Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
1548
0

Перемога Фугльсанга, травма Фрума. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
1548
0
Перемога Фугльсанга, травма Фрума. Підсумки тижня в велоспорті
twitter.com/dauphine

Дофіне (9-16 червня)

Зовсім недавно на дорогах Італії відгриміла Джиро-2019, а практично відразу після неї вже почалася безпосередня підготовка до Тур де Франс. Головною репетицією «Великої петлі» за традицією вважається Дофіне, яка відбулася минулого тижня. Зазвичай ця гонка дає відповіді на багато питань щодо майбутнього Туру, але в цьому році, навпаки, породила ще більше запитань. Багато в чому - завдяки травмі Кріса Фрума, але про це ми пізніше поговоримо окремо. На Дофіне і без цього відбувалося багато цікавого.

Цього року маршрут Дофіне вийшов досить скромним - одна звична розділка і, по суті, лише два гірських етапи, другий з яких проходив при дуже закритій боротьбі. Перемогу в загальному заліку здобув Якоб Фульсанг - після тріумфальної весни датчанин знову був дуже сильним, і повторив своє досягнення зразка 2017 року. При цьому, незважаючи на перевагу всього в 20 секунд над найближчим переслідувачем, склалося враження, що перемога далася гонщику Астани щодо легко. А все через досить низький рівень суперництва.

Про нього говорить хоча б той факт, що другим в загальному заліку став Тіджей Ван Гардерен, на якому як на багатоденнику за останні 5 років всі вже 100 разів встигли поставити хрест. Адже всього місяць тому гонщик Education First став лише дев'ятим на своєму домашньому Турі Каліфорнії в тепличних умовах, коли навіть судді своїми спірними і скандальними рішеннями створювали для нього всі умови для перемоги. Такий високий результат обумовлений декількома факторами: хорошою розділкою у виконанні американця, закритою боротьбою в горах, слабкістю і сходом багатьох прямих конкурентів. Тому всерйоз говорити про відродження Ван Гардерена і якісь його шанси в загальному заліку Тур де Франс ми б не стали.

Що стосується Фульсанга, то оцінка його шансів перед Туром нагадує те, з яким багажем багато разів підходив до «Великої петлі» Річі Порт: відмінна форма по сезону, але лише один успішний Гран Тур в загальному заліку за кар'єру - в 2013 році Фугльсанг фінішував на Турі 7-м. У 34 роки Якоб проводить найкращий сезон у своїй кар'єрі, і як претендента на призові місця на Туре його безперечно варто розглядати.


twitter.com/dauphine. Якоб Фульсанг

Багато майбутніх топ-фаворитів Тур де Франс на Дофіне виглядали відверто слабо. Найро Кінтана, Ромен Барде і Річі Порт зайняли місця з 9-го по 11-е, Адам Єйтс і Стівен Кройсвейк зійшли на останньому етапі. Кройсвейк до сходу виступав приблизно на рівні зазначеної вище трійці. Єйтс після розділки навіть вийшов в лідери загального заліку, проте після цього в горах також розчарував. В результаті всього цього місця в топ-7 зайняли такі люди як Еммануель Бухманн, Воут Пулс, Ділан Тойнс і Олексій Луценко. З фаворитів непогано виступив Тібо Піно - п'яте місце в загальному заліку. Звичайно, немає сумнівів в тому, що до Туру всі гранди, які розчарували, зможуть набрати більш солідну форму, проте потенційним переможцем «Великої Петлі» ніхто з них поки не виглядає.

Том Дюмулен зійшов з Дофіне перед стартом 7-го етапу, проте всі шанси на високе місце в загальному заліку втратив ще до цього, невдало з'їздивши в відрив на другому етапі і програвши в той день майже 9 хвилин. Хоча через день на розділці гонщик Sunweb замкнув топ-3. Дюмулен зізнався, що надалі відчуває наслідки свого падіння на Джиро, однак від ідеї їхати Тур не відмовився: цього тижня його чекає блок високогірних тренувань.

Якщо говорити не тільки про генеральщиків, то головним героєм Дофіне став Воут Ван Арт. Молодий голландець спочатку не планувався в склад Jumbo Visma на Тур де Франс, однак тепер замінить там Пріможа Рогліча, який все-таки вирішив переорієнтуватися на Вуельту. На Дофіне Ван Арт виглядав просто блискуче. Спочатку він більш ніж впевнено виграв розділку на четвертому етапі, а на наступний день переміг в груповому спринті на рівнинному етапі - унікальне досягнення. П'ятий етап був далеко не єдиним, на якому Ван Арт показав себе як хороший спринтер, і саме він в результаті виграв зелену майку. Голландець продовжує розкривати все нові грані свого таланту, і на Туре чекаємо від нього успішного полювання за окремими етапами.

Підсумковий загальний залік Дофіне-2019:

А наші хто?

Дофіне-2019 була дуже цікавою і для українських любителів велоспорту. Адже саме на цих перегонах Марк Падун по суті перезапустив нинішній сезон для себе. Через тендиніт перед Дофіне-2019 у нього в активі в 2019 році був всього один гоночний день - в квітні на Турі Країни Басків. У такій ситуації відразу чекати від гонщика Bahrain Merida подвигів було не варто - ми їх і не побачили. Однак саме повернення Паудна в гонки вже радує і дає надії на те, що до другої половини сезону він набере форму і, можливо, знову поїде Вуельту.

Наступний тиждень

Тур Швейцарії (15 - 23 червня)

Ще в суботу стартувала ще одна багатоденка, яка для багатьох грандів також є генеральною репетицією Тур де Франс. Хоча, звичайно, на Швейцарії в цьому році кількість потенційних фаворитів «Великої петлі» набагато нижча, ніж на Дофіне. При цьому є люди на кшталт Сімона Шпілака або Руя Кошти, для яких саме Швейцарія - чи не головна гонка сезону.

Герейнт Томас повинен був на Швейцарії в заочній боротьбі з Фрумом доводити свої претензії на лідерство в Ineos. Тепер же він буде робити це в очній боротьбі з Еган Берналем, і тут шанси на успіх у Томаса набагато вищі. Все ж в те, що Дейв Брейлсфорд зробить ставку на юного і недосвідченого Берналя на Турі, виглядає малоймовірним - навіть якщо колумбієць виграє Швейцарію.
instagram.com/geraintthomas86

Крім цього, на Швейцарії ми зможемо поспостерігати за Енріком Масом, який після успіху на торішній Вуельті (друге місце) вперше спробує піти на загальний залік Тур де Франс. Виступить в Швейцарії і Вілко Келдерман, хоча його стан зараз викликає дуже багато питань. Одного зі своїх майбутніх співкапітанів на Турі відправив до Швейцарії і Movistar - шанс проявити себе в якості одноосібного капітана отримав Марк Солер.

А ось що стосується спринтерів і мисливців за окремими етапами, то тут у Швейцарії явна перевага перед Дофіне - ми побачимо і Петера Сагана, і Александера Крістоффа, і Елію Вівіані, і Грега Ван Авермата, і Майкла Меттьюз і багатьох інших.

Дайджест новин

Минулого тижня світ велоспорту підірвали дві новинні бомби, і обидві мають пряме відношення до Кріса Фрума. У середу вранці, на перегляді дистанції розділки на четвертому етапі Дофіне британець впав і відразу з'явилася інформація про те, що з Дофіне він сходить. Пізніше стало відомо, що травми у Кріса дуже серйозні, і Тур де Франс він також пропустить.

Далі було ще гірше: у Фрума виявили переломи стегна, ліктя і ребер. Це вже само по собі означає, що нинішній сезон для лідера Ineos завершений. Перелом стегна - травма дуже серйозна, і тут вже виникають сумніви щодо того, яким Фрум повернеться в гонки у 2020 році і чи зможе він в 35-річному віці віднайти свою колишню форму. Тут напрошуються аналогії з Хосебою Белокі, який після важкого падіння на Тур де Франс-2003 повернувся в гонки, проте був лише блідою тінню самого себе.

На наступний день, поки Фрум лежав в лікарні після першої (але не останньої) операції, вибухнула друга інформаційна бомба. UCI офіційно повідомив про те, що Хуан Хосе Кобо був дискваліфікований і позбавлений титулу переможця Вуельти-2011. Це означає, що перемога на тій багатоденці переходить саме до Фрума, який зайняв тоді друге місце.
instagram.com/chrisfroome

Причиною дискваліфікації Кобо став не повторна перевірка його допінг-проби з тієї гонки, а аномальні показники біопаспорту в 2009-2011 роках. І той факт, що рішення у цій справі було прийнято лише через 8 років, викликає лише подив. А, враховуючи, що про дискваліфікацію Кобо було оголошено на наступний день після травми Фрума, це рішення взагалі віддає якимось не дуже приємним душком - в те, що це чистий збіг, віриться складно. Так чи інакше, Фрум примудрився виграти Гран Тур навіть лежачи в лікарні.

З інших новин відзначимо, що Джон Дегенкольб не поїде на Тур де Франс. Незважаючи на непереконливий виступ Річі Порта на Дофіне, в Trek Segafredo прийняли рішення будувати команду на Тур повністю під австралійця і його амбіції в загальному заліку. До слова, контракт Дегенкольба з американською командою закінчується в кінці сезону, і він може перейти в бельгійську Lotto Soudal.

Харлінсон Пантано оголосив про завершення кар'єри. Колумбійський гірник був відсторонений в квітні через підозри на застосування ЕРО. Розслідування по його справі триває, сам Пантано наполягає на своїй невинності, однак заявив про те, що йому набридло битися з UCI і він завершує кар'єру.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.