Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 березня 2023, 22:18
6070
0

Фіаско Арсеналу, тріумф Маріуполя, можливо, прощальний матч Хацкевича

Найцікавіші події 32-го туру УПЛ — в нашому традиційному огляді

| Оновлено 20 березня 2023, 22:18
6070
0
Фіаско Арсеналу, тріумф Маріуполя, можливо, прощальний матч Хацкевича
ФК Маріуполь. Андрій Борячук

Лише в останньому турі чемпіонату були закриті всі питання щодо інтриг. Боротьбу за четверте місце в лобовій зустрічі «Маріуполь» - «Зоря» виграла команда Бабича, яка отримала право пізніше свого суперника стартувати в кваліфікаційному турнірі Ліги Європи, а ще - мільйон гривень преміальних від керівництва клубу. Визначилися і всі невдахи УПЛ. Елітний дивізіон покинув «Арсенал», який програв вдома «Карпатам». Львів'яни, а також «Чорноморець», зіграють в матчах плей-офф за право залишитися в УПЛ з «Волинню» і «Колосом» відповідно.

Матч туру

У верхній шістці інтрига жила лише в одному поєдинку. «Маріуполь» приймав «Зорю», і цей матч повинен був назвати команду, яка фінішує на четвертому місці в турнірній таблиці. Початкові шанси були кращими у гостей, адже команда Вернидуба перед очною зустріччю з маріупольцями мала фору в три очки. Однак, з іншого боку, команді Бабича було досить здобути перемогу над своїм суперником з будь-яким рахунком, і при такому розкладі саме вона фінішує четвертою. Першими за справу взялися гості. Вони були активнішими свого опонента, швидко повели в рахунку. Правда, в цьому їм допоміг маріуполець Пихальонок. Проте в другій половині матчу господарі зуміли повністю перевернути гру. Три м'ячі забила команда Бабича, які і дозволили їй фінішувати на четвертому місці.

Призові туру

Гіпотетична перемога «Маріуполя» над «Зорею» не тільки дозволяла приазовцям фінішувати вище свого опонента - на четвертому місці в турнірній таблиці, а й істотно поліпшити гравцям фінансовий настрій. За інформацією, що просочилася з табору «Маріуполя», за перемогу над командою Вернидуба клубним керівництвом був обіцяний приємний бонус - мільйон гривень. Спочатку здавалося, що цей бонус виявиться незатребуваним - луганці домінували більшу частину часу, вели в рахунку, але «Маріуполь» зміг переламати хід зустрічі. І виграти. Нагорода знайшла героя.

Гол туру

М'яч, який забив півзахисник «Маріуполя» Зубков в ворота «Зорі», можна сміливо вважати не тільки кращим в турі, а й у всій весняній частині першості. Після флангового навісу Вакули Олександр з незручного становища зумів пробити бічними «ножицями». Гол-красень, який, до того ж, дозволив «Маріуполю» почати реконкісту.

Іменинник туру

Ключовому півзахиснику «Зорі» Сіласу в ключовій зустрічі для його команди - проти «Маріуполя» - виповнилося 23 роки. Бразилець мав хорошу можливість зробити подарунок не тільки собі на іменини, а й усій команді. Для цього було достатньо не програти в Маріуполі. Спочатку до цього все йшло. Бразилець непогано діяв в середині поля, його команда вела. Але в підсумку - 1:3. До того ж, в пасиві іменинника - ще й попередження.

Невдаха туру

Завдання, яке стояло в останній ігровий день перед «Арсеналом», було занадто складним. Мало того, що кияни повинні були обов'язково перемагати «Карпати», так ще мала обов'язково «вистрілити» ще одна складова «дива»: одесити повинні були програти «Десні». Тільки в такому випадку «каноніри» уникли б прямого вильоту з УПЛ. Але ні перша частина плану, ні друга так і не втілилася в життя. Домашній матч проти львів'ян «Арсенал» почав за здравіє - Ковпак відкрив рахунок вже на четвертій хвилині, але закінчували цю гру кияни явно «за упокій». Пропустивши три поспіль м'ячі, підопічні Леонова змогли в результаті відквитати лише один.

Граючий тренер туру

Після того, як «Карпати» покинув тренер Фабрі Гонсалес, команду на матч останнього туру очолив асистент іспанця Олександр Чижевський. А помічником у Чижевського був Артем Федецький, чинний гравець «зелено-білих». Артем начебто не збирався виходити на поле, але травмувався капітан команди Нестеров, і Федецькому довелося виходити. І не тільки отримати капітанську пов'язку, але і утримувати переможний результат. Вдалося.

Помилка туру

Як у жодному разі не можна грати в захисті, наочно продемонстрував у грі проти «Арсеналу» досвідчений захисник «Карпат» Папа Гуйє. У самому дебюті зустрічі сенегалець в нескладній ситуації не зміг влучити по м'ячу, махнувши ногою, немов в дитячій школі. Подарунком Папи тут же скористався Ковпак. На щастя для гостей, помилка Гуйє не стала фатальною - львів'яни зуміли обіграти свого суперника.

Слова туру

Після матчу з «Карпатами» наставник «Арсеналу» Ігор Леонов був багатослівний і налаштований філософськи:

«У цьому сезоні судді допомогли «Арсеналу» повторити рекорд «Зорі» 20-річної давності - 15 пенальті в наші ворота в чемпіонаті. Красномовний показник. До того ж іноді ми ледь на поле вийшли - а нам вже пенальті поставили. І при всьому при цьому ми не опускали рук і боролися чесно. Я завдання не виконав, тому тепер вирішувати керівництву клубу. Ми боролися до кінця, значить, все було не дарма. З власної волі я б не покинув цю команду. Хто знає, може, я її буду тренувати 12 років, як Луческу «Шахтар».

Герой туру

«Чорноморцю» було достатньо не програти «Десні», щоб не вилетіти напряму з Прем'єр-ліги. І команда Червенкова перевиконала завдання, крупно перегравши чернігівців. А героєм матчу став Вільхамссон. На рахунку ісландця - два м'ячі. Особливо красивим став його результативний удар за п'ять хвилин до кінця основного часу матчу - зльоту, з-за меж штрафного майданчика, в дальній кут.

Престиж туру

«Ворсклі» в матчі проти «Олімпіка» з турнірної точки зору навряд чи було щось потрібно. Пониження в класі торішньому бронзовому призеру не загрожувало, стрибнути вище сьомого місця команда теж не могла. Але і поступитися на своєму полі «олімпійцям» підопічні Косовського теж собі не дозволили. Підсумкові 2:2 - це коли і вівці цілі, і вовки ситі. «Олімпік» зберіг елітну прописку, а «Ворскла» фінішувала першою в нижній шістці. Такий ось вийшов невтішний втішний приз для полтавчан.

Ювіляр туру

Матч проти «Олександрії» для наставника динамівців Олександра Хацкевича став ювілейним - сотим на чолі «біло-блакитних». Його підопічні намагалися піднести тренеру подарунок у вигляді перемоги. Не без проблем, але це у них вийшло. Ціною травми Кендзьори, вилучення Алыбекова і майстерності Циганкова. Динамівці зуміли закінчити сезон на мажорній ноті. Тільки ось може так трапитися, що цей поєдинок для динамівського тренера буде останнім на чолі команди. На його місце вже щосили сватають інших фахівців.

Класика туру

«Шахтар» свій останній поєдинок сезону зіграв проти «Львова». Зіграв явно на розслабоні. Склад команди Паулу Фонсеки в черговий раз виявився експериментальним. Звертає на себе увагу довгоочікуваний дебют центрального захисника «гірників» Бондаренка, купленого у «Олександрії» на місце Ракицького. Перший тайм донеччани відверто валяли дурня, але ось у другій половині зустрічі заграли активніше. І відразу ж все стало на свої місця. 3:0 на користь команди Фонсеки, і португальський тренер, одягнений на цей раз в чорну куртку, а не в знамените пальто з бабками, вийшов на поле і подякував підопічних і уболівальникам за підтримку.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 25 квітня 2024, 00:08 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.