Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 19 липня 2019, 20:44
8622
6

Ювентус націлений виграти ЛЧ. Купівля Де Лігта – ще один крок до мрії

Sport.ua - про резонансний перехід капітана «Аякса» Матейса де Лігта в «Ювентус»

| Оновлено 19 липня 2019, 20:44
8622
6
Ювентус націлений виграти ЛЧ. Купівля Де Лігта – ще один крок до мрії
Твіттер ФК Ювентус

Нинішнє трансферне літо головні сюрпризи напевно залишило на закриття вікна. Однак вже зараз, в його розпал, можна стверджувати, що як мінімум один трансферний рекорд встановлений. Екс-капітан «Аякса» Маттейс де Лігт нарешті став повноцінним футболістом «Ювентуса».

За трансфер 19-річного захисника туринський клуб відвалив амстердамському вісімдесят з половиною мільйонів євро. Таким чином, новоспечений центрбек незмінних чемпіонів Італії став найдорожчим захисником в світі. Досі цей титул утримував ще один голландець - партнер де Лігта по «ораньє» ван Дейк, за якого «Ліверпуль» в минулому році заплатив «Саутгемптону» на один мільйон менше, ніж «Юве» за Маттейса.

Напевно, дивуватися цим і подібним цифрам зараз немає сенсу. Це років п'ять тому вони могли здаватися майже астрономічними. Але зараз, після того, як цей же «Ювентус» чи то з будуна, то чи по приколу вирішив підірвати ринок божевільними цифрами за трансфер Ігуаїна, суми близько ста мільйонів євро за кваліфікованих футболістів бачаться мало не адекватними. З цієї канви начебто випадає трансфер Феліша з «Бенфіки» в «Атлетіко» (126 млн євро за 19-річного пацана), але, схоже, цей перехід засвідчив про початок нового, ще більш шаленого витка гонки футбольних озброєнь.

Але зараз би хотілося поговорити про інше. Про самого де Лігта і його перехід саме в Турин.

***

Цей фактурний хлопець був на виду в Голландії вже не перший рік. Як і не перший рік капітанствував в самому титулованому клубі країни (і це при тому, що йому лише в серпні цього року виповниться двадцять років). Його ще в минулому сезоні, чи то пак до фантастичного пострілу «Аякса» в чемпіонській Лізі, хотів придбати «МанЮнайтед». Але тоді «манкуніанців» відлякала аж ніяк не ціна на цього тінейджера, а його схильність до повноти. У всякому разі, в медичному штабі «червоних дияволів» вважали саме так.

Складно сказати, помилилися манчестерські ескулапи в своєму діагнозі чи ні - час покаже. Але тоді, рік тому, де Лігта можна було купити в чотири рази дешевше, ніж його купив «Юве». Власне, «Аякс» за свого вихованця в перспективі планував виручити близько сорока п'яти мільйонів євро. Це по максимуму. Як бачимо, в результаті максимум вийшов мало не в два рази більшим.

У зв'язку з цим вкотре можна згадати не тільки про феноменальний селекційний відділ амстердамського клубу, але і про вміння менеджменту «червоно-білих» мотивувати своїх юних підопічних. Уже став притчею во язицех епізод, що трапився перед початком нинішнього сезону, коли в альма матер «Аякса» ван дер Сар співтовариші напутствовали «пташенят» на новий сезон, обіцяючи їх обов'язково відпустити після його закінчення, якщо вони будуть не тільки землю рити на полі, але і літати. І своє слово старші товариші стримали. І ще не один раз стримають. А ми знову будемо їм аплодувати за їхні таланти і знахідки, щиро радіючи і дивуючись, що за тамтешніх 19-річних пацанів гранди готові викласти мало не сто мільйонів, а наших 20-річних чемпіонів світу наші «ван дер сари» ганяють по худосочних орендах, або, в кращому випадку, готують місце для ротації в вітчизняних «грандах».

***

Але, знову-таки, зараз не про це. А про перспективи новоспеченого найдорожчого захисника світу. Як було сказано вище, предметний інтерес до цього футболіста після виходу його «Аякса» в півфінал ЛЧ проявляли багато сильних світу цього. Про інтерес «МанЮнайтед» було сказано вище. Незважаючи на те, що в команду Сульшера дійсно потрібен хороший центрбек, «МЮ» не вклинився в гонку за цим гравцем. Може, все ще бояться його можливого ожиріння?

Ще одним грандом, якому приписували інтерес до де Лігта, був «Ліверпуль». Однак, схоже, після минулого літа, коли мерсисайдці закупилися по-царськи, влітку нині потрібно трохи відпочити. Так, до того ж, їм би нинішній склад утримати.

Фігурував серед претендентів на гравця і «ПСЖ». Власне, парижани майже у всіх справах такого калібру фігурують. Але чи то у них там зараз дійсно переоцінка цінностей, то чи Неймар забив баки до неможливості, але нинішнє «вікно» для парижан проходить поки що мляво.

Спочатку головним претендентом на капітана аяксидів називалася «Барселона». Напевно, не дарма. Каталонці ще з незапам'ятних часів нерівно дихають на все голландське. Та й перехід на «Камп Ноу» нерозлучного друга де Лігта - де Йонга - налаштовував на те, що Маттейс теж піде давно второваною доріжкою.  

І йому були б дуже раді в «Барселоні». Хоч там і є удаваний вічним Піке. Але, якщо бути об'єктивним, молода кров в барселонський захист потрібна набагато більше, ніж в атаку. Тому, якщо називати речі своїми іменами, з точки зору здорового глузду, та й логіки теж, перехід де Лігта в «Барсу» був би більш зрозумілим і актуальним, ніж покупка Грізманна. Але Бартомеу вирішив освіжити атакувальну ланку, виписавши з «Атлетіко» для Мессі «лейтенанта». На ще один гучний трансфер у чемпіонів Іспанії просто не вистачило грошей. Точніше, вони пропонували шістдесят мільйонів, і «Аякс» майже погодився, але в гру вступив Райола, і карта Бартомеу була бита.

 Справа в тому, що всесильний агент хотів виторгувати і для себе, і для свого підопічного жирні умови. А таких в «Барсі» їм не гарантували. Де Лігт хоч і хотів спочатку возз'єднатися з де Йонгом, але вирішив довіритися своєму посереднику. І не прогадав. У фінансовому плані. Річна зарплата де Лігта в Турині буде, за даними різних джерел, від дванадцяти по шістнадцяти мільйонів в рік. У «Барсі» ж пропонували менше десяти. У «Аяксі» ж, за інформацією голландських ЗМІ, він отримував трохи більше мільйона в рік - відчуйте різницю. Та й Райолі в «Барсі» не могли запропонувати ті десять з хвостиком мільйонів відступних, на які в підсумку не поскупився «Юве».

 

Тобто, якщо резюмувати суто фінансовий аспект цього трансферу, Райола і його клієнт діяли за принципом «куй залізо, поки воно гаряче». І перший, і другий отримали собі райські чайові і зарплату відповідно. Більше просто не могло бути за визначенням.

***

Але ось чи означає це, що де Лігт відразу інтегрується в гру «Юве»? Це навряд чи. Якщо щось і бачиться непорушним в структурних побудовах туринського гранда, навіть після всіх пертурбацій і масового пришестя вільних агентів, то це захист. Навряд чи навіть новий тренер буде в тому напрямку що-небудь «лагодити». З цієї дзвіниці велика кількість ігрового часу де Лігту навряд чи світить. У «Барсі» він би його отримав напевно більше.

Тут, швидше за все, справа не тільки, і навіть не стільки в суто ігровій стратегії «Юве». Здається, «Ювентус» всерйоз зайнявся не тільки рішенням своєї головної нав'язливої ​​ідеї - виграти «вухатий» кубок, а й затьмарити в маркетинговому плані іспанські та англійські клуби.

Купівля де Лігта вельми вписується в ці лекала. А якщо «чорно-білим» вдасться ангажувати ще й Погба, то напевно в Турин переміститься і футбольний пуп землі.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі
Теніс | 10 травня 2024, 19:05 11
Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі

Еліна у двох сетах розібралася з Сарою Еррані в 1/32 фіналу змагань WTA 1000

Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа
Футбол | 10 травня 2024, 18:22 7
Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа

«Реал» зіграє з «Боруссією» 1 червня у фіналі головного єврокубка

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
 « УАФ - М а ф і я »
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Eagle
Посмотрим, как звёздный мальчик будет играть и отрабатывать деньги.
Главное повышать своё мастерство, игрой в таком клубе.
DK1961
Не по теме (но важно):
Известный журналист Кирилл Крыжановский поделился инсайдом о последнем решении Общего собрания клубов Премьер-лиги.
«Тот редкий случай, когда УАФ/ФФУ сделала что-то реально полезное. По моей информации, сегодня клубы УПЛ по настоятельной просьбе УАФ/ФФУ переголосуют вчерашнее решение по 12-ти клубам с сезона 2020/2021. Как вы понимаете, решение должно быть принято в пользу расширения УПЛ до 14-ти команд в 2020/2021, а затем до 16-ти команд в 2021/2022. Голосование будет по электронной почте, дабы не дергать уважаемых представителей клубов на личную встречу.
Формула обмена командами с первой лигой пока еще не определена. Главным противником расширения УПЛ является «Шахтер». Не в их интересах больше клубов, больше неподконтрольных соперников, и не все матчи в туре сможет показать их клубный телеканал. Не грустите, Сергей Анатольевич! У вас хватит средств еще на пару фармов...» — написал Крыжановский в своем Facebook.
zhyr
А в нас до 30 років кричать" сырой, сырой"
Slevin
Де Лигт будет играть.
1) он уже состоявшейся защитки
2) Защитника несколько проще интегрировать.
3) он уже лучше чем Бонуччи или Кьелини. Думаю первого посадят на лавку
4) Юве бы не отдавал такие деньги за игрока банки