Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
3411
0

Успіхи Алафіліппа і Jumbo Visma. Підсумки першого тижня Тур де Франс

Sport.ua підводить підсумки першого тижня Тур де Франс-2019

| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
3411
0
Успіхи Алафіліппа і Jumbo Visma. Підсумки першого тижня Тур де Франс
twitter.com/LeTour

Першого дня відпочинку на Тур де Франс-2019 довелося чекати довше, ніж зазвичай: гонщики отримали можливість відновити сили після 10 етапів замість звичних 9. Перший тиждень «Великої петлі» вийшов дуже цікавим і насиченим.

Боротьби за зелену майку немає

За попередні 7 версій Тур де Франс зелену майку кращого спринтера 6 разів вигравав Петер Саган. Тільки в 2017 році гегемонія словака була перервана - журі прийняло скандальне рішення зняти його з перегонів, і перемогу в очковій класифікації здобув Майкл Меттьюз. Незважаючи на те, що перша половина нинішнього сезону у Сагана вийшла за його мірками невдалою, він все одно приїхав на Тур в якості беззаперечного фаворита в боротьбі за зелену майку.

Перший тиждень нинішнього Туру відрізнявся від того, що ми звикли бачити щорічно тим, що чистих рівнинних спринтерських етапів було дуже мало - практично кожен день гонщиків чекали якісь випробування, які знижували шанси чистих, «паркетних» спринтерів. Це тільки на руку такому універсалу як Саган, і в підсумку ми в черговий раз отримали ситуацію, коли до кінця першого тижня боротьба в спринтерському заліку практично завершена.
twitter.com/LeTour

Для того, щоб мати якісь шанси в боротьбі з Саганом, чистим спринтерам не можна було втрачати жодної можливості набирати максимальні очки в чистих спринтах. Найшвидший по чистій швидкості фінішер світу, Ділан Груневеген, втратив шанси на зелену майку вже на самому початку: він впав на першому етапі, а на четвертому розчарував і фінішував лише п'ятим. Перемога на сьомому етапі ситуації для Груневегена не змінила: в спринтерському заліку він тільки десятий, а той факт, що в проміжних спринтах він не бере участі, каже про те, що цілі поборотися за зелену майку він перед собою не ставить.

Спочатку боротьбу Сагану намагався нав'язати Елія Вівіані, однак до кінця першого тижня і він відмовився від боротьби на проміжних фінішах. А ще один фінішер, який по чистій швидкості перевершує Сагана, Калеб Юен, від боротьби за спринтерський залік відмовився з самого початку.
Як підсумок, формально боротьбу з Саганом за зелену майку продовжують тільки Майкл Метьюз і Сонні Кольбреллі - два універсали, дуже схожі за своєю спеціалізацією на Сагана, тільки ось у чистій спринтерській швидкості поступаються гонщику Bora Hansgrohe. І в очній спринтерській боротьбі Сагану вони будуть поступатися як мінімум в 8 випадках з 10. Все це говорить про те, що реальної боротьби за спринтерський залік немає, і втратити майку 3-кратний чемпіон світу може тільки в разі форс-мажору. В принципі, нічого іншого ніхто і не чекав.

Положення в спринтерському заліку:

Алафіліпп і Jumbo Visma - герої першого тижня

Головним героєм першого тижня Тура можна назвати Жуліана Алафіліппа. Головна зірка французького велоспорту подарував своїй рідній публіці красиву сольну перемогу вже на третьому етапі, в той же день перехопивши жовту майку лідера. До слова, Алафіліпп став першим французом в жовтій майці Туру з 2014 року, коли майку одягав Тоні Галлопен. Лідерство у Жуліана відібрав Джуліо Чікконе під час вдалого відриву на шостому етапі до Планш де Бель Фій, проте вже через два дні Алафіліпп влаштував парну атаку з Тібо Піно і майку собі повернув. З нею гонщик Quick Step і пішов на перший день відпочинку.

Алафіліпп на першому тижні переміг на етапі, одягнув жовту майку і видав ще одну красиву атаку - саме він був головною дійовою особою Туру на першому тижні. На першому гірському фініші до Планш де Бель Фій він, як вже повідомлялося вище, жовту майку втратив, проте, як не парадоксально, саме в той день він вразив найбільше. Про те, що Жуліан вміє видавати кинджальні атаки на горбистих етапах, всі і так знають. А ось те, що на цьому гірському етапі він втримався в пелотоні і навіть атакував на останньому кілометрі, стало великим сюрпризом. Звичайно, багато в чому це пов'язано з тим, що генеральщики перший гірський етап йшли дуже обережно, і просів був мінімальний. Однак такий перфоманс Алафіліппа змушує багато про що задуматися: чи не піде він шляхом Тома Воклера зразка 2011 року, який, окрилений жовтої майку лідера раптово перетворився в генеральщика і до самого кінця боровся за призові місця? Відповідь на це питання ми дізнаємося вже точно не раніше Піренеїв, однак повністю виключати такий варіант розвитку подій не варто.
twitter.com/LeTour

Якщо оцінювати виступ команд, то найкращою на першому тижні, безумовно, була Jumbo Visma. На першому тижні голландська команда виграла чотири етапи. Окремо, звичайно, стоїть командна розділка на другому етапі, в якій колишній Rabobank був на голову сильнішим за суперників, і в умовах дуже щільної боротьби зумів привезти найближчим переслідувачам, Ineos, цілих 20 секунд. Крім цього на рахунку Jumbo Visma ще три перемоги на етапах зусиллями трьох різних гонщиків - Міке Тойніссена, Ділана Груневегена і Воута Ван Арта. Ложкою дьогтю в цій бочці меду став лише виступ Стівена Кройсвейка на першому гірському етапі до Планш де Бель Фій: там він зловив приблизно півхвилини на останній крутій ділянці. Втім, списувати з рахунків голландця не варто: по-перше, він завжди додає по ходу Гран Турів, по-друге, більше любить довгі марафонські гори, а не короткі і дуже швидкі сходження для панчерів.

Нібалі не пішов на загальний залік

Однією з головних загадок перед стартом Туру були перспективи Вінченцо Нібалі. «Акула» приїхав на «Велику Петлю» з Джиро в ногах, і говорив, що спробує піти на загальний залік, але якщо не потягне на першому гірському фініші, то переорієнтується на боротьбу за окремі етапи і горохову майку. У перші дні гонки Нібалі виглядав дуже непогано, однак на Планш де Бель Фій зловив майже хвилину на важкому останньому кілометрі.

І, якщо тоді у лідера Bahrain Merida ще залишалися якісь надії набрати форму по ходу гонки і поборотися за загальний залік, то через два дня і вони випарувалися. На восьмому етапі Нібалі на останньому пагорбі випав з пелотону, і, змирившись з поразкою в генеральній класифікації, в спокійному ритмі доїхав до фінішу, піймавши більше 4 хвилин. З кінця другого тижня Нібалі почне полювання за гірськими етапами і гороховою майкою - час набрати форму у нього ще є.
twitter.com/LeTour

До слова, у Bahrain Merida на загальний залік не претендує вже ніхто. Перед початком Туру багато говорилося про шанси Роана Денніса, який посів друге місце на Турі Швейцарії і вразив своїм виступом в горах. Однак чемпіон світу в розділці знову провалився на Гран Турі і розпрощався з шансами на загальний залік ще набагато раніше за Нібалі. 8 хвилин відставання на третьому етапі на перших ж складнощах рельєфу - Денніс капітулював ще раніше, ніж від нього чекали.

Десятий етап - серйозний удар по інтризі в загальному заліку

Перший тиждень нинішнього Туру довгий час був найбільш спокійним за останні роки. Мінімум падінь і повна відсутність сходів топ-фаворитів, невеликі розриви в командній розділці, закрита боротьба на першому гірському фініші - практично всі фаворити генеральної класифікації після 9 етапів йшли на мінімальних розривах один від одного. Ситуація була дуже заплутаною, і, здавалося, що вся боротьба ще попереду.

Однак вчорашній, десятий етап дуже сильно змішав карти. По ходу гонки учасники Туру кілька разів стикалися з сильним боковим вітром на відкритих ділянках траси - ідеальне підгрунтя для створення ешелонів. І приблизно за 30 км до фінішу чергова спроба розірвати групу на частини увінчалася успіхом. Не зуміли відібратися в перший осколок багато грандів загального заліку: Якоб Фугльсанг, Тібо Піно, Річі Порт і Рігоберто Уран. Всі вони на фініші програли першій групі 1 хвилину і 40 секунд. Ближче до фінішу впав Мікел Ланда, і він зловив більше 2 хвилин відставання. З огляду на той факт, що Фугльсанг, Піно і Ланда по першому тижні здавалися головною загрозою домінуванню Ineos, доводиться констатувати, що десятий етап став дуже серйозним ударом по інтризі в загальному заліку.

Тібо Піно на першому тижні був чудовий, на відміну від іншої французької надії, Ромена Барде, який на Планш де Бель Фій проїхав гірше всіх з генеральщиків, програвши більше хвилини. Піно ж на першому гірському фініші з грандів загального заліку програв тільки Герейнту Томасу, а пізніше влаштував красиву парну атаку з Алафіліппом на восьмому етапі. Тому великий програш Піно у Франції сприйняли майже як національну трагедію. Газета L'Equipe вийшла з заголовком на першій шпальті «Піно: Розбита надія»:

З огляду на силу Ineos і той факт, що команда Дейва Брейслфорда тепер отримала перевагу і можливість вести гонку від оборони, десятий етап дійсно може серйозно вдарити по видовищності і інтризі подальшої боротьби. Особливо враховуючи, що Кінтана, Барде, Адам Єйтс і інші генеральщики, які всиділи в першій групі, зараз не виглядають серйозною загрозою для Томаса, Берналя і компанії. Залишається лише сподіватися, що невдахи вчорашнього етапу зрозуміють, що втрачати їм нічого, і почнуть діяти максимально жорстко.

Ineos робить ставку на Томаса?

Внутрішня ієрархія в Ineos була однією з головних інтриг Туру-2019 як до старту гонки, так і по ходу першого тижня. Готовність Герейнта Томаса після падіння на Турі Швейцарії була під великим питанням, в той час як Еган Берналь виглядав відмінно, і добув 5 секунд переваги над усіма іншими генеральщиками вже на першому фініші в пагорб на третьому етапі. Здавалося, що Берналь поступово перехоплює лідерство в команді, однак шостий етап і фініш на Планш де Бель Фій все змінив.

Томас на останньому кілометрі етапу пішов в атаку і відіграв у інших генеральщиків (за винятком Піно) 7 і більше секунд. Берналь фінішував 12-м, і програвши Томасу 9 секунд. Тут важливо не стільки саме відставання, скільки те, що Томас показав: він знаходиться у відмінній формі і лідерство в команді віддавати не збирається. А те, як відмінно він проходив ділянку з градієнтом майже 20%, дійсно вразило.

Схоже, у керівництва Ineos в пріоритеті саме Томас. Це показав восьмий етап. Ближче до фінішу Томас потрапив в завал (на щастя, без наслідків), і за ним повернулися абсолютно все грегарі команди крім Люка Роу, який далеко відстав ще до падіння Томаса. У той же час Берналь в пелотоні залишився абсолютно один, без будь-якої підстраховки і підтримки. Звичайно, Томас в той момент потребував допомоги набагато більше, але все-таки той факт, що з Берналем не залишили нікого, говорить багато про що.

На користь Томаса говорить ще один фактор. Як вже зазначалося вище, програш Фугльсанга і компанії на 10-му етапі дозволить Ineos вести гонку від захисту. Перед початком основних гірських баталій гонщиків чекає ще й 27-кілометрова індивідуальна розділка, яка тільки зміцнить позиції Томаса і дасть команді Дейва Брейлсфорда ще один привід вести гонку від оборони. І сміливі атаки Берналя в горах в ці плани ніяк не вписуються.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

З ким зіграє Лунін? Визначено другу півфінальну пару Ліги чемпіонів
Футбол | 18 квітня 2024, 01:00 7
З ким зіграє Лунін? Визначено другу півфінальну пару Ліги чемпіонів

У півфіналах ЛЧ зустрінуться: Боруссія Д – ПСЖ, Баварія – Реал

Минай – Динамо 1:3. Тріумф киян у перенесеному матчі. Відео голів та огляд
Футбол | 17 квітня 2024, 18:16 6
Минай – Динамо 1:3. Тріумф киян у перенесеному матчі. Відео голів та огляд

Дивіться найцікавіші моменти перенесеного матчу 16-го туру УПЛ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.