Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 червня 2019, 08:31
22466
18

Караваєв потрібен Динамо, але поки для нього немає місця

Sport.ua - про найобговорюваніший можливий перехід початку літа в УПЛ

| Оновлено 25 червня 2019, 08:31
22466
18
Караваєв потрібен Динамо, але поки для нього немає місця
ФК Зоря. Олександр Караваєв

Власники футбольних клубів, причому не тільки наших, люди вразливі. Влюбливі. Варто було президентові «Шахтаря» на власні очі вразитися грою вінгера «Олімпіакоса» Кастільо, як в результаті мексиканець опинився в донецькій команді. Ініціатором запрошення нинішнього тренера «Динамо» Хацкевича в Київ теж був власник клубу, який побачив білоруського хвилеріза на Кубку Співдружності. І подібних прикладів можна навести безліч. В одних випадках президентська «чуйка» спрацьовувала, в інших - ні. Але цей процес був і буде. І інтерес «Динамо» до півзахисника/захисника «Зорі» Караваєва - з цієї ж сфери.

***

Гра капітана луганського колективу, за достовірною інформацією, дуже імпонує динамівському президенту Ігорю Суркісу. «Біло-сині» мали види на цього гравця ще рік тому. Але тоді, взимку 2018-го, інтерес так і залишився на рівні розмов. Зараз, влітку 2019-го, ситуація цілком інакша. У тому плані, що трансфер кращого футболіста «Зорі» в «Динамо» - питання практично вирішене. І якщо не відбудеться нічого надприродного (наприклад, якщо в цю розмову раптом не втрутиться «Шахтар» або хтось ще з дивізіону важковаговиків), Олександр вже в найближчі дні може офіційно приміряти динамівську форму.

Останнім аргументом для Ігоря Суркіса на користь рішучих дій щодо придбання Караваєва став недавній матч збірних України і Сербії, в якому капітан луганців спільно з капітаном динамівців Циганковим утворили феєричну зв'язку. «Чого б цю зв'язку не впровадили в «Динамо»? - напевно, приблизно так подумав Ігор Михайлович. І маховик переговорного процесу був запущений. І хоча спочатку луганська сторона заперечувала можливий перехід капітана команди до Києва, в останні дні і новоспечений тренер луганців Скрипник, і гендир клубу Рафаїлов прямо або побічно вказували на те, що перехід таки відбудеться.

В якості компенсації «біло-блакитні» можуть віддати «чорно-білим» Олександра Тимчика та Богдана Михайличенка. Віддати повністю на «баланс», або тільки продовжити оренду - достеменно невідомо, позаяк це питання поки що в стадії переговорів. Не виключено, що киянам доведеться і розщедритися, тобто доплатити живими грошима.

В принципі, такий перехід візуально бачиться дуже цікавим і перспективним. Зв'язка Караваєв - Циганков дійсно здатна стати формотворчою в «Динамо». І логіка в цьому переході дійсно є, особливо якщо міркувати про логіку динамівського президента.

Однак, з іншого боку, є логіка динамівського тренера. Так-так, саме так, хоча комусь така постановка питання може видатися моветоном. Якщо ми приймемо за чисту монету тезу, що гравці основного складу «Динамо» не будуть розпродані (в даному контексті мова йде, ясна річ, про Кендзьору і Циганкова), то з цієї дзвінниці можливий прихід капітана «Зорі» вже не здається таким однозначним.

За своєю суттю Караваєв - гравець лінії атаки. Конкретно - півзахисник. Рідний для нього фланг - правий, хоча при необхідності він зможе зіграти і на лівому крилі. На клубному рівні Олександр грав, в основному, на позиції вінгера. І в «Севастополі», куди його віддавав «Шахтар» в оренду, і в «Фенербахче», і в «Зорі». За сам «Шахтар» (мається на увазі перша команда) Караваєв не провів жодного офіційного поєдинку, хоча права на цього гравця довго належали донеччанам. Ось такий парадокс: вже який за рахунком український талант «гірників» розкривається на повну потужність, але не в складі «оранжево-чорних». У зв'язку з цим можна згадати і Малиновського, і Петряка, і Зінченка. Невже в «Шахтарі» втратили нюх? Але про це якось іншим разом.

***

Продовжимо про ігрові характеристики Караваєва. Так ось, на позиції правого захисника Саша грає лише в збірній України. Грає дуже добре, і, з огляду на його ідеальний вік (27 років), можна стверджувати, що ця проблемна позиція у нашій національній команді закрита.

Але чи є ця позиція проблемною для «Динамо»? На правому крилі оборони в столичних діє Кендзьора. Якщо польський оборонець в порядку, тобто, в формі і не травмований, претензій до його гри практично немає. У сезоні, що завершився, на особовому рахунку 25-річного динамівця - чотири забиті м'ячі і стільки ж результативних передач. Якщо у Хацкевича і виникають коли-небудь претензії до своїх підопічних, то Томаш в цьому списку буде в числі останніх. Жорсткість, швидкість, вміння пресингувати, настрій - всього цього у поляка вистачає. Більш того, в деяких ігрових компонентах Кендзьора буде виглядати краще за свого можливого конкурента. Зокрема, точність передач (загальна), точність довгих передач у Кендзьори вища, ніж у Караваєва. Та й точність навісів теж. Як загальна, так і безпосередньо в штрафний майданчик. Випереджає поляк нашого гравця і за виграними єдиноборствами і підбираннями. Тобто, що стосується суто оборонних функцій, Кендзьора Караваєву не програє. А якщо бути точним, то виграє.

Інша справа, що в Олександра є свої футбольні «чесноти», в яких він буде виглядати краще за свого візаві, але вони, ці характеристики, пов'язані радше з атакуючою роботою, а не оборонною. Стало бути, якщо керуватися виключно прикладною математикою, а не смаківщиною, то вагомих підстав посадити на лавку Кендзьору і так само різко робити ставку на Караваєва, у Хацкевича немає. Консерватора Хацкевича, на хвилиночку.

Виходить, що Сашу потрібно буде використовувати на іншій позиції. Однак, якщо Циганков таки залишиться в «Динамо», а все йде саме до цього, то на правому фланзі півзахисту панувати буде саме цей гравець. При здорових Миколенку і Вербичу (з урахуванням, що ці двоє в нинішнє міжсезоння теж залишаться в Києві) шансів заграти у Караваєва у стартовій одинадцятці також не так вже й багато. Тому замість тріумфального в'їзду Караваєва на білому коні в «Динамо» може вийти ситуація, схожа з ангажементом Че Че співтовариші минулого літа.

***

Хоча, зізнатися, вищевикладене - швидше фатальний збіг не менш фатальних обставин. Караваєву не потрібно буде часу ні на адаптацію, ні на акліматизацію. Цей футболіст вже переріс рівень «Зорі» і заслужив на новий виклик. Більш того, чомусь є впевненість, що до цього виклику він уже готовий. Так що він навряд чи може загубитися в «Динамо», як свого часу загубився його нинішній одноклубник Громов. Вбачається, що невдалий вояж в «Фенербахче» багато чому навчив уродженця Херсона. Караваєв зразка 2017-го і 2019-го - різні люди. На користь останнього, ясна річ. Він явно змужнів, став більш міцним, різнобічним, авторитетним. Такий стане в нагоді в Києві. Та й шанс йому тренер обов'язково дасть.

Інша справа, що на даний момент найбільш підходяща роль для Караваєва в «Динамо» - гравець на підхваті. З урахуванням масових епідемій травм і дисциплінарних покарань в київській команді, а тенденції на те й існують, щоб доводити сталість процесу, Караваєв в ситуації бачиться справжнім універсальним солдатом «Динамо». Таким собі Вейнальдумом київського розливу. І це аж ніяк не лайлива роль для футболіста, який звик грати в «Зорі» першу скрипку. Як відомо, для хороших акторів немає другорядних ролей.

А Караваєв - актор, безсумнівно, знатний.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Ліверпулю доведеться заплатити за нового коуча солідну суму відступних
Футбол | 25 квітня 2024, 19:19 0
Ліверпулю доведеться заплатити за нового коуча солідну суму відступних

Арне Слот близький до того, щоб стати наступником Юргена Клоппа

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Мы с автором то ли разные футболы смотрим, то ли еще что, но своими глазами я вижу очень сильного Караваева и так себе Кендзеру. 1 в 1 Кенлзера постоянно проваливается, в атаку идет очень слабо. Сравнивать статистические показатели команды, которая попала в системный кризис, и какого-никакого, но Динамо, не очень уместно. Опять же, посмотрите разницу - насколько острее играл левый фланг Динамо с врываниями Миколенко во второй половине сезона
wicker
Що Динамо, що Шахтар беруть українських гравців на вагу, як яблуко надкусив та викинув..... а футболісти після цього деградують
Олександр Фурманов
Караваев сильнее и работоспособней Кенджоры и это видно сразу. И,кстати, стабильнее. Кроме этого Караваев неплохой нападающий, а это лучше,чем атакующий защитник. Это понимают все,кроме дебилов Суркисов.Кенджору нужно срочно продать, а на его место взять Караваева. Это и выгоднее, и умнее.Хотя,что и когда умного делали Суркисы?
andreypoltava231
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Юрій Рибак
А ніхто не думає, що зимою Циганкова продавати будуть і Караваєва беруть замість ного,?
Вадим Максимов
Для ДК це буде хороше підсилення, якщо звичайно це новина не фейк)
А то тут статі публікую...що каравай за динамо нічого і не чув)
y-grec
Ви здуріли? Караваєв кращий правий вінгер УПЛ, як це він не підходить Динамо?
Муґунот
ыгспэрты каналов слафьсяраднойшактьор-1/2 нервно зачесались
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
odiniznashih
Лезть в это болото при этом тренере?
Само собой понятно, что в сценарии Хацкевича Караваев не вписывается, а идти туда, чтобы быть на подхвате не стоит.
Ко всему этому, Караваев может намного полезней для команды, чем все эти кендзеры.
Парень отрабатывает по всей правой стороне на полную.
digital_summer
Интересно, зачем Заря подписала хорошего тренера (пока видится таким), если всех лидеров собирается раздать? Чтоб усложнить ему работу в разы, наверное. Нелогично, под нового тренера наоборот закупаются, а уж потом устраивают распродажу, кто не подошел
Sauron
Караваев уже сейчас готов играть за ДК, Кенджору - продать.
симон петлюра
Василенко всё знает кто кому нужен или не нужен заиграет не заиграет кто лучше кто хуже знаток так может тебе в что где когда пере
братса
Vgfxdr Jgvv
О голубом и вертикальном)
Axmetov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Robert Monroe
Как вообще можно сравнивать показатели Кедзёры и Караваева, если первый играет в защите, а второй - в полузащите? Как полузащитник Караваев не показывает результативности уровня того же Шведа и не выглядит очевидным усилением линии для ДК, ведь даже в случае ухода Цыганкова (что этим летом произойдёт вряд ли) на эту позицию есть куда более молодые и перспективные Дуэлунд и Цитаишвили. Что касается защиты, то трансфер на эту позицию выглядит логичнее, но только в случае ухода Кедзёры, однако в этом случае на эту позицию есть два молодых воспитанника - Кравченко и Тымчик, при этом последний обкатался в Заре и по сути уже готов к играм за основу. Остаётся всего два варианта, при котором Караваев может быть полезен для ДК: 1) уход Кедзёры и оставление Тымчика в аренде (хотя по мне так это тормоз в развитии последнего); 2) уход Цыганкова и использование Караваева в полузащите при условии его прогресса в ДК. По всему видно, что повторить участь Морозюка, который шёл в ДК с теми же характеристиками универсала e Караваева шансы достаточно высоки.
Это если смотреть с точки зрения клуба. А что касается Караваева, то для него самого этот вариант (при условии, что у него нет особого желания ехать на запад) видится почти идеальным и в плане финансовой стороны, и в плане перспектив в сборной.
Ukraine
Я ж говорив
1 крок в перед і 3 на зад
Дк це дно
DK1961
Хоть бы раз пан Василенко написал хоть что-нибудь положительное о Динамо. НИ -ЗА ЧТО!!!