Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 01 серпня 2019, 15:07
14994
18

Підсумковий турнір. Світоліна зберігає шанси, але буде вкрай важко

Заключну частину сезону українка повинна провести на найвищому рівні

| Оновлено 01 серпня 2019, 15:07
14994
18
Підсумковий турнір. Світоліна зберігає шанси, але буде вкрай важко
Jimmie48 Photography. Еліна Світоліна
Після провалу під час весняного відрізку сезону (крім турніру в Індіан-Веллсі) в тенісних колах знову з'явилися розмови про невдалий рік для Еліни Світоліної. Говорили про те, що перша ракетка України цьогоріч не зможе претендувати на головний підсумковий турнір (WTA Finals - змагання восьми найкращих тенісисток сезону), і як результат – розпрощається з топ-10 світового рейтингу. Не забуваймо, що минулого року Еліна виграла всі 5 матчів в Сінгапурі, що принесло їй в сумі 1500 очок, а це третя частина всіх залікових пунктів українки.
 
Всі ці негативні судження мали міцне підгрунтя, перед Вімблдоном ситуація була справді критичною: відстань до восьмого прохідного місця складала близько 900 очок, все ще дошкуляла травма, попередні виступи на трав'яних покриттях не вселяли надії. Але в Лондоні сталося справжнє диво: Еліна неймовірним чином дійшла до пів фіналу і майже компенсувала різницю. Перед турніром в Сан-Хосе українку від восьмого місця відділяли лише 159 очок, вся боротьба залишалася попереду.
 

Jimmie48 Photography. Еліна Світоліна
 
Нагадаю, що до кінця сезону топ-тенісисткам залишається можливість зіграти ще 5 великих турнірів (результати двох з них обов'язково будуть зараховані) і три трохи менших. Також правила дозволяють взяти участь в двох турнірах міжнародної серії, але навряд чи на це потрібно всерйоз розраховувати. Традиційно тенісистки першої десятки після Вімблдону грають серію найбільших американських турнірів: Торонто (через рік чергується з Монреалем), Цинциннаті і US Open. А після відпочинку їдуть в Азію, де грають Ухань і Пекін. У разі потреби в Північній Америці можна виступити ще на Прем'єрі в Сан-Хосе (де зараз і гратиме Еліна), в Азії завжди є варіант з Токіо. В 2019 році Китай підсилився Прем'єром в Чженчжоу, куди попередньо заявилася Світоліна.
 
Не надИхатися перед Підсумковим турніром можна і в добре знайомому Гонконзі, чи на Кубку Кремля (чого дуже б не хотілося), але, як показує практика, сенсу в цьому небагато. Хоча в 2019 році жіночі підсумкові турніри поміняли місцями в календарі і тепер після російського Прем'єра спочатку стартує WTA Elite Trophy (змагання між тенісистками, які зайняли місця з 9 по 20 за результатами сезону), що дасть можливіть організаторам турніру в Росії розраховувати на повноцінний виступ топів, а не традиційні вильоти в перших колах.
 
Ліричні відступи закінчилися, починаємо працювати з цифрами. Отож, перед туніром в Сан-Хосе ситуація в Чемпіонскій гонці була такою.
 
Чемпіонська гонка WTA
 

Wikipedia
 
Для початку винесемо за дужки першу трійку, якій майже нічого не загрожує. За останні 6 років для потрапляння на Підсумковий турнір вистачало 4 тисяч очок, зазвичай ця сума була навіть меншою, близько 3700-3800, а то і менше.
 
Тому Барті, Халеп і Плішкова з величезною долею ймовірності мають кваліфікуватися в Шеньчжень, головне уникнути травм. Теоретичний кваліфіцікаційний поріг на даний момент дорівнює 5815 очкам, але з кожним наступним турніром він буде зменшуватися.
 
Світоліна цього року дуже часто програвала в перших колах, саме тому в кінці сезону вона заявилася на більшу кількість турнірів, ніж зазвичай. Крім обов'язкового Прем'єру в Пекіні і US Open, вона зіграє на турнірах серії Прем'єр 5 в Торонто, Цинциннаті і Ухані. Якщо більше не буде вильотів в перших колах, то залишиться ще три потенційно вільних слоти. Ось чому Еліна грає в Сан-Хосе і заявлена в Чженчжоу. Недоліки планування минулорічного графіку, коли в останній тиждень все залежало вже не від неї (зняття Халеп не беремо до уваги), були враховані.
 

WTA. Еліна Світоліна
 
Отже, у вибірку потрапили тенісистки з 4 по 18 місця, серед них є багато американок, які традиційно добре виступають вдома. Шанси інших малореальні, хоча приклад Каролін Гарсії в 2017 році (перемога в Ухані і Пекіні) досі перед очима. За основу бралися виступи за кілька останніх сезонів, але з певними нюансами. Кілька тенісисток вперше вийшли на рівень топ-20, тому порівнювати з попередніми роками немає сенсу. Також деякі тенісистки пропускали закінчення одного чи кількох сезонів через травми, ці сезони були пропущені. Враховувалися зароблені очки, починаючи з Вімблдону і закінчуючи третім тижнем жовтня.
 
Коротко пройдуся по кожній із претенденток, розділивши їх на три групи (дуже високі шанси, пристойні шанси і низькі).
 
Група 1
 
1. Квітова – може не вистачити сил на вдале завершення сезону, але запас очок дозволяє берегти здоров'я. 
2. Бертенс – ще одна практично готова учасниця Підсумкового турніру. Минулого року вийшла на топ-рівень гри на харді, претендентка на найбільші титули. Захищати в основному рейтингу багато, але це зовсім інша історія.
3. Осака – після завершення співпраці із колишнім тренером потихеньку здає позиції. Є великі сумніви, що японка зможе захистити минулорічну перемогу на US Open, але в Шеньчжені має грати.
 
Група 2
 
1. Бенчіч – прекрасна стартова позиція, чого не можна сказати про стабільність результатів. Має найбільші шанси на теоретичне сьоме місце.
2. Світоліна – реанімувала сезон на Вімблдоні, ставить перед собою найвищі завдання.
3. Конта – непогана позиція, гарна форма, улюблене покриття. Одна з головних суперниць українки за місце в топ-8.
4. Серена Вільямс – що б там не було, а Серена все одно буде головною претенденткою на виграш US Open. На 2-3 турнірах може набрати необхідну кількість очок, хоча роки вже і не ті. Заявлена в Торонто і в Цинциннаті. В добірку потрапив тільки останній сезон після народження доньки.
5. Кербер – спад в результатах може компенсувати величезним досвідом. Але чомусь віри в неї зараз немає.
6. Стівенс – любить бути в статусі «темної конячки». Сезон доки провальний, але на турнірах в США може увімкнути «режим фенікса».
 
Група 3
 
1. Вондроушова – найкраща стартова позиція цієї групи, але занадто багато зубатих опоненток вище. Проводить чудовий сезон, але в 20 років очікувати стабільності результатів зарано.
2. Андреєску – травми, травми і ще раз травми. Одна з найталановитіших молодих тенісисток, але впевненості в тому, що вона не зламається після ще одного успіху немає.
3. Севастова – потрапила в добірку завдяки чудовим результатам на US Open в останні кілька сезонів, хоча шанси мінімальні.
4. Мартіч – пристойний рівень і стабільність результатів, але слабка позиція і ризик травмуватися, отримавши великі навантаження на фінальних стадіях турнірів. 
5. Анісімова і Кенін  – успішні сезони, але вище голови стрибнути буде важко.
 

*Чемпіонська гонка
 
Прогноз: Барті, Плішкова, Халеп, Бертенс, Квітова, Осака, Бенчіч, Світоліна.
 

Володимир КЛЕПАЧ

Опитування

Голосів 91
Чи зможе Світоліна відібратися на Підсумковий турнір в Шеньчжень?

Так

70 голосів 76.92 %

Ні

21 голос 23.08 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ледь не перемудрували. Шахтар урятував перемогу над Зорею
Футбол | 18 квітня 2024, 17:31 160
Ледь не перемудрували. Шахтар урятував перемогу над Зорею

Команда Пушича примудрилась пропустити за переваги за кількістю гравців, але вчасно схаменулась

Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії
Футбол | 18 квітня 2024, 21:20 1
Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії

Рустам Худжамов висловився про останні успіхи кіпера збірної України

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
rasheed_iverson
Гарна аналітика
Ярослав 999
Дай Боже,щоб так і було
vit-2
Ну що ж, у Еліни є досить резервів для покращення своєї позиції. Українці потрібен успішний виступ на хоча б по 2-х із 3-х позицій в турнірах вищої категорії (шлем, Мандаторі і Прем'єр-5) + парочку успішних простих Прем'єрів. Можна почати вже зараз із Сан-Хосе. Як для першого матчу на покритті, Еліна показала досить бойовий і агресивний теніс. Але звісно треба додати в якості обох подач.
Головне щоб Еліні нічого не заважало грати в плані здоров'я.
MiddleGreek
Невже на спорт юа вийшла аналітика. В принципі, як показала історія, Еліна є улюбленицею фортуни. Минулого року інтрига трималася до кінця.
Притому, я не поділяю думку провальність цьогорічного сезону. Так, без трофеїв, але головний психологічний бар'єр подолано. На ЮСО не покладаю надій, але при хорошому здоров'ї можна зберегти минулорічні надбання. Окрім того, не вірю в Конту. Вона еталон нестабільності. А от Бенчіч поробити нам нерви.
aka_MIK
Так и не понял, что надо выиграть или до какого тура дойти, чтобы попасть в Итоговый
MaxUa
Вот все эти очки, шансы, таблицы - это все, конечно, очень любопытно. Можно все это долго смаковать, высчитывать, анализировать, прикидывать шансы, кто какое место может занять в итоговой рейтинговой таблице.
Но если начистому, то рейтинг - не показатель. В большом теннисе существуют 4 турнира Большого Шлема, победа в которых красноречиво говорит сама за себя, просто потому что их хочет выиграть каждый и там никто не филонит и идет яростная борьба.
Все остальные турниры, в том числе и финал WTA, имеют второстепенное значение и нужны так сказать для массовки, чтобы теннисисту было где весь календарный год биться/сражаться. И если ты не выиграл БШ, твой относительно высокий рейтинг это в лучшем случае приятное число, но и только.
vitaha33
Треба хоча б до 1/4 юс опен добратись, виграти зараз в санхосе, ну і ще б 2 чвертьфінали зачепити, потрібно знову пригати вище голови, адже в америці чомусь ніколи не йшло, але уімблдон показав, що рано чи пізно має піти.
ОЛЕГ ОЛЕЩЕНКО
Господь і наша віра допоможуть Еліні активно і якісно заграти !!!
Олег Мандрівник
ну как и любом другом виде спорта - нужно побеждать тех кто выше тебя по рейтингу - это даёт больше очков в твой рейтинг