Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 02 серпня 2023, 16:24
16818
4

Найкращі бомбардири минулого ЧС U-20. Де вони і що з ними зараз?

Sport.ua розповідає про долю бомбардирів минулої юнацької світової першості

| Оновлено 02 серпня 2023, 16:24
16818
4
Найкращі бомбардири минулого ЧС U-20. Де вони і що з ними зараз?
liverpoolfc.com. Домінік Соланке

Нинішній розіграш чемпіонату світу серед молодіжних збірних, який проходить в Польщі, завершиться 15 червня фінальним поєдинком в Лодзі. Тільки після цього остаточно стане ясно, хто стане кращим бомбардиром турніру, прикувавши до себе увагу більшості скаутів топ-клубів Європи і багатьох рядових уболівальників, що стежать за світовою першістю.

Поки ж цього не сталося, пропонуємо звернути погляд на попередніх героїв. Згадаймо, хто увійшов до когорти кращих бомбардирів ЧС-2017 U-20, який проходив в Кореї, а також поговоримо про те, як склалася доля цих гравців за останні два роки.

Діогу ГОНСАЛВЕШ (Португалія) – 3 м'ячі

На момент участі в молодіжному чемпіонаті світу-2017 Діогу Гонсалвеш був на контракті в «Бенфіці», вихованцем якої він і є. Вінгер став кращим бомбардиром португальської збірної, відзначившись трьома забитими м'ячами в 5-ти поєдинках. На тому чемпіонаті світу Португалія дісталася до чвертьфіналу, де поступилася в серії пенальті Уругваю.



У серпні 2017 року Гонсалвеш дебютував в чемпіонаті Португалії за першу команду «Бенфіки», в рядах якої провів всього 12 поєдинків, але голами відзначитися не зміг. Влітку 2018 року лісабонський клуб відпустив вінгера в оренду в «Ноттінгем Форест» на один сезон з опцією викупу за 15 мільйонів євро.

За «лісників» молодий футболіст провів лише 7 матчів в Чемпіоншипі-2018/19 і поки не зрозуміло, чи буде англійський клуб використовувати опцію викупу, хоча ймовірність цього, з урахуванням результативності Гонсалвеша, вкрай невелика.

Реза ШЕКАРІ (Іран) – 3 м'ячі

На чемпіонаті світу півзахисник Реза Шекарі грав в якості футболіста іранського клубу «Зоб Ахан». Однак успішний виступ привернув увагу скаутів, і Шекарі на правах вільного агента перебрався в «Рубін».

Всього на ЧС-2017 Шекарі провів 3 поєдинки, відзначившись трьома забитими м'ячами. Збірна Ірану не вийшла в плей-офф, посівши останнє місце в групі, а всього провела в ворота суперників 4 голи.

У дорослому футболі кар'єра Шекарі складається поки не зовсім успішно. У «Рубіні» він є глибоким гравцем резерву, провівши в РПЛ-2018/19 лише 3 матчі, а ще в 26-х залишившись на лаві запасних.

Бонг КАЛО (Вануату) – 3 м'ячі

Представник екзотичної з футбольної точки зору держави Вануату Бонг Кало провів на ЧС-2017 три поєдинки. Його команда не здобула лаврів, посівши останнє місце в групі з Венесуелою, Мексикою та Німеччиною, проте Кало став найкращим її бомбардиром з трьома голами. Всього збірна Вануату змогла засмутити голкіперів команд-суперниць чотири рази.



Вдала індивідуальна гра на світовій першості дозволила Бонг Кало перебратися в швейцарську «Аскону», але закріпитися в Європі цей футболіст не зміг. Через півроку на правах вільного агента він повернувся до Вануату, ставши гравцем «Налкутана».

З січня нинішнього року Бонг Кало грає за напівпрофесійну команду з Фіджі «Лаутока».

Ріцу ДОАН (Японія) – 3 м'ячі

Японці на тому чемпіонаті світу провели чотири поєдинки, вийшовши з групи з третього місця, але поступившись в серії пенальті в 1/8 фіналу Венесуелі. Кращим бомбардиром команди на турнірі став Ріцу Доан, який відзначився трьома голами в 4-х матчах. До слова, всього японці провели у ворота суперників на ЧС-2017 тільки 4 голи.

Відразу після чемпіонату світу увагу на Доана звернув «Гронінген». Голландці взяли юного вінгера в оренду з «Гамба Осака» на один сезон, який став для Ріцу дуже успішним (29 матчів, 9 голів та 3 асисти в чемпіонаті). У підсумку «Гронінген» викупив контракт Доана за 1,7 мільйона євро.

Після успішного сезону в Голландії, звернули увагу на Доана і в інших країнах Європи. Зокрема, в грудні 2018 року європейські видання повідомляли про інтерес до персони Ріцу з боку «Шахтаря» та московського ЦСКА. Тоді угода не відбулася, але немає сумнівів, що цього літа на Доана з'явиться ще більше претендентів.

Адемола ЛУКМАН (Англія) – 3 м'ячі

Молодий вінгер був другим бомбардиром в складі збірної Англії, яка стала переможцем ЧС-2017. У шести поєдинках Лукман провів у ворота суперників 3 м'ячі.



За п'ять місяців до початку того чемпіонату світу Адемолу Лукмана, що є вихованцем «Чарльтона», у «червоних дроздів» за 8,8 мільйона євро викупив «Евертон». Другу половину минулого сезону Лукман провів в оренді в «Лейпцигу», відзначившись 5-ма голами в 11 матчах, а розіграш АПЛ-2018/19 відіграв уже в стані «ірисок».

У «Евертоні» 21-річний Адемола Лукман поки не може виграти конкуренцію за місце в основі, будучи гравцем найближчого резерву. Втім, вже зараз він вважається одним з найбільш талановитих молодих гравців з англійським паспортом, а його трансфер оцінюється в 20 мільйонів євро.

Серхіо КОРДОВА (Венесуела) – 4 м'ячі

На турнірі в Кореї Серхіо Кордова став чи не головним відкриттям, як і вся його команда, яка добралася до фіналу і поступилася там лише мінімально (0:1) англійцям. Кордова в семи матчах відзначився 4 точними ударами.

На момент участі в ЧС-2017 Кордова був гравцем «Каракаса», проте вже в липні йому надійшла пропозиція з Німеччини від «Аугсбурга», яка була прийнята і клубом, і футболістом. За 1 мільйон євро Серхіо перебрався з Венесуели до Європи.

У «Аугсбурзі» Кордова провів вже два повних сезони, але є футболістом найближчого резерву. У Бундеслізі-2018/19 на його рахунку 20 проведених матчів, але лише в трьох він виходив в стартовому складі. Відзначився трьома голами.

Жан-Кевін ОГЮСТЕН (Франція) – 4 м'ячі

Французи в Кореї змогли дістатися лише до стадії 1/8 фіналу, де були биті Італією з рахунком 2:1. Кращим голеадором «триколірних» на турнірі став форвард Жан-Кевін Огюстен, який записав на свій рахунок 4 голи в трьох проведених матчах.

На момент участі в ЧС-2017 Огюстен захищав кольори ПСЖ, проте мав великі проблеми зі стабільною ігровою практикою в першій команді. Це змусило футболіста шукати інше місце продовження кар'єри, в результаті чого в липні 2017-го Жан-Кевін перейшов в «Лейпциг» за 16 мільйонів євро. У німецькому клубі футболіст виступає і станом на сьогодні.

У першому сезоні Огюстен мав значно більше практики в Бундеслізі, ніж у другому. У чемпіонаті Німеччини-2018/19 на рахунку француза 17 матчів (лише 3 – в основі), в яких він забив 3 голи. Втім, нинішній «цінник» на таланта досить високий і становить 20 мільйонів євро.

Фешн САКАЛА (Замбія) – 4 м'ячі

Скромна збірна Замбії на ЧС-2017 змогла не тільки виграти групу, де виступали Португалія, Коста-Ріка та Іран, але й пройти в додатковий час в 1/8 фіналу німців – 4:3. Головним бомбардиром тієї команди став Фешн Сакала, який відзначився у воротах суперників чотири рази в 5-ти поєдинках.



Буквально за три місяці до турніру в Кореї Сакала за 150 тисяч євро перейшов до московського «Спартака», але виступав виключно за дубль «червоно-білих».

Влітку 2018 року Сакала був проданий в «Остенде». У чемпіонаті Бельгії-2018/19 форвард провів 33 матчі, відзначившись п’ятьма голами. Вважається потенційно одним з найбільш цінних трансферних активів свого клубу.

Джош САРДЖЕНТ (США) – 4 м'ячі

Американцям вдалося досить легко дістатися до чвертьфіналу ЧС-2017, де вони в додатковий час поступилися майбутньому «срібному» призеру турніру команді Венесуели – 1:2. Кращим бомбардиром тієї молодіжної збірної США став Джош Сарджент, який відзначився чотирма голами в 5-ти матчах.

На момент виступів на ЧС-2017 Сардженту було тільки 17 років і він представляв «Сент-Луїс». До того моменту футболіст вже встиг пройти перегляди в Європі в рядах ПСВ та «Шальке», але саме вдалий турнір в Кореї дозволив футболістові зробити ривок в кар'єрі. Влітку 2017 року контракт з ним уклав «Вердер», до якого Джош приєднався в січні 2018-го після досягнення 18-річного віку.

У бременській команді Сарджент поки задовольняється роллю дублера, втім в 19 років це не так і погано. У Бундеслізі-2018/19 на його рахунку 10 матчів (один – в основі) і 2 голи.

Домінік СОЛАНКЕ (Англія) – 4 м'ячі

Соланке став найкращим бомбардиром англійців на турнірі, завдяки чому зробив істотний внесок в підсумкове завоювання командою титулу найсильнішої. Всього Домінік провів 7 матчів, відзначившись чотирма голами.

Під час гри на ЧС-2017 Соланке був футболістом «Челсі», але влітку на правах вільного агента пов'язав свою долю з «Ліверпулем». Не зумівши отримати в стані «червоних» регулярну практику гри в основному складі, в січні 2019 року Соланке за 19 мільйонів фунтів перейшов в «Борнмут».

Втім, і в рядах «вишень» Соланке поки не радує. Він провів 10 поєдинків в АПЛ-2018/19 за нову команду, з яких лише 2 – в основі. Відзначитися зміг лише однією гольовою передачею.

Ріккардо ОРСОЛІНІ (Італія) – 5 м'ячів

У січні 2017 року, за кілька місяців до старту ЧС-2017 U-20, Ріккардо Орсоліні за 6 мільйонів євро перейшов з рідного для себе «Асколі» в «Ювентус». До кінця того сезону туринський топ-клуб відразу ж повернув гравця назад в «Асколі», а тому на чемпіонаті світу Орсоліні формально представляв саме цю клубну команду.



Збірна Італії змогла дістатися до півфіналу, де з рахунком 1:3 поступилася англійцям. На рахунку Орсоліні 5 голів (рівно половина від загальнокомандного показника) в семи поєдинках на турнірі.

Першу половину минулого сезону Орсоліні провів в оренді в «Аталанті», але там закріпитися не зміг. З січня 2018-го виступав за «Болонью» також на умовах позики, термін дії якої закінчується в кінці червня. «Червоно-сині» мали опцію з викупу контракту Орсоліні і, за останніми даними від Sky Sport Italia, використали її, заплативши за Ріккардо 15 мільйонів євро. Така трата не дивна, адже Орсоліні з 8 голами (у 19 матчах) став найкращим голеадором «Болоньї» в Серії А-2018/19.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Анатолий Власович
Как Вануату попали на ЧМ?
zhyr
Тут один скандинав забив 9 в одному матчі, тож напевно і стане кращим бомбардиром)