Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 19 липня 2019, 15:19
18255
6

Подешевшали: 5 гравців, чия вартість за рік впала найбільше

Sport.ua - про тих, чий трансфер в теорії став доступнішим

| Оновлено 19 липня 2019, 15:19
18255
6
Подешевшали: 5 гравців, чия вартість за рік впала найбільше
Skysports.com. Алексіс Санчес

Збільшення і зменшення трансферної вартості футболістів - явище в сучасному футболі настільки ж звичне, як і, наприклад, призначення пенальті. У той же час за тенденціями ринку не завжди вдається оперативно стежити, а тому ми пропонуємо вам поглянути на топ-п'ятірку гравців, які більше за інших впали в ціні за останній рік - з 1 липня 2018-го по 1 липня 2019-го.

В основу покладено показник абсолютного зменшення трансферної вартості в євро, тому як якщо брати до уваги, наприклад, процентне співвідношення зміни в «мінусову» сторону, то картина виявиться дещо іншою і торкнеться ряду куди менш відомих гравців.

5. Гарет БЕЙЛ: - 30 млн євро (90 млн євро → 60 млн євро)

Колись ім'я Гарета Бейла уособлювали з тими, кому належить стати зірками світового футболу і внести в історію гри безліч яскравих записів. Багато в чому на хвилі слави й перспективності валлієць став на якийсь момент найдорожчим футболістом планети, так як «Реал» виплатив за Гарета «Тоттенгему» на початку вересня 2013 року 101 млн євро.

Однак розкритися по-справжньому і засяяти в стані «вершкових» Бейлу так і не вдалося. Він зміг солідно поповнити свою колекцію трофеїв, додавши до неї, зокрема, відразу чотири титули переможця Ліги чемпіонів, однак істинно ключову роль в «Реалі» Гарет ніколи не грав.

Повернення на тренерський місток «Реала» Зінедіна Зідана не обіцяє Бейлу нічого хорошого. ЗМІ рясніють новинами про те, що французький фахівець не бачить валлійця в складі команди на майбутній сезон, у зв'язку з чим боси мадридців не проти розглянути будь-який варіант з можливим продажем Бейла. Воно й зрозуміло: через травми і не найуспішнішу гру Бейл протягом останнього календарного року тільки дешевшав. Зараз його трансфер оцінюється порталом Transfermarkt в 60 мільйонів євро, що на 30 мільйонів менше, ніж рік тому.

4. Ліонель МЕССІ: - 30 млн євро (180 млн євро → 150 млн євро)

Якщо головною причиною здешевлення контракту Бейла є його травми і не дуже успішні особисті спортивні результати, то у випадку з генієм «Барселони» Ліонелем Мессі мова, мабуть, йде виключно про природне старіння футболіста. Очевидно аналітики Transfermarkt вважають, що 32 роки - вік, коли «цінник» поступово повинен опускатися вниз, навіть якщо мова йде про «футбольного інопланетянина».

З точки зору індивідуальних показників, а також вкладу в гру «Барселони», Мессі як і раніше залишається на абсолютно космічному рівні. 36 забитих м'ячів в 34 матчах Примери минулого сезону, а також 12 голів в 10 іграх розіграшу Ліги чемпіонів-2018/19 - найкраще тому підтвердження.

Втім, в ситуації з Ліонелем, будь-яка сума, крім клаусули, що складає 700 мільйонів євро, - штука дуже відносна. Чому? Та тому що важко уявити, що має відбутися, щоб боси «Барселони» погодилися відпустити свою головну зірку сучасності й одного з кращих гравців в історії клубу. За будь-які гроші. В принципі.

3. МАРСЕЛО: - 35 млн євро (60 млн євро → 25 млн євро)

Рік тому Марсело беззаперечно був у списку кращих лівих фулбеків планети, однак через 12 місяців ситуація серйозно змінилася. Після відходу Зінедіна Зідана для Марсело в «Реалі» настали далеко не кращі часи. Є думка, що бразилець дуже непросто переніс від’їзд з команди Кріштіану Роналду, з яким був дуже дружний. У якийсь момент Марсело просто занудьгував, знизив вимоги до себе і навіть обзавівся зайвою вагою. Правда це чи якась вигадка іспанської преси - відомо лише самому Марсело і тим, хто працює в структурі «Реала», проте не помітити загальну деградацію в грі бразильця просто неможливо.

З цієї причини не дивно, що «цінник» на Марсело стрімко спікірував вниз, зменшившись відразу на 58,3%. Цілком можливо, що цього літа «Реал» дозволить своєму багаторічному лівому фулбеку змінити обстановку, так як Марсело, за чутками, вже попросив про трансфер.

Крім того, на користь версії про ймовірний швидкий відхід Марсело говорить факт придбання мадридцями у «Ліона» Ферлана Менді, за якого «Реал» не пошкодував віддати 48 мільйонів євро. Як би там не було, а розставання з «вершковими» навряд чи буде дуже простим рішенням як для футболіста, так і для клубу, адже в «Реалі» Марсело провів останні дванадцять з половиною років.

2. Дієго КОСТА: - 35 млн євро (60 млн євро → 25 млн євро)

Колись Дієго був справжньою зіркою європейського футболу, а тому не дивно, що в січні минулого року керівництво та вболівальники «Атлетико» дуже хотіли, щоб форвард повернувся до лав «матрацників». Для цього мадридський клуб не пошкодував на угоду 66 мільйонів євро, але повернення Кости стало просто катастрофічним. Є навіть відчуття, що «Атлетико» підсунули зовсім іншого гравця - настільки велика різниця між тим Костою, який їхав в «Челсі» в липні 2014 року і тим, який повернувся на початку 2018-го.

У минулому розіграші Ла Ліги Дієго зміг відзначитися лише 2 забитими м'ячами в 16 проведених матчах. У другій половині сезону-2017/18 на рахунку форварда виявилося 3 голи в 15 іграх чемпіонату Іспанії. Ці цифри в кореляції з віком футболіста логічно призвели до обвалу його трансферної вартості.

Навіть з урахуванням того, що Дієго як і раніше є привабливою фігурою для деяких клубів на трансферному ринку, вже зараз можна однозначно констатувати - «Атлетико» понесе економічні збитки від повернення цього футболіста. Той випадок, коли прислів'я «двічі в одну річку не ввійдеш» виявилося фактично пророчим.

1. Алексіс САНЧЕС: - 35 млн євро (70 млн євро → 35 млн євро)

Трансфер Алексіса Санчеса є одним з найгірших в сучасній історії «Манчестер Юнайтед». Чилієць перебирався на «Олд Траффорд», маючи солідний авторитет в англійському футболі, зароблений протягом декількох сезонів виступів за «Арсенал». Однак, щоб зруйнувати все Санчесу вистачило й півтора роки. За цей час чилієць відзначився лише 3 голами в 32 проведених поєдинках в рамках англійської Прем'єр-ліги.

Критику на адресу Алекіса Санчеса за цей період не дозволяв собі хіба що ледачий, а тому абсолютно не дивно, що й експерти стрімко пустили «акції» чилійця під укіс. Хоча є підозра, що самого чилійця нинішні невдачі не дуже-то й турбують - як-не-як, а він входить до когорти найбільш високооплачуваних футболістів сучасності, отримуючи більше всіх не тільки в МЮ, а й в усій АПЛ.

Поки невідомо, чи залишиться Санчес в МЮ ще на сезон, або ж «червоні дияволи» відправлять незагравшого чилійця в інший клуб (за чутками, Алексіса дуже хочуть бачити в Італії), але свою репутацію в футболі цей вінгер за останній час підмочив дуже істотно. Хто знає, чи зможе він повернути все назад, тим більше, що Алексіс вже і не настільки молодий - в середині грудня йому виповниться 31 рік.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Нестеренко
Зачем аналитикам писать такую хуету про Месси? Да только футболки с его именем отобьют те 30 млн)))) переход Рона в Юве это подтвердил
MaxUa
Думаю, что ни один серьезный тренер не примет в расчет сайты вроде Transfermarkt. Санчес хорошо забивает, играет в АПЛ, поэтому мы нарисуем ему 70 млн. А теперь Санчес перешел в МЮ, перестал забивать и ему уже 31. Поэтому мы нарисуем ему 35 млн.
Проблема в том, что в таких зарисовках нет аналитики. Если Санчес стал хуже играть, любой может сказать, что он теперь меньше стоит. Это не бином Ньютона и не квантовая физика. Тем более, если в учет принимать такой ограниченный набор показателей, как возраст и гол + пас.
Вы лучше попытайтесь объяснить, а ПОЧЕМУ Санчес, который ранее хорошо играл в Арсенале, не играет также хорошо уже в МЮ. И это самый главный вопрос, потому что если у Санчеса не пошло в МЮ, это автоматически не означает, что у него не получится в любой другой команде примерно аналогичного уровня.
Но чтобы ответить на такой вопрос, нужно принимать в расчет уже гораздо больше данных, тем более таких, которые фактически недоступны, как, например, психологическое состояние игрока и микроклимат в команде. А так, конечно, проще посчитать голы с пасами и навскидку сделать вывод. Только это будет вывод ни о чем. Потому что футбол командная игра, а человек не робот и на его отдачу и эффективность могут повлиять множество разных факторов.
RomarioUA
Так себе списочек, на "абы було"
1. Месси - цена и Месси вообще не ходят рядом, КР7 доказал это. Месси не коммуникабелен и не захочет менять команду. Но вдруг что, цена за трансфер Месси будет астрономическая. Поэтому включение Месси в список, кто подешевел, глупо. Говорю, как далеко не почитатель Месси.
2. Постаревшие Диего Коста, Марсело, Санчес - неумолимо подешевели бы. И их первоначальная цена была завышена, лучшие годы прошли, осталось мастерство, но скорости, здоровье и мотивация не те.
3. Бейл единственный, кто заслуживает этого списка. И сам виноват. Даже не взирая на излишнюю травмированность, он не работал над собой.
4. Неймара сюда надо - от 222ляма - до "никому не интересен"
Comrade Me
Я по заголовку сразу подумал о Коноплянке, а тут и посерьезнее скидки