Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 27 червня 2019, 17:00
3218
3

ФІЛІМА: «Ястремській потрібен час, щоб показати результат на траві»

Капітан збірної України з тенісу - про кульмінацію трав'яного сезону

| Оновлено 27 червня 2019, 17:00
3218
3
ФІЛІМА: «Ястремській потрібен час, щоб показати результат на траві»
Укрінформ. Михайло Філіма
Капітан жіночої збірної України з тенісу Михайло Філіма напередодні Вімблдону розповів про особливості найстарішого турніру Великого шолома, про успіхи українців на траві, а також оцінив найкращих тенісистів сучасності.
 
- Розкажіть про специфіку гри на траві і чому українці невдало виступають на цьому покритті.
- Я б не сказав, що погано виступають. Навіть якщо згадати історичну перемогу Сергія Стаховського над Роджером Федерером (друге коло Вімблдону-2013 - прим.). При всій повазі до Стаховському, якби це був хард або грунт, на той момент Сергію було б набагато важче обіграти Федерера. А якраз на траві, яка хоч і є улюбленим покриттям Роджера, українець мав шанси за рахунок класної гри біля сітки.
 
Тенісист успішно виступає на траві, якщо має потужну подачу, хорошу гру біля сітки, різані і агресивні плоскі удари. Хоча за останній час навіть на Вімблдоні покриття штучно сповільнили, ще років 10 тому воно було зовсім іншим. Але все одно воно швидке і специфічне, на ньому дуже непросто рухатися. Навіть маючи хороший протектор для трави на кросівках, все одно це велике навантаження для ніг і ті гравці, які мають класний баланс на підході до м'яча, мають певну перевагу над суперником.
 
- Трав'яний сезон починається після грунтового, наскільки складно переходити з одного покриття на інше?
- Це важко. Для всіх гравців період адаптації відрізняється. Більшою мірою це залежить від того, коли тенісист закінчив грунтовий сезон: чи має він 3-4 дні підготовки, чи, наприклад, десять. Кожен вибудовує свій графік, є гравці, які намагаються максимально оминути трав'яний сезон. Той же Рафаель Надаль ніколи не грає трав'яні турніри, які йдуть перед Уімблдоном. Єдиним його турніром на даному покритті є трав'яний Grand Slam.
 
Є гравці, які навпаки намагаються зіграти всі турніри. Наприклад, Дастін Браун, який класно грає на траві. Це його основне покриття, але, на жаль, трав'яний сезон дуже короткий - 3-4 тижні і все.
Джокович зможе наздогнати Федерера за кількістю титулів Великого шолома
 
- Ви вже згадували Федерера... Чому через кілька років він вирішив повернутися на грунт?
- Судячи з його інтерв'ю, швейцарець робив основний акцент на своєму здоров'ї. У цьому році він відчуває себе чудово і не бачить небезпеки виступів під час грунтового сезону з подальшим переходом на траву. І дійсно півфінал Ролан Гаррос, не на своєму покритті, - черговий видатний результат цього тенісиста.
 
Що стосується Великої трійки, то в своєму особистому рейтингу на перше місце я б, безумовно, поставив Федерера. Надаль і Джокович поки що обидва займають другий рядок. Кожен з них по-своєму унікальний. Надаль 12 раз виграв Ролан Гаррос, просто не уявляю як це можливо. Джокович більш універсальний в своїх результатах і, я думаю, що є дуже велика ймовірність того, що Новак зможе наздогнати Роджера за кількістю титулів Великого шолома.
 
- Як Ви ставитеся до того, що організатори Вімблдону поміняли місцями Федерера і Надаля в списку сіяних?
- Якщо я не помиляюся, то вже років десять існує правило, що потрапляння на Вімблдон йде тільки за рейтингом ATP, а при посіві вони враховують результати виступів на трав'яних турнірах. Звичайно ж, суперечки є: хтось вважає, що це правильно, хтось - навпаки. Про ці правила відомо давно і я не думаю, що це якось глобально вплине на результат. Якщо ти хочеш вигравати Grand Slam, то потрібно обігравати всіх.
Стиль гри Стаховського передбачав, що він зможе пройти кваліфікацію на Вімблдон
 
- Повернемося до наших тенісистів. У цьому сезоні ніхто не зумів подолати кваліфікацію, хоча чоловіки непогано починали в півфіналах. Особливо не пощастило Іллі Марченку, який після виграного сету вів 5:1 у другій партії.
- На жаль... При тому, що суперник Іллі, швидше за все, буде другим номером збірної команди Угорщини, з якою нам у вересні грати матч Кубка Девіса. Напевно, це пов'язано з великою паузою у виступах на турнірах. Хоча складно оцінювати причини поразки, не дивлячись матч наживо і не знаючи всіх нюансів. Є багато моментів, які можуть вплинути на результат: мікротравма, погане самопочуття. Багато чого може бути того, про що гравець на прес-конференції потім і не скаже.
 
Ми бачимо тільки результат. На жаль, і Ілля, і Сергій, виграли перший сет, але не зуміли здобути перемоги. Тим більше, стиль гри Стаховського передбачав, що він зможе пройти кваліфікацію.
 
- Що стосується дівчат, то трохи здивувало, що Калініна перед Вімблдоном грала грунтові турніри ITF.
- Щодо складання графіка турнірів Ангеліни мені сказати складно. Тут потрібно знати, які цілі вона розглядала, чи був трав'яний сезон у неї основним. Хоча я знаю її гру, вона якраз агресивний гравець, атакуючий, і це покриття їй підходить.
 
- У півфіналі відбору вона програла чешці Боузковій. У чому секрет успіху чеських тенісисток?
- Не можу сказати, що вони аж надто виділяються, але існують різні школи тенісу. Умовно, це іспанська та чеська, я б навіть сказав чехословацька. У другій - гравці частіше грають простими рухами, більш короткими замахами і це дійсно допомагає при грі на трав'яному покритті, так як там відскік низький і швидкий, і у тебе менше часу для підготовки, ніж на іншому покритті.
 
Сказати, що хтось із чешок дуже класно грає зльоту я не можу. Але вони більш універсальні, добре вміють грати біля сітки. Особливо в жіночому тенісі це рідкість. Далеко не всі тенісистки можуть вийти до сітки, не просто дограючи свою атаку, а зробити це сплановано. Думаю, що це і є причини їх хороших виступів на траві.
Ястремській потрібна певна кількість годин, щоб зрозуміти, як грати на траві
 
- Багато хто чекав від Ястремської неймовірних результатів під час трав'яного сезону. Чому цього поки не сталося?
- Даяні потрібен час, потрібно провести кілька сезонів на траві, щоб відчути як потрібно грати на цьому покритті. В Україні, слава Богу, є один трав'яний корт в Харкові у Сапронова (Юрій Сапронов, колишній віце-президент ФТУ - прим.), який дає можливість нашим тенісистам, в тому числі і юніорам, готуватися до сезону. Повторюся, Ястремській потрібно пройти кілька сезонів або певну кількість годин, щоб його зрозуміти.
 
- Як проходить підготовка у наших юнаків до юніорського Вімблдону?
- На Вімблдоні Україну представлятимуть Ілля Белобородько і Ерік Ваншельбойм. Я знаю точно, що Ілля, у якого і так підготовча база - Харків, мав можливість підготуватися до Уїмблдону на траві. Перед Шоломом у нього буде юніорський турнір, в Харкові він готувався з Денисом Молчановим.
 
Зауважу, що цьогоріч для Іллі був перший в житті вихід на натуральну траву. Тому очікувати чогось, напевно, рано. Хоча у нього класна подача і так звані важкі удари. І якщо він пристосується, не буде метушитися і знайде свій ритм гри, я думаю, що Белобородько може показати дуже хороший результат на юніорському Вімблдоні.
 
- Ви згадували про майбутній матч Кубка Девіса проти Угорщини. Уже відомі якісь подробиці по організації?
- Поки що місце точно не затвердили, але я практично впевнений, що будемо грати в Будапешті на грунтових кортах. Офіційно стане відомо десь в кінці липня. Я можу і помилятися, але гравці збірної Угорщини віддають перевагу грунту, а ми ні, тому для них логічніше вибрати саме це покриття. І як показує історія їхніх домашніх матчів, найчастіше це був Будапешт.

Володимир КЛЕПАЧ

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Да, все по делу.
Andrey Kuzma
Зачем капитана женской сборной спрашивать о мужской? В Ирпине травы нет? На сайте вроде есть корт...