Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 липня 2019, 08:02
8154
0

Ми знаємо, що ви робили цього літа

Sport.ua - про підготовку до сезону 2019/2020 команд УПЛ і їхні перспективи

| Оновлено 24 липня 2019, 08:02
8154
0
Ми знаємо, що ви робили цього літа
ФК Колос

28 липня в Україні стартує новий футбольний сезон. Стартує традиційним поєдинком за Суперкубок, в якому не менше традиційно зустрінуться «Шахтар» і «Динамо». Однак в старті нинішнього сезону буде і елемент нетрадиційності: в день гри за Суперкубок відбудеться і матч чемпіонату між «Зорею» та «Ворсклою».

Нинішнє трансферне літо, на відміну від календарного, для українських клубів не було особливо спекотним. Гучних приходів/уходів було небагато. Як і гучних слів. І це теж уже традиційно.

У першій частині матеріалу ми розповімо, як підготувалися до початку нового чемпіонату колективи з умовної нижньої шістки (за підсумками минулого сезону плюс приєдналися два представника чемпіонату Першої ліги).

«Колос»

Команда з самого маленького населеного пункту УПЛ пробилася у вищий футбольний дивізіон країни вперше в своїй історії. Підопічні Костишина в стикових поєдинках за право грати в УПЛ за сумою двох матчів здолали «Чорноморець». Перше коло нового сезону «Колос» в якості домашнього стадіону буде використовувати одну з арен Києва, а ось навесні наступного року повинен повернутися в рідне селище: до цього часу реконструкція клубного стадіону ковалівців повинна закінчитися (місткість арени розширитися до п'яти з половиною тисяч).

Трансферна кампанія «Колоса» не була гучною. У команду прийшли Євген Смирний з «Динамо» (оренда), Вадим Парамонов, останнім клубом якого був «Львів», і Єгор Демченко з «Авангарду» (оренда). Пішли двоє: Артем Терехов в «Оболонь-Бровар» і Руслан Кисіль («Балтика», Росія).

З літньої відпустки ковалівці вийшли одними з останніх в УПЛ - 27 червня. Спочатку команда тренувалася на своїй базі, де провела три спаринги проти команд ПФЛ. В останньому спарингу команда Руслана Костишина обіграла «Динамо» 3: 1, яке виставило на поєдинок оптимальний склад.

Головний висновок підготовки ковалівців до сезону наступний: команда зіграна, бо зберегла свій кістяк, без явних вад, але й без особливих сильних місць. Фахівці в один голос стверджують, що «Колос» в УПЛ не загубиться. Повіримо їм на слово.

«Дніпро-1»

Найбільш прогресуюча українська команда останніх років здобула пряму путівку в УПЛ як переможець першої ліги. Наставник дніпрян Дмитро Михайленко стверджує, що головним завданням його підопічних в новому сезоні буде втриматися в еліті. Але багато хто впевнений в тому, що фахівець лукавить. За потенціалом новачок УПЛ цілком собі може дозволити боротися за верхню шістку.

«Дніпро-1» був досить активним на трансферному ринку. У команді відбулася інтенсивна ротація. Прийшли такі виконавці: Араміс Кузін («Оболонь-Бровар»), Юрій Вакулко («Арсенал-Київ»), Владислав Супряга і Сергій Булеца (обидва взяті з «Динамо» в оренду), Олександр Кобахідзе з «Ворскли», Дмитро Коркішко з турецького «Хатайспора». Пішли: Сергій Чеботаєв в «Верес», Орест Кузик в «Десну», Юрій Бровченко в «Оболонь-Бровар». Клуб не став продовжувати угоди з Вадимом Яворським, Зурабом Очігавою і Сергієм Панасенком.

Для підготовки до сезону дніпряни на закордонні збори не виїжджали, обмежившись поєдинками на Батьківщині. Цих поєдинків було багато: як проти команд ПФЛ, так і з представниками УПЛ. Михайленко намагається поставити своїм підопічним комбінаційну і швидку гру, а також швидше інтегрувати в команду новачків. Щось виходить, чогось ще немає. Але ясно одне: за цією командою буде цікаво спостерігати. Це як мінімум.

«Карпати»

Львів'яни не без пригод, але таки змогли продовжити свою елітну прописку, перегравши в гарячих матчах плей-оф «Волинь». Хоча спочатку команда декларувала боротьбу якщо і не за медалі, то, у всякому разі, за зону єврокубків. Про причини провалу «Карпат» в минулому сезоні було сказано багато слів, так що додавати нових дров в це не загасаюче багаття немає резону. Зрозумілим є одне: після провалу уповільненої «іспанської революції», в ході якої команда повільно, але впевнено перетворювалася в «Лос-Карпатос», зараз в клубі відбувається нова трансформація. Позначити її вектор в якийсь один колір поки що складно, адже міграція в колективі (як на вхід, так і на вихід) істотна. Прийшли відразу десять футболістів. Назар Вербний, Максим Грисьо, Олег Веремієнко та Ігор Карпенко повернулися з оренд в командах ПФЛ, Олег Кудрик був орендований у «Шахтаря», а ось з ще одним футболістом донеччан Сергієм Вакуленком львів'яни підписали повноцінний контракт; з «Лаціо» в оренду взяли Абукара Мохамеда, а з «Динамо» - Владислава Дубінчака, тоді як повноцінні угоди підписані з Марвіном Мартінсом і Франьо Прце. 

Ще більше футболістів - одинадцять - покинули столицю Галичини. В якості вільних агентів залишили «Карпати» Артем Федецький, Андрій Нестеров, Максим Кучинський, Сергій Мякушко, Денис Мірошниченко, Папа Гуйє і Карім Йода. Клуб не став продовжувати договори з Нікою Сандохадзе, Аді Мехремічем, Мартіном Хонглою і Романом Дебелком. Загалом, в новому сезоні ми побачимо нові «Карпати». На чолі яких буде вітчизняний фахівець – Олександр Чижевський, який позбавився від приставки «в.о». Однак на питання, в який футбол будуть грати «Карпати», на які місця претендувати, нині відповісти просто нереально. Поживемо - побачимо.

«Олімпік»

 Ще одна команда, перспективи якої визначити на даний момент вельми і вельми складно. Провівши на рідкість вдало кінцівку минулого сезону, донеччани убезпечили себе і від вильоту, і від перехідних матчів. Але могли втратити прописку в еліті через скандал з участю в договірняках молодіжних команд клубу, які були відлучені дисциплінарними органами ФФУ від відповідних офіційних змагань. Якщо слідувати букві закону, то через цей бан «Олімпік» не міг пройти процедуру атестації на наступний сезон. Але збори представників клубів УПЛ одноголосним рішенням проголосували за те, щоб «олімпійці» залишилися в еліті...

З нововведень «Олімпіка» в новому сезоні - новий тренер. Донецьку команду очолив відомий бразильський екс-футболіст Жуліо Сезар, який, втім, не помічений будь-якими успіхами на тренерському терені. Проте новоспечений наставник «Олімпіка» встиг пообіцяти, що його команда не буде грати в «бий-біжи», а буде думати на полі. Чи вийде - велике питання. Тому що на даний момент новачків в команді немає. А ось залишили донецький колектив відразу кілька відомих особистостей: Максим Дегтярьов («Десна»), Костянтин Махновський («Вентспілс», Латвія), Олексій Гай, Віталій Кольцов, Антон Шиндер, Рінар Валєєв і Іван Сондей.

«Десна»

Перший сезон в УПЛ у чернігівської команди вийшов зім'ятим. З одного боку - хороше враження від поставленої і атакуючої гри в першій частині сезону, коли «сіверяни» до останнього туру претендували на верхню шістку, і з іншого - гра в нижній шістці. Не гра, а валяння дурня.

У новому сезоні «Десна» має намір знову поборотися за єврокубки. У всякому разі, трансферна активність клубу дозволяє зробити саме такий висновок. Команда Рябоконя непогано посилилася цього літа. Судіть самі. Прийшли: Владислав Калитвинцев («Арсенал-Київ»), Віталій Приндета (СКА Хабаровськ, Росія), Артур Западня («Волинь»), Максим Дегтярьов («Олімпік»), Орест Кузик з «Дніпра-1», Юхим Конопля узятий з «Шахтаря» в оренду. З втрат команди можна назвати лише перехід в «Олександрію» Дениса Безбородька. З трьома гравцями «Десна» не продовжила співпрацю - Темуром Парцванією, Сергієм Люлькою і Андрієм Слінкіним, Михайло Сергійчук пішов в латвійський «Вентспілс».

Тренувальні збори чернігівці проводили і вдома, і в Білорусі, і в Молдові. Було зіграно досить поєдинків, щоб адаптувати новачків. Якщо тренерському штабу це вдалося, то команда цілком може замахнутися на місце в першій шістці.

«Ворскла»

Команда-загадка. У позаминулому сезоні полтавці під керівництвом Василя Сачка добули бронзові нагороди в чемпіонаті і пробилися в груповий етап Ліги Європи. Однак в минулому сезоні у «біло-зелених» явно не заладилося. Провал в єврокубках, непопадання в першу шістку. Як наслідок - відставка Сачка. Хоча проблеми «Ворскли» були не тільки в ігровому контексті, а й у фінансовому теж.

Новий наставник команди Віталій Косовський запрягав довго. Але до кінця сезону тренеру вдалося більш-менш стабілізувати гру, і його підопічні отримали втішний приз у вигляді перемоги в другій шістці. Наслідком цього стало підписання з тренером повноцінного контракту з клубом. Інших придбань в «Ворсклі» майже немає. Прийшов лише Данило Каневцев з «Металіста 1925». А ось пішло відразу кілька відомих персон: Богдан Шуст («Інгулець»), Олександр Кобахідзе («Дніпро-1»), Олександр Чижов (завершив кар'єру), В'ячеслав Шарпар (вільний агент), Ніколас Карека (завершення терміну оренди).

Незважаючи на дуже скромну кадрову політику, полтавці провели серйозні підготовчі збори. Були і в Туреччині, де зіграли матчі проти гідних опонентів. Однак сказати, як по-справжньому «дихає» нинішня «Ворскла», не представляється можливим. Побачимо вже в офіційних зустрічах.   

Валерій ВАСИЛЕНКО

Другу частину матеріалу очікуйте завтра

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 173
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 37
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.