Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок африканських націй
| Оновлено 21 червня 2019, 12:26
16381
7

Діаманти Чорного континенту. На кого дивитися на КАН-2019

Sport.ua називає десятку головних зірок КАН, який на цьому тижні стартує в Єгипті

| Оновлено 21 червня 2019, 12:26
16381
7
Діаманти Чорного континенту. На кого дивитися на КАН-2019
Твіттер Ліверпуля

Тріо з «Ліверпуля», один з кращих центрбеків світу, гравець, який заробляє 16,5 мільйона євро за сезон і вінгер, за яким ганяються топ-клуби Європи. На Кубку Африки буде представлена ціла розсип талантів, за якими цікаво буде спостерігати.

Вахбі ХАЗРІ

Позиція: атакуючий півзахисник
Клуб: «Сент-Етьєн»
Збірна: Туніс - 44 матчі, 15 голів

Вахбі Хазрі - визнаний лідер збірної Тунісу останніх років. У клубах грає на позиції десятки, але в збірній найчастіше вимушено закриває позицію центрфорварда, нерідко виконуючи щось типу фальшивої дев'ятки. Особливої швидкості у Хазрі немає, зате в арсеналі блискуче бачення поля, дриблінг і удар.

В 28 років Вахбі підійшов до піку кар'єри. На минулому ЧС в Росії він забив двічі, принісши Тунісу першу перемогу на мундіалях за 40 років. Потім оновив особистий рекорд результативності в Лізі 1, забивши 13 м'ячів за «Сент-Етьєн».

Важлива деталь: Хазрі дуже не любить програвати. Якщо не вийде забити, він обов'язково напрацює  на картку, але в будь-якому випадку потрапить до протоколу. У минулому розіграші Ліги 1 у нього 10 жовтих і червона – неслабо, правда?

На КАН: Ален Жиресс привіз на КАН досить рівний склад, якому під силу пошуміти навіть в плей-офф. Але спершу туди потрібно вийти. Суперники Тунісу по групі - Малі, Мавританія і Ангола - грають строго від оборони, і тут від стандартів і дальніх ударів Хазрі буде залежати багато чого.

Седрік БАКАМБУ

Позиція: центрфорвард
Клуб: «Бейцзін Гоань»
Збірна: ДР Конго - 18 матчів, 7 голів

Ну як ми можемо залишити без уваги найдорожчого гравця КАН-2019! У 2018 році китайський «Бейцзін Гоань» виклав за конголезця 40 млн євро, які з урахуванням тамтешнього податку на розкіш перетворилися в 80. Поки Бакамбу справно виправдовує вкладення босів - в 41 матчі за «Бейцзін» він забив 32 голи.

Цікаво, що за збірну ДР Конго Седрік дебютував лише чотири роки тому. Він народився у Франції і навіть виграв з місцевою командою U-19 чемпіонат Європи-2010 пліч-о-пліч з Алексом Ляказеттом і Антуаном Грізманном. Але потім його кар'єра повернула кудись не туди.

За ДР Конго Бакамбу, проте, викладається не гірше місцевих, і в відборі на КАН приніс команді дві важких перемоги над Ліберією і Республікою Конго.

На КАН: від Бакамбу чекаємо голів з меж штрафного, але є нюанс. На тижні Седрік отримав прикру травму в товарняку з Кенією. Лікарі, проте, обіцяють, що він буде готовий до старту турніру. Для ДР Конго це надзвичайно важливо, адже іншого наконечника атак такого класу у збірної немає, а на одних тільки ривках немолодих Трезора Мпуту і Янніка Боласі навіть Уганду з Зімбабве буде перемогти важкувато.

Ахмед МУСА

Позиція: фланговий нападник
Клуб: «Аль-Наср»
Збірна: Нігерія - 80 матчів, 15 голів

Слідом за найдорожчим гравцем турніру називаємо найбільш високооплачуваного. Якщо вірити ЗМІ, річна зарплата Муси в саудівському «Аль-Насрі» становить гігантські 16,5 млн євро! Навіть Салах з Мане, які виграли в цьому році Лігу чемпіонів, заробляють менше. І з такою зарплатою Муса в минулому чемпіонаті Саудівської Аравії забив лише 7 голів ...

Очевидно, що форма Муси перед КАН викликає питання, але для Африки він в будь-якому випадку - жива легенда. Ахмед забивав по два м'ячі на двох чемпіонатах світу поспіль, і хоча йому всього 26 років, за плечима у нього аж 80 матчів за Нігерію. На відміну від багатьох африканських зірок, Муса ніколи не відхиляв виклики в збірну з надуманих причин і грав без замін у всіх відбіркових матчах.

На КАН: сильно сумніваємося, що нинішній Муса здатний самотужки вирішувати результати матчів, як раніше, але ось згуртувати команду і повести її за собою - це він може. Тим більше, що йти за Ахмедом є кому - молоде покоління у нігерійців сильне. Тут вам і Самуель Чуквезе з «Вільярреала», і Мозес Саймон з «Леванте», і Алекс Івобі з «Арсеналу».

Каліду КУЛІБАЛІ

Позиція: центральний захисник
Клуб: «Наполі»
Збірна: Сенегал - 32 матчі, 1 гол

Мабуть, найстабільніший і найкласніший захисник турніру. Кулібалі, всупереч скепсису, знайшов себе в дуже тактично прокачаному чемпіонаті Італії, і сьогодні без нього не можна уявити оборону «Наполі». Та й збірної Сенегалу теж.

Як і Бакамбу, Кулібалі народився у Франції і награв з десяток матчів за французькі молодіжки, перш ніж прийняти запрошення від Сенегалу. Його дебют в команді відбувся в 2015 році, і з тих пір «Леви Терангі» пропускають все менше і менше. Наприклад, у відборі на ЧС-2018 сенегальці лише чотири рази виймали м'яч з сітки своїх воріт в семи іграх, коли Кулібалі був на полі.

На КАН: Сенегал - один з явних фаворитів турніру, але вже в групі на команду Аліу Сіссе чекає серйозне випробування в вигляді Алжиру. Стримати Іслама Слімані - ось найперше завдання Кулібалі на турнірі. А далі буде видно.

Ріяд МАРЕЗ

Позиція: правий вінгер
Клуб: «Манчестер Сіті»
Збірна: Алжир - 46 матчів, 10 голів

Ще один уродженець Європи, а точніше – Парижа. Рік тому «Ман Сіті» виклав за Мареза 60 млн фунтів, але покажіть мені того фаната «Городян», який залишився б задоволений грою Ріяда? Думаю, таких небагато. На тлі Бернарду Сілви алжирець швидко знітився і відійшов на другий план.

КАН – шанс для Мареза виправити становище, ось тільки досі йому мало що вдавалося в збірній. На ЧС-2014 він лише раз вийшов на поле, а КАН-2017 і відбір на ЧС-2018 взагалі провалив. Але в цей раз Алжир їде на турнір з досвідченим тренером, а на правому фланзі поруч з Марезом буде грати один з найбільш прогресуючих латералів Європи - Юсеф Аталь.

На КАН: від Мареза в збірній завжди чекають того футболу, який він показував три роки тому в «Лестері», але без толку. Цього разу, як уже говорилося, у Ріяда буде якісний помічник на фланзі, але і суперники всі як на підбір – атлетичні, потужні, злі. Кенія і Танзанія не віддадуть своє без бою, а Сенегал і поготів виглядає фаворитом у протистоянні з «Лисами пустелі». Віри в те, що Марез витягне Алжир з усіх колотнеч, немає.

Ніколя ПЕПЕ

Позиція: правий вінгер
Клуб: «Лілль»
Збірна: Кот-д'Івуар - 11 матчів, 4 голи

Кот-д'Івуар проходить через важкий процес зміни поколінь. Брати Туре, Дрогба, Зокора, Калу, Ебуе і навіть Жервіньо вже закінчили зі збірною. Зі старої гвардії залишився хіба що жорсткий опорник Серей Дьє та фланговий хав Макс-Ален Градель. Всі решта - молодь.

Ніколя Пепе, мабуть, найяскравіший представник нового покоління івуарійців. У минулому сезоні він допоміг «Ліллю» взяти «срібло» чемпіонату Франції, забивши 22 голи. Його трансферну вартість експерти оцінюють в 60-80 млн євро. Все це недвозначно натякає, що саме Пепе зобов'язаний тягти Кот-д'Івуар на КАН, але є нюанс: для Ніколя це буде перший великий турнір зі збірною. Нагадати, з якого разу покоління Дрогба взяло свій Кубок?

На КАН: івуарійці ледве проскочили відбір, програвши групу Гвінеї, і слабо віриться, що за останній рік команда різко додала в якості. Чвертьфінал поки видається межею для цього складу «Слонів». Якщо вони туди доберуться, а Пепе по дорозі заб'є парочку голів і не отримає травму, турнір для нього можна буде вважати успішним.

Хакім ЗІЙЕХ

Позиція: атакуючий півзахисник
Клуб: «Аякс»
Збірна: Марокко - 23 матчі, 12 голів

Зірка «Аяксу», що дістався в цьому році до півфіналу Ліги чемпіонів. У 49 матчах за амстердамський клуб в минулому сезоні Зійех забив 21 гол і віддав 24 гольові передачі. Якщо вірити пресі, в черзі за хавбеком вишикувалася ледь не половина АПЛ. Це якщо коротко.

У збірній Марокко Зійех займається тим же, що і в клубі – тримає м'яч і створює моменти. Африканські збірні часто звинувачують у відсутності думки в атаці, але «Атлаських левів» це не стосується. Зійех, Бельханда, Амрабат, Буссуфа і Буфаль часом закручують такі комбінації, що їм позаздрила б Бразилія. Зійех в цій компанії – очевидний MVP, і майже все, що створює Марокко, проходить через нього.

На КАН: від Зійеха і марокканців чекаємо прориву. По-перше, у них дуже цілісний склад без явних слабких місць. По-друге, вони можуть похвалитися креативною суперзіркою в півзахисті. Зазвичай у африканських збірних кращі гравці - це або центрфорварди, або опорники-дуболоми. Ну і фактор Ерве Ренара не ​​будемо скидати з рахунків - «Біла сорочка» вже вигравав КАН з Замбією і Кот-д'Івуаром. Чому б йому не повторити фокус з Марокко?

Набі КЕЙТА

Позиція: центральний півзахисник
Клуб: «Ліверпуль»
Збірна: Гвінея - 33 матчі, 5 голів

Переможець Ліги чемпіонів, на секундочку. Нехай Кейта і не грав у фіналі через травму, але по ходу сезону його важливість для «Ліверпуля» постійно росла і врешті-решт він вибив з основи самого Джордана Хендерсона.

У збірній Гвінеї Кейта просто незамінний. Він - мозковий центр всієї гри, плюс Набі вміє у вирішальний момент розродитися голом. Так, в ключовому матчі відбору на полі Кот-д'Івуару саме його м'яч на останніх хвилинах приніс Гвінеї перемогу (3:2).

На КАН: поки невідомо, чи зможе Кейта зіграти в першому матчі з Мадагаскаром. Стара травма ще не залікована, а це критично важливо для перспектив «Слонів нації». Гвінея як зазвичай привезла на КАН дивний склад, в якому гравці «Ліверпуля» і «Наполі» сусідять з персонажами з третього французького дивізіону. Без Набі вони приречені, а ось з ним повинні виходити плей-офф. Тим паче, що група гвінейцям попалася ну взагалі ні про що.

Садіо МАНЕ

Позиція: лівий вінгер
Клуб: «Ліверпуль»
Збірна: Сенегал - 60 матчів, 16 голів

На закуску у нас лідери «Ліверпуля». Садіо Мане вже давно не треба представляти - його 22 голи в АПЛ і два поспіль фінали ЛЧ говорять самі за себе.

Від Мане в Сенегалі чекають тільки голів і перемог, але потрібно розуміти, що «Леви Терангі» - далеко не «Ліверпуль». У Аліу Сіссе багата на таланти команда, але їй не вистачає лівого фулбека з робочою лівою ногою. На ЧС-2018 цю позицію закривав правша Юсуф Сабалі, який вже давно перестав прогресувати в «Бордо». Для Мане це створює певні складнощі. З тієї ж опери не найкраща зіграність з центрфорвардами, будь то Бальде Кейта, Мбайє Ньянг або Муса Конате.

Якщо узагальнити, то Мане доведеться звикати до нюансів гри Сенегалу прямо по ходу турніру і під дуже серйозним тиском. У «Ліверпулі» він завжди «один із». Подивимося, як у Садіо вийде в ролі ватажка.

На КАН: наш прогноз - Мане буде забивати і створювати, а Сенегал добереться мінімум до півфіналу. У сенсації тут категорично не віримо.

Мохамед САЛАХ

Позиція: правий вінгер
Клуб: «Ліверпуль»
Збірна: Єгипет - 63 матчі, 39 голів

Герой і кумир цілої нації - все це він. Салаха в Єгипті не просто люблять, а обожнюють і навіть голосують за нього на виборах президента, псуючи тим самим сотні тисяч бюлетенів.

Домашній КАН - ймовірно, найважливіший турнір зі збірною в житті Мохамеда. У єгиптян підібралася непогана команда без очевидних слабких місць, але саме наявність Салаха в складі дозволяє розцінювати її як претендента на титул, а не звичайного середняка. Якщо провалиться він - проваляться всі.

До сих пір у Салаха непогано виходило тягнути збірну в відборах. Його зусиллями Єгипет вперше за 25 років потрапив на чемпіонат світу. Але ось у вирішальних стадіях турнірів у Мохамеда поки не все гладко. Ми пам'ятаємо, як Єгипет провалив ЧС в Росії, та й у фіналі КАН-2017 Салах виявився безсилим проти захисту Камеруну. КАН-2019 - його третя і найважливіша спроба взяти титул зі збірною, адже на цей раз Мо буде грати у себе вдома.

На КАН: те ж саме, що і по Сенегалу - з допомогою Салаха і рідних трибун Єгипет безумовно пройде далеко по сітці. Тим більше, що група у «Фараонів» відверто прохідна. ДР Конго, Зімбабве і Уганда - ті суперники, яких Мохамед в своїй кращій формі просто не помітить.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitaha33
КАН завжди євроспорт транслював, можливо і на цей раз будуть
yuriy_kent
Было б тоже интересно понаблюдать. Но спорт юа естественно обнародует только результаты на следующий день. Или будете удивлять?
Denmark1107
Якщо Мессілонець обкакається на Копа, - а до цього все йде -, то вірогідність підняття рейтингових штабелів для кандидатів на ЗМ дуже висока, де кожному потрібно фейерично виступити на КАНі