Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 липня 2019, 14:31
6517
1

Ми знаємо, що ви робили цього літа-2

Sport.ua - про підготовку до нового сезону і перспективи фаворитів УПЛ

| Оновлено 24 липня 2019, 14:31
6517
1
Ми знаємо, що ви робили цього літа-2
ФК Динамо

У попередньому матеріалі ми розповіли про рівень готовності до нового сезону представників умовної нижньої шістки УПЛ. Зараз же розповімо про настрої перед стартом групи лідерів (у всякому разі, саме ця шістка в минулому чемпіонаті боролася за всі існуючі титули і преференції). Дуже навіть може бути, що в підсумку, після першої частини сезону, хтось із цього пелотону випаде в нижню шістку, але на даному етапі, за рідкісним винятком, саме ці колективи - фаворити сезону.

«Львів»

Це і є той самий рідкісний виняток. «Городяни» в минулому чемпіонаті потрапили до першої шістки лише на «прапорці», випередивши «Ворсклу» і «Десну». Але свої амбіції в «еліт-раунді» львів'яни не підтвердили. Скоріше навпаки. Після відставки Бакалова новий наставник команди Блавацький довго вникав в суть справи. Свіжоспечений тренер «Львова» спробував з коліс перекроїти і стартовий склад, і гру команди. Не вийшло. Підсумок - беззастережне останнє місце в першій шістці. Більш того, в міжсезоння ширилися чутки, що власник клубу охолов до проекту, і команда може зникнути. Але поки обійшлося. Однак зрозуміти, що собою являє «перезапущений» «Львів», непросто. Блавацький, затверджений тренером команди на постійній основі, продовжує робити ставку на український захист і бразильську атаку.

У міжсезоння змін в команді було небагато. Прийшли Микола Квасний з «Прикарпаття», Антон Братков з ізраїльського «Маккабі», два футболісти з чемпіонату Білорусі - Руслан Зубков («Нєман») і Ярослав Богунов («Крумкачи»), і бразилець Ренан. Стільки ж гравців і покинули «Львів»: Вадим Парамонов пішов в «Колос», Сергій Воронін - в «Чорноморець», бразилець Кадина - в грецький «Ерготеліс», а його співвітчизник Кауе повернувся на Батьківщину. Покинув команду і Дмитро Фатєєв.

Цікаво, що львів'яни першими з клубів УПЛ вийшли з відпустки (17 червня), але спарингів провели трохи, та й ті - переважно з представниками ПФЛ. З огляду на ситуацію, що склалася в колективі, відсутність серйозного посилення та інші, не завжди видимі аспекти клубного буття, можна зробити висновок, що в новому сезоні «городяни» навряд чи втримають настільки високо підняту в минулому чемпіонаті планку домагань.

«Зоря»

Свій головний трансфер луганський клуб зробив відразу після завершення минулого сезону. Багаторічний і досвідчений наставник «Зорі» Юрій Вернидуб був звільнений, а його місце зайняв не менш досвідчений, але маловідомий на вітчизняних широтах Віктор Скрипник.

Екс-тренер «Вердера» з ентузіазмом взявся за справу. Скрипник не тільки переформатував гру команди в два форварди, але і спробував зламати роками сформований стереотип, при якому «Зоря» у важливих поєдинках була орієнтована, перш за все, на контргру. При новому тренері луганчани намагаються грати в атакуючий і швидкий футбол, з контролем м'яча і високим пресингом. Чи буде зміна ігрового обличчя команди справжнім ноу-хау, здатним приносити дивіденди у вигляді потрібного результату, буде видно вже з перших турів чемпіонату. Як і в перших іграх кваліфікаційних раундів Ліги Європи.

«Зоря» непогано посилилася напередодні нового сезону. Контракти з клубом підписали відразу п'ятеро новачків. Два футболісти прийшли з чемпіонату Німеччини: Нікола Василь з другої команди «Нюрнберга», а Джоель Ханна - з «Фортуни». З'явилися в команді і бразилець Лазіо, Дмитро Іванисеня, останнім клубом якого було тбіліське «Динамо», Владлен Юрченко, який останнім часом грав в чемпіонаті Данії. Але і втрати в команді істотні. В першу чергу варто згадати про трансфер лідера і капітана «Зорі» Олександра Караваєва, який пішов в «Динамо». Саме цього футболіста новому тренерському штабу замінити буде найскладніше. Покинули колектив також Олег Чуваев, В'ячеслав Чечер, який вирішив зав'язати з футболом, і бразилець Леонардо.

«Маріуполь»

 Завдяки фінішному спурту і перемозі в очному поєдинку над «Зорею», маріупольці завершили минулий чемпіонат на дуже високій четвертій позиції. Їх амбіції на новий сезон простилаються ще вище. Але зробити крок вперед буде досить непросто. В першу чергу тому, що «Маріуполь» позбувся двох стрижневих виконавців. Данило Ігнатенко і Олександр Зубков вирушили до Сергія Реброва в угорський «Ференцварош», де вже встигли засвітитися в матчах кваліфайна Ліги чемпіонів. Їхній шлях хотів би повторити і орендований у «Шахтаря» Андрій Борячук, який не хоче залишатися в команді, але «митниця» поки що не дає добро. А ось ще один орендований у чемпіонів країни футболіст - Олександр Пихальонок - повернувся в «метрополію». Ще до втрат команди Бабича можна віднести Бесіра Демірі, який відбув у словацьку «Жиліну».

Поповнення маріупольців - виключно з «Шахтаря», який відправив у приазовську команду чергову орендну порцію молодняка. Отже, прийшли: Віктор Корнієнко, Максим Чех, Олексій Кащук та Дмитро Топалов. Незважаючи на те, що серед новоприбулих є навіть свіжоспечені чемпіони світу серед двадцятирічних, все одно складно розраховувати, що вони зможуть рівноцінно замінити відбулих. Як складно на даний момент розраховувати і на те, що «Маріуполь» поведе боротьбу за призові місця.

«Олександрія»

 Команда Володимира Шарана, яка завоювала в минулому сезоні історичну «бронзу» і вперше пробилася до групового етапу Ліги Європи, намагалася відповідати статусу навіть у міжсезоння. «Жовто-чорні» провели насичену тренувальну програму на полях Голландії та Болгарії, здобувши в спарингах відразу кілька резонансних перемог (над АЗ, «Андерлехтом» і «Дуйсбургом»). Але ось провести подібну за звучанням трансферну кампанію олександрійцям навряд чи вдалося. Команду покинули відразу кілька основних гравців. Пішли відразу шестеро гравців в статусі вільних агентів: Владислав Леванідов, Станіслав Микицей («Єлгава», Латвія), Андрій Цуріков («Яблонець», Чехія), Денис Дедечко («Арарат», Вірменія), Артем Полярус («Хімки», Росія ) і Віталій Пономар («Волинь»). Покинув команду і Владислав Кулач, який не прижився.

Що стосується поповнення, то контракт з клубом на постійній основі підписав Валерій Лучкевич, права на якого належали бельгійському «Стандарду». З «Карпат» завітав Денис Мірошниченко, з «Десни» - Денис Безбородько, і Максим Третьяков, який виступав за «Чорноморець».

Візуально здається, що гравці, які прийшли, не дозволять залатати дірки, що виникли після відходу цілого ряду футболістів. Напевно нинішній сезон для команди буде на порядок складніше попереднього, адже доведеться грати на два фронти, а кваліфіковано робити подібне у нас можуть лише два гранди. Одним словом, для гідного виступу олександрійським футболістам і їх тренеру потрібно відшукувати внутрішні резерви.

«Динамо»

«Біло-блакитні» нарешті готові до боротьби з «Шахтарем» за чемпіонство» - так або приблизно так звучить лейтмотив нинішнього міжсезоння для віце-чемпіонів країни. І з боку побачене відповідає задекларованому.

Серйозних змін цього літа в «Динамо» не відбулося. Якщо не вважати таким пролонгацію договору з тренерським штабом команди на чолі з Олександром Хацкевичем. По гарячих слідах даної теми було зламано безліч копій. Правильність (або ж неправильність) рішення президента клубу можна буде побачити вже на старті сезону, який вмістить два матчі проти «Шахтаря» і гри плей-оф в Лізі чемпіонів. Якщо Хацкевич з підопічними впораються з цими непростими завданнями, стало бути, вибір був правильним. А якщо немає - Суркіс собі не ворог (хоча історія рапортує про зворотне).

Кияни в міжсезоння зробили два хороших трансфери. З «Зорі» прийшов «універсальний солдат» Олександр Караваєв, з чемпіонату Росії - Мохаммед Кадірі, який належав австрійській «Аустрії». Обидва новачки добре вписалися в команду, істотно збільшивши її ігрову функціональність. Інша справа, як впорається Хацкевич з раптовим щастям у вигляді відразу декількох гравців на одну позицію, з необхідністю перекваліфікувати Циганкова і з набившим оскому заповненим лазаретом.

Серйозних кадрових втрат в команді небагато. Офіційно розпрощався з клубом Артур Рудько, який підписав контракт з кіпрським «Пафосом». В оренду до новачка УПЛ «Колоса» відбув Євген Смирний. Ще двоє гравців на правах оренди поїхали в «Дніпро-1»: 20-річні чемпіони світу Влад Супряга і Сергій Булеца. Назарій Русин, якого сватають в «Карпати», поки що в команді. І це все - на тлі скарг Хацкевича, що команді не вистачає атакуючих гравців.

Загалом, в «Динамо» в зв'язку з цим - все як завжди.

«Шахтар»

Головна пертурбація, що відбулася в таборі чемпіонів країни цього літа, - відхід головного тренера Паулу Фонсеки. Португальський фахівець, який тричі поспіль робив зі своїми підопічними «золотий дубль», відгукнувся на запрошення «Роми». Сеу Паулу було збирався прихопити з собою відразу кількох ключових виконавців «помаранчево-чорних», але поки що провернути цей трюк йому не вдалося.

На місце Фонсеки досить оперативно «Шахтар» знайшов нового тренера. І знову - португальця. Наставником «гірників» став досвідчений, але позбавлений титулів Луїш Каштру.

Як візуально, так і на практиці португалець створює враження вдумливого і вимогливого професіонала. Він відразу ж стартував з місця в кар'єр. Каштру почав будувати свій «Шахтар»: хоч з тими ж виконавцями, що і у попереднього тренера, але з трохи іншим ігровим обличчям. Нова формула - 4-1-4-1, нова роль Марлоса, довіра до молодих Сікана і Бондаря. На підставі контрольних поєдинків ці та інші нововведення виглядають дуже непогано, але що буде в офіційних поєдинках?

«Гірники», серйозно зміцнившись напередодні, в нинішнє «вікно» вирішили не витрачатися. У команду повернулися з оренд Густаво Бланко-Лещук («Малага»), В'ячеслав Танковський («Арсенал-Київ»), Олександр Пихальонок («Маріуполь») і Владислав Кулач, якого оперативно спровадили в угорський «Гонвед». Покинули «Шахтар» Іван Ордець («Динамо», Росія), Валерій Бондаренко, який перейшов в португальську «Віторію», Олег Кудрик («Карпати», оренда) та Веллінгтон Нем, який продовжив угоду з донеччанами перед відходом в оренду в бразильський «Флуміненсе» .

На даному етапі бачиться, що ні формальні новачки, ні відбулі гравці не стануть для «Шахтаря» визначальним фактором в новому сезоні. Як і раніше, ставка буде робитися на перевірені кадри. І свіжу бразильську «кров». Для того, щоб бути на рівні, чи то пак боротися за чемпіонство з «Динамо» і гідно виглядати в групі ЛЧ, наявного арсеналу цілком достатньо. А ось чи здатний нинішній «Шахтар» на більше, побачимо лише в кінці року.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вячеслав Самойлов
"Серьезных кадровых потерь в команде (Динамо) немного"...
Если учесть, что ушел только вратарь Рудько (не игравший в основе и так) - то правильнее было бы сказать, что потерь НЕТ. А если расценивать как "немногие серьезные кадровые потери" тех, кого ОТДАЛИ В АРЕНДУ...
Тогда большой привет Хацкевичу (а так - пока что только большой привет автору статьи).