Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WBA
| Оновлено 21 серпня 2021, 06:53
6791
0

Пакьяо і Терман – два чемпіона, але їх поєдинок не об'єднавчий. Чому?

Лев Кравців розбирається в тонкощах WBA

| Оновлено 21 серпня 2021, 06:53
6791
0
Пакьяо і Терман – два чемпіона, але їх поєдинок не об'єднавчий. Чому?
Boxing Scene. Менні Пакьяо і Кіт Терман

Поєдинок Менні Пакьяо і Кіта Термана відбудеться 20 липня в Лас-Вегасі. Багато хто, дивлячись на їх фото з першої прес-конференції, задається питанням, чому обидва бійця з однаковими поясами? Виглядає, дійсно, дивно. Особливо, якщо активно всім цим не цікавишся.

Зараз пояснимо, як в ринзі можуть зійтися два чемпіона, але бій об'єднавчим все одно не вийде.

Такий порядок речей ввела WBA

WBA (Всесвітня боксерська асоціація) – найстаріша організація в професійному боксі. Вона була заснована ще в 1921 році, коли бокс був схожий на нинішній лише тим, що там теж били тільки руками в голову. До речі, тоді вона називалася по-іншому - Національна боксерська асоціація або NBA.

Через тридцять один рік після свого заснування NBA вирішила перейменуватися – і з'являється вже знайоме нам формулювання Всесвітньої боксерської асоціації (World Boxing Association). Через рік після перейменування в WBA спалахує скандал через підтасування рейтингів. Все було настільки серйозно, що WBA, в результаті розділилася і з'явилася ще одна організація, яку зараз вважають найпрестижнішою – WBC.

WBC, до речі, у свій час була найбільш новаторською організацією. Саме вони стали першими, хто зменшили кількість раундів з п'ятнадцяти до дванадцяти, але про це не сьогодні.

В один момент WBA почала займатися якоюсь вакханалією. Крім того, що в певний момент ти не міг вважатися повноправним чемпіоном світу, не маючи в своїх руках два, через час три, а зараз вже чотири пояси чемпіона, WBA пішла далі. Вони придумали узаконену схему, по якій в одній федерації може бути більше одного чемпіона.

За словами WBA, це зроблено для зручності боксерів і якщо не вдаватися в подробиці, то так воно і є. «Суперчемпіон» WBA може в будь-який момент виявити бажання і мати першорядне право боксувати з чемпіоном WBA на категорію вище або нижче. «Звичайний» чемпіон повинен захищатися свій пояс в порядку, встановленому регламентом, а також може вимагати поєдинку проти «суперчемпіона».

Далі починаються складнощі. У WBA є ще й третій чемпіон – «тимчасовий». А ще може бути чемпіон «у відпустці». Бракує ще кількох версій, на зразок «міжгалактичного» і тому подібного.

Насправді, все набагато простіше. Всі діючі чемпіони при захисті титулу платять в організацію внесок. Якщо у вас один чемпіон – він платить одну суму, якщо троє – відповідно втричі більше.

Багато в чому ці нововведення були прийняті не тільки через фінансову складову, а й через серію подій, які привели спочатку до висновку, що справедливо буде давати чинному чемпіону статус «у відпустці», а пізніше і до розширення кількості чемпіонів.

Але справедливість справа відносна. Наприклад, якщо у чинного чемпіона і просто крутого боксера сталося горе, і він не може через це в потрібний термін захистити пояс, чи буде справедливо дати йому статус «у відпустці», який дозволить через деякий час йому повернутися, утримуючи титул в цей момент. По-людськи, так, але неправильно по відношенню до претендентів, які виконали чималий шлях, щоб досягти цього титулу. Через це після «чемпіона у відпустці» з'явилися тимчасові і «суперчемпіони». У підсумку, плутанина для всіх і вигода для організації.

Той же Олександр Усик. Він був «суперчемпіоном» за версією WBA, а також володів усіма іншими значущими титулами. Промоутер українця Олександр Красюк відкрито говорив, що вони будуть просити організації почекати, коли Усик спробує себе в супертяжах і тоді вже будуть обговорювати, як жити далі. Коротше кажучи, вони хотіли утримувати всі пояси в крузервейті максимально довго. Можливо, до титульного шансу Олександра в новій категорії.

Але найбільш «принципова» організація WBA сказала «ні». Денис Лебедєв – «чемпіон у відпустці», не боксував цілу купу років за сімейними обставинами – повернувся і зажадав відразу поєдинку з Усиком. Не ясно, як російська сторона впливала на WBA, але пояс у Усика відібрали лише вони. Всі інші погодилися почекати.

Якщо це вигідно організації, чому вони зводять Термана і Пакьяо?

Менні вже дуже вікової боксер, але він все ще хоче титули і трішки спадщини. Пак збирався побитися з Кроуфордом, Спенсом або Портером – чемпіонами за версіями WBO, IBF і WBC, відповідно, але вони так чи інакше відмовилися. Теренс не встиг би відновитися і підготуватися до наступного поєдинку після Хана, Спенс ніби як сказав «так», але потім все зупинилося, а у Портера буде зовсім інший опонент.

Пакьяо пізно битися з прохідними опонентами, він хоче найкращих у важкій для нього категорії, тому залишився лише Терман. Кіт погодився, WBA теж була не проти з'ясувати, хто ж найсильніший не стільки в світі, скільки в їх системі координат. Бій організований.

WBA теж нічого не втрачає. Ну програє той чи інший боксер, яка різниця? Все одно переможець, в результаті, стане або залишиться «суперчемпіоном», а місце «звичайного» чемпіона розіграє будь-хто з претендентів. Олександр Беспутін або ті ж Денні і Майкі Гарсія. Бажаного суперника Ломи, який нещодавно перейшов до нової ваги, Асоціація поставила аж третім у своєму рейтингу, незважаючи на те, що Майкі провів лише один поєдинок в новій категорії і той розгромно програв.

Організація завжди в плюсі, як не крути.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.