Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 червня 2019, 05:03
9966
10

Посол ісламу. Мохамед Салах – більше, ніж футболіст

Sport.ua - про те, як лідер «Ліверпуля» став прикладом для наслідування не тільки в рідному Єгипті

| Оновлено 02 червня 2019, 05:03
9966
10
Посол ісламу. Мохамед Салах – більше, ніж футболіст
Твіттер Ліверпуля. Мохамед Салах

Рік тому на виборах президента Єгипту стався казус: тисячі людей дописали під списком кандидатів «Мо Салах» і поставили навпроти галочку.

Скільки було таких бюлетенів достеменно невідомо. The Economist написав про «мільйон», але місцеві журналісти стверджують, що цифра в кілька разів нижче. У будь-якому випадку, те, що трапилося, стало предметом бурхливого обговорення. З одного боку, люди протестували проти відсутності вибору – на пост президента претендували тільки діючий глава держави і його найближчий союзник.

Але також голосування за Салаха показало і божевільний рівень довіри до самого футболіста. Сказати, що на батьківщині його люблять – це нічого не сказати.

«Мохамед дає надію 90-мільйонному населенню Єгипту. У нас серйозні економічні проблеми, регулярно трапляються теракти, а Салах – єдиний, хто підтримує жителів і дарує їм надію. Загляньте в будь-яке кафе в Каїрі, коли грає «Ліверпуль» – це ж просто неймовірно! На дві години він об'єднує націю, і ми забуваємо про всі жахи навколо», – пояснює цей феномен місцевий журналіст Хатем Кадус.

***

Одна з причин феномена Салаха – він плоть від плоті сучасного Єгипту, з його злиднями і розрухою.

Мохамед народився в селищі Нагріг, що неподалік від Олександрії. Його першим футбольним м'ячем був клубок склеєних старих шкарпеток, який Салах разом з друзями ганяли по вулиці, наражаючись на невдоволення старших. Але навіть з таким «м'ячем» Мо справлявся набагато краще за однолітків.

Йому було 14, коли в його школі на гроші PepsiCo пройшов футбольний турнір. Салах став на ньому головною зіркою і заробив запрошення в каїрський «Ель-Мокавлун». Мохамед вчепився в цей шанс мертвою хваткою. Його не злякало навіть те, що тренування в клубі проходили по буднях, а дорога до Каїра займала години три (чотири пересадки – це вам не жарт). На навчання майже не залишалося часу.

Салах виходив з дому о дев'ятій ранку, проводив пару годин в школі, потім їхав в Каїр, де о другій починалися заняття, і повертався додому в 10-11 вечора. І так протягом трьох років.

Цікаво, що в дитинстві в Мохамеді бачили лівого захисника. Його команда грала за звичною для єгипетського футболу схемою 3-5-2, так що від Салаха вимагалося носитися по всьому флангу. І він від цього страждав. За розповідями його першого тренера Саїда Аль-Шешені, якось раз їх команда виграла у прямого конкурента з рахунком 4:0, але Мохамед після свистка розревівся, тому що не зміг забити. Він банально не встигав добігти до чужої штрафної через свою низьку позицію. Тоді тренери і вирішили спробувати в атаці.

Виходить, саме сльози Салаха допомогли йому опинитися в Європі: в товариському матчі проти «Базеля» він забив два м'ячі, граючи форварда, а його «Мокавлун» здобув перемогу - 4:3. Після цього швейцарці і звернулися з приводу його трансферу.

***

Уже в Європі у Мохамеда виходило скрізь, крім «Челсі». У «Базелі», «Фіорентині», «Ромі» і «Ліверпулі» він багато забивав і був кумиром трибун. Але не тільки голи, ассисти і фірмові проходи по флангу забезпечили йому різке зростання популярності вдома. Справа в тому, що варто було Салаху отримати великі гроші, як він почав виправляти те, що бачив у дитинстві.

Благодійний фонд Мохамеда вже побудував нові школу та лікарню в Нагрігу, також в селищі з'явилася сучасна машина швидкої допомоги. Всі необхідні препарати, ліки та обладнання купується за рахунок футболіста. Рік тому в селищі також відкрили крите футбольне поле і заклали молодіжний центр.

Салах приїжджає на малу батьківщину досить регулярно, найчастіше – напередодні Рамадана. І всякий раз його зустрічають юрби дітей, яким він роздає подарунки.

У захваті від щедрості Мохамеда і молодь – щорічно Салах перераховує значні суми для малозабезпечених, щоб ті могли провести весілля.

«Мало того, що Салах виділив наше село на карті світу, так він ще і дає гроші на розвиток!» - не перестає захоплюватися колишнім односельцем селищний голова Нагріга Мехер Шетія. За його словами, Мохамед нітрохи не змінився з дитинства: він все так же привітний, з усіма вітається, нікому не відмовляє в автографі.

***

За останні роки діяльність Салаха набула загальнонаціонального характеру. Так, в кінці 2017-го, коли єгипетський фунт виявився на межі обвалу, він в числі інших багатих єгиптян перерахував до державної скарбниці 210 тисяч британських фунтів для стабілізації курсу. В результаті нового витка зубожіння вдалося уникнути.

Також зусиллями вінгера «Ліверпуля» був створений фонд підтримки Асоціації футболістів-ветеранів. Щорічно гроші Салаха допомагають 120 сім'ям колишніх гравців, які по завершенні кар'єри опинилися за межею бідності.

Нарешті, саме Салах є лицем антинаркотичної компанії в Єгипті. Після того, як він почав в ній брати участь, кількість наркозалежних, що добровільно звернулися за лікуванням, зросла на 400%.

Коли у одного з уболівальників збірної Єгипту на чемпіонату світу в Росії запитали, чи популярніший Салах за чинного президента Єгипту, той пожартував, що якби Мохамед пішов на вибори, то набрав би більше 100%. Як-не-як, у свої 26 років він уже приміряв на себе роль морального авторитету цілої нації.

Показовий випадок: коли Єгипет у вирішальному матчі за вихід на чемпіонат світу зустрічався з Конго (результат тієї гри, до речі, вирішив саме Салах), будинок батька футболіста пограбували. Злодія швидко спіймали, і вся країна мріяла, щоб його покарали максимально суворо. Але Мохамед попросив батька забрати з поліції заяву, зустрівся зі злочинцем, пробачив його і навіть влаштував на роботу.

А ще через пару днів Мохамед відмовився від вілли, яку йому за вихід на ЧС хотів подарувати місцевий олігарх. «Витратьте краще ті гроші на модернізацію лікарень – цим ви точно порадуєте мене більше», - відповів на щедру пропозицію футболіст.

***

Благодійність Салаха корінням сягає в його традиційну освіту. Мохамед релігійний, дотримується Рамадану і не раз святкував голи, здійснюючи суджуд (земний уклін). Допомога нужденним (закят) - така ж обов'язкова річ в шаріаті, як п'ять щоденних молитов або паломництво в Мекку.

До речі про Священне місто: в квітні 2018-го Салаху подарували ділянку землі в Мецці. Місцевий муніципалітет зазначив, що вінгер «Ліверпуля» позитивно впливає на арабську молодь по всьому світу і блискуче справляється з роллю «посла ісламу в Великобританії». І з цим складно посперечатися.

Так, Мохамед, як і більшість мусульман, затятий антисеміт, і коли він ще був гравцем «Базеля», то якось раз навіть відмовився тиснути руки суперникам з Ізраїлю. Але в його краях це абсолютно нормально, та й в Європі до гризні навколо Палестини давно звикли. Тут важливо інше. Уже багато років іслам асоціюється у свідомості європейського обивателя тільки з терактами, біженцями і війною. Салах же доводить, що правовірний мусульманин та ідіот-фанатик – не одне й те саме.

Мабуть, в контексті останніх подій в світі це не менш важливо, ніж всі його спортивні досягнення.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzzz
хорошая статья
Mr.Budd
Грамотно распиаренный совсем не выдающийся футболист с антисемитскими взглядами
bzzzzzz
иметь Салаха в клубе, автоматически иметь где-то в 2 раза больше болел
rugby1970
Футболист???
Рома Кол
Красава
Dragon9
Официальный Твиттер "Севильи" сообщает, что бывший полузащитник красно-белых и футболист "Эстремадуры", Хосе Антонио Рейес погиб в результате ДТП. Спортсмен ушел из жизни в возрасте 35 лет.
Dragon9
Хосе Антоніо Рейес розбився(
der_MaiStier
Скільки дивився ігор Ліверпуля проти сильних команд - кожного разу Салах є порожнім місцем, який нічого не створює, нічого не забиває з того, що йому створюють, ніколи не приймає правильні рішення, ніколи пас не віддає, коли вимагає ситуація. Рома вчасно його скинула за 45 млн., а Ліверпуль протупив, коли Реал вже готовий був викласти 100 млн. за це найбільш розпіарене у світовому футболі поліно. Часто складається враження, що Ліверпуль взагалі вдесятьох іграє. Ну а проти слабаків він король і набиває собі статистику