Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 листопада 2021, 04:17
12262
15

Платіні затриманий, але ЧС-2022 у Катару навряд чи відберуть

Оглядач Sport.ua пояснює, чому у екс-президента УЕФА знову проблеми із законом

| Оновлено 03 листопада 2021, 04:17
12262
15
Платіні затриманий, але ЧС-2022 у Катару навряд чи відберуть
France Football. Мішель Платіні

Море хвилюється два: екс-президент УЄФА Мішель Платіні знову потрапив в корупційний скандал. Здавалося, що легендарному французу вдалося таки очистити своє ім'я (у всякому разі, хоча б номінально), адже в минулому році швейцарська прокуратура зняла з нього всі підозри, як знову послідував удар нижче пояса. Причому цього разу такий удар, що оговтатися від нього буде ой як непросто. Якщо раніше мсьє Мішель був просто відсторонений від будь-якої діяльності, пов'язаної з футболом, то зовсім недавно був запроторений в кутузку. Платіні в компанії з колишнім радником екс-президента Франції Саркозі - Діоном були взяті під варту французькою поліцією. Звинувачення, які інкримінують високопоставленим «в'язням» - корупційні діяння при виборі країни-господині чемпіонату світу 2022 року.

Чому це сталося саме зараз?

Однозначно відповісти на це просте запитання непросто. Цілком можливо, що в світовому футболі (читай - європейському) все ще залишаються реальні і могутні сили, які ніяк не можуть змиритися з тим, що наступний Мундіаль пройде взимку, та ще й в екстремальних кліматичних і географічних умовах. Дуже навіть може бути, що ці сили почали грати по-крупному.

До початку чемпіонату світу в Катарі ще достатньо часу (три роки), щоб спробувати переграти ситуацію, знайшовши необхідні контраргументи, і перенести ЧС в більш «щадний режим».

Чому Платіні? Тут все просто. Відсторонений футбольний чиновник вищого ешелону - дуже зручна мішень. Платіні повністю в курсі, як саме Катар отримав ЧС-2022, тому в разі, якщо правоохоронцям вдасться розговорити володаря трьох Золотих м'ячів, на гачок можна буде підчепити і більшу рибу.

Як Платіні пов'язаний з «катарським питанням»?

В кінці 2010 року ФІФА оголосила імена країн-господарок відразу двох світових першостей - 2018 і 2022 року. Несподівано (якщо не сказати більше) цими країнами стали Росія і Катар. В даному випадку винесемо за дужки вибір на користь Росії - яким би він не був несподіваним і абсурдним, його вже не зміниш, адже наш північний сусід відрапортував про феєричне проведення Мундіалю. Щоб догодити не тільки «вашим», але і «нашим», Міжнародна федерація футболу збиралася віддати чемпіонат світу-2022 Сполученим Штатам. Але буквально за кілька годин до голосування ситуація вийшла з-під контролю. І перемогла заявка Катару. Чому? Офіційна версія - причиною перемоги катарців став екс-глава Франції Ніколя Саркозі, який уклав негласний договір з еміром Катару Аль-Тані. Відповідно до цього пакту, оточення еміра придбає «ПСЖ», вболівальником якого є Саркозі, і на території Франції починає віщати телеканал BeIN Sports. За ці блага Саркозі обіцяв емірові посприяти при голосуванні. І головним інструментом французького президента став його друг і тодішній президент УЄФА Платіні. 

Глава Європейського футбольного Союзу, який реально претендував на крісло глави ФІФА, і сам проголосував за заявку Катару, і схилив на свій бік відразу кілька членів виконкому ФІФА. В результаті Катар виграв право прийняти чемпіонат, оточення еміра придбало «ПСЖ», а син Платіні став радником фонду, який купив паризький клуб. Чи отримав за своє сприяння щось істотне сам Мішель - достеменно невідомо.

Але, як часто буває у великій грі, її учасники прогорають на дрібницях. Платіні довго і нудно схиляли за сприяння в перемозі заявок Росії і Катару, але по гарячих слідах довести нічого не вдалося. А збитим льотчиком Платіні став зовсім з іншого приводу - в 2015 році його звинуватили в незаконному збагаченні. Тодішній глава ФІФА Блаттер перевів на рахунки Платіні премію в розмірі 1,8 мільйона євро. Нібито за роботу віце-президентом асоціації. Однак офіційно ця сума ніде не фігурувала. Через неї постраждали обидва - і Блаттер, і Платіні. Француза усунули відразу на вісім років від футболу, але потім зменшили термін дискваліфікації до чотирьох. І Платіні, відбувши відсторонення, збирався повернутися у великий футбол. Але тут така оказія…

Чи означає це, що у Катару відберуть Мундіаль?

Це навряд чи. Хоч часу для різких рухів і таких же рішень ще досить, і як мінімум дві країни (Англія і Німеччина) безболісно можуть замінити Катар в якості країни-господині ЧС, для прийняття такого резонансного рішення потрібні дуже вагомі аргументи і факти. Якщо французькій поліції і прокуратурі вдасться розговорити Платіні, а після ланцюжок розглядів призведе до Саркозі, а далі - в ФІФА, то тоді може бути. Але такий сценарій малоймовірний. У Платіні навряд чи є резон згадувати справи давно минулих днів, топити публічно і себе, і Саркозі. Та й ФІФА в особі її нового президента Інфантіно розшаркався в глибокій підтримці Катару. Так що, швидше за все, це гучне затримання виявиться пустушкою.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Шухевич Роман
Платини знает поговорку: "На "нет" и суда нет", поэтому ни о чём рассказывать не будет. А насчёт России... Конечно, итоги турнира 2018 не пересмотрят, но в случае доказанной покупки Москвой чемпионата мира страну могут отстранить от всех турниров на определённый срок (по аналогии с потребителями допинга). Правда, купленный Путиным Инфантино не даст хода делу...
Михаил Степанов
я уверен что Инфантино уже получил свой бонус за отсутствие резких движений
Kherson384
Всё это"ширма"!
Евгений Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lion
Саркози, сделали козлом отпущения.
Наверняка старый корупционер Суркис участвовал в этом. Почему он на свободе.
Виталий Грин
Если у Катара не отберут ЧМ, то это значит, что у всех футбольных болельщиков отберут веру в справедливость футбола!
Вот и живи с этим, аналитег. ;)
___________
Потому что любому человеку понятно - какой нахер ЧМ в Катаре? Поздней осенью? Ради чего? Ради популяризации футбола??? Среди верблюдов?
Откровенно гнилая тема с откатами и не важно, что там скажет Платини на допросах. Важно другое - Инфантино тоже ведь под Богом ходит. И рожа у него сцыкливая. И думать ему теперь куда больше, чем Вам, автор. И заиграет вариант, что ... упс, в следствии глобального потепления и перехода на другие энерго носители, а также ... бла-бла-бла...
ЧМ 2022 пройдет в Англии. Из-за разного ... бла-бла-бла... - форс-мажора,
и
брексит заодно "поправим".
Политика сложная штука. Вариантов вагон. )))
Oleg Bondar
Я против коррупции. Просто исходя из комментариев главная проблема это климат и верблюды. И если бы Катар победил честно недовольных было бы не меньше
Владимир Копяк
Для Катара еще не поздно сделать все стадионы с закрытой крышей, наладить систему конденционирования, расеяне смогут даже свои шапки-ушанки носить. Это не проблема. Платини не такой конченый идиот, чтобы давать признательные показания, которые - прямая дорога в тюрьму....Но мы не знаем, что у полиции есть на него, просто так там не арестовывают, значит есть что-то существенное. Сядит ли он? Не думаю, адвокаты у них классные, любое дело могут на многие годы замутить... Платини не относится к кагорте хранителей традиций, стреляться не будет.... Вот если-бы Павелку с его пособниками привлекли за дерибан бюджетных денег, может дело и имело-бы перспективу. Подождем...
Oleg Bondar
Если отбросить все эти коррупционные штучки. Почему всё так против Катара? Жарко? Это правда. Но на Ближнем Востоке еще никогда не проводили ЧМ. По-моему все регионы мира имеют на это право. А если не Катар, а Индия или Таиланд??? Там тоже жарко и тоже нельзя получается
Если рассуждать как автор статьи, то все ЧМ надо проводить в Англии или Германии. Прохладный климат и инфраструктура хорошая)