Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 04 липня 2021, 00:37
4184
2

Як наші баскетболісти в Європі виступають

Огляд виступів українських баскетболістів за кордоном

| Оновлено 04 липня 2021, 00:37
4184
2
Як наші баскетболісти в Європі виступають
БК Монако. Сергій Гладир
Потихеньку підходить до завершення баскетбольний сезон. Як і в сезоні минулому, більшість провідних українських баскетболістів продовжують розвивати свою кар'єру за кордоном. Географія виступу наших гравців досить обширна - від сусідньої Румунії до дуже далекого Тайваню. Після окремого матеріалу про українських гравців в Іспанії, спробуємо оцінити, як склався сезон для інших наших майстрів помаранчевого м'яча.
 
Збірники.
 
Сергій ГЛАДИР, «Монако» Франція
 
Вельми нерівно склався нинішній сезон для українського снайпера. Після тривалого для Сергія міжсезоння, на початку грудня минулого року Гладир підписав короткостроковий контракт на один місяць зі своїм колишнім клубом «Монако». Після цього пішов новий короткостроковий контракт ще на один місяць, а вже після нього монегаски продовжили трудову угоду з нашим гравцем до кінця сезону, чому посприяв ряд вдалих матчів Гладиря в чемпіонаті Франції та на євроарені. Але потім в «Монако» трапився ігровий спад, який увінчався зміною головного тренера.
 
Після вильоту з Єврокубка на стадії Топ-16, «Монако» очолив добре відомий українським уболівальникам сербський тренер Саша Обрадович. За нового головного тренера роль Гладиря в команді помітно знизилася. Сергій став з'являтися на майданчику, в середньому, раз на три матчі, а результативність українського гравця помітно впала.  Сама результативна гра за Обрадовіча у Гладиря була зіграна 18 травня проти «Антіба», в якій Сергій набрав шість очок за 20 хвилин ігрового часу. Що до загальних клубних справ, то «Монако» завершив регулярний чемпіонат на другому місці з показником перемог і поразок 24-10, а в чвертьфіналі пройшов «Лімож» з рахунком 2-0. З двох чвертьфінальних матчів Сергій взяв участь тільки в першому, відзначившись в ньому трьома очками.
 
Ігор ЗАЙЦЕВ, «Тайвань Бір» Тайвань
 
Після минулого сезону в клубі «Роса Радом», який був середняком польського чемпіонату, Ігор вирішив скуштувати баскетбольної екзотики і відправився на Тайвань, грати за одного з лідерів місцевого чемпіонату «Тайвань Бір». Такий далекий вояж прибрав Зайцева з радарів тренерського штабу національної збірної. Тридцятирічний бігмен був викликаний на вересневе вікно світової кваліфікації, коли у нашої збірної зібрався один з найсильніших складів, але на два останніх вікна кваліфікації, коли ростер збірної був відчутно слабше, Ігор вже не викликався. Можна багато сперечатися про рівень баскетболу на Тайвані, але варто зауважити, що Зайцев до нього відмінно адаптувався і став лідером своєї команди за набраними очками (18,0 за гру), підборами (10,6 за матч) і рейтингу ефективності (середній показник - 22,8 за поєдинок). Клуб нашого легіонера завершив сезон на другому місці в регулярці, а в плей-офф дійшов до фіналу, де з рахунком 0-4 поступився чемпіонством «Фубону». Успішна гра українця не залишилося не відзначеною. За підсумками сезону Зайцев був визнаний найкращим легіонером чемпіонату Тайваню і потрапив в першу символічну збірну чемпіонату.
 
Богдан БЛИЗНЮК, «Бней Герцлія», Ізраїль
 
Перший сезон в європейському баскетболі для випускника університету «Східний Вашингтон» пройшов досить непогано. Богдан впевнено закріпився в ротації свого клубу, проводячи на майданчику 20 хвилин в середньому за гру. За цей час український свінгмен набирав 6,5 очок і робив 2,7 підбирання та 1,4 передачі в середньому за гру. Єдиним, що може засмучувати шанувальників українського гравця, стало турнірне становище його команди. За підсумками регулярного чемпіонату першості Ізраїлю, «Бней Герцлія» здобула лише сім перемог в тридцяти трьох зустрічах і завершила сезон на останньому місці в турнірній таблиці, опустившись при цьому до другого дивізіону ізраїльського баскетболу.
 
Олександр ЛИПОВИЙ, «Промістеас», Греція

Олександр проводить другий сезон у складі середняка чемпіонату Греції і зарекомендував себе твердою бойовою одиницею в команді. Зі старту сезону український захисник взяв участь у всіх двадцяти восьми поєдинках першості Греції (один з двох гравців у своїй команді), в яких в середньому набирав 9,1 очка за гру, додаючи до них 4 підбирання + 2,1 передачі за поєдинок. Схожі показники у нашого гравця і в Лізі чемпіонів ФІБА. У єврокубковому турнірі уродженець Харкова заробляв для своєї команди 7,4 очка + 3,5 підбирання + 2,5 передачі в середньому за гру.
 
Чемпіонат Греції «Промітеас» завершив на четвертому місці з показником перемог і поразок 16-10. У чвертьфіналі грецької ліги «Промітеас» з рахунком 2-0 обіграв «ПАОК» і вийшов у півфінал, де його чекає «АЕК». У Лізі чемпіонів ФІБА грецький клуб припинив участь після матчів 1/8 фіналу, де за сумою двох матчів поступився іспанському «Тенеріфе».
 
Юсуф САНОН, «Олимпія», Словенія
 
Один з найталановитіших молодих українських гравців продовжує набиратися досвіду в Словенії, будучи гравцем найвідомішої місцевої баскетбольної команди. У нинішньому сезоні Санон взяв участь разом зі своїм клубом одразу в трьох турнірах - Адріатичній Баскетбольній Лізі, Лізі чемпіонів ФІБА і чемпіонаті Словенії. У всіх перерахованих вище змаганнях наш легіонер мав схожу статистику, але найкраще йому вдавалися ігрові хвилини в першості Словенії, де Санон набирав 7,6 очка і додаючи до них три передачі і 2,9 підбору в середньому за гру. Досить змазаним у Санона вийшло завершення сезону.
 
Після лютневого вікна відбору на Кубок Світу, Санон випав з ротації свого клубу, не зігравши більше жодної хвилини в офіційних поєдинках. Для «Олімпії» в цілому сезон склався невдало. У Адріатичній Баскетбольній Лізі «Олімпія» посіла останнє, дванадцяте місце, маючи в своєму активі шість перемог в двадцяти двох матчах. У Лізі чемпіонів ФІБА словенський клуб зайняв у своїй групі останнє місце, заробивши лише одну перемогу в чотирнадцяти поєдинках. А в чемпіонаті Словенії флагман місцевого баскетболу не зміг завоювати чемпіонство, поступившись у фіналі клубу «Приморська» з рахунком 0-3.
 
Денис ЛУКАШОВ, «Єнісєй», Росія

Інші.

Крім наших збірників, на європейських просторах грає досить багато інших відомих українських баскетболістів. 
 
Найбільш українізованим клубом Європи другий сезон поспіль є білоруський «Гродно-93», в якому виступають одразу четверо наших земляків. У цьому сезоні кольори білоруського клубу захищали Олександр Тищенко, Максим Мірошниченко, Сергій Дадикін та Іван Каляєв). Гродненський клуб вибув з боротьби на стадії півфіналу, поступившись з рахунком 0-3 флагману місцевого баскетболу «Цмоки-Мінськ».
   
Вельми успішним вийшов сезон у ще двох українських легіонерів в Білорусі. Бігмени Максим Козловець і Вадим Прокопенко потрапили в першу символічну збірну білоруської першості. Але варто зауважити, що найсильніша команда країни «Цмоки-Мінськ» вступила в боротьбу тільки зі стадії півфіналу.
 
Четверо українських гравців провели сезон в Румунії. Владислав Коренюк та Юрій Фрасенюк захищають кольори команди «Крайова», а Андрій Кальніченко проводить сезон в «Клужі», причому двоє останніх легіонерами в Румунії не вважаються. Цікаво, що сезон наші баскетболісти завершують матчами один проти одного. У серії за третє-четверте місця, поки попереду «Клуж» 1-0. Четвертим нашим легіонером в Румунії став Максим Корнієнко, який провів сезон в команді «Пітешті» і завершив з нею чемпіонат на стадії чвертьфіналу. При цьому Максим став найкращим ребаундером своєї команди, здійснюючи протягом сезону 6,4 підбору в середньому за гру.
 
Українське представництво в чемпіонаті Грузії в цьому сезоні скоротилося до одного гравця. Другий сезон у складі «Дельти» проводить Артем Швець, показуючи при цьому досить непогану статистику (9,3 очка + 4,8 підбирань). На даний момент Артем зі своїм клубом грає у фінальній серії чемпіонату Грузії проти «Кутаїсі».
   
Наші молоді гравці набираються досвіду в європейських клубах. Центровий Володимир Марковецький проходить обкатку в другій команді литовського Жальгіріса, а його колега по амплуа Юліан Ємець став гравцем основної ротації молодіжної команди французького «Провансу».
 
У чемпіонаті Польщі, в складі «Острова Великопольський» провів сезон Віталій Коваленко (4,8 очок + 2,0 підбирання). До речі, Коваленко не вважається в Польщі легіонером, так як крім українського має ще й польське громадянство.
 
 
Хороший сезон провів в угорському «ЗТЕ» Андрій Агафонов, який набирав в середньому за матч 15,8 очок і додаючи до них 6,6 підбирання, ставши в своїй команді другим за рейтингом ефективності (19 балів в середньому за гру). «ЗТЕ» завершив сезон на десятій позиції в національній першості.
 
Як бачимо, наші гравці не загубилися на баскетбольних майданчиках Європи і підтвердили високий рівень української баскетбольної школи. Але, сподіваємося, що свої кращі ігри вони покажуть перед рідними вболівальниками.
Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро
Футбол | 24 квітня 2024, 22:05 13
Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро

«Атлетіко Мінейро» не збирається погоджуватися з тим, що Бернард залишиться в «Панатінаїкосі»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.