут на мене розраховують. Це – найголовніше для мене».

У «Колосі», можливо, немає зоряних гравців, але є злагоджений колектив, що часто набагато важливіше.

– Підготовка «Колоса» до старту в УПЛ якось відрізнялася? - питаю у Костишина після прес-конференції.
– Ні. Ми працювали за своєю програмою, як і раніше. Чемпіонат покаже, як ми підготувалися.

– Після матчу з «Колосом» в «Динамо», кажуть, був розбір польотів. Ви хлопців похвалили?
– А у нас теж був розбір польотів! Хотів закрити хлопців на базі (Посміхається). Я жартую. Після таких матчів емоції, звичайно, позитивні, але це тільки товариська гра. «Динамо» готується до Ліги чемпіонів. Кияни, напевно, були не свіжими, нам це допомогло.

– Здалося, що у вас чи не дружні стосунки з гравцями. А як тренер Руслан Костишин – суворий? Що вас може вивезти з себе?
– Я часто буваю «психом». Що потрібно, щоб мене вивезти з себе? Я холерик. Якщо, наприклад, хлопці погано роблять пассінг, я вже у нестямі і вимагаю максимальної віддачі.

***

Домашні матчі «Колос» проводитиме на стадіоні «Оболонь-Арена». Стадіон у Ковалівці зараз активно будується і планується, що арена на 4800 глядачів буде здана 1 квітня 2020 року.

Ось так домашня арена «Колоса» виглядала перед історичним матчем з «Чорноморцем», в якому команда завоювала право грати в УПЛ.

А ось так арена виглядає зараз.

«Залишиться тільки одна трибуна, яка буде інтегрована в нову арену», – говорить прес-аташе клубу під час невеликої екскурсії по Ковалівці. «До першого квітня тут буде стадіон на 4800 глядачів з віп-трибуною, паркуванням, сучасними роздягальнями та необхідною інфраструктурою для проведення матчів УПЛ».

Поруч зі стадіоном, на якому активно ведуться роботи, знаходиться тренувальне поле. Воно без підігріву, тому в осінній період команда не завжди на ньому тренується. Цікаво, що рік тому на місці цього поля був пустир.

Також у «Колоса» є ще два поля – в Ксаверівці і Калинівці, де своїх суперників буде приймати команда U-21.

База «Колоса» теж знаходиться неподалік. Гравці заїжджають сюди напередодні матчів і приїжджають на тренування. У холі бази дерево з фотографій гравців і тренерського штабу команди. Багато гравців з нинішнього складу пройшли з «Колосом» Другу і Першу ліги, а захисник Олександр Поздеев виступає ще з часів аматорського футболу.

Саму Ковалівку неофіційно називають українською Швейцарією. У центрі села, де розташовано маєток власників клубу – сім'ї Засух, а також вся інфраструктура клубу, дійсно дуже красиво. Церква, ставки з чорними і білими лебедями, набережна потопає в квітах і зелені, ресторан, школа з басейном, якій позаздрять діти багатьох столичних спальних мікрорайонів. Є навіть критий каток, на якому своїх суперників в чемпіонаті України приймає юніорська команда «Ковалевські кабани».

А вже навесні «Колос» планує грати в Ковалівки матчі УПЛ. У тому, що до цього часу тут все буде готово – ніхто не сумнівається. Головне, щоб трава встигла прижитися і поле було готове.

***

Наостанок не міг не поцікавитися у Руслана Костишина про завдання на майбутній сезон.

– Думаю, якщо ми будемо в вісімці це буде хороший результат. Там ми зможемо поборотися за місце в Лізі Європи.

Чомусь здається, що так і буде. Людина, яка вивела команду з аматорів в УПЛ, не звикла кидати слів на вітер…

Сергій ЦИБА з Ковалівки

Фото Sport.ua

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
steelmaker
Спасибо за хороший материал!
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
flydog773
Якщо Колос виросте в сильного середняка УПЛ за сезон-два,це буде феноменально,і я тільки за такий розклад подій-при тому обома руками ЗА. Подобаються мені новачки і андердоги))) Успіхів вам Ковалівка!
BekXan
Да это было бы хорошо на одну сильную команду.И да здорово когда есть настоящий хозяин края.
azl
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил