Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 25 червня 2019, 11:31
19980
8

Усик – обов'язковий претендент на пояс WBO. Що це означає?

Лев Кравців пояснює заплутану ситуацію з Усиком та його статусом в супертяжах

| Оновлено 25 червня 2019, 11:31
19980
8
Усик – обов'язковий претендент на пояс WBO. Що це означає?
Matchroom Boxing. Олександр Усик

Олександр Усик офіційно став обов'язковим претендентом на пояс WBO в суперважкій ваговій категорії. Про це оголосила Всесвітня боксерська організація, незважаючи на те, що в українця все ще не було жодного поєдинку в новій вазі. Як так вийшло і що це означає?

Усик не провів жодного поєдинку в супертяжах. Який він претендент?

У сучасному боксі не обов'язково приходити в нову категорію і по кілька років боротися там за пояс чемпіона. Враховуються і попередні заслуги, а якщо ці самі заслуги такі, як у українця, обійти просто так стороною це неможливо.

Олександр ще зовсім недавно був абсолютним чемпіоном у важкій вазі. Деякі організації видали йому пояс «суперчемпіона». З одного боку, ці звання – дурниця і спосіб організацій заробити, з іншого – вигідна штука для бійців.

Саме WBO видала Усику пояс «суперчемпіона». Він означає, що українець мав повне право при переході в наступну категорію відразу ж вимагати бій за такий же пояс. Їм на той момент володів Ентоні Джошуа, а потім сталося кілька подій, відстрочили такий стан справ.

Спочатку Усик переніс дебют через травму руки. Досить дивно], враховуючи, що в недавньому інтерв'ю Саша так і не сказав, що за травма конкретно, але це опустимо і більше повертатися не будемо. Потім він почав втрачати пояси один за іншим: деякі у нього забирали (такі, як WBA), деякі віддавав сам (WBA, IBF і WBO). Після всього цього Джошуа поступився Енді Руїсу і втратив всі пояси, серед яких був якраз той самий Всесвітньої боксерської ради.

Але Усик же віддав пояс WBO, як він міг залишитися претендентом?

Справа в тому, що всі організації, крім WBA, пішли Олександру на поступки. І це нормально, враховуючи, що він – абсолютний чемпіон. Так робиться завжди, коли з'являється повністю домінуючий боксер.

WBC призначила його «чемпіоном у відпустці», що дає можливість повернутися в крузервейт і відразу ж битися за пояс чемпіона Всесвітньої боксерської ради. Такий трюк колись провернув Віталій Кличко, який повернувся в бокс, переміг Пітера і ще довго правив разом з братом. Дуже зручно на випадок, якщо в супертяжах не вийде, особливо з огляду на те, що його не розіграли в Суперсерії і можна буде влаштувати бій чемпіона WBC і переможця першого сезону проти чемпіона за всіма іншими категоріями і переможця другого сезону.

IBF залишений просто так, в той час, як WBO залишила за Усиком право боротися відразу за титул. Причина – травма, через яку Олександр не зі своєї вини переніс дебют в новій категорії і не зміг провести там перший бій ще перебуваючи в статусі чемпіона. Пояси повинні були йти іншим людям просто через те, що українець не збирався їх захищати і їх відправили в Cуперсерію, а Саші дали можливість поборотися за такий же на категорію вище.

І що, тепер він буде битися з Руїсом?

Звичайно, ні. Щоб точно мати можливість боротися за титули треба перемагати в дебюті. Поки про зміни суперника не говорилося, тому орієнтуємося на Карлоса Такама. Але тепер Усик в більш вигідному становищі.

Якщо раніше умови диктував Едді Хирн, розповідаючи, що Олександр може претендувати на поєдинок з Джошуа, лише перемігши достроково, інакше доведеться доводити свою спроможність, то зараз WBO все вирішила сама. Усику потрібно просто перемагати Карлоса і тоді він стане офіційним претендентом на пояси.

Команди Руїса і Джошуа останні два тижні якісь вкрай невизначені. То одні, то інші намагаються диктувати умови за місцем проведення, розповідають то про негайний реванш восени-взимку, то про те, що можуть і не поспішати, щоб Енді провів добровільний захист.

Навіщо всі ці ігри – не ясно, але незважаючи на бажання команди Джошуа організувати все це в Великобританії, таке навряд чи можливо. DAZN там не працює і їх цікавить лише ринок Мексики і США в такому поєдинку. Не дарма вони притягли Ентоні туди, спочатку організувавши бій з Міллером, а потім поміняв того на Руїса. Тому якщо реванш буде, то варто очікувати Америку. Мексику навряд чи, це Хірну і Ентоні не потрібно.

За попередньою інформацією, дебют Усика призначений на початок-середину осені, а реванш Руїс–Джошуа на кінець осені-початок зими. Виходить, уже до кінця року ми дізнаємося, наскільки спроможний Олександр в супертяжах по першому враженню, на що здатний Ентоні і з ким з них двох буде битися українець в поєдинку за пояс або пояси.

Цілком ймовірно, що бій буде за всі пояси відразу, незважаючи на те, що обов'язковим претендентом Усик є лише по одній лінії. Особливо, якщо Джошуа візьме реванш. Хірну, у якого контракт з обома бійцями, все одно хто переможе (але Ентоні, звичайно, краще), тому можна сміливо ставити на кін все, а не дробити категорію ще на більшу кількість частин.

З іншого боку, навіть один пояс –добре. Через два бої в хевівейті Усик може стати відразу чемпіоном світу.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Підсумкові таблиці відбору до Євро-2024 U-17. Потенційні суперники України
Футбол | 28 березня 2024, 00:59 0
Підсумкові таблиці відбору до Євро-2024 U-17. Потенційні суперники України

Команда Юрія Мороза зіграє у фінальному раунді ЧЄ U-17 серед 16 команд

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виталий Грин
скажу простое имхо.
Да ничего это не значит. Вообще ничего. Это просто бизнес и не стоило "выписывать расклады" по Усику. Если он проиграет в первом же бою в супертяжах, то просто сразу же перестанет быть "обязательным претендентом".
Упс, и никто его не рассматривает как бизнес-проект - бой абсолютного чемпиона в крузервейте с чемпионом в хэвивейте.
Ну простая логика.
Но. Для бизнеса важна не логика. Бизнес - это шоу. И потом уже иногда спорт. Бизнесу важно замутить бабки - логику похер.
Любой боксер понимает, что хэвивейт - это другая лига. И даже записные чемпионы там обсыраются так, что ... Один удар - и все.
"Обязательный претендент" Усик только для хайпа. В супертяжи переходили и более борзые парни их хэвивейта: Рой Джонс, Дэвид Хэй и прочие красавцы. Типа того же Криса Берда, который простоял очень красиво против даже такой гориллы как Айк Ибеабучи.
Саше нужно делать все просто - постепенно входить в супертяжи. Минимум три боя с тем, кто по силам и только потом ...
Может его потому и объявили "обязательным", чтобы сразу под раздачу, и потом не мешал более сильным. Не мешался под ногами - на нем денег много не снимешь, - удара для супертяжа у него нет. Техника на высоте, но габариты не те.
_____________
Дай Бог, чтобы был умным и не повторил судьбы тех, кто рвался на вершину не имея на то данных и опыта. Кто в итоге засветился, что-то поднял по деньгам, но славы в супертяжах не имел.
Олег Мандрівник
главное чтобы Усик при наборе веса не потерял в скорости и подвижности
Comrade Me
Хорошая статья, все четко и по полочкам.
seregka1991
Если Руис не будет размениваться на обязаловки, то этот сценарий просто обязан случиться.
И Усик фаворит со всеми тремя бойцами(страшнее будет при обьединении)
chackk
нарешті усик отримає на горіхи..на гиляку придурка