Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 липня 2019, 20:33
12965
17

Якщо не зараз, то коли?

Оглядач Sport.ua — про шанси «Динамо» подолати хворобу росту

| Оновлено 26 липня 2019, 20:33
12965
17
Якщо не зараз, то коли?
ФК Динамо Київ

Спортивна удача - це коли при практично рівних умовах команда А неодмінно перемагає команду Б. І ті, хто програв в такому випадку відчувають себе, немов «в понеділок їх мама народила». Останні три сезони в чемпіонаті України такою ось «командою Б» було київське «Динамо». Адже не скажеш, виходячи виключно з «лобових» матчів, що «Шахтар» в головному перевершував «біло-блакитних». Але саме «гірники» останнім часом домінують на внутрішній арені. За розхожої думки, команді Хацкевича, окрім усього іншого, не вистачало ще й удачі. Так ось, в новому сезоні ця сама примхлива леді повинна сторицею віддати борг віце-чемпіонам країни і їх тренеру. Тому що напередодні старту чемпіонату 2019/2020 навколо київського клубу склалася така сприятлива обстановка, прогавити вісти від якої потрібно ще зуміти. Судіть самі.

Почнемо, напевно, з політичної обстановки. Це питання певною мірою делікатне, але, тим не менш, з певною часткою істини ми можемо стверджувати, що від зміни виконавчої і законодавчої влади в країні більше виграло (і напевно ще виграє) керівництво саме «Динамо», а не його основний конкурент. Побічно цей факт вже підтверджується неспроможністю УПЛ створити телепул і позицією динамівської «коаліції», яка, за чутками, може до кінця сезону ще розширитися. Дуже навіть може бути, що змінену політичну кон'юнктуру почують і наші «люди в чорному»...

Цим в політичному аспекті дозвольте і обмежитися. Адже суто спортивний - більш цікавий. І не менш схильний до «біло-блакитним». І ось чому.

Динамівці вперше за останні роки можуть відрапортувати про дійсно кваліфіковану селекцію. Це стосується як вхідних трансферів, так і роботи з найближчим резервом (мається на увазі результати цієї роботи, а не їх наслідки). Караваєв і Кадірі - безумовні «творчі» знахідки для «Динамо». Особливо якщо врахувати співвідношення ціна/якість. Обидва літніх новачка-2019, на відміну від латиноамериканського тріо минулого року, готові вирішувати серйозні завдання в режимі тут і зараз, а не в перспективі. До того ж, ці хлопці обов'язково повинні додати команді варіативності. Першого можна використовувати і як правофлангового захисника, і як вінгера. І навіть як виконуючого роль «десятки». Другий - типовий хвилеріз, з непоганим першим пасом. Можливо, це і не Гаттузо або Бускетс, але точно змахує на ранніх Леко або Вукоєвича.

З приходом цього дуету «Динамо» просто зобов'язане стати більш солідною, більш стійкою в усіх відношеннях командою. Тому що ці гравці можуть робити різницю і посилити конкуренцію. А ще «Динамо» отримує небачену досі можливість мати в розпорядженні практично двох рівноцінних виконавців на кожну позицію. Хіба це не удача? До слова, подібної розкоші в нинішньому «Шахтарі» не спостерігається.

Крім цього, вже зараз можна констатувати, що уповільнений і довгограючий серіал під назвою «Омолодження «Динамо» підійшов до кінця. Чомусь є впевненість, що в новому сезоні Хацкевич вже не повинен латати діри молодняком, адже в резерві вистачить і досвідчених мотивованих гравців (якщо, звичайно, знову не станеться різкий травмопад). Не скажу, що це є однозначно добре, тому що окрім Миколенка навряд чи буде гарантовано місце в основі його ровесникам, які потрапили туди вперше в минулому чемпіонаті. Але такий стан речей - дуже непогано в першу чергу для тренерського штабу, який повинен нарешті давати результат, а не «готувати кадри на майбутнє», адже команда збалансована, зіграна (двоє новачків швидко припали до двору) і мотивована. А ось в таборі головного конкурента «новою мітлою» все ще вирує перебудова.

В продовження теми. У двох останніх сезонах Хацкевич з упертою постійністю, до місця і без нього, не втомлювався повторювати, що в його підшефному господарстві не «вистачає глибини лавки». Зараз, напередодні старту нового сезону, цього аргументу у білоруського фахівця не повинно бути за визначенням. А якщо таки буде, знайте: він лукавить. Цю глибину дали і двоє дебютантів, і гравці, котрі вилікувалися від травм і хвороб, і, без сумніву, Попов, Цітаішвілі і компанія, які подорослішали за рік і набили руку на чемпіонаті світу в Польщі. Такої глибини на даний момент у «гірників» немає.

Окрема тема - лінія атаки. На даний момент вона виглядає найслабкішою ланкою «Динамо». Соль, Русин, Бесєдін (черговість довільна) - це не той арсенал, з яким можна вирішувати по-справжньому серйозні завдання. І навіть якщо б в команді залишилися Супряга з Булецою, ця ланка все одно виглядала б ахіллесовою п'ятою колективу. Тому що свіжоспечені чемпіони світу за визначенням поки що не можуть дати команді недостаючі досвід і витонченість, а ті, хто є - вже не зможуть цього дати через відсутність класу. Можливо, Супрягу і не варто було посилати в почесне дніпровське заслання - він би міг стати в нагоді, враховуючи нову травму Соля. Але те, що на Влада поки що не варто розраховувати як на головного динамівського забивалу - це факт. Як фактом є і те, що «Динамо» кров з носу потрібно купити кваліфікованого нападника. Бажано - не «стовпа», а гравця, який вміє вирішувати ігровий епізод самостійно. До слова, і в цій «номінації» кияни навряд чи поступаються своїм заклятим друзям, адже у них на вістрі є лише один гравець високого класу - Мораєс. При бажанні цей донецький козир можна перебити, зігравши на стадії пошуку нового форварда на голеадорських почуттях Вербича.

Тепер що стосується тренерського штабу. Порівнювати його з гірницьким недоречно, тому що Каштру ще тільки належить написати свою історію протистоянь з «Динамо». Хацкевич же свою історію суперництва з «помаранчево-чорними» частково написав. Кожен цю історію може прочитати по-своєму. Будуть там епітети і «учень Лобановського», і «фізрук». І перше, і друге буде правдою. Тому що тренер-Хацкевич навчився, за великим рахунком, грати проти команд рівня своєї. Йому б ще навчитися грати проти команд на кшталт «Львова» або «Олександрії».

Хоча те, що було на останніх тренувальних зборах, має все-таки змінити ситуацію. Це на повному серйозі. Зараз мова не про безвольну поразку від «Колоса», ціна якої (поразки пак) п'ять копійок в базарний день, адже це всього лише товарняк, який дозволив подивитися на те, що відбувається, не замиленим поглядом. Мова про нову схему, яку прищеплював Хацкевич своїй команді. 4-1-4-1 - саме за такою моделлю намагалося грати «Динамо» на австрійських зборах. Що цікаво, в аналогічну формулу намагається зараз «взути» своїх підопічних і новий тренер «Шахтаря». І в першому випадку, і в другому є питання. Є «ломка», є і нестиковки. Але, здається, що під рукою у динамівського тренера більш підходящий «пластилін», ніж у наставника чемпіонів країни, де великий дисбаланс між бразильською і «рештою» частинами команди.

Ось тепер і подивимося, чого дійсно вартий Хацкевич як тренер. І як буде вирішувати проблему «перенасиченості» опорної зони і «ненасиченості» диспетчерської зони, як буде варіювати піками форми і вирішувати проблему Циганкова, адже все йде до того, що динамівського капітана потрібно переводити з флангу на позицію «десятки».

Ну і, нарешті, про прояв такої форми удачі, як жереб в кваліфайні Ліги чемпіонів. Не потрібно гнівити Бога, адже ні «Брюгге», ні хто б там випав у вирішальному стику в разі проходу бельгійського віце-чемпіона не будуть на «папері» виглядати сильніше «Динамо». Стало бути, і в зв'язку з цим можна стверджувати, що шанси на вихід в групову стадію ЛЧ у киян непогані. А якщо врахувати, що «Динамо» помітно посилилось і подорослішало, то шанси ці і зовсім можна вважати хорошими. І якщо динамівський тренер з якоїсь причини вважає (або буде вважати) інакше, знайте: він просто лукавить.

Висновок після всього вищевикладеного простий до банальності, як динамівський «епічний промо ролик», приурочений до старту нового сезону. Якщо після всіх цих однозначно позитивних динамівських пертурбацій, знаків уваги з боку Фортуни і об'єктивних труднощів у головного конкурента команда Хацкевича знову провалить сезон (тобто, не стане чемпіоном і не вийде в групу ЛЧ), вона в такому випадку стане карикатурою самої себе. А її головний тренер так і залишиться з клеймом невдахи, від якого вже навряд чи зможе відмитися.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ліверпулю доведеться заплатити за нового коуча солідну суму відступних
Футбол | 25 квітня 2024, 19:19 0
Ліверпулю доведеться заплатити за нового коуча солідну суму відступних

Арне Слот близький до того, щоб стати наступником Юргена Клоппа

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sergio
вот простите меня...скажу одно...еще недавно брюге считался бы лакомым кусочком, а нынче изначально мы не фавориты, да и пройти их будет архисложно...вот вам и нынешнее ДК...хотя все сердцем верю,что прийдет какой-то Васильич и повторит 99...
sv_2000
Хорошая статья, только первая часть, которая политическая, высосана с пальца... А в остальном поддерживаю.... У Хацкевича нет уже отговорок, должен давать результат... Как по мне, нрмальным сезон можно считать в случае победы в чемпе и выходе в группу ЛЧ. Плей-офф ЛЧ - сверхуспех... Что-то типа того
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
George Abuladze
Нормально они подготовились к сезону, бегали стометровки, подтягивались, отжимались, лазили по канату, все кроме футбола
Stelios Komnin
Статья болельщика Динамо. Вообще не видно, за счет чего могут навязать борьбу дончанам. Этими сказками "вот-вот... вот в этом сезоне" кормят 15 лет.
mikmir1
Команда у Віктора Скрипника є. А команду Хацкевича і не побачу. Пробачте, кияни, у вас Соль, Циганков, Бєсєдіін - кришталеві
 « УАФ - М а ф і я »
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ukraine_Kiev_Fan
Статью нужно было назвать "Если не сейчас, то будет поздно!" и написать в ней, что белорусскому коачу нужно валить на родину и тренировать какой-то там Гомель. Линия атаки слабая? Дайте Хацкевичу Месси и знаете что будет? Нет Месси не будет творить, ему будут забрасывать вперед а он будет БАРОЦЦЦА. Весь чемпионат будет бароЦЦЦА а потом уйдет в аренду
MaxUa
Собственно весь расчет строится на том, что у Шахтера сейчас нет супер состава, а у Динамо есть длинная скамейка.
Хацкевичу, вероятно, нужно больше думать о стабильности набора 3 очков в матчах с командами ниже 3 места, нежели концентрироваться на очных противостояниях с Шахтером. Как пример такой прагматичной политики - практически идеальный сезон 2015-2016.
И еще я думаю, что вряд ли есть смысл постоянно педалировать тему - вот теперь поглядим в деле на тренера Хацкевича - в контексте его методики работы. Просто нужно понять, что в наших реалиях и дешевле, и проще строить команду на основе силы и физики, нежели пытаться перестраивать тактику под скорость и технику, что потребует гораздо больших вложений.
Alex86 1
Как-то непонятно вышло с красниковым, вот уже новая трансферная компания и он что посоветовал караваева (нереально без него найти было) да и игрока из раши? Вроде бы как представляли его по направленности латиноамериканского рынка.
Про загадочный прошлый раз когда затарились бразилами и говорить не приходится, кроме вопроса что это было вообще.
Время прошло, а толку никакого не принесло это сотрудничество, если конечно оно еще не расторгнуто на самом-то деле. Один + относительный была покупка Соля, но и то вопросы есть - травматичность да и связан ли красников с этим трансфером и правда.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Johnny92
Бухати не треба і все буде добре. А то пацанва по 20 років, а бігають як 40 літні пердунці