Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 01 липня 2019, 13:03
10729
10

Чи вилікує Шахов Лечче?

Sport.ua - про вибір, Євгена Шахова який ЛЧ віддав перевагу боротьбу за виживання в серії А

| Оновлено 01 липня 2019, 13:03
10729
10
Чи вилікує Шахов Лечче?
ФК Лечче. Євген Шахов

Легких шляхів ми не шукаємо. Півзахисник збірної України Євген Шахов, який в сезоні, що завершився, став чемпіоном Греції і володарем Кубка країни з ПАОКом, продовжить свою кар'єру в серії А. 28-річний центрбек підписав контракт з «Лечче». Термін угоди - два роки з можливістю пролонгувати ще на один сезон.

***

У грецькому клубі Євген вважався гравцем основного складу, про що можуть зайвий раз засвідчити його сорок поєдинків, зіграних за чемпіонів балканської країни в минулій першості. ПАОК пропонував Шахову продовжити співпрацю, але українець відмовився. За інформацією грецьких ЗМІ, причиною відмови став фінансовий аспект. Півзахисник хотів збільшення річної платні на 200 тисяч євро, тоді як клуб був готовий платити за новим контрактом все ті ж 500 тисяч євро річних. Клуб з Салонік довго і нудно намагався переконати Шахова, але всі спроби підписати новий контракт з українцем виявилися марними. В результаті Шахов покинув ПАОК в статусі вільного агента.

ФК ПАОК. Евгєн Шахов

До останнього про нове робоче місце Євгена можна було лише здогадуватися. Чутки його сватали і в «Дніпро-1», і в «Маккабі» з Тель-Авіва. Ізраїльський варіант на якомусь етапі виглядав реальним відразу з декількох точок зору. По-перше, «Маккабі» очолює колишній тренер ПАОКа Івич, який не з чуток знайомий з можливостями Шахова, тому наполегливо кликав його до себе, а по-друге, на Землі обітованій багато сезонів провів батько Шахова - Євген-старший, відомий радянський футболіст і тренер. Напевно Шахов-старший міг проконсультувати сина про специфіку та переваги чемпіонату Ізраїлю. Але в підсумку Євген-молодший перебрався в чемпіонат Італії.

***

На перший погляд його трансфер виглядає переконливо - один з кращих чемпіонатів світу, можливість пограти і засвітитися на високому рівні, однак статус його нового клубу не дозволяє робити далекосяжних висновків і прогнозів.

«Лечче» - ще той футбольний «ліфт». Навіть у кращі часи цієї команди вона балансувала на тонкій грані між середняками і аутсайдерами серії А. Причому набагато частіше і ближче саме до невдах. В еліту італійського футболу «жовто-червоні» повернулися через сім років. Примітно, що в історії цієї команди немає жодного випадку, коли вона змогла б утриматися у вищому дивізіоні країни два сезони поспіль. Зайшли - вийшли, вийшли - зайшли. Ліфт, а хто ж ще?

Навряд чи кращі перспективи і у нинішнього «Лечче». У команді немає відомих гравців, клуб не має серйозного бюджету. До речі, в зв'язку з цим цікаво, чим південці змогли переконати Шахова? Чи, все ж, змогли запропонувати більш вигідні фінансові умови, ніж були у нього в Греції? Якщо таки так, то тоді цей трансфер можна хоча б зрозуміти. Але якщо ні, то логіку відмови від участі в Лізі чемпіонів на користь боротьби за виживання зрозуміти непросто.

ФК Лечче. Фабіо Ліверані

Хоча дуже навіть може бути, що Євгена підкупив предметний інтерес з боку італійського клубу. А конкретно - його головного тренера. Тамтешні ЗМІ стверджують, що в придбанні українського атакуючого півзахисника був особисто зацікавлений наставник салентіанців. Фабіо Ліверані називають головною «визначною пам'яткою» нинішнього «Лечче». Цей колоритний персонаж під час перебування футболістом встиг пограти на високому рівні. Він був у складі зоряного «Лаціо» часів Ерікссона, провів кілька поєдинків і за «Скуадру адзурру». Ліверані намагається ліпити з «Лечче» бюджетний варіант колишнього «Лаціо». За мірками серії В виходило непогано. Команда сповідувала атакуючий і досить видовищний футбол, багато забивала. Але і пропускала чимало. Причому в поєдинках проти далеко не найсильніших колективів. Команді явно не вистачало стабільності. А ще - по-справжньому креативних і розумних футболістів. Тому і придбали Шахова, здатного закрити відразу кілька позицій. У зв'язку з цим досить цікаво, які саме функції виконуватиме Євген в «Лечче» - зіграє ближче до центру поля або ближче до форвардів?

Але, де б не використовував новачка Ліверані, можна не сумніватися, що Євген зможе завоювати місце в основі і принести користь своїй команді. Як було сказано вище, іменитих і висококваліфікованих гравців в цьому колективі зараз практично немає, а конкуренти Євгена за місце на полі часто-густо вікові. Так що ігрового часу у Шахова і в «Лечче» має вистачати. Але чи здатний він сам вилікувати цей футбольний «ліфт»?

***

До речі, Шахов - не перший українець в «Лечче». До нього в складі «жовто-червоних» виступав Сергій Ателькін, відомий по іграх за «Шахтар». Однак Сергію не вдалося довго затриматися в команді: він провів лише один не дуже вдалий сезон (1997 року), після чого повернувся в Донецьк.

І так, крім Андрія Шевченка, українцям не вдавалося здобути футбольної слави на Апеннінах. Навіть таким маститим гравцям, як Олексій Михайличенко та Олександр Заваров.

Чи зможе Євген Шахов змінити цю не вельми приємну тенденцію?

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо місцезнаходження футболіста Хуста, якого забрав ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 17:55 36
Стало відомо місцезнаходження футболіста Хуста, якого забрав ТЦК

Микола Сираш не виходить на зв'язок тривалий час

Маттейс ДЕ ЛІГТ: Справжня ганьба. Лайнсмен вибачився, але що мені з цього?
Футбол | 09 травня 2024, 04:01 0
Маттейс ДЕ ЛІГТ: Справжня ганьба. Лайнсмен вибачився, але що мені з цього?

Захисник Баварії прокоментував рішення судді на останніх хвилинах матчу із Реалом

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vyaches Samojlov
Шахову важно - если не "вылечить лифт", то - как минимум "засветиться", чтобы потом перейти в более благополучную команду с какими-то перспективами.
Т.е. как "стартовая площадка" - и Лечче сойдет.
nico80
Лечче - це звичайно не топ-клуб, але він цілком здатний затриматись в Серії А. Принаймні в Серії В команда виглядала впевнено - лише на 1 очко відстала від переможця - Брешії https://www.myscore.ua/soccer/italy/serie-b/standings/?t=K28bJgeL&ts=GbNgKx
PB А мотивація в Шахова, на мій погляд, цілком логічна. Краще пограти цілий сезон в топовому чемпіонаті (навіть якщо лише один), ніж кілька матчів в ЛЧ. Тим більше, що перспективи ПАОКа в ЛЧ ще примарніші, ніж у Лечче в Серії А.
capitano12
**Даже таким маститым игрокам, как Алексей Михайличенко и Александр Заваров.**
Ну, Михайличенко стал чемпионом Италии, принимая активное участие в его завоевании, а Заваров выиграл Кубок УЕФА в составе Юве. Не так феерично, как Шева, конечно, но тоже весьма достойно выступали)
Maks23061981
Удачи!
kreizo
Удачи! Скорее всего хочет вырасти как футболист, шесть игр за целый сезон недостаточно что бы прогрессировать, даже если это лига чемпионов, А играть в топ чемпионате, пусть даже за аутсайдера, где за сезон играют 38 туров, а это порядка 70+ игр плюс кубок. Лучше быть худшим среди лучших чем лучшим среди худших.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vgfxdr Jgvv
Миха и Заваров нормально там попылили, нечего рассказывать