Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 04 липня 2021, 00:38
3645
0

Слідами гандбольних баталій: чим запам'яталася Ліга чемпіонів

Sport.ua підводить підсумки головного гандбольного єврокубка

| Оновлено 04 липня 2021, 00:38
3645
0
Слідами гандбольних баталій: чим запам'яталася Ліга чемпіонів

Минулої неділі завершився черговий розіграш гандбольної Ліги чемпіонів, який був наповнений інтригуючими подіями таі несподіваними результатами. Після матеріалу, в якому було детально розібрано виступ запорізького «Мотора» в найсильнішому клубному турнірі Європи, зупинимося на інших цікавих моментах, які супроводжували сезон 2018/2019 в головному гандбольному євротурнірі.

Провал чинного чемпіона



У минулому сезоні французький «Монпельє» вписав своє ім'я в історію гандболу, ставши першою командою, яка почала боротьбу в нижніх групах C і D і яка, в підсумку, відсвяткувала перемогу в турнірі. Не завадив цьому навіть складний турнірний шлях, який треба було пройти будь-якій з команд груп С і D. Перед стартом сезону нинішнього французи потрапили в пул учасників елітних груп А і В, в яких з восьми команд в наступний раунд виходило шість клубів. Незважаючи на більш щадний формат, який давав клубам право на помилку і не одну, «Монпельє» аж надто довго розгойдувався. Свою першу перемогу чинний на той момент чемпіон здобув лише у восьмому турі, коли позаду була вже половина турнірної дистанції. І хоча «Монпельє» до останнього туру зберігав шанси на вихід з групи, все ж французи були змушені завершити боротьбу вже після групового етапу. Єдиною світлою плямою на виступі клубу в Лізі чемпіонів, стала гра їх правого напівсереднього Мелвіна Річардсона, який з 87 забитими м'ячами розділив четверту-п'яту сходинки в підсумковому бомбардирському реєстрі з розігруючим «Мотора» Борисом Пуховським.

Збалансований підбір учасників елітних і нижніх груп

У нинішньому сезоні керівництву ЄГФ нарешті вдалося збалансувати учасників елітних та нижніх груп. Після невдалих експериментів у вигляді включення до складу елітних груп чемпіонів Туреччини або Швейцарії, які виглядали там дуже непереконливо, директорат європейського гандболу дуже вдало розподілив команди-учасниці за попередніми кошиками для жеребкування. У всіх групах була цікава боротьба за вихід в плей-офф, жодна команда не залишилася без набраних очок, а в елітних групах всі учасники здобули мінімум по дві перемоги. Приємно, що свій внесок в це вніс і запорізький «Мотор», який дуже гідно виступив в дебютному для себе сезоні в найсильніших групах турніру.

Черговий невдалий сезон ПСЖ



Подібно своїм землякам з «Монпельє», провалив сезон й інший французький клуб «ПСЖ». Ні, звичайно, паризький гранд зумів вийти з групи і навіть безпосередньо пробився до чвертьфіналу завдяки статусу переможця групи В, тільки ось на цьому європохід найбагатшого клубу Європи і завершився. Каменем спотикання став чемпіон Польщі «Віве Кельце», який просто зніс французів в першому чвертьфінальному поєдинку, вигравши його з різницею в десять м'ячів. У матчі-відповіді «ПСЖ» відігратися не зміг, хоча був дуже близький до цього.

Маючи за своїми плечима катарських інвесторів, які паралельно з багатомільйонними інвестиціями в столичний французький футбольний клуб не забувають і про гандбольного побратима, такий результат, безумовно, є провальним. Не допомогли й передсезонні підписання чергової партії топ-гравців, і прихід на тренерський місток дуже відомого іспанця Рауля Гонсалеса. Більш того, парижани мало, що знову не виграли титул, так зробили і ще один крок назад, адже в трьох попередніх сезонах вони незмінно діставалися до участі в Фіналі чотирьох.

Схоже, гандбольний клуб повторює долю свого футбольного тезки і на своєму прикладі зайвий раз показує, що гроші є важливим, але далеко не вирішальним фактором для досягнення великих перемог.

Фінал чотирьох знову без німецьких клубів
   
У нинішньому сезоні число німецьких представників в Лізі чемпіонів скоротилося з трьох до двох. «Рейн-Неккар» та «Фленсбург» перед стартом сезону називали одними з основних претендентів, якщо не на перемогу, то на участь у Фіналі чотирьох точно. Однак, «Рейн-Неккар» зійшов з боротьби в раунді плей-офф, а «Фленсбург» просунувся на один крок далі і програв у чвертьфіналі.

Таким чином, німецькі представники в нинішній Лізі чемпіонів продовжили сумну для своєї країни традицію, згідно з якою клуби з найсильнішого європейського чемпіонату не доходять до Фіналу чотирьох вже третій сезон поспіль. Звичайно, на цей факт накладає відбиток те, що в чемпіонаті Німеччини просто немає прохідних матчів і клубам дуже важко боротися на два фронти. Але в той же час, складно уявити собі, щоб у футбольній Лізі чемпіонів три сезони поспіль проходили б без участі англійських клубів у півфіналах.

Знову несподіваний чемпіон

Вже вкотре в Лізі чемпіонів перемогу святкує далеко не самий явний на неї претендент. Так було в минулому сезоні, коли Лігу виграв французький «Монпельє», в сезоні 2016/2017, коли перемогу святкував македонський «Вардар», а ще сезоном раніше в турнірі переміг польський «Віве Кельце». Всі ці клуби були міцними бойовими одиницями, але перед ними в кожному сезоні стояв цілий ряд визнаних фаворитів, таких як іспанська «Барселона», французький« «ПСЖ», представники Німеччини або угорський «Веспрем». Не став винятком і сезон нинішній, в якому повторив свій успіх дворічної давнини македонський «Вардар».



Сама участь македонського клубу в Фіналі чотирьох стала великим сюрпризом, адже на прес-конференції після другого чвертьфінального матчу проти угорського «Піка», в якому «Вардар» поступився, але за сумою двох матчів вийшов у Фінал чотирьох, головний тренер македонського клубу Роберто Гарсія Паррондо заявив, що гравці команди дев'ять місяців не отримують зарплату. Незважаючи на дуже великі фінансові проблеми, на те, що більшість гравців вже заздалегідь почали промацувати грунт для підписання контрактів з новими клубами в наступному сезоні і на те, що подальша доля клубу була незрозуміла взагалі, «Вардар» зібрався і виграв Лігу чемпіонів. Причому зробив це впевнено і красиво, на шляху до титулу обігравши в півфіналі іспанську «Барселону», яку багато хто називав головним фаворитом Фіналу чотирьох. Здається, тепер македонцям буде набагато легше знайти нових спонсорів та зберегти дуже цікаву і гідну команду.

Таким був нинішній сезон в Лізі чемпіонів. У турнірі, який не перестає залучати любителів гандболу з усього світу. Вже скоро візьмуть чіткі обриси контури сезону наступного, який, впевнений, буде не менш привабливим, ніж попередній. Безумовно, він буде дуже цікавий українським шанувальникам гандболу, тим більше, нам є за кого вболівати в цьому турнірі.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Українські гімнасти вийшли у фінали ЧЄ-2024 у 5 видах програми
Інші види | 26 квітня 2024, 02:46 0
Українські гімнасти вийшли у фінали ЧЄ-2024 у 5 видах програми

Українські спортсмени успішно проявили себе у кваліфікації

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.