Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 14 червня 2019, 01:18
55956
14

Хто такий Луїш Каштру - новий головний тренер Шахтаря

Sport.ua - про новоспеченого коуча «Шахтаря», який сьогодні підписав 2-річний контракт з клубом

| Оновлено 14 червня 2019, 01:18
55956
14
Хто такий Луїш Каштру - новий головний тренер Шахтаря
abola.pt. Луїш Каштру

Всього доба минула з того часу, як «Шахтар» офіційно оголосив про розставання з Паулу Фонсекою і до моменту призначення на вакантну посаду ще одного португальського фахівця Луїша Каштру. Керівники донецького клубу вже встигли висловити традиційні в таких випадках компліменти на адресу нового наставника, а ми спробуємо детальніше розібратися в питанні - хто ж такий, цей Луїш Каштру?

Гравець-ноунейм

У футбол Луїш Каштру прийшов в 1976 році. Саме тоді хлопець опинився в юнацькій команді «Віейренсі», а через рік - в «Уніан Лейрії». Грав на позиції правого захисника, проте великих висот в якості професійного футболіста не досяг.

За 17-річну кар'єру гравця Луїш Каштру лише три сезони (з 1985 по 1988 роки) відіграв в елітному дивізіоні португальського футболу - Примейрі. Тільки в складі «Елваша» був основним, що допомогло йому в чемпіонаті-1987/88 провести 28 поєдинків. Всього ж на рахунку Каштру в Примейрі - менше трьох десятків матчів.

Відрізнявся досить непоступливим характером, а також не особливо церемонився з суперниками на полі. З цієї причини в середньому в сезоні, де Каштру проводив 25-30 матчів, на його рахунку було близько 8-10 жовтих карток, а також як мінімум 1 червона.

Не вигравши нічого особливого, в 1997 році Каштру завершив кар'єру гравця, після чого вирішив здобути вищу освіту, але пішов не по фізкультурній спеціальності, а закінчив факультет фізики Коїмбрського університету - найстарішого університету Португалії та одного з найбільш старих в Європі.

«Пізній» тренер

Тренерську діяльність Луїш Каштру починав в командах другого або навіть третього ешелону за мірками португальського футболу. Назви цих команд абсолютно нічого не скажуть навіть тим людям, які всерйоз цікавляться футболом.

Так тривало до 2004 року, коли увагу на Каштру звернув «Пенафіел», який пробився до елітного дивізіону з третього місця в Сегунді. У 43 роки Луїш вперше отримав досвід роботи з командою, яка виступає на серйозному рівні (нагадаємо, попередник Каштру в «Шахтарі» Паулу Фонсека був призначений в стан «гірників» якраз в 43 роки, а до цього вже мав досвід роботи з рядом команд португальської еліти, в тому числі і грандом «Порту»).

Перший же сезон з «Пенафіелом» у Каштру видався досить успішним. Команда фінішувала на 11-му місці, без особливої ​​напруги виконавши завдання збереження прописки в дивізіоні. Однак уже в сезоні-2005/06 справи «Пенафіела» виявилися зовсім поганими - в 34 матчах команда Каштру здобула лише 15 очок (2 перемоги при 9 нічиїх та 23 поразках, а також різницею м'ячів 21:61), фінішувавши останньою і вилетівши з Примейри.

Прорив нагору

 

Однак роботу Каштру з «Пенафіелом» у Португалії помітили. Коуча запросив до своїх лав сам «Порту» - на посаду координатора юнацької клубної академії. Саме з тих пір навколо Каштру існує ореол людини, яка любить та вміє працювати з молодими гравцями. Головний принцип Луїша в роботі з юними футболістами відображає одна з улюблених його фраз: «Хороший тренер вчить грати в гру, і грати в життя».

У липні 2013 року Луїш Каштру отримав посаду головного тренера другої команди «Порту». За кілька днів до цього наставником першої команди «драконів» став Паулу Фонсека. Уже в березні 2014-го Фонсека був відправлений у відставку за незадовільні спортивні результати, а його наступником до кінця сезону став Каштру. Втім, надовго втриматися на самій вершині португальського клубного футболу Луїшу не вдалося. Під його керівництвом «дракони» провели 16 поєдинків, здобувши 9 перемог при 1 нічиєї та 6 поразках. «Порту» не зміг піднятися вище, ніж на той момент, коли команду залишав Фонсека, і фінішував лише третім, пропустивши вперед «Бенфіку» й «Спортинг».

Влітку 2014 року Каштру знову повернувся до роботи з «Порту-Б», де трудився аж до листопада 2016-го, коли йому надійшла пропозиція очолити команду Примейри «Ріу Аве». Новий виклик виявився успішним для 55-річного на той момент Каштру, і він фінішував зі своєю командою на 7-му рядку в турнірній таблиці.

Втім, в «Ріу Аве» Каштру не залишився й влітку 2017 року прийняв пропозицію очолити «Шавіш». З цією скромною командою коуч фінішував на шостому рядку - вищій позиції в історії клубу, починаючи з 1990 року, коли «Шавіш» посів 5-те місце.

На Каштру звернули увагу в «Віторії Гімарайнш», яка після четвертої позиції в попередньому чемпіонаті відкотилася на дев'яту сходинку. Влітку 2018 року Луїш підписав дворічну угоду з «Віторією», яку за сезон зміг підняти на 5-те місце, яке гарантуватиме участь в кваліфікації Ліги Європи. Вище команди Каштру виявилися тільки «Бенфіка», «Порту», ​​«Спортинг» та «Брага».

Цікаво, що ще в грудні минулого року серйозний інтерес до Каштру виявляв представник англійського Чемпіоншипа «Редінг», який був готовий істотно підвищити зарплату португальському тренеру, але той прийняв рішення залишитися у «Віторії». У січні 2019 року португальська преса пліткувала про можливе призначення Каштру в «Бенфіку», яка якраз відправила у відставку Руя Віторію, але далі чуток справа з якихось причин не зайшла. Втім, Каштру навряд чи прогадав, так як вже після закінчення сезону-2018/19 отримав пропозицію від «Шахтаря», яку й прийняв. Так в кар'єрі 57-річного коуча виникла реальна можливість зіграти та проявити свої здібності на рівні Ліги чемпіонів...

Прихильник атаки і навчання

Луїш Каштру є прихильником атакуючого футболу, проте не ставить контроль м'яча на провідне місце. За численними відгуками з португальської преси та від тамтешніх фахівців, Каштру воліє довіряти своїм футболістам, дозволяючи їм виявляти свої найкращі індивідуальні якості, коли до того спонукає ситуація. Цікаво й те, що навіть в командах класом нижче (тому ж «Шавішу») Каштру вимагав від своїх підопічних діяти максимально агресивно в атаці і пресингувати суперника при втраті м'яча. Це не допомогло «Шавішу» досягати результату в матчах з грандами, але набирати очки для тих проти колективу Каштру завжди було максимально проблематично.

Каштру, незважаючи на свій досить солідний вік, є вельми прогресивним фахівцем з точки зору розуміння гри. Він регулярно стежить за розвитком сучасного футболу, намагаючись вловлювати всі тенденції в ньому. Каштру віддає звіт в тому, що прогрес в грі неминучий і багато що змінюється кожні два-три роки.

«Зараз нова епоха розвитку футболу. Ми повинні розуміти, що сьогоднішній футбол ніколи не буде таким, яким він був ще кілька років тому. Але і через три, чотири або п'ять років все буде вже зовсім не так, як сьогодні. Ми повинні розуміти це і правильно оцінювати ситуацію. Думаю, тут є аналогія з теорією Дарвіна: існує природний відбір. Відбуваються процеси, які визначають, що є хорошим для футболу, а що ні», - зазначав Каштру.

Також Каштру кілька разів підкреслював, що сучасний футбол з кожним роком стає все більш і більш залежним від спонсорів. При цьому, від команд, на думку новоспеченого коуча «Шахтаря», потрібен не тільки результат, але й якість гри. Іншими словами, Каштру вважає, що здобути трофей - це занадто мало для того, щоб бути помітним та успішним. Потрібно ще демонструвати красивий і видовищний футбол. Інакше, як вважає португалець, спонсори можуть відвернутися й сфокусувати свою увагу на чомусь більш видовищному та цікавому для широких мас.

З точки зору кадрової політики Каштру віддає перевагу роботі з молодими футболістами, що є ще одним точним збігом з тим, чого хоче бачити від наставника своєї команди керівництво «Шахтаря».

«Гравцям завжди потрібно перебувати в навчанні, щоб зберігати позиції. Навіть якщо футболіст виявляється нездатним повністю давати ту динаміку, яку ми від нього вимагаємо, він повинен намагатися, а ми повинні спробувати його навчити. Набагато легше, коли навколо тебе люди, які виражають готовність вчитися та пізнавати щось нове, ніж ті, хто вже багато пізнав й вважає, що вміє все. Я віддаю перевагу роботі, так би мовити, в зворотному порядку, коли від людських і освітніх цінностей футболіст переходить до професійного розвитку. Але знаю, що деякі люди вважають інакше», - заявляв у одному з інтерв’ю Каштру.

Майбутнє в «Шахтарі»

Очевидно, що з приходом Каштру в стані «гірників» відбудуться певні кадрові зміни. Не виключено, що новий наставник дозволить піти деяким віковим гравцям, які до цього визначали гру команди, а на їх місце будуть «підтягуватися» молоді і перспективні. Взагалі довіра до останніх, як здається зараз, у Каштру апріорі буде на більш високому рівні, ніж у Фонсеки. Колишній португальський коуч «Шахтаря» був надмірно захоплений успішним будівництвом своєї кар'єри, нинішній - куди більш підходить під роботу на багаторічний проект.

Можливо, забажає Каштру трохи змінити й тактичний малюнок гри «Шахтаря», адже його улюбленою схемою є 4-1-4-1, в той час, як при Фонсеці, так само як і при Луческу, «гірники» переважно використовували 4-2-3-1. Втім, в українській Прем'єр-лізі подібні трансформації не повинні будуть сильно позначитися на грі «Шахтаря», а ось як буде в Лізі чемпіонів - питання.

Власне, Ліга чемпіонів - пріоритетне випробування для Луїша Каштру на перші півроку роботи в «Шахтарі». У Паулу Фонсеки з ходу не вдалося вдало зіграти в найпрестижнішому клубному турнірі континенту, але тоді «гірники» пробивалися туди через кваліфікацію. Нині ж «Шахтар» стартує з групового турніру, що дає Каштру можливість мати кілька місяців повноцінної роботи з командою, перед тим, як приступити до вирішення перших серйозних завдань. А вже як буде справлятися новий донецький Містер - подивимося...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Український Крим
Человек реально получил возможность принять команду лигочемпионовского уровня! Ему выпал шанс засветиться на евроуровне, я думаю, он его не упустит!!!
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
футфан
По этой статье за Шахтер становится стремно, но посмотрим.
vladnmsk
народ, не важно, кто он такой, главное, что ПОРТУГАЛЕЦ ...))))))) нашелся тот, кто соблазнился ехать в стремный чемп, но за такие деньги - можно)))) + с бразильцами проще. Представьте, если ьы в Шахтере новые тренер был, например, картошка, который и английского-то не знает...))
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
симон петлюра
после нового года посмотрим что он из себя придставляет
kaprizlink
Очень странное назначение, тренер без достижений.. будем посмотреть...
Евгений Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
narodich 42
На Тото Кутуньйо похож
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Дмитрий Цуркан
Новый тренер для Шахтера! Чудеса коммерции!
Солдатам АТО нечего кушать!