Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 липня 2019, 02:07
9297
5

Модернізований Яя. За кого «Тоттенхем» заплатив 60 млн?

Sport.ua - про новачка фіналіста ЛЧ Тангі Ндомбеле, який став найдорожчою покупкою «шпор»

| Оновлено 05 липня 2019, 02:07
9297
5
Модернізований Яя. За кого «Тоттенхем» заплатив 60 млн?
ФК Тоттенхем. Тангі Ндомбеле

«Тоттенхем» не підписував нових гравців цілих 517 днів. За цей час «Ліверпуль» встиг витратити 182 млн євро і виграти Лігу чемпіонів, «Челсі» виклав 210 млн і переміг в Лізі Європи, ну а «МЮ» купив Фреда за 60 млн і не виграв нічого.

І ось через півтора року після попередньої покупки, «шпори» виклали рекордні гроші в історії клубу - 60 млн євро - за хавбека, чиє ім'я за межами Франції не сильно-то й відоме.

Хто він такий? Звідки взявся? Як грає і чим може допомогти Почеттіно? Питань багато, є і скепсис, але так було протягом всієї кар'єри Тангі Ндомбеле.

Як все починалося

Тангі виріс під Парижем в сім'ї вихідців з ДР Конго, в 14 років вирушив в Бретань, щоб продовжувати навчання в академії «Генгама», але швидко звідти вилетів з формулюванням «безперспективний».

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Le chemin est long....Tenez vs prêt

A post shared by Tanguy Ndombele (@ndombele_22) on

 

Згодом той же вирок Тангі повторили в школах «Анже», «Осера» і «Кана», де Ндомбеле ще й звинуватили в зайвій вазі. З горя хлопець навіть хотів зав'язати з футболом, але його підібрав скромний «Ам'єн», який на той момент жодного разу в своїй історії не виступав в еліті.

Спершу в Пікардії Ндомбеле грав тільки за молодіжку, але вже в сезоні-2015/16 був визнаний кращим гравцем дубля «Ам'єна», що виступав на той момент в одній з французьких регіональних ліг. Перший тренер Ндомбеле Тедді Бертен пізніше розповідав, що його вражала стартова швидкість Тангі в поєднанні з могутніми габаритами. «Такий ривок з місця вкрай нетиповий для гравців його позиції і статури», - захоплювався коуч.

Але це були тільки квіточки. Влітку 2016- го Ндомбеле перевели в основу «Ам'єна», і в своєму першому ж сезоні в Лізі 2 він награв 30 матчів, забив 2 голи і зробив 7 ассистів, ставши одним з відкриттів турніру. Зусиллями Тангі пікардійці вперше в історії вийшли в Лігу 1.

Тренери і партнери не приховували захоплення молодим даруванням. Так, капітан «Ам'єна» Тома Монкондью звернув увагу на те, що Ндомбеле немов всюдихід - однаково добре грає на болоті, в снігу і на нормальному полі. А ось наставник Крістоф Пеліссьє взагалі назвав Тангі «найкращим футболістом, якого він коли-небудь тренував».

Поява нової зірки

В еліті феєрія Ндомбеле продовжилася. Він блискуче провів три стартові матчі «Ам'єна» в чемпіонаті, після чого його в терміновому порядку орендував «Ліон». «Ткачі» тоді якраз підшукували заміну Корентену Толіссо, який перейшов в «Баварію». «Ам'єн» угоді нітрохи не пручався - опція викупу за 10 млн євро зробила свою справу.

У Ліоні Ндомбеле продовжив не помічати авторитетів. У своєму першому ж матчі проти «ПСЖ» він царював в центрі поля, влучив здалеку у поперечину, з'їв зіркових візаві з Парижа і був названий кращим гравцем зустрічі.

Взагалі миттєва адаптація до нового рівня - одна з характерних рис Ндомбеле. Він не відчув переходу з аматорів у професіонали, потім відразу заграв в Лізі 1, наче все життя тільки це і робив. Не стала одкровенням для півзахисника і Ліга чемпіонів - там він теж максимально стабільний і завжди демонструє кращі якості. Минулої осені Ндомбеле кілька разів хвалив на прес-конференціях Пеп Гвардіола після того, як Тангі буквально затоптував його «городян». Ну а після матчів «Ліона» і «Барселони» в ЗМІ взагалі поповзли чутки про швидкий переїзд Тангі на «Камп Ноу» - настільки класно він зіграв. Ви тільки вдумайтеся: на «Люм'єрі» опорник Ндомбеле примудрився зробити більше вдалих обводок, ніж Луїс Суарес і Усман Дембеле разом узяті!

Манера гри: Яя-2

Класний дриблінг - важлива складова гри Ндомбеле. В середньому в минулому чемпіонаті він робив 2,3 обводок за матч - це кращий показник в «Ліоні». Для контексту, визнаний технар Набіль Фекір проходив суперників 2,2 рази за гру.

При цьому Ндомбеле практично не фінтить на місці. Його улюблений прийом - ривки з м'ячем через центральну зону. Коли таке відбувається - це знищує першу лінію пресингу суперника, дозволяючи добиратися до чужих воріт по максимально короткій дорозі.

У минулому подібне вдало практикував Яя Туре в «Манчестер Сіті», але він діяв ближче до чужих воріт, прагнув самостійно завершувати атаки. У свій найкращий сезон івуарієць забив 20 голів в АПЛ. Для Ндомбеле така цифра немислима. Свій рух на чужу половину він зазвичай завершує в 30-40 метрах від воріт, скидаючи м'яч на фланги або роблячи проникаючу передачу.

Що стосується комбінаційної гри, то тут Тангі теж був одним з кращих в «Ліоні» в минулому сезоні, а це дорогого коштує. Філософія «Ткачів» будується на постійних атаках, і виконавців вони зібрали відповідних.

Тим не менш, в минулому сезоні Ндомбеле робив в середньому 1,4 ключових передач в Лізі 1. Це навіть трохи більше, ніж у Уссема Ауара, на якого в системі гри «Ліона» покладено функції глибинного плеймейкера. Самі за себе говорять і сім ассистів Тангі в минулому чемпіонаті.

І навіть це ще далеко не всі козирі півзахисника. У Ндомбеле приголомшлива залученість в гру, причому це стосується як оборони, так і атаки. У минулому сезоні лише четвірка захисників і воротар в «Ліоні» робили більше передач, ніж Тангі (57,7). До показників Хаві та Іньєсти французу, звичайно, далеко, але і «Ліон» - не «Барселона» Гвардіоли. Тут прийнято швидше доводити атаки до удару, і Ндомбеле - один з наріжних каменів, на яких трималася ця філософія останні роки.

Карта передач Тангі в матчі з Ман Сіті, в якому Ндомбеле випалив всю среднюю лінію

Є чим похвалитися французу і в обороні: в середньому по сезону у нього 1,9 відборів, 0,9 перехоплень і всього 0,3 виносів - Ндомбеле прагне не бити м'яч куди попало, а виводити його через пас або дриблінг.

По відборах і перехопленнях цифри Тангі майже на рівні руйнівника Люки Тузара, який в «Ліоні» лише по святах переходить центр поля і навіть не думає про атаку. Це дозволяло тренеру Бруно Женез при необхідності використовувати Ндомбеле як чистого хвилеріза, хоча це і не рідна його позиція.

«Тоттенхем» потрапив в яблучко

Ндомбеле треба трохи підтягнути гру на другому поверсі, дальні передачі та реалізацію моментів, але це дрібниці. Часу у 22-річного хавбека ще вагон, і в «Тоттенхемі» це розуміють.

Кажуть, перед фінальною стадією переговорів бос лондонців Даніель Леві, вітаючи представників «Ліона», жартома сказав, що ніхто не покине кімнату, поки підписи не будуть поставлені. Це добре ілюструє, як сильно «шпори» хотіли саме Ндомбеле.

За ті півтора року, що «Тоттенхем» не купував новачків, їх склад серйозно зносився. Головним чином це стосується середньої зони, де Ерік Дайер і Харрі Вінкс занадто багато лікуються, Віктор Ваньяма регресує, а колись незамінний Муса Дембеле постарів і поїхав в Китай. Щоб якось компенсувати брак думки в опорній зоні Маурісіо Почеттіно довелося на пізніх стадіях ЛЧ відсувати туди Крістіана Еріксена. Але це не діло.

Ндомбеле за рахунок фактури при необхідності може закрити і позицію Дайера, проте це вторинне. Головна місія, заради якої «шпори» виклали за Тангі рекордні гроші - заміна Дембеле. З втратою бельгійця, якого Почеттіно на емоціях якось навіть порівнював з Мессі, лондонці позбулися мозкового центру в середині поля. Ндомбеле покликаний його відтворити і навіть поліпшити за рахунок швидкості бігу, якої Дембеле часом катастрофічно не вистачало.

Час покаже, чи вдасться все це реалізувати, але на папері цей союз здається ідеальним для обох сторін.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»
Футбол | 24 квітня 2024, 21:47 13
МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»

Екс-форвард «Динамо» хоче повернутися лише до київського клубу

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Ну это точно усиление для Тотенхема Игрок хороший да и цена нормальная!
roman_kros
Тотенхем і трансфери, - нарешті вони знову зустрілися...Це однозначно хороший трансфер, цей футболіст якби створений для Тотенхема. А писати, що футболіст не вартує заплаченої суми тільки тому, що дехто із коментаторів не знає про нього нічого - це трохи тупо. Футболіста просто не піарили як деяких вискочок, за яких платили і більші суми, а ті в підсумку обкакувались.
pol55
Практика-критерий истины,будем смотреть,а Д.Леви уже пришла пора *расбрасывать камни*давай дальше, не жадничай.
mishanyavin
Куди котиться цей світ? 60 лямів за чорт знає кого ... Хоча до Фелікса (саме Фелікса , не Феліша, одразу чомусь приходить в голову реклама котячого корму/)) ), звичайно , ще далеко .